perjantai 15. kesäkuuta 2018

Pihakierroksella II - Kukkailottelua
Edellisestä pihakierroksesta on vain pari viikkoa aikaa, mutta nopsaan vaihtuu kukinnat lajista toiseen. Tarkkana pitää olla, ettei jää jokin ihana kokonaan väliin! 

Juuri ennen lähtöämme avautui pioneista ensimmäinen, coral charm. Niin hurmaavan charmikas lajike, jonka viime kesänä sattumalta löysin ja istutin, että ostin pihaan kaksi uutta pensasta tätä lajiketta. Niille oli sopivat kolot alapihan penkissä.:) Uudet pensaat olivat niin hyvässä kukinnan alussa, että ne pyyhkivät muiden pioneiden ohi ja avautuivat ensimmäisenä. Myrsky katkaisi toisesta pensaasta nupun, mutta se ehti aukeamaan maljakossa ennen tänne reissuun lähtöämme. Varmasti ainakin osa pioneista on auennut poissaollessamme, mutta uskon, että saan ihastella pioneiden kukintaa vielä kotiinpaluumme jälkeen.

Alapihan penkissä kukkii myös mirrinminttu, hieman kituisena, mutta kuitenkin. Sen kitkeminen on minusta siitä mukavaa, että kitkiessä ihana tuoksu leviää ja tarttuu myös käsiin.

Akileijoja olen istuttanut Kesähuoneen kukkapenkkeihin. Niillä taitaa olla taipumuksena levitä, ja sekoittua keskenään, niinpä myös alapenkissä kasvaa nyt yksi erityisen kaunis akileija. 


Akileijoja minulla on valkoisia, vaaleanpunaisia, viininpunaisia (melkein mustia oikeastaan) sekä violetteja ainakin. Syksyllä keräsin siemenkotia talteen, ja siellä tallessa ne ovat edelleen.:) Olen viime kesästä saakka miettinyt tekeväni jotain omenapuiden alustoille. Postaus, jonka kirjoitin vuosia sitten, on edelleen melko paljon luettu. Myös puiden aluset näyttävät valitettavasti toisenlaiselle kuin juttua kirjoittaessani. On ollut ajatus postata aiheesta, mutta kun en ole saanut aikaiseksi ryhtyä muutokseen. Tekisi mieli istuttaa hedelmäpuiden juurelle esim. akileijoja tai sipulikukkia.

Kesähuoneen rinteessä kukkii nyt myös rönsytiarella, osa iiriksistä, vuorikaunokki, varhaisimmat kurjenpolvet sekä hiljalleen myös rinneangervo.


Viime kesänä perustamassani kukkapenkissä yläpihalla vielä odotellaan parasta kukintaa, sillä istutukset tein heinä-elokuussa. Jotain uuttakin penkkiin on tullut alkukesän aikana, kuten unikot ja kuvissa näkyvä mustaselja, jollaista jäin haikailemaan viime vuonna. Hopeahärkkiä siirsin Kesähuoneen penkistä jakamalla, ja kukinta on hyvällä alulla. Mustilan taimipäiviltä, sekä Lepaan puutarhanäyttelystä hankin tähän penkkiin kukkia, joiden nimet olen jo ehtinyt osittain unohtaa...Uudessa penkissä on vielä rutkasti tilaa, mutta enköhän keksi niihin helposti jotain istutettavaa. Minulla on tapana kirjoittaa muistikirjaani ylös uudet kukat ja pensaat, joita haluaisin pihaan vielä istuttaa.

Viime vuonna ostin Kevätmessuilta tähtiputken mukuloita. Koko kesän niitä hoidin ja kasvatin, mutta silti ne ovat huomattavan paljon pienemmät kuin ruukuissa kukkivina Plantagenista loppukesästä ostamani tähtiputket. Mieleen nousee väkisin, ettei tuossa mukuloista kasvattamisessa ole mitään järkeä. Siinä missä Plantagenin tähtiputket jo availevat ensimmäisiä kukkaisia, itsekasvatetut ovat vielä arvoituksia kukinnan suhteen.

Kiitos kaikille viime viikon Kukkailotteluun osallistuneille!<3 Tule sinäkin jakamaan iloa ja kauneutta ja osallistu alla olevan linkin kautta! Linkki on auki tuttuun tapaan tästä hetkestä sunnuntai-iltaan saakka. Liitäthän postaukseen linkin tänne Mansikkatilan maille<3 Kukkailotteluun voit osallistua myös Instagramissa lisäämällä kuviin tunnisteen #kukkailottelua@mansikkatilanmailla. Käydään kommentoimassa kaikkien osallistujien kuvia!  Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.<3


Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua!
TainaPahoittelut! Inlinkz ei tunnu toimivan juuri nyt. Yritän saada linkin toimimaan, mutta jos se ei aiemmin onnistu, niin kotoa käsin varmasti onnistuu, siis tiistaina. Tällöin pidetään linkki auki tiistaista torstaihin. JOS saan linkin aukaistua täältä reissusta käsin, lisään siihen voimassaoloaikaa päivän tai kaksi.

EDIT Yhteydet toimii. Linkitys on auki maanantai-iltaan saakka.:)


14 kommenttia:

 1. Rakastan akileijoja! <3
  Ne tosiaan leviävät ihanasti ja yllättävät aina jostain kiven kolosta.
  Ihanaa kukkailottelua ja loman fiiliksiä sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!<3
   Ilmeisesti akileijossa on lajikkeita, joiden kukat ovat kohti maata, ja lajikkeita, joiden kukat osoittavat ylöspäin? Ainoa harmi osassa lajikkeista on, että kukat "katsovat" maata kohti. Kukinnon kauneutta ei pysty silloin ihastelemaan kukkaan koskematta. Mutta ovat kyllä ihania, melko pitkä kukinta ja helppous!:)

   Täällä lomaillaan vielä hetki!

   Poista
 2. Ihanasti kukkii jo teidän pihalla. Pionit on suosikkikukkiani ja niitä ei voi liikaa edes ihailla. Niin kauniita <3
  Mukavaa viikonloppua Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauempaa kuvattuna näyttää vielä pelkästään vihreältä, mutta pioneiden näkymä yleensä puhkeaa kukkaan.:)
   Kiitos, samoin sinne Outi!<3

   Poista
 3. Lindo blog, amei suas postagens!
  Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköisiä tuo vanhan postauksen puun aluset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, harmi vain, ne eivät kestäneet montaa vuotta sellaisena!:/ Ehkä tänä kesänä saan niille tehtyä viimein jotain, ja samalla annettua neuvoja, joiden avulla puiden aluset myös säilyvät kauniina...
   Kiva, kun olet mukana Kukkailottelussa!<3

   Poista
 5. Upea tuo 'Coral Charm'! Vitsi, mä alan ihastua pioneihin, vaikka aiemmin ajattelin, että ne on liian pröystäileviä puutarhaani. Yhden ostin jo tänä keväänä, useammalle ei harmi vaan oikein ole tilaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin!<3 Viime vuonna kävin Mikkelin Kenkäverossa pionien kukinta-aikaan, ja tajusin, että pioneita ei vain voi olla liikaa.:D Nyt mulla on niitä kolmessa eri penkissä, ja aika näyttää, kuinka monta vielä ennätän istuttaa vuosien saatossa.;D Pionihulluus on hiipivää!:P

   Poista
 6. Coral Charm -pioni löytyy meiltäkin, mutta vielä ilman nuppuja - onpa se upea! Minuun on myös iskenyt jonkun sortin pionikuume:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna tosiaan koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen Kenkäverossa. Voin kuvitella, että lajikkeita tulee vielä lisääkin. On ne niin upeita kukkiessaan.<3 Niin, että varo vaan.;D

   Poista