keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Kroatia - Dubrovnik

Hei, pitkästä aikaa!




Kroatian luonto on kaunis!
 Vesi on uskomattoman kirkasta ja vuorten rinteillä kasvaa puita.




Kuva on napattu liikkuvasta bussista, siksi se on hieman epätarkka. Jätimme köysihissin suosiolla seuraavaan kertaan. Näkymä on kyllä huikea!
Paikallisbussin kyydissä suorastaan hirvitti..

Reilun vuoden tauko kirjoittamisessa tai julkaisemisessa, hupsis. Luonnos -kansioon olin rustaillut viime kesän Kreetan reissusta. Teksti on jäänyt kesken, en muistanut edes sen olemassaoloa. En myöskään muista, mistä eritysesti olin halunnut kertoa. Ehkä se oli matkustamisesta ulkomaille koronavuosien jälkeen ja se pysähtyneisyys, joka Kreetalla tuntuu vallitsevan. Edellisestä kerrasta saarelle oli kulunut enemmän kuin 15 vuotta, mutta näytti siltä, ettei mikään ollut muuttunut noiden vuosien aikana. 

Tämä postaus on nyt kuitenkin tuoreempaa sisällöltään. Toissa viikolla palasimme Dubrovnikin lomalta ja tuli into laittaa muistot talteen ja antaa joku vinkki sinne matkaaville. Välttiääkseni ylipitkän postauksen päädyin jakamaan postauksen kahteen osaan ja siltikin postauksesta tuli hirmusen pitkä. Tämä ensimmäinen osa käsittelee nimenomaan Dubrovnikia ja matkaa yleisesti. Laitan pari retkeä omaksi postauksekseen. 

Enimmäkseen meidän matkat viime vuosina ovat olleet omatoimimatkoja. Mies jaksaa ottaa selvää asioista ja vertailla lentojen ja majoitusten hintoja ja ihmisten niistä jättämiä arvioita. Tällä kertaa Aurinkomatkojen paketti oli edullisin vaihtoehto kesä-heinäkuun taitteen lähtöön ja varsin laadukkaaseen hotelliin. Ihastumme molemmat Kroatiaan kesän -19 reissulla (linkit postauksiin Splitistä ja Podgorasta). Ainakin itse olen jos mahdollista vieläkin ihastuneempi kuin neljä vuotta sitten. Ehkä tämä on rakkautta?<3 Aloin jo katselemaan maata sillä silmällä, että voisiko sieltä hankkia "kesämökin", jossa viettää sitten eläkkeellä vähän pidempiä aikoja... 

Miestä kiehtoi Dubrovnik, itse olisin ehkä varannut matkan rantakohteeseen. Lehdissä on ollut paljon juttua siitä, että Dubrovnikissä käy ihan liikaa turisteja ja kaupunki pyrkii rajoittamaan turistien määrää. Lisäksi kaupunkilomailu kovassa helteessä ei täysin vastaa omia lomatoiveitani. Näin jälkeenpäin olen kuitenkin iloinen, että lähdimme juuri Dubrovnikiin ja sekin oli hyvä juttu, että olimme Aurinkomatkojen matkalla, vaikka oppaita ei oikeastaan tapaa muutoin kuin bussimatkoilla hotelliin ja lentokentälle, jos niilläkään. Viime vuotinen Kreetan matka oli myös Aurinkomatkojen paketti, ja tuolloin huomasimme, että muutos 2000-luvun puolivälistä oli todella iso, mitä tulee oppaiden näkyvyyteen. Heh, ei puhettakaan, että opas tulisi hotelliin kirjautumisia seuraamaan. He eivät osallistu myöskään retkiin enää, vaan paikallisoppaat ja englanninkieli on nykypäivää. Voi olla haastavaa, jos kielitaitoa ei ole.. 






Jalankulku ja pyöräily onnistuu turvallisemmin Kroatiassa!




Hotellimme kattoterassin infinity pool


Yhtenä iltana seurasimme hulppeita häitä naapurihotellilla kattoterassilta käsin.
 Myös tähtitaivasta oli mukava tiirailla kattoterassilla iltaisin.
 Löysimme sovelluksen, jonka avulla kuvioita oli helpompi tunnistaa.


Hotellimme ei ollut Dubrovnikin keskustassa, vaan vanhasta kaupungista 10-15 minuutin bussimatkan päässä, Lapadin niemimaalla. Royal Blue Hotel oli upea ja mielestäni sijaintikin oli mainio. Majoitukseen kuului aamupala ja se oli erittäin runsas ja monipuolinen. 

Kaunista rantaraittia pääsee nopeasti Lapadin ravintoloihin ja supermarkettiin. Tarkemmin sanottuna hotellimme oli Babin Kuk -nimisellä alueella, ja samalta alueeltakin löytyy useampi minimarketti ja ravintoloita. Bussipysäkki, josta vuorobussit kulkivat mm. vanhan kaupungin portille (Pile gate) ja uuteen satamaan, sijaitsee ihan Royal Blue ja President -hotellien nurkalla. Osan lomapäivistä vietimme ihan vain hotellialueella auringosta ja uimisesta nauttien. Alkumatkalle sattui sadetta ja ukkosta yhdeksi päiväksi. Tuolle päivälle varasimme hotellista ehkä elämäni ihananimman hieronnan, kestoltaan peräti 80 minuttia. Tuota hierontaa ja sen jälkeistä olotilaa muistelen nyt kaiholla. 








