lauantai 8. marraskuuta 2014

Romantikon päiväuniKun viime viikonloppuna ajelimme yhdessä ystäväni Ute Liaan kanssa hakemaan uutta sohvaamme Mäntsälän perukoilta, Nummisten kylästä, emme etukäteen tienneet, miten uskomattoman kauniiseen kartanoympäristöön törmäisimme. Niin kiire meillä ei ollut, etteikö olisi ollut aikaa pysähtyä ikuistamaan tätä ympäristöä, joka saa tällaisen kartanoromantikon aivan haltioituneeksi.


Varsinainen päärakennus ei tainnut olla mikään näistä kuvien rakennuksista...Ei kai niitä ihan tien viereen ole ollut tapana rakentaakaan. Mietimme valtavan rakennuksen käyttötarkoitusta. Navetta ehkä? Kotona googlettaessa sain selville, että sikalahan se oli.  Koosta päätellen täytyy varsinaisen kartanon olla jättisuuri! Alemmassa kuvassa näkyvää rakennusta epäilimme kartanon kappeliksi, mutta tästä ei löytänyt tietoa.


Kartanon historia vilisee suomalaisia merkkihenkilöitä, kuten Nordensjöldit. Varsinaiseen kukoitukseen kartanon on aikoinaan saanut kenkätehtailija Emil Aaltonen, joka osti tilan vuosisadan vaihteessa. Aaltonen on muuten ollut aikamoinen tekijä suomalaisen teollisuuden historiassa. Hänestä voi lukea enemmän täältä. Historia oli koulussa lempiaineeni! Ei varmaan olisi arvannut. ;)
Kartanon ympäristössä tepasteli fasaaneita runsaasti. Niin hölmöjä lintuja, kun ovatkin, onnistui valokuvaaminen vain autosta, ikkunan avaamalla. Heti kun yritimme mennä lähemmäs kävellen, ne kipittivät karkuun. Fasaanit myös sulautuivat ympäristöön uskomattoman hyvin.


Meillä oli niin mukava reissu! Harmi vain, ettei kartanon ympäristössä ollut kahvilaa, jonne olisi voinut poiketa. Sinänsä ymmärrettävää, tuskin tuolla ihmiset ajelelevat muuten vaan kahvipaikkaa etsimässä. Pitäisi kuitenkin useammin lähteä vähän "seikkailemaan"! Ottaa vaikka eväät ja kamera mukaan, ja mennä sinne, minne nokka näyttää.:)


Nyt ajattelin ryhtyä lettutaikinan tekoon. En edes muista, milloin olisin viimeksi paistanut lettuja...


Leppoisaa lauantai-iltaa!

Taina

10 kommenttia:

 1. Melkoisia retkipaikka-aarteita näyttää tästä maasta löytyvän! Upeita rakennuksia ja jos tuo on tosiaan sikala, niin olisi todella mielenkiintoista nähdä se päärakennus. Tuollaiset minne-nenä-näyttää -seikkailut ovat hauskoja. Kotiin joutuu harvemmin palaamaan ilman mitään nähtyä tai koettua. Voipaperiin käärityt eväsleivät ja kahvitermari mukaan, niin päivä on menestys. Ihanaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Samanhenkisen ystävän kanssa tällaiset seikkailut ovat ihan parhaita! Samalla oppii jotain uutta ja näkee mielenkiintoisia paikkoja.:)
   Hyvää isänpäivää sinne Turun suunnalle!:)

   Poista
 2. Ihan tulee tässä nostalginen olo juttuasi lukiessa... Olen kotoisin tuosta kahdentoista kartanon pitäjästä, tosin ihan eri puolelta kuntaa, nyt tänne pohjoisempaan elämään eksyneenä... :) Mukavaa että teillä oli kaikin puolin onnistunut reissu, muutenkin kuin sen sohvan osalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 12 kartanoa samassa pitäjässä! Onhan niitä toki meilläkin useita, mutta on siellä sun kotipitäjässä joskus asunut fiiniä väkeä.;D Mäntsälän tajaama on minusta aika kolkko ja tylsä (mielikuva voi olla ihan vääeä), mutta ilemisesti sieltä syrjemmältä löytyisi muutenkin kauniita maisemia ja tällaista kulttuurihistorian siipien havinaa...:)

   Poista
 3. Ihana retki oli. Perustakaas nyt sinne kartanoon vielä kahvila, niin tulemme uudellene ja viivymme pitkään! Ja kiitos Taina linkistä! Luin sivut kokonaan ja tuo kappeliksi luulemamme onkin viljamakasiini! Viereiset rakennukset ovat viljankuivaamo ja puimala. Pakko ihailla, miten hyötyrakennukseenkin on tehty noin kauniita yksityiskohtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeesti! Viljamakasiini! Aika jyhkeetä tekoa tosiaan. Emil Aaltonen on ollut sellainen mies, että mua alkoi kiinnostaa vierailu Tampereella myös. Siellä ilmeisesti löytyisi hänestä enemmän juttua museossa...? Mutta joo, yksi tunnelmallinen kahvila Nummisten (tai jonkun muun kauniin) kylän paikkeilla olisi ihana juttu!
   Sain muuten lämpimät suosittelut mennä Oskarin pihaan kahville. Mennäänkö joku päivä?

   Poista
  2. Äh, mun piti mennä jo perjantaina, mutta enpä muistanut! Voisin lähteä vaikka jo huomenna.

   Poista
 4. Oi vitsi! Hääfriikkinä näen heti jo ihanat kesähäät sieluni silmin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hääfriikki!:) Ainakin sun täytyy jossain vaiheessa vahvistaa valat miehesi kanssa, niin pääset kokemaan häähuumaa itse uudelleen!:) Häät on kyllä ihania. Tässä nelikymppisenä niitä on vaan enää tosi harvoin. Elän toivossa, että nuorin veljeni voisi olla menossa naimisiin lähivuosina...

   Poista