sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Helppoa leivontaa



Mulla oli mielessä, että olisi kiva tehdä jotain fariinisokerista, ja niinpä päädyin Dansukkerin sivuille, josta löytykin huippuhelppo ja suussasulava mutakakkuohje. Tätä ohjetta voi suositella todella lämpimästi! Maku oikeastaan vain parani seuraavaksi päiväksi. Niin helppo ja maukas kakku, että ehdin leipoa tätä jo toistamiseen, kun tiesin ystäväni olevan tulossa kylään eilen.:)



Ainekset:

3 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
(hieman tummaa suklaata)
150 g voita tai margariinia sulatettuna
2 kananmunaa
1 appelsiinin mehu puristettuna (tai 1 dl maitoa)


Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Tee niiden keskellä kolo, ja lisää sulatettu rasva, kanamunat ja neste. Sekoita ja kaada paperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Ihanan helppo ohje! 

Sovelsin ohjetta hieman, sillä normaalisti käytän aina leivonnassa tummaa kaakaota, mutta koska kaapista löytyi vain O´boyta, lisäsin tummaa 77% suklaata sekaan. Ensimmäisellä kerralla käytin maitoa appelsiinimehun sijaan, siitä yksinkertaisesta syystä, ettei mulla ollut appelsiinia siihen hätään. Jälkimmäisellä kerralla käytin appelsiinin mehua, mutta eipä se maussa kyllä erottunut. Liekö ollut mauton appelsiini...

Tällä viikolla kokeilin myös uusimmasta Pirkasta löytämääni Pataleipä-ohjetta. Tässä ohjeessa leipätaikina valmistetaan 12-16 tuntia ennen paistamista, joten laitoin taikinan torstai-iltana ja paistoin leivän perjantaina. 





Ainekset:
3,5 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl auringonkukansiemeniä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää 42 asteinen vesi ja sekoita aineet nopeasti. Tätä taikinaa ei vaivata!:) Peitä taikinakulho kelmulla, ja anna taikinan kohota 12-16 tuntia huoneenlämmössä. 

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Anna leivän kohota puoli tuntia leivinliinan alla. Laita kannellinen valurautapata uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, ota pata uunista ja laita leipä pataan. Paista leipää ensin 30 minuuttia kannen alla, minkä jälkeen poista kansi, ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ohjeessa suositellaa leivän kumoamista ritilälle jäähtymään, mutta minä kyllä jouduin irrottamaan leivän veitsellä. Ihan nätisti se irtosi niinkin.




Yllättäin mulla ei ollut mitään siemeniä kaapissa, joten ne jäivät omasta leivästäni pois. Ihan hyvää tuli ja helposti, mutta kieltämättä ne siemenet olisivat varmasti tehneet leivästä vielä paremman! Varmaan muitakin siemeniä tässä voisi käyttää. Oma leipäni ei kohonnut läheskään niin suureksi, kuin reseptin kuvassa ollut. Syynä tähän saattaa olla liian pitkä kohotusaika, joka itselläni venähti melkein 24 tuntiin tai se, että pistin padan kuumenemaan kuumaan uuniin, koska olin jo leiponut mutakakkua...tai sitten joku muu. Sen verran hyvä ohje, että varmasti teen tätä toistekin, ja muistan hankkia esim. pellavan- tai pinjansiemeniä ennen leivontaa!:)

Leppoisaa sunnuntaita!

Taina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti