Reissusta on vierähtänyt jo melkein viikko, joten paras ryhtyä kirjoittamaan asioita muistiin, etteivät pääse unohtumaan. Alunperin podimme aikamoista Kreikka -ikävää, kun matkaa aloimme keväällä varaamaan. Mieluisaa kohdetta, sopivaan hintaan, ei Kreikasta löytynyt, ei myöskään Italiasta tällä kertaa, sitä kautta päädyimme katselemaan vaihtoehtoja Kroatiassa. Lähes kaikki matkamme viimeisten kymmenen vuoden aikana ovat olleet omatoimimatkoja, sillä mies on erittäin hyvä matkanjärjestäjä ja rahasta tarkkana hän tuntuu löytävän netistä niin majoitukset kuin autonvuokraukset ynnä muut järkevään hintaan.
Kroatiassa olimme molemmat ensimmäistä kertaa. Omat mielikuvani maasta olivat aika hataria etukäteen. Kun silloin koulua käydessä oli yksi suuri Jugoslavia, niin nyt siellä on tukku maita, joiden nimet hädintuskin muistan, saati, että osaisin sijoittaa maat oikeille paikoille kartalla. Uskon, että tämän matkan jälkeen olen oppinut paitsi sijoittamaan Kroatian kartalle, myös monta muuta asiaa tuosta kauniista maasta. Se osa Kroatiasta, johon matkustimme, on nimeltään Dalmatia. Yhtään dalmatialaista en kyllä matkalla nähnyt, vaikka koirarotu kuuluu olevan tuolta kotoisin.
Olemme levottoman sorttisia matkailijoita mieheni kanssa, rantatuolissa löhöily ei vain luonnistu kovin pitkiä aikoja. Tähänkin viikon reissuun sisältyi sekä kaupunkilomailua, että rantalomaa. Koska lennot olivat Splitin kentälle, aloitimme lomamme sieltä. Saavuimme Splitiin torstai-iltana yhdeksän aikaan. Splitissä olimme sunnuntaihin asti. Yövyimme Airbnb:n kautta varatussa huoneistossa, joka sijaitsee Splitin vanhassa kaupungissa. Huoneistolle siirtyminen lentokentältä kävi helposti etukäteen tilatulla kyydillä. Parkkipaikalla meitä oli vastassa varsin puhelias mies, jolta saimme avaimen huoneistoon. Hän opasti meidät oikealle ovelle ja alkuun mm. ilmastoinnin käytössä.
Olemme nyt kahdesti yöpyneet Airbnb:n kautta, ja molemmilla kerroilla kokemus on ollut erittäin hyvä. Vuokraisäntämme antoi neuvojaan Airbnb:n kautta niitä kysyttäessä. Hän mm. varasi meille toivomamme veneretken sekä järjesti haun tuolle retkelle. Myös lentokenttäkyyti tuli hänen kauttaan.
Meidän huoneistomme sijaitsi oikeastaan maan alla, sillä ulko-ovesta astuttiin muutamia rappusia alaspäin. Etukäteen tuo arvelutti itseäni eniten, lähinnä mietin luonnonvalon määrää ja mahdollisia torakoita, mutta kyllä huoneistossa oli ihan mukavasti luonnonvaloa, jota tuli kahdesta ikkunasta, enkä missään vaiheessa nähnyt minkäänlaisia tuholaisia. Huoneisto oli kaikin puolin erittäin siisti. Makuuhuoneen puoli oli minusta erityisen kaunis, keittiö ja kylpyhuone hyvin siistit, vaikka niissä olikin käytetty mielestäni laatoitusta, joka ei sopinut talon henkeen.;)
Splitin sydän ja tärkein nähtävyys on vanha kaupunki, siellä erityisesti Rooman keisari Diocletianuksen palatsi. Hän oli tuolta alueelta kotoisin ja yksi harvoja Rooman keisareita, joka on jäänyt ajoissa eläkkäälle.;) Palatsi on Unescon maailmanperintökohde, mutta palatsin alueella on museon lisäksi paljon ravintoloita, joitakin hotelleja, aukiolla ja palatsissa pidetään konsertteja. Spilitin iltaelämä on keskittynyt palatsin alueelle sekä rantabulevardille. Vanha kaupunki alkoi käytänössä asuntomme ovelta ja aika pian opimme käyttämään vanhan kaupungin kujia reitteinämme mielummin kuin alueen reunalla kulkevaa katua kulkiessamme palatsin alueelle tai venerantaan.
