keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Lahti -vinkit kesämatkailijoille



Kotiinpaluuonnessani innostuin Oman katon alla Tuulan tuoreesta postauksesta, johon hän oli kerännyt omia suosikkejaan Pirkanmaalta kesämatkailuun. Hyvä idea! Googlaan itsekin lähes aina matkaillessamme muiden ihmisten vinkkejä ja kokemuksia paikoista. Paikalliset tietenkin tuntevat tienoot paremmin kuin satunnaiset vierailijat. Siispä kokosin vinkkejä Lahdessa ja sen lähiseudulla matkaaville.







Satamasta on muodostunut lahtelaisten olohuone, jonne suunnataan ympäri vuoden ulkoilemaan, oleilemaan ja nauttimaan. Olen näköjään postannut useammin satamasta talvella kuin kesällä, mm. täällätäällä ja täällä.  Laivaravintola Kaunis Veeran pitsat tai Teerenrannan sulamit saavat veden herahtamaan jo ajatuksesta kielelle. Kahvila Kariranta on varmaan Lahden suosituin kahvittelupaikka, jossa on vitriinit täynnä toistaan herkullisempia, paikan päällä leivottuja, leivonnaisia. Piano-paviljongin arkkitehtuuri on mielestäni silmiähivelevää, ja lasillinen kuohuvaa sen terassilla erityisen ylellisentuntuista. Satamasta lähtee tietenkin erilaisia risteilyjä, tunnin Vesijärvi-kierroksista useamman tunnin kanavaristeilyyn (postaus aiheesta) Vääksyyn, ja pääseepä laivoilla Heinolaan tai Jyväskylään saakka.


Satamasta kannattaa kävellä Pikku-Vesijärven puistoon eli Pikku-Veskulle, kuten me lahtelaiset paikkaa kutsumme. Lenkki lammen ympäri on kilometrin mittainen. Sitä  on usein kiertämässä iltaisin myös kuntoilijat ja urheiluseurojen harrastajat.  Näitä kuvia ottaessani puistossa oli mm. ilmainen puistojumppa menossa, sekä kansalaisopiston ryhmä piirtämässä ja maalaamassa upeita kuvia.







Lenkin varrella on Vesiurut, jotain, mitä en tiedä muualla Suomessa olevankaan. Vesiurkuesitys tarkoittaa sitä, että suihkulähteet syöksähtelevät musiikin tahtiin, ja pimeällä mukana on myös eriväriset valot. Vesiurkuesitysten aikataulut löytyvät täältä, itsenäisyyspäivän vesiurkuesityksestä kuvia postauksessa puolestaan täällä.








- Pikku-Veskun yläpuolella, Kariniemessä, on myös Lanu-puisto, jota suosittelen pelkästään kauniin lehdon vuoksi. Olavi Lanun patsaita on tullut kuvattua joskus vuosia sitten blogiinkin

- Stadion, maauimala ja Hiihtomuseo löytyvät samasta paikasta. Mäkihyppytorniin pääsee kesäisin hiihtohissillä ja tornista on huikeat näkymät yli Lahden. Samalla voi ihmetellä, miten kukaan, ikinä, voi lähteä sukset jalassa kyseisestä tornista laskemaan mäkeä! Mäkimontussa on kesäisin maauimala, todella kuuma paikka auringonpaisteella! Hiki tulee myös montusta saunaan kavutessa.;) Hiihtomuseo on  lapsistakin kiva, sillä mäkihyppysimulaattori on koukuttava vekotin. 







- Toinen erityisen kiva museo Lahdessa on radio- ja tv-museoMastola. Se sijaitsee Radiomäellä, samalla mäellä Lahden maamerkkien, radiomastojen kanssa. Museo oli remontissa pitkän aikaa, muttaon taas auki entistä ehompana. Myös siellä on kivaa tekemistä lapsille. Museossa pääsee kokeilemaan sekä radion, että television tekemistä.






