sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Suomi 100 - 5 x suomalainen suosikkikäyttöesineItsenäisen Suomen suureen synttäripäivään on reilu kuukausi. Olen erittäin ylpeä suomalaisuudestani, ja juhlavuoden kunniaksi haluan nostaa esille suomalaisuutta ja Suomea täällä blogissa. Erilaiset listat on oma tapani jäsentää asioita, niinpä lähdin miettimään suomalaisia tuotteita, jotka meidän kodissa ja arjessa tuntuvat niiltä kaikkein rakkaimmilta. Listan tekeminen ei ollut kovin helppoa, sillä halusin siitä napakan ja tarpeeksi lyhyen. Jossain kohdissa voisi mainita koko brändin, jossain valitettavasti ei...

Monissa suomalaisissa tuotteissa valmistus on siirtynyt vuosia sitten ulkomaille, ja vain suunnittelu tapahtuu Suomessa. Surullista. Aina en myöskään ole saanut laatua ostaessani suomalaisia tuotteita. Tähän listaan olen kuitenkin poiminut kotoamme suomalaisia helmiä, jotka kestävät oikeasti sekä käyttöä, että aikaa!


1. Fiskarsin sakset
Olen joskus muunkin merkkisiä saksia käyttänyt, mutta ei ole Fiskarsin saksien voittanutta. Ensimmäiset sakset olen saanut äidiltäni ensimmäiseen omaan kotiin. En suinkaan saanut saksia uutena paketissa, vaan ihan sieltä keittiönlaatikosta käytöstä ne muuttokuormaan pakattiin. Niillä saksilla on siis ikää varmasti yli 20 vuotta ja hyvin leikkaa edelleen. Olen toki ostanut mm. parit yleissakset ja yhdet kangassakset itse myöhemmin. Yksissä saksissa on vihreä kahva oranssien sijaan. Kuvassa on yrtti- ja kukkasakset, jotka sain pari vuotta sitten goodiebagissa Habitare-messuilta. Aivan loistavat sakset, jotka kulkevat usein taskussani (hullu risunainen) lenkeillä keväästä syksyyn!


2. Iittalan keittiöpyyhe

Miellän Iittalan ymmärrettävistä syistä enemmän astioiden kuin tekstiilien valmistajaksi. Silti tämä nousi ensimmäisten joukossa mieleen meidän kodin kotimaisista tuotteista, jotka ovat osoittautuneet erityisen hyviksi. Tuote jota voin lämpimästi suositella tai ostaa vaikka lahjaksi. Keittiöpyyhe on arkinen kapistus, jonka tärkeyden huomaa nopeasti, jos pyyhe jostain syystä ei ole omalla pakallaan keittiössä. Pyyhkeiden toimivuuden voi oikeasti todeta vasta käytössä. Itselläni on varmaan parikymmentä keittiöpyyhettä, osa kalliita pellavaisia (lahjaksi saatuja), perintönä tulleita tai ihan vain kauniin kuosin vuoksi ostettuja, puuvillaa tai vohvelikangasta. Kaikkein mieluisin ja mielestäni paras keittiöpyyhe on tämä Iittalan  keittiöpyyhe. Se on 100-prosenttista pellavaa, mutta ei kovaa ja karheaa, vaan alusta alkaen pehmeää. Pyyhe kuivaa hyvin kädet ja astiat, lisäksi tykkään käyttää sitä levinliinana, ihan vain, koska se on niin kaunis!<3 Näitä Iittalan keittiöpyyhkeitä on tarkoitus hankkia ehdottomasti lisää.


3. Marimekon laukut
 
Työlaukkuna mulla on ollut jo toista vuotta Marimekon Matkuri vihreänä. Ostin sen käytettynä Helsingistä Frankly My Dear -putiikista. Jäin odottamaan kaupan aukeamista, sillä laukun pirteä vihreä lumosi minut siinä ikkunassa ohi kulkiessani. Laukku on juuri oikean kokoinen ja sen väri ilahduttaa minua edelleen. Valitettavasti laukusta on kuvia vain Instassa. Tähän kohtaan listaa on pakko laittaa kaksi tavaraa, sillä mukanani kulkee AINA Marimekon Ebony-laukku, joka a) on niin kauheassa kunnossa, että ensi viikolla ostan uuden b) on juuri sopiva kukkarolle ja kännykälle c) tottelee itselläni nimeä pussukka, en miellä tuota laukuksi. Kuva on postauksesta yli kahden vuoden takaa, kun MakroTex-haasteen teemana oli arkinen. Pussukkani näytti vielä tuolloin suht hyvinvoivalta.;) Sittemmin pussukastani on mennyt käytössä rikki olkahihnan kiinnitys, sulkemismekanismi sekä kangas. Se on niin loppuunkäytetty kuin vain joku tavara olla voi.


