torstai 3. heinäkuuta 2014

Vaaran huipulta järven pohjaan


Vietimme yhden yön pohjoisen reissustamme Saukkovaaralla mökissä yöpyen. Saukkovaara sijaitsee Ristijärven kunnassa, noin puolen tunnin ajon päässä Kajaanista Kuusamoon. 


Pääasiallinen tarkoitus Ristijärvellä oli tavata veljeni perhettä,  mutta ehdimme samalla harrastamaan myös lähimatkailua, ja vierailimme veljeni ehdotuksesta Hiisijärven hiekoilla, joista en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Siispä, jos ajelette joskus Kuusamoon 5.-tietä, kannattaa poiketa Saukkovaaran suuntaan!  

Vaaran huipulta on huikeat näköalat ravintolasta, ja pienen ajomatkan päästä (28 km?) löytyy uskomattomat hiekkadyynit...Kauempaa näytti kuin maa olisi lumen peitossa.

Näillä Hiisijärven hiekoilla onkin varsin erikoinen tarina taustalla. Jos nyt oikein tuon tarinan ymmärrän, niin 1762 pari veljestä kaivoi harjua lähistöllä, tarkoituksenaan laskea hieman vettä Hiisijärvestä...Ei mennyt kuin Strömsössä! Vesi ryöstäytyi järvestä Oulujärveen sillä seurauksella, että veden pinta laski Hiisijärvessä jopa 14 metriä ja pinta-ala pieneni kymmenesosaan alkuperäisestä. Tämä kaikki on siis järven pohjaa noin 250 vuoden takaa.
Niin kuin edellisessä postauksessa mainitsin, tällaisia hiekkapohjaisia rantoja on ympäri Oulujärveä. Tämäkin on ollut sellainen tyypillinen, hitaasti syvenevä, valkohiekkainen ranta, mutta kiitos veljesten kaivuun, nyt vain valkohiekkainen ja äkkisyvä. Laitureiden väliin oli rakennettu matalampi alue uintia varten. Harmi, ettei sää ollut uintiin sopiva! Mulla on vielä talviturkki heittämättä, kun ei tullut heitettyä sitä toukokuun lopulla, jolloin vedet olivat vielä lämpimämpiä...
Hiisijärven reissun lopuksi kävin vielä moikkaamassa kameran kanssa paikallisia lehmiä tien vieressä...

 
Seuraavan postauksen aiheesta ei juuri nyt ole hajuakaan, mutta Kainuun matkailumainokset loppuvat tällä erää tähän.:) Tulipa jälleen todettua, että ei ole pakko lähteä ulkomaille löytääkseen hyviä ja mielenkiintoisia matkailukohteita. Suomen luonto on vaan niin upea, varsinkin kesällä!

Taina 

p.s: Mahtavan hienoa! Uusia Facebook-kavereita on jälleen tullut Mansikkatilan maille. Teille uusille ja vanhoillekin muistutus, että jos haluatte päivitykset varmemmin näkyviin uutisvirrassanne, klikatkaa tykätty-napin alavalikosta myös saa ilmoitukset-kohtaa.:)

2 kommenttia:

  1. Voi mikä paikka! Tuollaiset paikat ovat ihan mahtavia helmiä ja olisi todellista tuuria löytää sellaisia ihan sattumalta. Kiitos vinkistä! Korvan taakse meni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä yllättyy aivan, kun kuulee tarinoita, joita ei ole koskaan kuullut ja ne on juuri ne tarinat, jotka tekevät historiasta ja paikoista erityisiä.:)

      Poista