- Perhepuisto Launeella on iso ja ilmainen. Siellä on mm. liikennepuisto, jossa pääsee polkemaan polkuautoja, leikkimään tankkaamista jne. Kipeily- ja liukumahdollisuuksia on niin paljon, että puistossa saa helposti päivän kulumaan, ja vaikeinta on yleensä saada lapset pois puistosta.;) Puistossa on mm. makkaranpaistomahdollisuus, ja toisaalta Launeen Mäkkäri on kävelyetäisyydellä.

- Yli-Marolan Kotieläinpiha on niin ikään maksuton pieni pihapiiri Asemantaustassa. Ihan ajantasalla en ole tämän hetken eläimistä, mutta viimeksi siellä käydässäni sai ihmetellä ainakin vuohia, kanoja, hevosia, possuja...








- Ruokapaikoista omia suosikkejamme ovat keskustan Santa Fe ja Mamma Maria., molemmat ovat torin laidalla. El Toron pippuripihvit ovat hieman tyyriit, mutta enpä ole parempia vielä missään koskaan maistanut. Keskustan paras kahvittelupaikka on mielestäni kahvila Oskari, ihana aikahyppy kaupungin sydämessä! Postaukseni kirjoittamisen jälkeen talo on saanut suojelupäätöksen, ihan mahtavaa! Muita mukavia kahvipaikkoja on Matkakeskuksen vieressä Kahvila Asemapäällikkö sekä Apulandia Hennalassa, jossa pääsee kahvittelun ohessa tutustumaan Apulannan museoon.

- Kesämatkailuun itselläni kuuluu vahvasti kirppisten kiertely.:) Hennalan Lanttila taitaa olla Lahden suurin kirppis, mutta siellä ei ole jostain syystä tullut itselläni käytyä pariin vuoteen. Ehkä juuri sen suuruuden vuoksi... Launeelta löytyy rypäs hyväntekeväisyyskirppareita, Fida, SPR:n Kontti sekä toinen Pelastusarmeijan kirppiksistä, toinen sijaitsee Vesijärvenkadulla. Näiltä kaikilta voi tehdä kivoja löytöjä edullisesti. Oma lempparini on lähikirppiksemme Matruska, josta olen moneen otteeseen kirjoitellutkin. Matruskassa käydessä suosittelen poikkeamaan myös Villiviinissä kukkaostoksilla! Saimaankadulla sijaitsevat Cetor ja Kieppi, molemmista olen tehnyt joskus hyviä löytöjä.







- Rautatienkadulla eli Rautsikalla on monen monta ihanaa putiikkia, joita voin lämpimästi suositella. Petit St Louisin omistajien ideoimat, Support your Local -tuotteet, ovat kattavimmin tarjolla varmasti juuri heidän liikkeessään. Viereisestä MariMarista olen ostanut erittäin kivoja vaatteita juhliin. Vastapäisestä Marakattimarssissa puolestaan myydään kotimaisia sisustus- ja lifestyle tuotteita, sekä lasten ja aikuisten vaatteita. Rautsikan varrella sijaitsevat myös Millan putiikki (lifestylea, sisustusta ja vaatteita) sekä vielä hetken aikaa Neilikka, joka tekee pian muuttoa Aleksanterinkadulle, Trio vastapäätä. 

Lahden ympäristössä on runsaasti kivoja paikkoja, joihin poiketa samalla! Hollolan puolella sisustajan ja puutarhurin ostosparatiisi on Pioni ja Piironki, jonne voi poiketa myös ostamaan Kinnarin tilan tuotteita tai nauttimaan kahvit herkullisten leivonnaisten kera. Ikivanha postaus sisältää kuvia kahvilasta.

Vääksy on upea kesäisin. Kanavalla on pakko käydä seuraamassa sulutusta ja syömässä jätskiä ainakin kerran kesässä. Uimaranta, jonne suuntaan aina, vaikka meiltä on sinne lähes tunnin ajomatka, on Vääksyssä Kalmarinranta. Niin upea, ettei sitä meinaa uskoa kotimaanrannaksi ollenkaan. Vääksyssä voi syödä Kanavan Kunkussa tai käydä kahvilla Ranskalaisessa kyläkaupassa. Siinä nurkilla on myös Zoom Design, jonne voisin helposti tyhjentää lompakkoni. Vääksystä lyhyen ajomatkan päässä on Urajärven kartano, josta kirjoittelin vuosia sitten, vierailun arvoinen paikka ehdottomasti!

