keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Valoista ja valaistuksestaValo ja sen riittävyys oli vahvana mielessäni, kun tätä meidän kotia suunniteltiin. Muistissa on vielä kirkkaana rivariasunnon onneton ja vanhanaikainen valaistus, mikä tarkoitti yleensä yhtä valaisinta keskellä huoneen kattoa, riippumatta huoneen koosta tai missäpäin valoa olisi erityisesti tarvittu. Myyntiin tehdyissä asunnoissa tuollainen oli ainakin ennen ihan tavallista, toivottavasti uusissa kohteissa asiat valaistuksen suhteen ovat paremmin!
 

Niinpä halusin meille niin isot ikkunat kuin mahdollista ja yhteisiin tiloihin (eteinen, keittiö, olohuone ja kodinhoitohuone) ison määrän spotteja. Saattaa olla, että vähän vähempikin olisi riittänyt, niitä on meillä yhteensä lähes 50! Keittiössä ja olohuoneessa valot ovat himmennettävissä, olohuoneen 18 spottia on kolmessa rivissä, kolmen eri kytkimen takana, joilla valon määrää voi säätää. Keittiössä spotteja on 10, myös kolmessa rivissä. Pakko sanoa, että valo ei ole tässä kodissa loppunut kesken edes vaatehuoneissa. Niissä  meillä on valaisimet, joissa on kolme spottilamppua kussakin.

Himmennettäviin spotteihin on omat lamppunsa, eikä niiden löytäminen ole aina ollut helppoa. Otinkin erittäin mielelläni LamppuExpress.com:in yhteistyötarjouksen vastaan kokeillakseni heidän sivujensa kautta lamppujen tilaamista.  

Nyt syksyn pimenevien iltojen myötä oli aika vaihtaa palaneet lamput toimiviin, ja LamppuExpress.comin kautta avautui kattava valikoima erilaisia lamppuja, kuten Philips lamput, Philips halogeenilamput, LED-lamput. Osa katossamme olevista lampuista on halogeenilamppuja, mutta pikku hiljaa olemme vaihtaneet niitä ledeihin, lähinnä pienemmän kulutuksen vuoksi. Tilaaminen oli helppoa ja toimitus oli kotiovella muutamassa päivässä. Lamput on nyt vaihdettu, kaikissa spoteissa on toimiva lamppu, joten pimenevät illat saavat tulla.

Nyt luultavasti tekisin hieman erilaisia ratkaisuja valaistuksen suhteen, mutta olen tyytyväinen, että valoa on riittävästi saatavilla myös pimeään vuodenaikaan. Kun kirkkaalle valaistukselle ei ole tarvetta, säädän valoja himmeämmälle, laitan tulet takkaan ja sytytän jalkalampun tuomaan tunnelmaa.


Taina


Lampuista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

7 kommenttia:

 1. Meillä on myös noita kattoon upotettuja valoja himmentimillä. Tykkään kovasti ja tämä sun postaus on ajankohtainen itselle, kun täytyy kartoittaa lamppujen vaihtoa palaneiden tilal<3le:) Kivaa loppuviikoa ps. Toivottavasti ehdittäis joku päivä vaikka kahville keskustaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Välillä sitä havahtuu huomaamaan, kuinka jossain kohdassa on kummallisen hämärää, ja syy löytyy palaneesta lampusta.:)
   Tiedätkös, eilen just mietin, että olispa kiva tavata! Viikonloppuna olen mökkeilemässä, mutta ensi viikolla pitäisi olla hieman vähemmän kiireitä kuin tällä viikolla...josko silloin?:)

   Poista
 2. Meillä töissä on liian vähäinen valaistus ja olen huomannut, että se aiheuttaa minulle päänsärkyä. Valaistuksen tärkeyttä ei turhaan painoteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, valaistus on näillä leveysasteilla kyllä ihan huipputärkeä juttu! Miten paljon tykkäisinkään luonnonvalosta, mutta jos sitä ei ole saatavilla, on korvike ehdoton.;)

   Poista
 3. Meillä oli juuri tuollaiset valot katoissa Suomen talossamme!
  Siellä valaistukseen panostettiin heti talon suunnitteluvaiheessa.
  Tunnelmanluojina pöytävalaisimet ovat suosikkejani ja niitä löytyykin runsaasti täältä Espanjan kodista, koska päivävalo riittää ikkunoista ja ilalla haluaakin hämärää tunnelmaa.
  Toki meillä on yleisvaloina vastaavat ledivalot upotettuina kattoon täälläkin.
  Suomessa valaistus on ehdottomasti tärkeä osa asuntoa ja siihen kannattaa panostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla 2000-luvun alkupuolen ja puolivälin juttu nämä kattoon upotetut spotit.:) Nyt ehkä yrittäisin saada epäsuoria valonlähteitä enemmän, mutta eivät nämä spotit huonot ole! Valoa ainakin riittää ja on parempi kuin se yksi roikkuva lamppu tai plafondi huoneen keskellä.;)Oli nimittäin aika, kun lähes kaikki kotimme valaisimet olivat plafondeja.:P Uuh!:/
   Pöytä- ja jalkalamput on ihania tunnelmanluojia, samoin kynttilät ja takkatuli!<3 Tänne on muuten tullut joku outo syksyinen lämpöaalto...:O

   Poista
 4. On todella kiva, kun on valoisaa ja näkee. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin tihrustaa pimeässä.
  Keittiörempassa meille laitettiin kaappien alle kiertävä ledvalo ja voi jestas sitä valon määrää. Miten sitä on aiemmin nähnytkään parin loisteputken alla..
  Ps. Kiva kun postasit Habitaresta, pääsi vähän niinkuin itsekin käymään messuilla;)

  VastaaPoista