Split on myös rantakaupunki, mutta me kävimme uimarannalla vain syömässä ja ihmettelemässä. Ranta tuntui olevan toinen toistaan pienemmissä bikineissä kulkevia nuoria (britti) tyttöjä ja lihaksiaan pullistelevia (britti) poikia. Taisimme olla monella tavoin liian vanhoja sinne...ainakin uimaan.
Lähdimme heti ensimmäisenä iltana etsimään ruokapaikkaa, ja päädyimme laivarannan lähelle kauniin rantabulevardin varrelle. Ainakin tuolloin paikalla oli myös kovassa humalassa olevia brittituristeja, joten muina iltoina pysyttelimme palatsin ympäristössä, missä ruoka oli toki hieman kalliimpaa, mutta ihmiset paremmin käyttäytyviä, ei näkyvästi humalassa. Palatsin alueella oli kaikenlaisia ruokapaikkoja, osaan olisi varmaan tarvinnut varata paikka etukäteen. Käymistämme ravintoloista molemmat tykkäsimme eniten Bepa -nimisen ravintolan annoksista.
Splitin päivien aikana kiertelimme tietenkin vanhaa kaupunkia, askeleita kertyi joka päivä ihan kiitettävästi. Osallistuimme myös opastettuun kiertoajeluun, niistä saa aina paremman kokonaiskuvan paikasta. Kierrokseen olisi kuulunut myös opastettu kävely kaupungilla, mutta sen jätimme väliin. Kiertoajelu oli mielenkiintoinen, eikä meistä kovin kalliskaan, sellaiselle kannattaa hypätä mukaan!
Lauantain vietimme venereissulla Spilitin lähistöllä olevia saaria kierrellen, mikä olikin aikamoinen kokemus! Veneessä oli 12 matkustajaa ja se oli tyypiltään avovene. Ensimmäisenä suuntasimme kohti sinistä luolaa, matka sinne kesti yli 1,5 tuntia, sillä luola sijaitsee puolimatkassa meritietä Italiaan. Merenkäynti matkalla oli melkoista. Oppaamme kertoi, että sää on nykyään vaikeammin ennustettavissa kuin ennen. Tuli siellä veneessä mieleen ne Afrikasta Eurooppaan pyrkivät pakolaiset... Tyrskyihin tottui, enkä kokenut, että olisimme olleet vaarassa missään vaiheessa. Vaatteet kastuivat, mutta kuivuivat kyllä päivän mittaan. Jos on taipuvainen pahoinvointiin, ei tuollaiseen kyytiin kannata lähteä.
Muut siirtymät olivat paljon lyhyempiä ja vähemmän töyssyisiä. Siniseen luolaan veneemme oli liian iso, joten ennen luolaa meidän piti nousta saarelle, joka sijaitsee luonnonsuojelualueella luolan lähistöllä. Kun olin kiipeämässä veneestä rannalle, lähti vene jalkojeni alta liukumaan kauemmas laiturista. Vähältä piti, etten päässyt uimaan jo tuossa vaiheessa! Kanssamatkustajien avulla ja omin voimin ponnistaen vältyin uimisilta. Sininen luola oli hieno, mutta me olimme kyllä nähneet sellaisen aikaisemmin Caprin lähistöllä muutama vuosi sitten, ehkä siksi se ei sävähdyttänyt niin paljon. Itse asiassa kävimme kahdessa luolassa, joista toiseen pääsimme omalla veneellä pyörähtämään. Noihin luoliin siis johtaa ymmärtääkseni vedenalaisia luolia, joita pitkin auringonvalo pääsee luolaan.
Sinisen luolan lisäksi kävimme Stinivan rannalla (emme ajaneet rantaan saakka, mutta siellä sai uida veneestä), Blue Lagoonilla, jossa kävimme rannassa ja uimassa. Tuolla teimme tuttavuutta aasin kanssa, joka kulkee rannalla vapaasti. Blue Lagoonilta matka jatkui Carpe Diem -rantaan, saarelle aivan Hvar -saaren lähellä. Nimestään huolimatta tämä oli paikoista eniten meidän mieleemme. Saarella ei asu ketään, vaan siellä on isohko ja erittäin tyylikkäästi toteutettu rantaravintola uima-altaalla, viihtyisiä oleskelualueita, rantatuoleja jne...Olimme molemmat sitä mieltä, että voisimme joskus tulevaisuudessa yöpyä Hvarissa ja tulla päiväksi ja illaksi tuolle "bilesaarelle" viettämään aikaa. Söimme saaren ravintolassa ja pidimme ruuasta.
