perjantai 2. elokuuta 2013

Heräteostoksia

Kuten aiemmin mainitsin, on perennapenkki saanut lisää väriä tänä kesänä. Valkoisen ja vaalenpunaisen rinnalle on tullut lilaa ja purppuraa. Onpa penkissä kukkinut yksittäinen keltainen ja oranssi kukka myös. Perennapenkkejä on itse asiassa kolme, kaksi suurempaa eri lajikkeineen ja yksi pienempi, jossa kasvaa vain yhtä lajiketta ruusuja. 
Istutin keväällä jaloleinikin mukuloita. Esikasvatin ne sisällä ja laitoin maahan toukokuussa, kun oli jo todella lämmintä. Hyvään kasvuun lähteneistä mukuloista on kukkinut harmillisen harva, ehkä puolet noin neljästäkymmenestä. Mukuloissa oli vaaleanpunaista lajiketta erikseen ja useampi pussi sekoitusta. Valkoisista leinikeistä yksikään ei ole ainakaan vielä kukkinut ja sellaisesta vaalenpunaisesta, josta tykkään eniten, on kukkinut yksi ainoa mukula. Nyyh! Kaiken lisäksi onnistuin rikkaruohojen kitkemisen yhteydessä nyppäsemään tämän vaalenpunaisen kaunottaren vahingossa. Sainpa hyvän syyn laittaa sen maljakkoon. En olisi oikeasti raaskinut sitä tehdä. Kiva juttu muuten, huomasin tuossa juuri, että jaloleinikin mukulat kaivetaan syksyllä talteen ja istutetaan taas keväällä. Tuollainen ees taas veivaaminen ei ole olenkaan mun mieleen. Jos olisin tämän huomannut mukulapaketissa, olisivat jääneet ostamatta.
Tästä väristä tykkään eniten jaloleinikeissä.
Pihasuunnitelmassa meille on piirretty perennapenkki suurin piirtein siihen kohtaa alapihaa, missä se sijaitseekin. En vain ole vuosiin vilkaissut suunnitelmaa, vaan ostanut sinne mikä milloinkin on tuntunut hyvältä(Eli se siitä suunnitelman hyödyllisyydestä!). Enimmäkseen siis pioneja ja liljoja. Liljoja on nyt vaaleanpunaista sekä valkoista. Pionit(arkistossa on kuvia, blogissa ei vielä)ovat luonnollisesti vaaleanpunaisia. 
Viimeksi pari viikkoa sitten päädyin Prisman reissulla ostamaan minulle entuudestaan tuntematonta lajiketta penstemonia. Alelaarissa oli kolmea eri väriä, jotka näyttivät yhdessä varsin hyvältä. Kukinto muistuttaa minusta sormustinkukkaa, mutta tämä ei ole myrkyllinen, kuten sormustinkukka. Tekisi mieli kyllä sormustinkukkaakin jonnekin laittaa...


Hintakin oli todella edullinen, koska kukinta on lopuillaan (tuskin voi olla huomaamatta). Nyt ne saavat kukkia yhdessä leinikkien kanssa. 
Etualalla jo kukkineet valkoiset liljat.
Nurmikko on tällä hetkellä aika kauheassa kunnossa, koska mies on rakentanut meille puutarhavajaa, kuskannut soraa yms... Kyllä se siitä toipuu. Nurmikko nimittäin. Miehestä en ole niin varma.;)

Mulla on tarkoitus laajentaa tätä kuvissa näkyvää penkkiä vielä tulevaisuudessa. Kun saadaan muuri tuohon ylä- ja alapihan välille, istutan perennoja muuriin saakka. Nyt siitä välistä juuri ja juuri mahtuu päältäajettavalla ajamaan. Penkin rajaukselle täytyy myös tehdä jotain sitten, kun muuri on paikallaan. Lisää heretäostoksia siis tiedossa...

Osteletteko muut pihakukkia heräteostoksina?

Taina

3 kommenttia:

 1. Penstemonilla on suomeksi arkinen nimi pipo :D ja on yksivuotinen tai ainakin talvisuojattava.

  VastaaPoista
 2. No, just! Perennoiden joukossa olivat myös Terrassa, missä niitä ensin katselinkin. Ihmettelin, kun en löytänyt näistä suomeksi mitään, mutta jos kerran on oikea suomenkielinen nimi, niin eipä ihme. Mun yksillä kavereilla on muuten noita pipoja kukkapenkissä, ja ilmeisesti siis ovat siinä olleet iät ja ajat, bongasin ne sieltä ostosreissuni jälkeen. Täytyypä vielä kysyä heiltä! Oisko suojainen piha vai mikä..?
  Sehän sitten tarkottaa, että tuo kukkapenkin nurkka tuskin näyttää samalta ensi vuonna muutenkaan, ainakin nyt epäilen, että jaksaisin noiden leinikeiden kanssa alkaa pelaamaan, kun en tiedä edes, missä niitä säilyttäisin. Viileä paikka puuttuu tästä meidän kodista.:(

  VastaaPoista
 3. Voihan se olla, että ne siementävät ja lisivät itsekseen siellä kaverin pihalla. Tai olisiko kestävä maatiasilaji kyseessä? Maakellaria pykäämään vaan, teillähän on rinnettäkin, mihin sen kaivaa. ;D

  VastaaPoista