tiistai 9. syyskuuta 2014

Tervetuloa eteiseen!Joissain asioissa tunnun olevan harvinaisen saamaton. Muistaakseni aika tarkalleen vuosi sitten kuvasin meidän kotia ja huoneita, mutta eteisen jätin väliin, koska uskoin siivoavani sen ihan lähiaikoina...Toki sieltä on kannettu kenkiä ja vaatteita vuoden aikana varastoon ja kiertoon, ja uusia on tuotu tilalle, joskus jopa hieman järjestelty ja imuroitu, mutta perusteellinen siivous odottaa edelleen itseään.  Ehkä jonain sateisena syyslauantaina?

Joka tapauksessa eteinen on (hyllyjen ja rekin sotkuisuudesta huolimatta) paikka, johon olen erittäin tyytyväinen meillä. Asuimme kuusi vuotta rivitalossa, ja siinä asuessamme oli hyvää aikaa miettiä, millainen olisi toimiva eteinen. Kurkataan siis sinne kaikkine sotkuine päivineen.


Nykyisen kotimme suunnittelu alkoi siitä, että kirjoitin arkkitehdille listan toiveista eri huoneiden sijoittelussa, koossa yms. Toiveena oli kohtuullisen suuri ja valoisa eteinen. Myös käytäviä halusin suunnittelussa välttää. Mielestäni arkkitehti osasi nämä toiveet toteuttaa hienosti. Taloa rakentaessamme kuvittelin, että meille ehkä tulisi vielä pieni vauva jossain vaiheessa (ei tuu), joten esim. vaunuilla olisi mahtunut eteisiin hyvin. Alkuperäisessä suunnitelmassa kuvissa oli perinteinen tuulikaappi, mutta onneksi älysin kysyä mahdollisuudesta tehdä eteisestä yhtenäinen tila. Sehän onnistui, joten tuulikaapin seinät poistettiin eteisestä.

Ulkoa tultaessa toisella puolella on suuri säilytystila, jota peittää kaksi peililiukuovea. Jos nyt suunnittelisin uutta kotia, tekisin eteisen yhteyteen vieläkin suuremman säilytystilan. Nelihenkisessä perheessä on niin paljon kenkiä, luistimia, kypäriä yms., että tilaa voisi todellakin olla reilummin. Vaikka viemme esim. talvikengät kesäksi varastoon, niin varsinkin alkukeväällä ja loppusyksystä eteinen pullistelee erilaisia jalkineita. Kuten kuvista näkyy. Eikä edes ole kumpikaan edellämainituista.
Vaatetangon alapuolella on pojille omat koukut takeille, mutta siihen ostin jotain toivottavasti toimivampaa Ikeasta. Josko sitä siivoustakin sitten...Ylähylly on niin matalalla, että olen myös miettinyt hyllyä ikään kuin toiseen kerrokseen, lähemmän kattoa. Sinne saisi lisää säilytystilaa helposti. Pidin tärkeänä saada myös tuohon säilytystilaan luonnonvaloa, ja siksi ulkoseinällä on kapea ikkuna (näkyy esim ylätunnisteessa ulkopuolelta). Voi olla, että jättäisin sen nyt pois, ja laittaisin sillekin seinälle hyllyjä.

Peililiukuovien toisella puolella on kiintokalustepenkki, jonka alla on säilytystilaa lasten pipoille, lippiksille ja käsineille. Tälle seinustalle tekisi samoin mieli tehdä jotain...Ainakin opetustaulu saa jossain vaiheessa lähtöpassit. Seinän voisi tapetoida ja laittaa vaikka verhotangolla tyynyt seinälle roikkumaan. Joku kiva "hattuhylly" voisi olla kiva! Penkin vieressä on kolme tankokaappia, jotka pitävät sisällään meidän aikuisten käytössä olevat takit ja yhden kaapillisen kasseja. Miten niitäkin voi olla niin paljon?! Enkä puhu nyt mistään luisvuittoneista.;)

Suoraan ulko-ovea vastapäätä on lipasto, jonka maalasin viime vuonna. Huh huh! Olipas muuten kamalan rakeisia ja epäselviä kuvia tuolla. Ehkä mä olen jotain oppinut vuodessa! Tämä seinä onkin vilahdellut blogissa muuta eteistä useammin. Maitokahviin värinä olen lievästi sanottuna kyllästynyt, mutta toisaalta se on suhteellisen neutraali tausta. Lipaston päältä löytyy tietenkin siskon taidetta!

Mulla on sellainen tuntuma, että aika usein eteiset ovat pimeitä ja ahtaita sumppuja, joista puuttuu lasku- ja säilytystilaa. Oletteko samaa mieltä? 

