sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Lankaköynnösten uusi elämä?



Eipä ollut aikaisemmin edes juolahtanut mieleeni, että lankaköynnöstä voisi kasvattaa talvella sisällä, ennen kuin La Petite Princesse -blogin Elisa jättämässään kommentissa mainitsi haaveilevansa sellaisesta viherkasvina! No, tämä on tosin vasta toinen vuosi, kun ylipäätään tiedän lankaköynnöksen olemassaolosta.;D Tajusin, että mullahan on lankaköynnöstä ulkona peräti neljässä ulkoruukussa. Ennen pitkää olisi käynyt niin, että olisin antanut pakkasen puraista ja kasvit olisivat kuolleet kylmyyteen. Kuvittelin, että lankaköynnös on yksivuotinen. Pakkasöistä huolimatta kaikki lankaköynnökset ovat edelleen elossa, niinpä kävin kaivamassa jo osan niistä turvaan pakkasilta.







Yhden lankaköynnösen jätän olohuoneen tasolle ja kaksi vein töihin, omaan luokkaan. Olin ihan varma, että nämä tiputtavat lehdet alkushokissa, sillä ulkona on sentään ollut monta astetta pakkasta, ja kastelun kanssa on ollut jo pitkän aikaa niin ja näin. Yllätyksekseni ainakin tämä kotiin jätetty näyttää useamman päivän jälkeen edelleen hyvältä. Löytyykö lukijoista joku, jolla olisi kokemusta lankaköynnöksen selviytymisestä talven yli? Netin ohjeet vaikuttivat niin yksinkertaisilta, että jos valoisa paikka ja säännöllinen kastelu ja lannoitus riittää, niin tuossa pitäisi kyllä pärjätä. Edellyttäen, että muistan kastella ja lannoittaa...





 

Ulkona mulla on vielä ainakin kolme ruukullista, enemmänkin, jos jakaa pienempiin osiin. Voin antaa ne lähistöllä asuville, jos kiinnostaa? Meille ei taida tämän enempää mahtua, vaikka kuinka mukava olisi siirtää kaikki taas keväällä pihalle!



  



Sekä rahapuu, että tuoksupelargonia näyttävät epäilyksistä huolimatta voivan myös hyvin. Koska pelargonia ei ole kuukahtanut, täytyy sen olla juurtunut.;D Kun makuuhuoneen lipastolla majaileva kummituspuu alias corokia lasketaan viherkasviksi, on meillä nyt yht´äkkiä peräti neljä viherkasvia! Näin montaa viherkasvia meillä ei ole ollut varmaan 20 vuoteen.:)

Käykääpä samantien lukemassa uusin postaus Pienestä Teehetkestä, uuden yhteisblogimme naisten kolme erilaista syyskattausta! Mulla meinasi ehkä hieman lähteä mopo karkuun kuvia ottaessani.;D

Kirpakkaa syyssunnutaita!<3

Taina

23 kommenttia:

  1. Lankaköynnös on minusta jotenkin herkkä ja kaunis kasvi. Lankaköynnös viihtyy meillä parhaiten kuistilla, jossa talvellakin on kaikista valoisinta. Leppoisaa sunnuntaita sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkään juuri siitä herkkyydestä lankaköynnöksessä! Ja vaikka joku kukkakauppias sanoi sitä vaativaksi, niin mulle on täytynyt osua helpommat kappaleet, sillä niin heikolla hoidolla noista on kasvanut aivan valtavia!:)

      Poista
  2. Lankaköynnöshän on yleensäkin sisällä kasvatettava viherkasvi ja sitä myydään läpi vuoden kaupoissa. Voi toki käyttää kesäkukkaistutuksiin ,mutta kannattaa ottaa syksyllä viherkasviksi sisälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, näin sitä oppii, mulla nää on olleet ulkoistutuksissa kahtena kesänä, ja kokemus on niin hyvä, että luultavasti ensi kesänäkin!:) Kyllä mun varmaan on käytävä ne loputkin kaivelemassa, vaikka niiden sijoittaminen vaatii hieman miettimistä!:)

      Tulihan muuten arvontavoitto perille?:)

      Poista
    2. Juu, kyllä tuli. Kiitoksia vielä paljon!

      Poista
    3. Hieno homma!:) Aina hieman epäilyttää, että meneekö posti perille...:)

      Poista
  3. Luulin, että lankaköynnös on iherkasvi. Siis sisäkasvi. En ole koskaan nähnyt myytävän sitä kesäkukkana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ja mä luulin ihan päinvastaista, koska olen nähnyt sitä monessakin paikassa käytettävän muratin tapaan kesäistutuksissa. :D On vain huomattavan paljon keveämpi ilmeeltään kuin muratti! Sekin olisi kiva saada talvehtimaan, mutta meillä on kyllä ihan liian lämmintä...

