perjantai 6. lokakuuta 2017

Perjantaimyyssit - Kaura-karpalosämpylät



Eilen autolla ajellassani radiossa soi Vesalan "Älä droppaa mun tunnelmaa". Se kohta, jossa lauletaan: Mull on aurinko-, vitsku- ja univaje, siinä riittää jo himmeeki valonkaje, tuntui kolahtavan erityisesti. Nyt kaivataan niitä himmeitäkin valonsäteitä! Siispä Perjantaimyyssit!







Perjantaimyysseillä käymme yhdessä vastaiskuun syksyn ankeutta vastaan. Kukkailottelut on nyt hetken jäähyllä, sillä halusin monipuolisempia lääkkeitä ankeuden selättämiseen.

Ruotsalaisten Fredagsmys-sanaan (Perjantaimyyssit on vapaa suomennos) liittyy vahvasti ruoka, ja ruokaan liittyy ensimmäinen oma Perjantaimyyssi-postaukseni, ensi viikolla omat myyssini tulevat luultavasti olemaan jotain ihan muuta kuin syötävää. 







Syksyisin mieleni valtaa  usein leipomisinto, muutenkin tykkään enemmän leipomisesta kuin ruuanlaitosta. Pataleipä on ihanaa, mutta hieman hankalaksi koen siinä ajoituksen suunnittelun. Tosin sanoen inspiraatiosta valmiiseen leipään on liian pitkä matka.;) Kaipasin jotain samantapaista kuin viime syksynä leipomani pataleipä puolukoilla. Passelisti tuoreimmassa Koti ja Keittiö-lehdessä (11/2017) oli resepti, jota muokkaamalla leivoin maistuvat kaura-karpalosämpylät. Nämä sämpylät olivat syötäviä 1,5 tuntia siitä, kun ajatus leipomisesta syntyi.:)


sämpylätaikina:
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl vaahterasiirappia
3 dl vettä
2 dl rahkaa
4 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
4 rkl pinjansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

voiteluun kananmuna ja pinnalle kaurahiutaleita


Lisää 42-asteiseen veteen hiiva, suola, siirappi ja rahka. Sekoita. Lisää muut kuivat aineet, paitsi vehnäjauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen, niin että taikina ei enää tartu sormiin. Alkuperäisessä ohjeessa taikinaa olisi pitänyt vaivata ainakin 10 minuuttia, itse taisin jaksaa vain puolet siitä. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia.

Ennen leipomista vaivaa taikinaa vielä hetki leivonta-alustalla. Pyörittele taikina sämpyläpalloiksi. Minulla taikinasta syntyi 17 suurin piirtein yhtä suurta sämpylää (alkuperäisessä 12 sämpylää). Vuokani oli suurempi, 25cmx35cm, kuin alkuperäisen ohjeen 20cmx30cm. Voitelin vuoan oliiviöljyllä, sillä leivinpaperi oli lopussa. Sämpylät asetellaan rinnakkain vuokaan, ne saavat kiinnittyä toisiinsa paistuessa. Ennen paistoa litistin hieman sämpylöitä, muodon vuoksi. Lopuksi sämpylät voidellaan kananmunalla ja pinnalle ripotellaan kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä 200 asteessa noin puoli tuntia.







Tällä viikolla ilahdutin itseäni muutamalla uudella astialla. Olen monta kertaa käynyt hypistelemässä Sokoksella näitä,  italialaisia Coincasa- kulhoja ja -lautasia. Niissä on aivan ihana ruskeaväri ulkopinnalla ja kaunis valkoinen sisusta, lisäksi reunat ovat hauskasti käsintehdyn oloiset, hieman vinksallaan.<3 Nyt ne olivat -30 prosentin alennuksessa, joten raaskin ostaa kaksi kulhoa ja kaksi aluslautasta, sopivasti itselleni ja miehelle viikonloppuaamuja varten.






Bloggari, tule sinäkin mukaan linkittämään postauksiasi, joiden sisältö on inspiroivaa, mieltä piristävää, voimia antavaa ja iloa tuovaa! Linkittämismahdollisuus on sunnuntai-iltaan saakka. Linkittäminen on helppoa: 

Mene postaukseen, jonka haluat blogistasi linkata. Kopioi osoiterivi (maalaa viemällä kursori osoiterivin alkuun ja paina control+c) kyseisestä postauksesta (huom, ei blogin etusivu). Tule sitten takaisin tähän postaukseen ja klikkaa "Add your link" nappia. Ensimmäiselle riville (Link) liität (control + v-näppäin) kopioimasi postauksen osoitteen. Seuraavalle riville (Link tittle) tulee blogisi nimi ja postauksen otsikko. Viimeiselle riville (Email) kirjoitat blogisi sähköpostiosoitteen. Tässä ohjelmaversiossa on minusta parasta, että saa itse valita kansikuvan omaan linkkiin. Ihan viimeisenä hyväksytte kaiken klikkaamalla Done!

Kiva olisi, jos liittäisit postaukseesi linkin tänne Mansikkatilan maille Perjantaimyyssien yhteyteen! 

Pitkästä aikaa viikonloppu, jolloin kalenterissa ei ole mitään. Ihan parasta, kun voi tehdä, mitä huvittaa, tai olla tekemättä.

Ihanaa viikoloppua!

