sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Omenapuiden alla

Viime vuoden keväänä sain idean ryhtyä tekemään jotain meidän hedelmäpuiden alustoille. Meillä on kolme omenapuuta ja yksi päärynäpuu. Puiden alustat rehottivat rikkaruohoja, vaativat jatkuvaa kitkemistä ja olivat hankalat nurmikkoa leikatessa.

Lähtötilanne..voisi näyttää pahemmaltakin..rikkaruohot on kitketty.:) Tämä omenapuu on koristeomenaapuu. Sen lajike on Ersta.
Kirjasta Onnellinen puutarhuri löysin idean, jota sitten vain hieman muokkasin. Sopivasti noppakivet olivat vuosi takaperin Starkilla halpoja (muistaakseni 39snt/kappale), että ostin niitä arviolta sen, mitä uskoin tarvitsevani. Nyt en olekaan nähnyt niitä yhtä edullisesti, vaan niiden kappalehinta lienee lähes kaksi euroa! Harmittaa vain, etten ostanut enempää...Tänään jouduin hakemaan kalliita kiviä neljä kappaletta, kun loppuivat tietenkin kesken.

Tätä kirjaa suosittelen lämpimästi! Ihania ideoita ja kuvia. Kirjan voi tilata vaikkapa täältä.
 
Tästä se ajatus lähti!

Meillä on kuorikatetta laitettu pensaiden juurelle, enkä ole oikein siitä tykännyt. Se vähentää rikkaruohojen määrää, mutta nurmea leikatessa se tuppaa leviämään noilta alustoilta ja kolisee ikävästi leikkurin terään. Niinpä tuumin, että kokeilen jollakin Kekkilän koristekivillä puun alustan täyttämistä. Rantakivi oli toinen vaihtoehto, mutta päädyin kuitenkin valkoiseen koristekiveen. Voisin niin mielelläni antaa tämän meidän pihan Kekkilän "koekentäksi"! Tykkään todella paljon noista puunvarusteista ja pensastuista myös. Tekevät istutuksista yhtenäisen ja viimeistellyn näköisen.

Viime kesänä sain aikaiseksi vain yhden puun alustan. Alku oli harjoittelua. Nyt keväällä tein kaksi, niihin ei kauaa mennytkään ja tänään viimein sain tehtyä neljännen alusen. Homma menee pääpiirteittäin näin:

Aamulla tilanne oli tämä.
Ensin teen puun ympäri alun lapiolla tai kanttausraudalla (kävin ostamassa, kun Rillan blogista siitä luin, on erittäin hyvä kukkapenkin reunojen siistimiseen). Joku tarkempi(esim. insinöörimieheni) varmaan käyttäisi vaikkapa lankaa, jotta kehästä tulisi täydellisen muotoinen ja alusista juuri saman kokoisia, mutta eihän se sovi mun suurpiirteiselle luonteelle!;) Mulla nuo ympyrät on hiukan kasvaneet tässä matkan varrella, mutta eipä tuo ole niin tarkkaa. Itse asiassa suurempi rinki on helpompi ajaa leikkurilla. 


Sitten kaivan kivien kohdalle syvemmän uran ja ihan puun juurelta poistan vain nurmikerroksen varovasti. 

Istutuslapio on hyvä väline uran kaivamiseen.
Tämän jälkeen laitan aluskankaan hidastamaan rikkaruohojen kasvamista. Kyllä niitä silti tulee jonkun verran! Tuuli lennättää niitä, ne kiemurtelevat aluselle rajauksen yli ja ennen pitkää kankaan läpi kasvaa sitkeitä yrittäjiä.Ero on kuitenkin suuri, jos kankaan jättää pois. Ei ois kannattanut jättää pois toisesta mansikkalaatikosta...
Hiekkaa vähän painoksi keskelle ja uraan, muuten tuuli vie kankaan mennessään:)

Seuraavaksi noppakivien alle ja väleihin hiekkaa. Tässä kohtaa täytyy hiekalla saada kivet oikealle tasolle. Käytän omaa painoa ja kokeilen kivien päällä tallomalla ja hyppimällä, että kivet pysyvät tukevasti paikoillaan.

Uran pohjalle laitetun hiekan paksuutta hienosäädän tässä vaiheessa niin, että kivet tulisivat tasaisesti maan pintaan nähden. Hiekkaa meni tähän yhteen puun aluseen kottikärryllinen.