Yhden päivän kiertelimme Dubrovnikin vanhan kaupungin muurien sisäpuolella, mikä on tosiaan hikistä hommaa, vaikkei lähtisi kaupungin muureille kiipeämään. Muurille kiipeäminen on aika monen turistin must -aktiviteetti, myös niiden tuhansien päiväturistien, jotka tulevat laivalla satamaan. Päätimme jättää muurin kiertämisen tällä reissulla väliin. Tyydyimme kiertämään kujia, kävimme Rector´s Palacessa (palatsimuseo) ja  Fransiskaanisessa luostarissa.  

Paikallisen retkioppaan suurin suositus oli "eksyä vanhan kaupungin kujilla". Emme tosin onnistuneet eksymään, mutta kiireetön kuljeksiminen ja sitruunalimsan nauttiminen ihmisiä katsellen, vastaa varmaan vähän samaa. Opas mainitsi myös nuo molemmat käymämme kohteet (olimme opastetulla retkellä viimeisenä päivänä ennen kotiinpaluuta, joten oppaan vinkit tulivat meille hieman myöhään) eli Rehtorin palatsin (rehtori oli vähän enemmän kuin mitä sanalla nyt ymmärretään) ja Frasiskaaniluostarin. Luostarin arkkitehtuuri oli minusta upeaa ja sitä opaskin hehkutti. Olisimme halunneet käydä myös luostarissa sijaitsevassa apteekissa, joka on yksi Euroopan vanhimpia edelleen toiminnassa olevia, mutta se oli valitettavasti kiinni juuri tuolloin.




Risteilyt on hyvä paikka bongata erilaisia aluksia.
Tämä vaatimaton purtilo on Abu Dhabin sheikin omistama. Sen hinta on ollut n.450-500 miljoonaa ja käyttökustannuksetkin vaivaiset 50 miljoonaa vuodessa.


Royal Clipper -maailman suurin purjealus


Kännäkällä pystyy tekemään taikoja..


Simsalabim! Eitoivottu hattunainen sai lähteä..;)


Yhdelle illalle varasimme auringonlaskuristeilyn Karaka -aluksella, joka on rakennettu 1500-luvun kauppalaiva tyyliin. Auringonlaskut Kroatiassa ovat aivan erityisen upeita, mutta risteilyllä siitä pääsi nauttimaan vesiltä käsin. Risteily oli aivan ihana! Lämmin, mutta raikas, tuuli kuuman päivän päätteeksi ja uskomattoman kauniit maisemat, sellainen yhdistelmä, että olisin viihtynyt pidempäänkin kuin 1,5 tuntia. 

Karakalla olisi päässyt risteilemään myös Game of Thrones -teemalla ja se tekee myös päiväristeilyjä suosituille Elaphiten saaarille. Meitä viehätti tällä kertaa ajatus iltaristeilystä. Lähes joka ilta seurasimme Karakan paluuta varsinaiseen satamaan auringonlaskuristeilyn jälkeen. Hotellimme kattoterassi oli hyvä paikka bongata kaikenlaisia aluksia, mm. isoja risteilijöitä, jotka päivän satamassa olon jälkeen siirtyvät seuraavaan satamaan. 

Kroatian rannoista vielä sen verran, että ne ovat kivisiä. Hotellimme ranta oli kallioista, mutta jyrkkiä kohtia oli tasotettu betonilla ja kallioiden väleihin oli tehty uimapaikkoja. Osassa oli portaat, jossain kaide ja sitten oli myös selkeitä hyppypaikkoja kallioiden päältä. En muuten tiedä, onko kallio edes oikea sana kuvaamaan kivistä rantaa... 

Podgorassa neljä vuotta sitten meillä ei ollut uimajalkineita mukana, nyt olimme hankkineet sellaiset jo Suomesta. Omani ostin Lidlistä pari viikkoa ennen matkaa kympillä. Ne olivat todella hyvät! Jos Podgorassa ranta oli pikkukivistä, niin ainakin Lapadissa rannassa oli enemmän isoja kiviä, liukkaita sellaisia.






Näin jo itseni tämän talon omistajana.
Vähän turhan lähellä Copacabanan rantaa vain..:P


Hotellimme rantaa.


Myös tämä on hotellirannasta. Kaiteen kohdalta käytiin uimassa.


Kaikki eivät tarvitse uimajalkineita tai kaiteita...

Vietimme yhden kalliin rantapäivän hotellin lähellä, Copacabana Beachilla, jota kuuluu olevan yksi Dubrovnikin suosituimpia rantoja.  Tällä rannalla kivet olivat pienempiä, mutteivat kuitenkan Podgogan pikkukivirantojen tapaista, joten jalkineet oli hyvät sielläkin.  Copacabanan rannalla kaksi hieman nuhjuista aurinkotuolia ja varjo maksoi päiväksi 45 euroa!  Paremmat aurinkovuoteet puolestaan 70 euroa. Kuulemani mukaan Dubrovnikista löytyy vielä kalliimpiakin rantoja.  