Taina

20 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttää herkulliselta <3
    Perjantaimyyssit on kiva idea. Omat myyssipostaukseni tulevat olemaan muuta kuin ruokaa, se kun ei ole minun vahvin juttuni. Tänään lomakuvia Barcelonasta. Mukavaa myyssi-iltaa Taina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta!<3 Kiitos Barcelonan kuvista ja tunnelmista!<3 Voisin itsekin joskus muistella esim. Italian reissua, josta tuli postattua lähinnä kukkia.;)
      Iloista viikonloppua!<3

      Poista
  2. Vähän mietin, että oliskohan mun puolukkaperjantai sopinut myysseihin, mutta jotenkaan pakastaminen ei kuulostanut yhtään sellaselta lämpimältä niinkuin myyssit mun korvaan kuulostaa, joten päätin lämmitellä teidän muiden myyssisiivellä :).

    Aikatauluton viikonloppu kuulostaa kivalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, kävin jo lukemassa sun postauksen, ja jäin odottamaan Perjantaimyyssit-mainintaan.:D Minusta se sopisi ihan täydellisesti tänne, joten mukaan vaan!<3

      En muista, milloin kalenterissa olisi ollut täysin ohjelmaton viikonloppu. Tämä tulee tarpeeseen. Leppoisaa viikonloppua!<3

      Poista
  3. Voi kuinka ihanaa "kotileipomon" pataleipää ja tunnelmaa perjantaimyysseillä!
    Vesalan biisi taisi kolahtaa...onneksi asialle voi itse yleensä tehdä jotain!

    Ihanaa viikonvaihdetta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna!<3 Tuo aurinkovaje on kyllä kesän peruja, tai sen, ettei sitä aurinkoa ollut mielestäni ollenkaan riittävästi. Onneksi tämä syksy on ollut parempi, tänäänkin on ollut todella kaunis syyspäivä, vaikka välillä on vähän ripasaissut vettä. Pitäisi aloittaa jälleen vitamiinien popsiminen, mutta toisaalta olen syönyt tällä viikolla paljon terveellisemmin, ja silloinhan niitä vitskuja pitäis saada riittävästi ruuasta.:)

      Ihanaa viikonloppua Susanna!<3 Kiva, kun olet jälleen mukana, vaikka Kukkailottelut pistinkin paussille!<3

      Poista
  4. Mun myyssi vois olla tuo siskolle maalattu matto, koska se ilahdutti kovasti siskoani.
    Herkullista perjantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tule ihmeessä mukaan Outi!
      Olet aivan käsittämättömän keksiliäs ja kova tekemään. Iso hatun nosto!<3
      Mukavaa viikonloppua!:)

      Poista
  5. No täältä se leivontaidis sitten lähti! 😍 Kivaa viikonloppua sinulle Taina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, samantyyppiset asiat on mullakin mielessä, se on tää syksy.:)
      Ihanaa, kun tulis mukaan!<3 Iloista viikonloppua!

      Poista
  6. Kyllä tänne jotain valonkajetta kaivattaisiin, alkaa olemaan jo niin harmaata ja synkkää. Koitin laskea että koska seuraavan kerran näkyy kunnolla aurinko ja siihen oli ihan liian pitkä aika :(
    Mutta itse tehdyt sämpylät on niin nam...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ei! Toivotaan (vai toivotaanko?), että tulisi lunta ja sitä myöten valoa. OIkeasti olisi kiva, jos tulisi kunnon talvi, täällä on niitä harmaita, lumettomia aikoja ollu ihan riittämiin. Yksi sukulaismies sai niistä tarpeekseen, ja muutti Kainuuseen Helsingistä. Vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä...Hän on yrittäjä, joten muutto oli suht helppo ilmeisesti tehdä. Musta ei kyllä olis enää Kainuuseen asumaan, ihan liian pitkä talvi ja muutenkin olen juurtunut tänne.:)

      Rentouttavaa viikonloppua Nanni!<3

      Poista
  7. Tykkään erityisesti tuosta kuivattujen karpaloiden tuomasta "hedelmäisyydestä" :)
    Pitäisköhän kokeilla tätä gluteenittomana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin suositus! Sämpylät hävisit lähes yhdellä syönnillä, eikä syöjiä ollut kuin kolme!:P

      Poista
  8. Ihana idea tämä Perjantaimyyssit! <3
    Odotin tätä niin kovasti ja nyt odotukseni palkittiin. Tätä reseptiä täytyy kyllä kokeilla.
    Lisäsin oman eilisen postaukseni tänään, vaikka onkin jo lauantai. Mutta myysseillähän voi koko viikonlopun.
    Ihanaa ja leppoisaa viikonloppua Taina! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina!<3 Ihanaa, kun olet mukana!<3 Tuo kasvaripostaus sopii täydellisesti myysseihin.:) Ja totta tosiaan, myyssit jatkuvat koko viikonlopun.:D

      Rentoa sunnuntaita Riina!<3

      Poista
  9. Ihanaa että löysin tänne, ihana blogi ♥ Myyssäily on ihan tuttua, joka perjantaista ;) Mutta terminä uusi, liitympä mukaan hetimiten. Mukavaa iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Maiccu!<3 Kiitos, ja tervetuloa!<3 Tulen heti huomenissa katsastamaan sun blogisi, sehän kuulostaa jotenkin samanmakuiselta kuin omani.;D Pakko olla hyvä!:)
      Ihanaa viikkoa sinulle!

      Poista
  10. Namskis mitä sämpylöitä. <3 Meillä on nyt menossa pakkanen tyhjäksi kuukausi ja yritetään tehdä ruokaostoksia mahdollisimman vähän, joten sämpylöiden leipominen sopisi meidän kuukauden teemaan. :,D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenspa!<3 Teidän reseptit kuulostaa aina niin hyviltä! Useampi ohje on tullut kokeiltua, kiitos!<3
      Kivaa viikkoa!

      Poista