Päivä on ollut juuri niin rento ja hieno kuin vain ensimmäinen lomapäivä vain voi! Aurinkokin paistoi ja ilmeisesti sekä huomenna, että alkuviikosta aurinkoa on lisää luvassa. Mahtavaa!
Kävin aamulenkillä, ja myöhemmin vielä kameran kanssa ulkoilemassa, mutta postauksen aiheeksi valitsin kakkukokeiluni, joka tuoreimmassa Kotivinkissä (4/2016) oli nimellä Suklainen uunijäätelö. Minä nimesin tämän uudestaan, sillä vaikka sokeripohjassa oli kaakaota, vaihdoin alkuperäisen ohjeen suklaajäätelön Tiikeri-jäätelöön. Niinpä tämä kakku on nyt minulle Tiikerin marenkipilvi.;D
Lomalla ja viikonloppuisin on hauska panostaa ruokailuihin arkea enemmän, ja tein tänään hieman juhlavamman version arkiruoasta. Spagetti ja tomaatti-jauhelihakastike kuuluu meillä lähes jokaviikko ruokalistalle, koska se takuuvarmasti maistuu nuorisolle, ja on nopea valmistaa. Nyt tein myös tuollaisia tomaattileipiä ruoan seuraksi, ja Tiikerin marenkipilven jälkiruoaksi. Kakku ei tietenkään uponnut kertasyönnillä, ja puoli kakkua on nyt pakastimessa, vaikken yhtään tiedä, säilyykö se noin.
Tarkoitus oli tehdä kakusta hieman matalampi kuin alkuperäisohjeessa, mutta siitä taisi tulla ihan yhtä korkea. Kakku on minusta helppo valmistaa. Ensin tehdään sokeripohja uunissa. Pohja leikataan pakkasen ja uunin kestävään astiaan sopiviksi paloiksi. Minä leikkasin pohjalevystä kaksi ympyrää ja kaksi ympyrän puolikasta, joten kakkuun tuli kolme kerrosta. Väleihin laitoin säästellen Lemon Curdia, koska se on aika makeaa, sekä ohuita siivuja Tiikeri-jäätelöstä. Marengin valmistuksen ajan kakku oli pakastimessa. Lopuksi levitin marengin kakun päälle (kuten kuvista näkee, olisi sen voinut tehdä huolellisemminkin) ja käytin kakun uunivastuksen alla alle minuutin, silti meinasi palaa...
Pohjaan:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi. Paista 225 asteessa levinpaperin päällä uunipellillä noin 6 minuuttia. Kumoa levy leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Leikkaa pohjasta haluamasi muotoiset palat kakkuvuokaa, joka kestää pakkasta ja uunia.
Täytteeksi:
hilloa tai marjoja makusi mukaan
jäätelöä ohuina siivuina
Laitan kakkupohja alimmaiseksi ja sen päälle täytteitä. Jatka samalla tyylillä niin, että päällimmäiseksi jää kakkupohja. Laita kakku pakastimeen, kun valmistat marengin.
Marenkiin:
3 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 dl vettä
Italialaisittain valmistettava marenkin tehdään näin: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna 120-asteiseksi. Minulla ei ollut lämpömittaria, joten tein kuten ohjeessa neuvottiin, annoin sokeriveden kiehua pienen hetken. Kuuma sokeriliemi kaadetaan ohuena nauhana valkuaisten sekaan samalla koko ajan vatkaten. Vatkaamista jatketaan niin kauan, että marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi ja se on hyvin paksua. Kun marenkin on kakun päällä, voi koko komeuden käyttää uunivastuksen alla 260 asteessa, jotta pinta saa väriä. Minulla tuota marenkia muuten jäi yli, pienemmälläkin määrällä olisi tullut hyvin toimeen.
Hyvää oli, ja tästä jäi kyllä sellainen kipinä, että voisi tehdä tätä jollain toisellakin täytteellä, tuoreilla marjoilla ja vaniljajäätelöllä vaikka! Tämä appelsiini-sitruuna-versio sopii jälleen ihan loistavasti tähän kevääseen, jonka ajattelen pakkasesta huolimatta alkaneen.:)
Vielä yksi syreenikuva! Tästä näkee, kuinka aurinkoista tänään olikaan.
Rentoa viikonlopun jatkoa!
Taina