Tuli mieleen viime kesän reissumme Seychelleille, Anze Lazion, rannalle, jota pidetään yhtenä maailman hienoimmista rannoista. Kieltämättä ranta oli upea, mutta muutoin sieltä puuttuivat fasiliteetit tyystin. Siellähän ei ollut vessoja, ei pukukoppeja, ei säilytystiloja tavaroille, vain yksi nuhjuinen ravintola, jonka vessassa vaatteet oli vaihdettava, kun muuta paikkaa ei ollut. Voisivat ottaa mallia Carpe Diemin puitteista!
Meriretken viimeinen pysähdyspaikka oli Hvar. Siinä vaiheessa olimme jo niin poikki, että lähinnä odottelimme kotimatkaa. Vähän pienempikin venereissu, katetussa veneessä, olisi ollut varmaan meille osuvampi. Tulipa kuitenkin tehtyä aika unohtumaton kokemus.
Näimme muuten delfiinejä pariinkin otteeseen veneestä! Ne sukeltelivat ja hyppelivät meressä. Sitä menoa voisi katsella varmaan loputtomasti.<3
Kaiken kaikkiaan viihdyimme Splitissä mainiosti. Palatsin museoon emme menneet, sen voi tehdä joskus toisella kerralla. Sinisen luolan, saarien, palatsin ja vanhan kaupungin nähtyämme koen, että näimme tärkeimmät nähtävyydet.
Vaikka hirmuhelle ei suoranaisesti Kroatiaan saakka yltänyt, niin lämpötilat olivat kyllä huomattavasti korkeampia kuin mitä ne ovat keskimäärin kesä-heinäkuun vaihteessa. Päivälämpötilat huitelivat koko lomamme ajan 34-35 asteen paikkeilla, eikä mittari tainnut mennä missään vaiheessa yölläkään alle 25 asteen.
Splitistä siirryimme sunnuntaina vuokra-autolla Podgoraan, mutta se onkin ihan oman postauksen paikka. Odottakaas, kun saan Krkan luonnonpuistossa ottamani kuvat purettua...<3
Taina
Ihanat merimaisemat ja uskomattoman hieno luola! <3 Omatoimimatkailu on parasta - itse etsimällä ja varaamalla tekee osuvimmat valinnat ja rahaakin säästyy. :)
VastaaPoistaKiitos, kiitos, ja pahoittelut, että vastaaminen on jäänyt muun elämän jalkoihin!<3
PoistaTuo on totta, ei meitä taida enää kovin helposti saada ryhmämatkalle. Niihin taitaa sisältyä omalta kantilta nykyään enemmän miinuksia kuin plussia.:)
Kroatissa en ole minäkään käynyt, mutta oikeastaan vaan hyvää olen maasta kuullut! Aivan ihania kuvia ja ah, niin kesäisiä <3
VastaaPoistaIhastuin Kroatiaan vähintään yhtä paljon kuin Kreikkaan tai Italiaan, ehkä enemmänkin! Toisin kuin noissa kahdessa, Kroatiassa tuntui mahtavan siistiltä ja asiat toimivat...:) Hällä väliä -asennetta ei näkynyt.;D
PoistaOlen kuullut vain hyvää tuosta Airbnbstä. Se kautta tosiaankin siis kannattaa varata majoitus ja jos olen ymmärtänyt oikein se on myös aika edullinen vaihtoehto. Split vaikuttaa huikean kauniilta merenrantakaupungilta, jossa varmasti viihtyy. Itsekään en enää jaksaisi varmasti kokoaikaa makoilla aurinkotuolissa, joten nähtävyyksien kiertely ja katselu olisi minullekin mieluista. Tuo veneretki on varmasti ollut huikea kokemus.
VastaaPoistaMe oltiin kerran Lahdessa yötä Airbnb:n kautta, kun esikoinen vietti 18-vuotissynttäreitä. Sekin oli kiva kokemus! Yhdistelmälomat taitaa olla eniten meidän mieleen, jonkun verran sitä aurinkoakin, mutta ehkä mielummin just siinä ohessa.:) Veneretki ei todellakaan unohdu, oli se aikamoista menoa.;D
Poista