tiistai 22. kesäkuuta 2021

Jäätelöä ilman konetta - Helppo ja hyvä ohje

Toukokuun loppupuolella tuli valmistettua jäätelöä oikein urakalla. Ihan ensimmäisiä kokeiluja minulle, sillä olen kuvitellut, että jäätelön valmistamiseen tarvitaan jäätelökone. Sellaista kiteistä "jäätelöä", joka vaikuttaa kerran sulaneelta, en missään nimessä ole halunnut tehdä. 



Googlailin reseptejä kevään viimeistä köksäntuntia silmällä pitäen. Ohjeen piti soveltua lasten tehtäväksi ja sen piti olla edullista raaka-aineiltaan, tarkoitus oli valmistaa suurempi erä jäätelöä (valmistimme kerralla jäätelöä koko porukalle, melkein 50 hengelle, koska sitä ei tietenkään voinut syödä samantien). Kinuskikissan sivustolla oli hänen seuraajansa jakama resepti, jonka totesin täyttävän kriteerit.  

Ensimmäisen koe-erän tein maistiaisiksi työkavereilleni ja siitä muodostui suorastaan hitti! Jäätelön maustamiseen käytin tuolloin yhden pötkön Oreo -keksejä, sillä sitä samaa kaavailin oppilaiden kanssa käytettäväksi. Lähes kaikki pitävät Oreo -kekseistä. Laktoosittomille tämä resepti ei valitettavasti sovi, sillä kondensoitua maitoa ei ole saatavilla laktoosittomana. Sitä voi kuulema valmistaa itse keittämällä maitoa pari tuntia, mutta päädyin hieman helpompaan vaihtoehtoon laktoosittomien kanssa. Heille teimme "mehujäät" tuoreista soseutetuista mansikoista, vaaleasta siirapista ja glukoosisiirapista. 


Jäätelön valmistus käy vartissa! Vatkaa kerma. Lisää kondensoitu maito ja glukoosisiirappi, sekä lopuksi mahdolliset lisukkeet. Uusimmassa Kotivinkissä oli muuten samantyyppinen ohje, jossa yhtenä ainesosana oli kreikkalainen jogurtti. Varmasti toimii! Glukoosisiirappi ei kuuleman mukaan ole välttämätöntä, mutta sitä sattui minulla olemaan jostain vanhasta kokeilusta, joten käytin sitä. Sellaisenaan siirappi ei nimestään huolimatta maistu miltään. Glukoosisiirappi tekee jäätelön rakenteesta paremman.




Kotona tein vielä toisen erän samaa reseptipohjaa käyttäen. Tällä kertaa jaoin jäätelömassan vatkaamisen jälkeen kahteen erään. Toiseen soseutin kotimaisia mansikoita 250g ja toiseen käytin vajaan pötkön minttu -Oreoita. Tuo mansikkainen on minusta todella hyvää! Jäätelön päälle pilkkomani mansikat toki ovat aika jäisiä syödessä, mies sanoo, että käyvät hampaisiin hänellä. Hyvää oli minttuoreojäätelökin, mielestäni parempaa kuin perusoreoilla maustettu. Yrttejä voisi jäätelön maustamiseen käyttää myös! Minttu ja basilika voisivat olla esimerkiksi tuoreiden mansikoiden parina...


Tänään taitaa helle-ennätykset paukkua! Ajattelin laittaa uuden satsin pakastumaan, sillä tuo toukokuun lopulla tehty annos loppui muutama päivä sitten ja huomenna on tulossa vieraitakin, ihanat opiskelukaverini tulevat käymään. Paljon naurua luvassa.

Helpotusta helteisiin!<3
Taina


torstai 10. kesäkuuta 2021

Jo joutui armas aika

Huhhuh! Selvittiinhän siitäkin lukuvuodesta, josta korona teki superraskaan ja turhankin jännittävän. Olemme eläneet hyvin erilaisia todellisuuksia riippuen siitä, missäpäin Suomea tai jopa samaa kaupunkia sattuu asumaan tai työskentelemään. Surettaa kyllä niiden puolesta, jotka aloittavat lomansa karanteenissa jännittäen edelleen jatkotartuntaa.<3  

Kolme altistumista töissä puolen vuoden sisällä, joten toivon, että mahdollisuudet tartuntaan oli nyt tässä. Ekan rokotteen sain pari viikkoa sitten ja toisen saan vasta koulujen alettua, joten nähtäväksi jää. Varsinkin, jos tarvitaan vielä kolmaskin annos olkapäähän virusmuunnosten vuoksi. Nyt on kuitenkin LOMA ja tarkoitus on unohtaa koko vuoden kestänyt henkinen mankelointi niin pian kuin mahdollista! Paras lääke unohdukseen (ja moneen muuhunkin vaivaan) taitaa olla puutarhanhoito.:)



Olen ollut niin pihalla kaiken ajan, minkä suinkin olen ehtinyt ja nythän mä ehdin. Keväällä esikasvatin monenlaisia kukkia ja nyt olen istuttanut niitä Kesähuoneen edustalle istutuslaatikoihin.