      Poista
  4. Minäkin ostin tässä syksyllä pari lankaköynnöstä sisätiloihin, ajattelin että ovat nimenomaan sisäkasveja. Eipä mulla muuta vinkkiä ole niiden kanssa antaa kuin että muistaa kastella, omani unohtuivat olkkarin lipaston päälle turhan pitkäksi aikaa ilman vettä, joten joutavat nyt roskiin. Kaunis ja herkkä kasvi kyllä, täytyy ensi kerralla sijoittaa sellaiseen paikkaan että osuu silmään useammin, niin ei kastelu unohdu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, nyt kun noita viherkasveja on noin monta, elän toivossa, että muistan hoitaa niitä kaikkia paremmin!:D Joku erityisen kaunis kastelukannu voisi olla ostoslistalla...Tällä hetkellä kastelen vanhalla mehupullolla.:)

      Poista
  5. Minä olen joskus yrittänyt talvettaa murattia sisällä. Huonolla menestyksellä...muratit kuolee mulla aina :D. Muuten, blogistani löytyy sinulle pieni tunnustus...ja onnea uudesta yhteisblogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murattia minäkin olen yrittänyt saada selviytymään talven yli, siinä onnistumatta.:) Muutenkin mun viherpeukalossa on kovasti vielä kehitettävää...
      Kiitos haasteesta!<3 Otan ne aina ilolla vastaan, ja lupaan osallistua. Mulla on tosiaan pari samaa haastetta odottamassa, joten voi olla, että pari-kolme viikkoa menee, ennen kuin ennätän vastaamaan.:) Kivat kysymykset olit keksinyt!

      Poista
  6. Lankaköynnös on niin hurmaava!!
    Toinen nimi, pilkkuja ilmassa, kuvaa myös kasvin kepeyttä hyvin!
    Lankaköynnöstä ei saa päästää rutikuivaksi, eikä myöskään kastella liikaa!
    Ulkona se viihtyy pikkupakkasiin asti ja sisällä inhoaa lämpöpattereita ja muita hyvin kuumia ja kuivia paikkoja.
    Suihkuttelua se rakastaa!
    Onnea tämän viehättävän ystävän seurassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna hoito-ohjeista!:) Ihmettelen kovin, miten nää mun ulkokukkani ovat selvinneet niin huonolla hoidolla, millä ne ovat olleet koko syksyn! Kastelu on ollut todella vähäistä, eikä meillä ole juuri satanutkaan, että olisivat saaneet vettä sitä kautta. Koska kummituspuu tykkää myös suihkuttelusta, niin täytyy varmaan kylvettää näitä yhtä aikaa.;D

      Poista
  7. Sen jälkeen, kun innostuin noista amppeleiden tekemisistä, on meilläkin sisällä alkanut vihertää. Enimmäkseen kyllä tekokasvien ansiosta, koska en ole kummoinenkaan hortonomi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa- pitäisköhän mun askarrella kans amppeli?! Ei oo nimittäin kukaan ilmoittanut haluavansa multa noita lankaköynnöksiä. En haluaisi jättää niitä ulos paleltumaan, nyt kun tiedän niiden viihtyvän talvella sisällä.:)
      Tekokasvit on kyllä huomattavasti vähemmällä päänvaivalla helppo saada säilymään hengissä!;D

      Poista
  8. Meillä on niin pimeä torppa, että ei oikein kasvit meinaa viihtyä. Anopinhammas on osoittautunut ihan loistokasviksi; riittää että ehkä kerran kahdessa kuukaudessa muistaa kastella ^_^. Hihii, jos innostus kauroja kohtaan iskee (jos haluut tehdä vaikka kauralyhteen, kranssin tai kimpun), niin silloin on hyvä syy lähteä viemään meidän paikalliselle hyötyjätepisteelle kierrätettävää. Siitä vierestä on meidän pelloilta kaura puitu, mutta reunoille jäi vielä korsia pystyynkin. Saa napsia, ennen kuin isäntä murskaa ne nurin. ;D

    VastaaPoista
  9. Hei oikeesti! Saako tulla poimimaan kauroja? Ottaisin niitä mielelläni, ja voisin vaikka tuollaista kranssia kokeilla!:) Onko teidän koti siinä kierrätyspisteen vieressä? Alkoi kiinnostaa ihan oikeasti, täytyypä laittaa sulle sähköpostia!<3 Varmaan blogistasi löytyy...?

    VastaaPoista
  10. Lankaköynnös kiinnostaa, jos pihassa olevat ovat vielä elossa, voisin kokeilla lasiverannalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita mulle sähköpostia, niin tule ihmeessä hakemaan! Sopivasti lomaviikko, joten olen paremmin kotonakin.:)

      Poista
  11. Minulla jäi lankaköynnökset talveksi 19-20 ulos ruukkuihin. Lauha talvi Helsingissä ja keväällä pukkasivat uutta kasvua ja jatkoivat elämäänsä samoissa ulkoruukuissa. 😃

    VastaaPoista
  12. Lankaköynnos myös kukkii!Pieniä vaaleita kukkasykeröitä.Hellyttävä yllätys

    VastaaPoista
  13. Lankaköynnös myös kukkii!Pieniä vaaleita kukkasykeröitä.Hellyyttävä yllätys

    VastaaPoista