Heinolastakin olen vinkkaillut blogissani useampaan otteeseen, Vohveliravintolasta, ja Cafe Kailaksesta muun muassa.



Tervetuloa Lahteen!<3
Taina


19 kommenttia:

  1. Lahti on itselleni aina ollut vähän läpiajokaupunki Heinolaan ja Mikkeliin matkatessa. Kovasti pitäisi sinne ystäviä lähteä tapaamaan, näyttäähän siellä tosi kivalta näin kesällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällähän on vaikka mitä kivaa nähtävää ja koettavaa! Myös talvella.:) Suosittelen poikkeamaan.<3

      Poista
  2. Komppaan suo täysin ja suosittelen näitä kohteita myös! Asun nykyään naapurikunnassa, mutta syntyjään olen lahtelainen. Nämä ovat henk.koht. tärkeitä paikkoja kaikki. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina, kiva kuulla!<3 Yritin tehdä niin kattavaa kuin suinkin, ja meinasi paisua kuin pullataikina.;)

      Poista
  3. Kivoja vinkkejä 😊 Ehkäpä näistä joitain näen ja koen pikemmin kuin arvaankaan 😉

    VastaaPoista
  4. Kattava vinkkikokoelma! Liikuskelen tosi tosi harvoin Lahden suunnalla, mutta jos nyt taas eksyn sinne, tiedän, mihin suunnata, etenkin kahville. :)

    Oikein mainiota juhannusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, toivottavasti näistä on joku kerta hyötyä!<3 Hyvää juhannusta Varpuslintu!<3

      Poista
  5. Upea kooste Lahdesta. Kiitos! Kahvila Karirannan korvapuusteja on tullut joskus syötyä kahvin kanssa. Ihana paikka ♥ Vesiurut siinä lähellä olen myös onnistunut näkemään ja muutamilla kirppareillakin on tullut käytyä. Pihapiirimessuilta ajettiinkin kotiin Matruskan kautta. Villiviinissä ei silloin käyty, mutta ehkäpä ensi kerralla sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja kiitos itsellesi!<3 Olet paremmin perillä monista Lahden paikoista, kuin moni muu muualla asuva.:)
      Eipäs unohdeta sitä kahvitteluajatusta...

      Poista
  6. Tämä oli tosi kiva postaus, kiitos :) Ihanaa, että muutkin innostuu listaamaan omia kotiseudun suosikkeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos inspiksestä!<3 Mulla meinaa ihan mopo karata, sillä näitä voisi kirjoittaa koosteperiaaatteella ainakin parin postauksen verran.:)))

      Poista
  7. Sinähän ehdit kiertää huisin monta paikkaa! Kävitkö kaikissa noissa samana päivänä? Olipas kiva nähdä pitkästä aikaa :) Ihanaa Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kun tavattiin, olin jo ottanut kaikki kuvat.:) Olin kyllä ajatellut käydä vielä keskustassa kuvaamassa, mutta kello olikin jo niin paljon, että jätin sen sitten väliin.:D
      Oli todella kiva nähdä!<3
      Iloista juhannusta!

      Poista
  8. Olipas paljon mielenkiintoisia vinkkejä! Lahti on jäänyt minulle vähän vieraammaksi kaupungiksi, mutta näiden vinkkien avulla siihen voisi helposti lähteä tutustumaan :) Mukavaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia!<3 LÄmpimästi toivotan sinut Lahteen vierailulle! Tämähän ei mikään matkailumagneetti ole ollut, mutta mielestäni tänne kyllä kannattaa tulla rikkomaan sitä ehkä tylsää ja latteaa mielikuvaa, joka Lahdesta saattaa olla olemassa. En tarkoita sinulla, vaan yleensäkin!<3

      Poista
  9. Ompa ihania kuvia ja kertomuksia minulle niin tutuista ja kotoisista maisemista. Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Toinen valokuvabloggari Lahesta. Kiva nähä tuttuja paikkoja muiden kuvaamina. https://pisiprkl.blogspot.com/

    VastaaPoista