Kuparin kylässä, venerannassa, näimme paljon merisiilejä vedessä, niistä oli varoiteltu ja merisiilienkin vuoksi uimajalkineet on hyvä olla Kroatiaan matkatessa. Toki niitä myydään siellä paikan päälläkin.

Kroatia oli siirtynyt Euroon tämän vuoden alussa. Ihmisillä oli siellä ymmrätääkseni samanlainen fiilis, kuin suomalaisilla aikoinaan, että oman valuutan tilalle vaan vaihdettiin eurot ja hinnat nousivat sen mukana. Kaikki oli aika kallista. Kroatia ei ole mikään halpamatkailumaa. 

Söimme useamman kerran paikallista kalaa, jota myydään kilohinnalla ravintolassa (isoja kaloja), ja näillä kerroilla ruokailu maksoi lähelle satasta kahdelta hengeltä. Halvemmalla selviää, jos syö välillä pitsaa tai etsii edullisempia ruokapaikkoja lähikylistä.  

Kaiken kaikkiaan suosittelen lämpimästi Kroatiin matkaamista! Kuten alussa kirjoitin, olen menettänyt sydämeni tälle maalle. Joka paikassa on siistiä, puhdasta ja turvallista. Asiat toimivat ja asenne ihmisillä on mielestäni yllättävän jämpti. Kroatiassa toimii jopa pullojenpalautusjärjestelmä! Ilolla jätimme juomapullot hotellihuoneeseen siistijän palautettavaksi. Vesijohtovesi Kroatiassa on juomakelpoista, mutta käytännön syistä tuli enimmäkseen juotua pullovettä. Olen aivan varma, että tämä ei ollut meidän viimeinen Kroatian matka. Voisin matkustaa Kroatiaan pelkästään kauniiden maisemien ja uskomattomien auringonlaskujen perässä. 










Kiitos, jos jaksoit lukea tänne saakka! Ja aivan mahtavaa, jos löysit blogiini pitkän tauon jälkeen!<3 Tule pian takaisin, toinen postaus on jo kuvia vaille valmis.:)

Taina


4 kommenttia:

  1. Niin ihanat kuvat sulla! Ja todellakin voin samaistua Dubrovnikin osalta. Mä sulle instan puolella laitoinkin viestiä, kun oltiin kesäkuun alussa. Meidän majoitus oli koko lailla siellä missä parkkipaikka korkealla. 75 rappusta alaspäin eli maisemat oli upeat korkealta katsella. Majoitus oli booking.comin kautta. Ihana asunto olikin, mutta rapputreeni oli kovaa. Noin 700 askelmaa pari kertaa päivässä😆

    - Johanna (johkuvie)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna kommentistasi, niin täällä kuin Instan puolella!<3 On teillä ollut hieman kipuamista niissä rappusissa, mutta varmasti ihan huikeat näköalat! Paha kun ei mahdu paluumatkalla lentokoneen penkkiin reisien kohdalta.;) Musta ei ois ollu tohon siinä helteessä, mikä siellä nyt jo oli.

      Poista
  2. Tervetuloa takaisin blogistaniaan Taina! En yhtään ihmettele, että olet menettänyt sydämesi noille maisemille. Helteessä olette olleet ihailtavan aktiivisia lomailijoita. Olipa suolainen hinta aurinkovuoteesta! Huh! Samoksella olen tottunut monessa paikassa 'ilmaiseen', jos on asiakkaana rannan palvelussa. Tosin harvoinpa olen itseni lavetilta löytänyt. Taidan olla omituinen, kun nautin köllötellä hamam -pyyhkeen päällä kivien päällä, varpaat mieluiten merivedessä lillumassa. Uimakenkiä kyllä käytän aina välttääkseni ikävät kokemukset. Vuosi sitten otin opikseni, että uimatossut kannattaa pestä kraanan alla eikä rantahiekalta huljutellen. Kaaduin nimittäin päistikkaa mereen. Komea rantavahti tuli paikalle nopeasti. Nolotti, kun bikinit olivat samassa hötäkässä siirtyneet paikaltaan. Taisin olla näky verta vuotavine polvineni ja tulipunaisine kasvoineni. Lempeitä kesäpäiviä! Luovaa joutilaisuutta! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuikku!<3 Ja kiitos nolon tilanteen jakamisesta, sain siitä hyvät naurut, varmaan niin olit ajatellutkin.<3 Voin kuvitella sut sinne Samoksen rannoille makaamaan pyyhkeen päälle, jalat aaltojen mukana huuhtoutuen. Näin muuten Lahdessa yhden pariskunnan, joka kovasti muistutti teitä. Ette varmaan olleet, sillä olen varma, että olisit tullut moikkaamaan, jos olisit ollut samassa ruokapaikassa.:) Ehkä vielä törmätään oikeassa elämässä.<3 Ihania heinäkuun lopun päiviä!<3

      Poista