4. Taika-mukit


Klaus Haapaniemen satumaiset kuvat ja kuosit ovat viehättäneet ihan alusta asti. Satumetsä- kulho ja tarjoilulautanen olivat ensimmäiset meille ostetut Arabian astiat, joissa on Klaus Haapaniemen koristelu. Sittemmin olen hankkinut Taika-mukeja, viimeisimpänä Taikan 10-vuotisjuhlamukin. Mukit tuovat arkeen estetiikkaa, mikä on yksi arjen suurista, pienistä iloista! Nuorempi pojista tykkää myös käyttää Taika-mukeja niiden melko suuren tilavuuden vuoksi. Yhdellä lämmityksellä saa ison mukillisen maitoa kaakaota varten.


5. Aalto-maljakko
Kukkaihimisenä on ihan pakko liputtaa tämän kotimaisen klassikon puolesta. Itseltäni löytyy peräti seitsemän Aalto-vaasia, kolme isompaa ja neljä pientä. Vaikea kuvitella, että luopuisin näistä maljakoista, vaikka millainen konmari tulisi.;) Aalto-vaasi on kaunis ihan sellaisenaan, mutta aaltomainen muotoilu tarjoaa upeat puitteet mille tahansa kukille tai oksille. Aalto-vaasi sopii hienosti muuhunkin tarjoiluun, esimerkiksi hedelmille, karkeille...joku kakku Aalto-vaasiin koottuna näyttäisi varmasti hyvälle! Finnish Design Shop järjesti viime kesän aikana äänestyksen rakastetuimmasta suomalaisesta designklassikosta, ja Aalto-maljakko vei voiton tässä kisassa.


Mitä suomalaisen muotoilun aarteita sinun kotoasi löytyy? Olisi kiva lukea muidenkin listoja kaikkein rakkaimmista suomalaisista arjen käyttöesineistä!


Rentoa sunnuntaita!
Taina

10 kommenttia:

 1. Kiva postaus!
  Noita Iittalan pyyhkeitä en ole nooteerannutkaa. Minäkin ole mieltänyt Iittalan lasitavaran tekijöiksi.Samoja tuotteita löytyy meiltäkin. Lisäksi on Pentikin saviastioita (aamiaissettejä), jotka tiettävästi olivat vielä aitoja suomalaisia tuotteita. Airam- termoskannu on melko vanha kotimainen tuote. Kai Franckin ajatonta Teema-sarjaa ja värikkäitä hiema pyöreä pohjaisi laseja löytyy kaapista.
  Marimekolta Unikko-kuosi on klassikko verhoina ja pöytäliinoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne! En tiedä välittyikö, mutta yritin kyllä miettiä perinpohjaisesti meillä olevia tavaroita. Varsinkin keittiössä on paljon suomalaista, ja meillä on esim. Pentikin Vaniljat saatu häälahjaksi, vaan just tällä hetkellä ne eivät ole juurikaan käytössä..:) Tuo Airamin termasi on hyvä! Meillä on joka päivä käytössä Arabian Arctikat, mutta koska olen näin häilyväinen, ehkä 20 vuoden päästä se on jotain muuta.;) Muistelen, että Teema ja Kartio olisivat olleet myös tuossa äänestyksessä mukana.

   Poista
 2. Kiva postaus!
  Meiltäkin löytyy Fiskarsin sakset ja ne saatu anopilta kun muutimme yhteen ja on todellakin parhaat sakset.
  Tämän postauksen voisi muuten itsekin toteuttaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ellen!<3 Ihan mahtavaa, jos otat tästä itsellesi kopin!:) Jään odottelemaan sun postausta!<3

   Poista
 3. Kauniita kuvia ja kiva aihe postaukseen :)
  Meiltäkin löytyy Fiskarsin sakset, Iittalaa, Pentikkiä ja specialina kotikonnuilta Keramiikka Iso-Pahkalan Nuppu-sarjan astiasto :)
  Mukavaa iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina!:) Tuo Iso-Pahkala on ihan vieras minulle, mutta uskon, että on kiva! Mua on viime aikoina astioissa viehättänyt roisoisuus, käsitehdyn tuntu. Taika-mukien lisäksi tykkään juoda kahvini Tuiasin kupeista.<3

   Mukavaa viikkoa!<3

   Poista
 4. Hyvä valinta top 5:een! Aallot, Fiskarsit, Marimekot ja Taikat löytyy meiltäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!<3 Oli mulla hieman vaikeuksia, kun päätin etukäteen, että vain viisi tavaraa.;D Hackmanin aterimet, Ultima Thule -lasit, Kivi-tuikut...olisi ollut monta kivaa lisää. Ehkä joku toinen valitsee ne omalle listalleen.:)

   Poista
 5. Good question! In our home you can find almost all these articles...but the Aalto maljakko is my favourite, as it is a wedding present from a dear relative.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aalto-maljakko is very classik and timeless. Most loved Finnish objeck!<3 Nice and popular wedding present also.:)

   Poista