maanantai 22. heinäkuuta 2013

Syksyä ilmassa

Alan olla jo vähän tuskastunut tähän vallitsevaan kesäsäähän. Tuskin olen ainoa! Eipä ole juuri hellevaatteita tarvinnut, saati pystynyt aamupalaa syömään terassilla Kreikan matkan jälkeen. Tukkahan siellä irtoaa tuommoisessa tuulessa ja vettä tulee vähän väliä. Äidin joululahjaksi neulomat villasukat ovat olleet käytössä joka päivä viimeisen viikon aikana...
Jos kesäkuussa alkoi muodostua jonkinlaiseksi ongelmaksi, ettei uunia voinut ajatellakaan käyttävänsä, kun koti oli muutenkin hyvin lämmennyt, niin tällä hetkellä tuota ongelmaa ei ole. Jotain positiivista siis!:) Tänään olenkin sitten tehnyt samaan uuniin makaronilaatikon, pannukakkua ja sämpylöitä. Makaronilaatikon teen muuten oman, ikivanhan köksänkirjan ohjeen mukaan (pientä hienosäätöä vain ja annoksen tuplaus). Ei sinne kirjaan ole enää muutamaan vuoteen tarvinnut kurkkia tätä tehdessä, kun resepti on jostain kumman syystä hyvin päässäni.;) Tulipa vain mieleen tuossa kokatessa, että meidän teini ei tainnut enää saada kyseistä kirjaa itselleen, ja se on musta väärin! Vaikka netti lienee syrjäyttänyt keittokirjat osittain, tuollainen perusopas on hyvä olla olemassa. 
En muista, mistä tämän sämpyläohjeen olen napannut, mutta jostain päin nettiä tietenkin.;) Viime syksyn ja talven aikana tällä ohjeella tuli leivottua lähes joka viikko. Helppoa kuin mikä, aineet sekaisin, annetaan kohota hetken aikaa(20 min) ja lusikalla lapioidaan keot pellin päälle. Sitten vaan uuniin (225 astetta/ 20 min). Osan vehnäjauhoista olen yleensä korvannut ruisjauhoilla ja joskus olen laittanut puolukka-pellavarouhetta sekaan myös.

Tässä ohjeessa on:
5 dl vettä
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja

Sämpylöiden määrä vaihtelee tietenkin koon mukaan. Tänään syntyi 17 sämpylää, mutta jos tekee oikein isoja voi tulla vain 12 sämpylää.:)

Pannariohjeen kävin hakemassa täältä.

Mansikoista jaksoin käydä poimimassa vasta puolet päivän sadosta. Hyvin niitä tuntuu tulevan. Vadelmiakin alkaa olla jo syötäväksi asti. Vinkkinä vielä, jos suunnittelette istutuslaatikoiden rakentamista: Kannattaisi tehdä sen verran korkeat laatikot, että ei tarvitsisi niin kovin paljon kyykistellä. Toki isompiin laatikoihin tarvitsee enemmän multaa, mutta hoitaminen ja sadon korjaaminen olisi kyllä paljon helpompaa korkeammalta!

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!
Taina

2 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja. Laita vielä kuvat niistä istutuslaatikoista...

    VastaaPoista
  2. Juu, voisin laittaakin. Ne on S rakentanut pikapikaa jämälaudoista, ja sitten mä pikapikaa istutin niihin mansikat.;) Toisesta laatikosta puuttuu aluskangas, joka estää rikkaruohojen kasvun aika tehokkaasti. Sittemmin luin tuolta Rillan blogista (yllättäin.:P), että sanomalehteäkin voisi käyttää tuolla pohjalla. Erittäin hyvä ja halpa idea käytettäväksi!

    VastaaPoista