maanantai 30. heinäkuuta 2018

Avoimet siirtolapuutarhat - Ideoita ja inspiraatiotaJo viime kesänä Koivikon Katveessa -blogin Jenspa laittoi minulle kerran viestiä, että kannattaa suunnata Lahden Kotiniemeen, missä sijaitsevat siirtolapuutarhat avasivat tuolloin pihansa yleisölle ihasteltavaksi. Viime kesänä en paikalle ennättänyt, mutta tällä viikolla mainoksen nähdessäni päätin mielessäni, että tapahtuma ei jää tällä kertaa väliin. Niinpä eilen suuntasin ystäväni Tiinan kanssa, kamera tietenkin kaulassa, tutustumaan ensimmäistä kertaa elämässäni siirtolapuutarhojen maailmaan.

En ole oikeastaan täysin ymmärtänyt siirtolapuutarhamökkien ideaa...Ilmeisestikin mökkejä hankkivat kerrotaloissa asuvat ihmiset, jotka kaipaavat pihaa, puutarhaa ja kuopsuttamista? Nämä Kotiniemen tontit ovat hieman yli 300 neliön suuruisia. Suurin osa kohtaamistamme asukkaista oli yli 5-kymppisiä. Useimmista pihoista sellainen olo, että neliöitä voisi olla enemmänkin, ilmeisen intohimoiset puutarhurit päätyvät siirtolapuutarhan ostamiseen.:) Siirtolapuutarhojen mökit ovat ymmärtääkseni aina kuivanmaanmökkejä. Tuossa Kotiniemessä on veneranta, eikä uimarannallekaan ole pitkä matka. Läheinen järvi taitaa olla Alasenjärvi.

Tapahtumaan lähdin hakemaan ideoita ja inspiraatiota omaan pihaan. Ideoita on toki jo ennestäänkin kassillinen odottamassa toimeen ryhtymistä sekä rahan järjestymistä ideoiden toteuttamiseen...Jotkin ideat saivat tuolta selkeytymistä, kuten hyötyviljelyalueen myllerrys, tai oikeastaan selkeyttäminen ja helppohoitoisuuden parantaminen, mikä on ollut mielessäni viime keväästä saakka. 

Ihan uusia ideoitakin löysin! Näin mm. kivan telineen parvekelaatikoille, jotenkin se oli aivan meidän kodin tyylinen, yksinkertainen ja musta. Sellainen voisi sopia terassin reunalle. Hyvä idea mielestäni oli maanpeitekasvien istuttaminen pensasaitataimien väleihin. Osalla kasvoi aronian välissä hopeahärkkiä, joku puolestaan oli juuri istuttanut suikeroalpia uuden pensasaidan väleihin. Puutarhoista löytyi myös perennoja ja kesäkukkia, jotka aion laittaa omalle toivelistalleni muistiin. Pelkästään kukista ja istutuksista tulikin lopulta niin paljon ihania kuvia, että niistä teen oman postauksen!
Kun ulkomaanmatkoilla tykkään kaupunkilomilla kuvailla parvekkeita, ovia ja ikkunoita, siirtolapuutarhojen pihoihin johdattavissa porteissa, usein upeine köynnöskasveineen, koin samankaltaista kauneutta. Minusta on kiva, ettei kaupunki ole kaavoituksellaan määrittänyt portteja samanlaisiksi. Yllätyin mökkien värityksien suhteen. Olen ohiajellessa mieltänyt mökkien olevan perinteisesti punaisia tai keltaisia. Alueella oli useitakin mustaksi maalattuja mökkejä, jotka erityisesti ovat mieleeni! Jotenkin kuvittelin myös, että mökit olisivat lautamökkejä, olin väärässä. Ainakin Kotiniemen mökit näyttävät olevan hirsimökkejä.


Yksi pihoista oli erityisen ihana!<3 Mökistä ja pihasta pitää huolta kaksi sisarusta äitinsä kanssa. Toinen siskoista oli paikalla esittelemässä pihaa. Hän kertoi, että heillä maut käyvät melko hyvin yhteen. Pihaa oli rakennuttu yhdessä 11 vuotta. Kokonaisuus oli mielestäni erittäin siisti ja tyylikäs, mutta silti yllätyksellinen ja kodikas! Istutusten ja rakenteiden värit oli selvästi tarkkaan harkittu ja värivaletti tarkasti rajattu. Sisustuksellinen puutarha.<3
Aika ihania kesäkeitaita, eikös? Iso kiitos kaikille eilisen tapahtuman järjestäjille ja mahdollistajille!<3 Palataan niihin kukkiin, kunhan ennätän kuvat valkkaamaan!


Kaunista viikkoa!:)
Taina


p.s.: Kukkailotteluun voi osallistua vielä tänään!

12 kommenttia:

 1. Onpa ihanan kodikkaita ja inspiroivia mökkipuutarhoja!
  Olisikin ihana mennä joskus käymään siirtolapuutarha-alueella. Täytyykin pitää silmät auki, kun seuraavan kerran vastaavasta ilmoitellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin!<3 Itselleni tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun olin siirtolapuutarha-alueen porttien sisällä.:) Iso suositus tapahtumalle, ymmärääkseni kerran kesässä näitä järjestävät.:)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä, odotapas, kun ennätän niihin kukkiin!<3

   Poista
 3. Siirtolapuutarhojen maailma on aina jotenkin söpö!
  Muistan jo lapsena käyneeni Helsingin yhdessä siirtolapuutarhoista ja mieltyneeni tunnelmaan, sorapolkuihin, kukkiin ja tietenkin niihin portteihin! =)
  Mukavaa kun ihmiset avaavat porttinsa pieniin suloisiin pihoihinsa.
  Sitä ideaa parvekelaatikon telineestä en kuvista bongannut, mutta ehkä se tulee myöhemmin...tai sitten en vain huomannut sitä.

  Lämmintä kesäviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tapahtuma, ja upeita puutarhoja, rakkaudella hoidettu!<3 Kyllä se telinekuva tuolla joukossa on, huomaamaton.:) Kymmenes kuva, parvekelaatikoissa kasvoi mansikkaa.<3

   Kyllä täällä on edelleen tarennut, ja vaikka eilen Lahdessa tuli paikoin ihan kamalan paljon vettä, niin meillä vain jyrisi. Ei pisaraakaan satanut. Tänään toivoin, että sataisi vähän...

   Poista
 4. Todella kaunista katseltavaa. Olisi ihana päästä itsekkin tutustumaan paremmin tähän maailmaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin!<3 Olin varma, että kuvista tulee liian aurinkoisia, mutta yllätyin, kun selaisin kuvia kotona, nehän olivat varsin hyvin onnistuneet. Kukkakuvia yritän postata jo tänään!:)

   Poista
 5. Olipas kaunista ja hyvä idea näin kaupunkilaiselle. Odottelen mitähän kukkia löysit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!<3 Miten onkin niin kiirettä, että taas on monta päivää ollut välissä?! Yritän tänään ennättää kukkakuvien pariin.:)

   Poista
 6. Todella kauniita ovat kyllä. Minä esimerkiksi viihtyisin tuollaisessa mökkipaikassa, vaikka onhan minulla tuo minipiha tässä kodissakin.
  Ihanaa viikkoa sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia oli niin paljon, että kukkien loisto jäi vielä tästä postauksesta puuttumaan, tykkäät niistä varmasti!:) Kiitos Outi, hupsis, torstai jo!!<3

   Poista