lauantai 9. syyskuuta 2017

Ajaton sisustus - Sisustuslehtiä vuosien takaaTaannoisella kirppisrupeamalla myin valtavan kasan muutaman vuoden vanhoja sisustuslehtiä. Itse ihmettelin, kuinka hyvin ne kävivätkään kaupaksi, sillä aika harvoin, jos koskaan, itselläni tulee ostettua usemman vuoden takaisia sisustuslehtiä. 

Kun vaatehuoneen lehtipino oli myyty (oikeasti, jokaikinen meni kaupaksi), siirryin varaston lehtipinoon, jossa on vielä vanhempia sisustuslehtiä. Osa niistä on tässä viikon aikana vaihtanut omistajaa, joten pakko uskoa, että näistäkin eroon päästään.
 

Toivekoti & Puutarha 4/2009
Koti ja Keittiö 4/2008
Koti ja Keittiö 6-7/2008

Aloin katsella näitä lehtiä tutkivalla otteella, ja tajusin, että vaikka osa lehdistä oli yli 10 vuotta vanhoja, ei sitä juurikaan lehtien sisällöistä ja kuvista huomaa.  Lehteen päätyäkseen kodin sisustuksen täytyy olla tietyllä tapaa ajaton ja kerroksellinen, edustipa se mitä tyyliä tahansa. Minusta näissä kaikissa kuvissa on jotain sellaista, mistä tykkään. Kuvat tarjoavat vielä vuosien jälkeen inspiraatiota sisustamiseen.


Kodin Kuvalehti Sisustus 9/2006
Koti ja Keittiö 5/2008
Koti ja Keittiö 5/2008


Näistä kuvista löytyy teollista- ja romanttistatyyliä, 70-lukua, väriä ja koteja, joissa on uutta ja vanhaa, eikä mitään selvää tyyliä.


Koti ja Keittiö 5/2008
Avotakka 9/2007
Koti ja Keittiö 4/2008
 
Tämän postauksen kuvat ovat sisustuslehdistä otettuja kuvia vuosilta 2006-2009, vanhimmat kuvat ovat siis 11 vuoden takaa. Minusta sitä ei huomaa mistään. Kun sisustus on onnistunut, se ei huuda vuosilukua, eikä välttämättä yhtä erityistä tyyliäkään. Aidot luonnonmateriaalit, kuten puu, villa ja pellava ovat ajattomia. Kierrättäminen ja esineiden uudet käyttötarkoitukset näkyvät näissäkin kuvissa. Yritit ja jopa viherkasvit, löytyvät 10 vuoden takaisista sisustuskuvista.


Talo & Koti 6/2008
Talo & Koti 4/2008
Koti ja Keittiö 10/2007

 
Sisustus elää ja muuttuu ajan myötä, ja koti elää muuttuvien elämäntilanteiden mukaan, niin sen kuuluu mennä. Sisustuslehdet tarjoavat sopivasti päiväunia ja inspiraatiota. En ole lakannut lukemasta niitä. Mitenkäs siellä? Vieläkö sisustuslehdille on tilausta ja aikaa? Löydätkö näistä kuvista edelleen ajankohtaisia trendejä?


Inspiroivaa syksyä!
Taina

p.s.: Huomasin lehden asuntoliitteessä, että Lahden Asuntomessujen yleisösuosikki vuoden -78 messuilta on myynnissä, ja kohteessa on esittely huomenna. Olisipa mielenkiintoista mennä kurkkimaan, millaisen vaikutuksen messuvoittaja lähes 40 vuoden takaa tekisi...Ulkokuori näytti hyvältä!

24 kommenttia:

 1. Tunnistin näistäkin kuvista osan. Ajattomia ovat kaikki. Toki monesta väristä ym on aika ajanut ohi. Myin itsekin juuri vinon pinon lehtiä, ja ihmettelin samaa, kävivät kaupaksi. Lehdet ovat heikkouteni, ja ei se haittaa, se on sitä arjen luxusta, joka tuo hyvän mielen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutokset ovat sen verran hitaita, että esim. väreissä muutoksen huomaa monesti vasta jälkeenpäin...esim. että kaikki sinistä on liikaa.;D
   Ja totta, lehdet ovat arjen luksusta! Juuri kipeänä ollessani ostin yhden irtonumeron, jotta oli jotain ajankulua ja pakoa nykyhetken anakeudesta.:) Kirpparilla lehden saa murto-osalla alkuperäisestä, joten miksi ei!