Taina 

EDIT Olisin voinut lisätä kuvat olohuoneen ja kodinhoitohuoneen suunnasta eteiseen, mutta kun en tullut niitä eilen ottaneeksi! Nyt sataa ja on ihan liian pimeää kuvaamiseen. Jos muistan, niin lisään kuvat, kun valoa on riittävästi.


10 kommenttia:

 1. Ihanan tilava eteinen! Sitä suurentaisin meillä, mut ainoa suunta olisi ulospäin ;)

  VastaaPoista
 2. Joo, on vielä hyvässä muistissa, miten rivtalon tuulikaapin kenkäröykkiön yli kampesin vauvanvaunuja...Olen tavattoman onnellinen meidän eteisestä.:)

  VastaaPoista
 3. Ompas teillä iso ja tilava eteinen ja paljon säilytystilaa. Sitä tosiaan aina tarvitaan kun talossa on porukkaa, jotka harrastaa. Kyllä sekin päivä sitten vielä tulee että kahden ihmisen pikkuiset kamat mahtuu johonkin yhteen kaappiin. :) Mulla on muuten sama tuon maitokahvin kanssa, sitä on meillä tosi paljon ja olen jo kyllästynyt siihen, mutta kyllä sen kanssa on pakko jonkun aikaa nyt elää kun tässä talossa on vasta se vuosi asuttu. Ei taida mies innostua heti maalaamaan koko taloa uusiksi :)

  Ai niin ja kassikaappi on must! Meillä on kaappi, jossa säilytetään harrastuskasseja, eli koriskassit, jalkapallokassit, luistelukassit jne. Ongelma on vaan se, että kaikki kassit ei tahdo aina mahtua tuohon kaappiin kun niitä on niin paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, meilläkin siellä kassikaapissa on reppuja, kauppakasseja, pari kokoontaittuvaa kylmälaukkua jne...Jokunen vuosi sitten mietittiin, että muutettaisko Lahden keskustaan kerrostaloon, niin ei olis tuota kuskaamista niin paljon. Käytiin katsomassa vanhassa puutalossa olevaa asuntoa, joka oli aivan ihana ja loistava sijainniltaan. Se vaan, että esim. eteisessä oli tasan yksi komero (sellainen seinään upotettu, ihana). Ei meidän kamppeet ois mahtuneet siihen asuntoon millään. Katsellaan sitä keskusta-asuntoa joskus myöhemmin...:)

   Poista
 4. Ihanan valoisa ja avara eteinen teillä! Välillä ihmettelen, mihin ihmiset saavat kaikki kengät ja takit mahdutettua kodissaan, sillä meilläkin tuntuu olevan koko ajan pulaa niiden säilytystilasta, vaikka molemmissa eteisissä on ihan suhteellisen hyvin neliöitä ja säilytysratkaisujakin. Jos alkaisin nyt rakentaa, haluaisin eteiseen oikein kunnon kokoisen vaatehuoneen ihan vain ulkovaatteille ja kengille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöt alkavat olla nykykodeissa suht´hyvin varusteltuja, ja toiminnot on mietittynä. Todella monesta kodista puuttuu tilat pyykinhuoltoon ja käsittelyyn, sekä kunnon eteinen. Kukapa sitä pyykkiä kotonaan pesisi/kuivattaisi ja laittaisi kengät jalkaan, laskisi avaimet jonnekin...;) Sama homma mulla, että jos nyt rakentaisimme, niin eteisen tai kodinhoitohuoneen yhteyteen tulisi huoneen verran säilytystilaa kausivaatteille ja jalkineille sekä urheiluvälineille.:)

   Poista
 5. Eteiskateutta täälläkin. Vanha talo - ei pysty. Musta tuntuu, että meillä on aina aavistuksen verran liian vähän kaappitilaa - on sitä sitten miten paljon hyvänsä... Pitäisi luopua osasta maallista kuonaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karsinta on kieltämättä päivän sana, mutta johtuen esim. urheiluharrastuksista tavaran määrä väkisinkin paisuu. Mutta hei, muutamien vuosien kuluttua teidän ja meidän lapset lentää maailmalle, ja sitten (hyvällä säkällä) mahtuu tavarat väljemmin olemaan.:)

   Poista
  2. Niinpä. Eräs kaveri kertoi miehensä haaveilevan todella askeettisesta elinympäristöstä: kaksio Hesan keskustasta - basso ja jääkaappi.

   Poista
  3. Njaa, mikäs siinä, jos ei ole vaimoa!;)

   Poista