Melkein valmista!
Lopuksi kaadetaan vain koristekivet päälle ja nautitaan lopputuloksesta!
Sama koristeomenapuu kuin ensimmäisessä kuvassa
Tätä hommaa suunnitellessa mietin, miten tämä alunen kestää aikaa. Yli vuosi sitten tekemäni omenapuun alusen koristehiekka näytti aamulla tällaiselta.

Muurahaiset tuovat multaa pintaa puun juuresta. Muutama rikkaruoho oli nypättävänä.
Lisäsin nyt ensimmäisen kerran vähän kiviä tähän vanhimpaan aluseen. Ehkä 1/3 siitä 25 kilon säkistä..
Lisähommia muurahaisille :P

Hieman erikokoiset, mutta helppohoitoiset ja omaa silmää miellyttää, tosin ruohon leikkuuseen oli ryhdyttävä heti näiden kuvien ottamisen jälkeen!;)
Viime syksynä rusakko oli minua nopeampi ja kävi syömässä hedelmäpuiden kuorta, vaikka ruohoakin olisi ollut tarjolla. Pahiten kalutun omenapuun jätin sitten kokonaan ilman suojausta ja ajattelin, että syököön sitten sen kokonaan pois! Keväällä puu oli todella karunnäköinen. Meinasin siihen köynnöstä istuttaa...

Sitkeitä ovat näköjään puutkin! Sehän onkin elossa! En tiedä, mitä sille tekisin. Jos tuohon nyt istuttaisi köynnöskasvin, niin mitä puulle tapahtuisi? Ei huvittaisi tämän puun alustaa laittaa. On niin surkean näköinen! Ideoita otetaan vastaan.:) Jos joku osaa kertoa, saako noita omenapuun versoja leikata yhtään muulloin kuin kevättalvella, siitäkin tiedosta olisin kovin iloinen.:)
Rattoisaa sunnuntai-iltaa!
Taina

10 kommenttia:

 1. Nuo puunaluskehät on hienot livenäkin! Kannatti uurastaa. Jyrsitystä omenapusta: ei siinä ainakaan mitään häviä, vaikka rauhassa odotteleekin vielä. Gardenian sivuilla oli muuten lueteltu omenapuun kesäleikkuun etuja: http://www.gardenia-helsinki.fi/dokumentit/omenapuunleikkaus.pdf

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitos kun hait tiedon mulle! Huomenna pääsen leikkaamaan noi "tursakkeet" juurilta.;)

  VastaaPoista
 3. Valkoinen toimii, aina. Hyvältä näyttää! Et ole vielä laittanut "taikapussukoita" roikkumaan karkoittaaksesi Roger Rusakkoa?
  BTW... Sun blogi näkyy vain puolikkaalla palstalla mulla? Mahtaako iPad vain herjata

  VastaaPoista
 4. ReettA, täytyy tutkia tuota iPad ongelmaa! Taikapussukoihin ois ollu sisältöä tarjolla, kun teiniä kynittiin, mutta eipä tullut silloin mieleen!;)No, pian on nuoremman vuoro. josko mä silloin muistaisin..Ja kyllä valkoinen toimii aina!:)

  VastaaPoista
 5. ReettA, vielä tuosta iPad-ongelmasta..Se johtuu siis ihan mun asetuksista mobiililaitteille. Kännykällä on mukavampi lukea sen näytölle juuri sopivaa versiota. Jos haluat sen juuri iPadin näyttöön sopivaksi, näpäytä kaksi kertaa kuvan kohdalla ja simsalabim! Ulkoasu muokkautuu iPadiin sopivaksi.
  Ihan itte selvitin...no en tietenkään!;)

  VastaaPoista
 6. Kiitos juu, iPadilla on helppo suurennella.. Ostin just uuden ja totta hitossa mä joudun varmaan reklamoimaan, tää lopettaa kirj.tietyssä vaiheessa.. Siksi edellisestäkään puuttuu piste. PAH!

  VastaaPoista
 7. Miltäs omenapuut nyt näyttää?

  VastaaPoista
 8. Joo olis todella kiva tietää onko nurmi karannut matalan kivetyksen yli, kun ei nurmenrajausaitaa näy käytössä.

  VastaaPoista
 9. Minulla on ollut myös mielessäni hankkia meidän puutarhaan koriste- ja kuorikatetta. Tosi hyvä idea rajata pensaat kivillä ja käyttää kangasta estämään rikkaruohojen kasvua. Täytyypä nostaa tuota rajausta, jotta kate ei sitten leviä nurmelle meillä.

  VastaaPoista