   Kiva, kun kommentoit!

   Poista
 2. Itseasiassa näissä kuvissa oli enemmän minun mieleeni asioita kuin nykyisissä lehdissä. Minä lopetin sisustuslehtien ostamisen kun kotien valkaisu tuli muotiin. Tykkään kyllä muiden kotona katsella kuvia näistä lehdistä, mutta en enää kaipaa niitä. Tiedän, olen vähän outo :D Outo Outi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta! Valkoinenhan on ollut jo tovin out ja värit ja musta in!:))) En mäkään tykkää pelkästä valkoisesta, en myöskään mustavalkoisesta.:D

   Mä olen ollut sisustuslehtien suurkuluttaja, ja siihen nähden olen kyllä vähentänyt paljon lehtien lukemista. Jotakin ne edelleen tarjoavat, sillä niitä lehtiä, joita kulloinkin tilaan, kyllä odotan innolla.:)

   Poista
 3. Voi, löytyispä ysärilehtiä!
  Haluaisin nähdä ne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vanhoja minultakaan ei ehkä löydy...ehkä joululehtiä voisi olla! Täytyy tarkistaa.:) 90-luvun tyylistä on kyllä tapahtunut selvä muutos, mutta olisi kiva nähdä, päteekö sama ajattomuus sen ajan lehtikodeissa.

   Poista
 4. Voisin hyvinkin ostaa vanhempiakin sisustuslehtiä. Se mikä on joskus ollut In tulee aina uudestaan muotiin, niin vaatetuksessa kuin monessa muussakin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! Ja ulkomaisissa lehdissä huomaan (luen niitäkin aika paljon), että trendit ovat usein meitä edellä, niissä muutama vuosia vanhat jutut on meillä nyt in.:) Eikä sisustaminen tietenkään ole pelkkiä trendejä, vaikka ne meihin vaikuttavatkin...

   Poista
 5. Hyvä idea tutustua vanhoihin sisustuslehtiin. Kauniita kuvia ja kaunista tunnelmaa näissä on. Suurin osa kuvista on selkeästi ajatonta sisustamista. - Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli!<3 Tajusin lehtiä selatessani, että tässähän on mainio postausaihe ihan nenän edessä!:) Näissä kuvissa on sitä jotain.<3

   Poista
 6. Juuri minun makuun löytyy koteja noista kuvista..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään, vaikka on ihan erilaisia tyyleiltään.:)

   Poista
 7. Mä oon ihmetellyt, mitä kukaan kantaa niitä vanhoja lehtiä myyntiin edes, mutta toisaalta joku niitä sitten ostaa ilokseni huomannut. Itse jemmaan joitain kappaleita vanhoja ajatellen palaavani niihin. Mitä ei käytännössä tapahdu. Mutta totta kuinka ajattomia juttuja!Toki kotikin on kerrostumaa vuosista.

  Mä oon itse radikaalisti muuttanut lukutottumuksia kun ajattelee vaikka 3-5 vuotta taaksepäin. Harvemmin enää tulee lehtiä ostettua. Ja toisaalta harmittelen, että tarjontakin on lehtien osalta -ymmärrettävästi vähentynyt. Pitkälti mun lukutottumuksiin on vaikuttanut se, mikä osaltaan ehkä myös voi myydäkin, että lehtien sisältö tuntuu rakentuvan bloggareiden kodeista. Samat kuvat joka puolella. Mielellään itse lukisin ammattilaisten aikaansaannoksista. Blogeillakin paikkansa on, mutta kohtuudella. Erittäin mielenkiintoinen aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä oon just sellainen, joka niitä lehtiä vie myyntiin.;D Mulla on täsmälleen sama, parhaat lehdet säästän, ja kuvittelen palaavani niihin uudelleen ja uudelleen. Tuskin koskaan tulee tehtyä sellaista, tosin joululehdet muodostaa tässä mulla poikkeuksen. Niissäkin kyllä aika tekee tehtävänsä, ja liian vanhoja ei voi selailla.:P

   Olen täysin samaa mieltä, että bloggareiden koteja on monesti sisustuslehdissä ihan liikaa. Kauniita ja kekseliäitä, mutta tällaiselle blogien lukijalle usein liian tuttuja. Minusta Koti&Keittiö ja Avotakka ovat tässä poikkeus, yleensä kodit eivät ole tuttuja muualta.:)

   Tämä aihe pomppasi silmiini ja tajuntaani näitä lehtiä selaillessa. Näköjään muitakin kiinnostaa.:)

   Poista
  2. Sama, oon itsekin kuskannut lehtiä kirppiksille - ja joululehdet niihin voi palata!