Sain äitienpäivälahjaksi mieheltä lahjakortin, jossa hän lupasi tehdä ison määrän raskaampia puutarhahommia vain vähällä mutinalla ja silmien pyörittelyllä maustettuna.:P Lahjakortin lunastuksen aloitin heti äitienpäivän jälkeen, kun mies kaivoi Kesähuoneen edustalta muutamat pensaat ylös. Kylläpä avartui maisema! Viime viikolla hän kaivoi myös loput istutukset maasta.


Kuvista näkee hyvin rajan takana kasvavan ryteikön.
Ei kai tarvitse ihmetellä kotiloiden tai hyttysten ilmaantumista...

Kukkapenkin tilalle laitettiin hiekkaa ja kaksi istutuslaatikkoa kukkia varten. Haaveilen loppukesän osalta leikkokukkien omavaraisuudesta.


Tämä kuva taas paljastaa, että meillä grillataan todella harvoin!
Grilli on suojahupun alla Kesähuoneen seinustalla odottamassa tämän kesän inspiraatiota.;)

Myös vattupensaat ja varrellinen karviaispensas (sekä puskien väliin kasvanut tammi, koska no, lajintuntemus ei ole rakkaan mieheni parhaita ominaisuuksia) on kaivettu ylös. Tuonne pihan perälle ajattelin kylvää kukkia suoraan rivistöihin. Toivottavasti saadaan homma etenemään pian, jotta kukat ehtivät vielä tälle kesälle. Hupsis, eilen mittailin tuota plänttiä ja totesin sen olevan ehkä 50 neliön suuruinen! Aika tavalla hommaa siis.




Vattupuskat on tarkoitus nostaa niin ikään istutuslaatikoihin. Laatikkopuutarhan olisi tarkoitus rakentua hedelmäpuiden lähistölle, siinä on sopivan tasainen ja valoisa paikka, jonne olen suunnitellut jo useamman vuoden ajan vähän isompaa määrää istutuslaatikoita. Vattujen lisäksi suunnitelmissa on ainakin mansikoita, salaattia, yrttejä ja ehkäpä vähän kukkiakin. Laatikoiden alle jäävä nurmikko on tarkoitus peittää paksulla peitekankaalla ja päälle on tulossa singeli -kiveä. Samalla on tarkoitus rajata hedelmäpuut, marjapensaat ja istutuslaatikot nurmikosta. 

Tätäkin aluetta mittailimme yhtenä iltana miehen kanssa ja vaikka arviointikyky on itselläni melko hyvä, niin nyt neliöiden määrä kyllä yllätti. Tuossa on noin sata neliötä... Tässä kohti sain sitten sitä luvattua silmien pyörittelyä ja "Ei mitään järkeä" ja "Järjettömän kallista" -kommentteja osakseni. Lapioitavaa riittää. Saa nähdä tapahtuuko tämä projektin loppuosa minä vuonna. Täytyy ehkä varuiksi istuttaa vatut odottamaan tuonne tontin reunalle.:P


Lisää mielikuvitusta tarvitaan vielä.
Noiden kahden omenapuunraadon tilalle laatikoita ja ympärille siisti kiveys.


Mies tilasi toukokuussa muurikivet terassin vierustalle ja ne tulivat nyt alkuviikosta. Muurikivistä hän rakentaa istutuslaatikot pehmentämään terassin ja asfaltin välistä aluetta. Istutukset tuovat samalla näkösuojaa takaterassille. Tuohon terassin viereen olen kaavaillut istuttavani mm. pensasmustikkaa, muutaman tuijan ja hortensioita. En malttaisi odottaa! Vähän käy miestä sääliksi, samalla kun piiskaan häntä pihahommiin. Toisaalta itsellä olisi urakkana pestä talon ulkopinnat niiltä osin, mistä yletän ja sitten tarttua maalisutiin. Tällaista tämä omakotiasuminen on. 



Kuten kuvista näkyy, ei joka kolkkaa ehdi millään kitkemään, ja vaikka terassinkin olen pessyt jo kahdesti siitepölystä, kolmas kerta on pakollinen. Silti. Onhan tämä silti aivan ihanaa, kun aurinko hellii ja on KESÄ!<3

Aurinkoisia kesäkuun päiviä!<3

Taina