   Poista
  3. Hyvin on lehdet jälleen menneet kaupaksi.:) Aikomus on luopua näistä lehtipinoista lähes kokonaan...

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus! Eipä noista kuvista tosiaan huomaa, etteivät ne olisi ihan eilen juuri otettuja. Ajaton tyyli on ajaton. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Varpuslintu!:) Innostuin itse ihan yks kaks tätä aihetta tutkimaan ja postaamaan.:)

   Poista
 9. Noissa kaikissa kuvissa oli monia tämän päivän trendejä ja mun lempparijuttuja. Kerroksellinen ja oma tyyli on aina ajatonta. 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!:) Tuohon samaan pyrin itsekin, koti, jossa ei ole parasta ennen päiväystä.;)

   Poista
 10. Aiemmin kun ei ollut blogeja, olin sisustuslehtien suurkuluttaja. Mutta nykyään tulee todella harvoin ostettua lehtiä enkä ole tilannnut vuosikausiin niitä.
  Vanhoja lehtiä vielä löytyy, ja niitä on mukava selailla aina välillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mullakin on lehtien lukeminen vähentynyt, mutta joistakin olen toisaalta innostunut uudelleen.:) Mä aina kuvittelen lukevani lehtiä uudelleen, mutta harvoin teen niin. Nyt lähtee isot pinot kiertoon...

   Poista
 11. No justiin kävin muutama päivä sitten läpi terassin lehtikoriin kertynyttä pinkkaa ja armotta lähti suoraan paperinkeräykseen jopa viime vuotiset lehdet. Ihan vaan oman ostokäyttäytymiseni perusteella. Itse kun en kirpparilla edes vilkaise menneiden vuosien lehtiä, mutta se taas johtuu ihan siitä, että on tullut itse vuosien varrella sorruttua pahimman luokan sisustuslehtitilausövereihin, eikä meinaa vielä ahdistus helpottaa, vaikka olen kaikki tilaukset jo toista vuotta sitten perunut :). Joskin sen jälkeen sortunut pariin uuteen..

  Että ehkä mua nyt kuitenkin alkoi tän jutun jälkeen vähän kaduttaa, olinko sittenkin liian hätäinen niitten lehtien hävitysten kanssa, kun on kumminkin kirppispöytä tässä suunnitteilla tälle syksylle :). Ikuisuusprojektilta vaan tuntuu pelkkä aloittaminen ja tällä kertaa epäilyttää koko pöytä, kun myytävä tulis olemaan hyvin pitkälle vaatteita, joiden menekistä ei ole kyllä yhtään mitään takuita. Että kelpaako ne kellekään. Vaikka hinnoittelustahan se pitkälti on tietty kiinni.

  Mutta siis juu. Eipä näistä kuvista pystyisi tietämättä päättelemään, miltä vuodelta ovat peräisin.
  Ja ihan yhtä ajankohtaisia on mun mielestä mm. terveys- ja hyvinvointiaiheisten lehtien jutut. Niitäkin mulla oli vinot pinot, jotka koki saman kohtalon kuin sisustuslehdet, vaikka vähän pahaa tekikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi Annukka!:D No, oikeasti ymmärrän täysin sua, harkitsin jotain samantapaista itsekin, lehdet roskiin tai kouluun leikeltäviksi...Aika monta kymppiä niillä varmasti sain, vaikka lehden hinnaksi laitoin vain 30 snt/kappale. Ilmeisesti hinta oli passeli!:)
   Myös vaatteeni menivät hyvin kaupaksi! Tällainen kokemus mulla on edellisiltäkin kerroilta, poikien ja miehen vaatteita on vaikeampi saada myydyksi, koska suurin osa kirppisväestä on tällaisia keski-ikäisiä tai nuorempia naisia.:) Jos miehen tai poikien vaatteille löytyy ostaja, se on sattumaa! Ihan ilmaiseksi ei kannata myydä, jos on laatuvaatteita tai -merkkejä!

   Mulla oli muuten noita terveys-ja hyvinvointilehtiäkin, ja kyllä mä nekin laitoin myyntiin, sillä totesin saman, samat teemat toistuu, eikä vuodella ole väliä, jos haluaa esim. tietoa terveellisemmästä ravinnosta tai juoksuohjelman tms...:)

   Poista