keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Värjäämällä lisäaikaa tekstiileilleOlen pari kertaa aiemmin käyttänyt pesukoneeseen laitettavia tekstiilivärejä tilanteessa, kun vaatteeseen on tullut tahra, joka ei ole hävinnyt pesussa, kokeillakseni, voiko vaatteet pelastaa uuteen elämään värjäämällä. Kerran värjäsin pojan nurmikkotahraiset housut, toisen kerran oman tuoreen vaateostoksen, puseron, johon tipahti kalakeiton lientä. Molemmissa tapauksissa tahrat hävisivät uuden värin alle. Olinkin suunnitellut jo jonkin aikaa pellavaisten pussilakanoiden ja tyynyliinojen värjäämistä, ja viime viikolla muistin kaupassa käydessäni poiketa hyllylle, jossa tekstiilivärit ovat myynnissä.

Nyt värjäämäni H&M:n vuodevaatteet olen ostanut monta vuotta sitten, ja niiden väri oli haalistunut pesuissa aika tavalla. Selkeä harmaa oli muuttunut pliisun mitäänsanomattomaksi. Prismassa, josta värin ostin, ei kovin montaa värivaihtoehtoa ollut, varsinkaan painaville pellavaisille tekstiileille. Pienemmällä paketilla voi värjätä tektiilejä 600 grammaan, suuremmalla 1,8 kiloon saakka. Mitä enemmän painoa, sitä vaaleampi sävy. Myös pesuohjelman lämpötila vaikuttaa lopputulokseen. Itse käytin 40 astetta, jolla tulee voimakkaampi väri kuin 30 asteessa. Yhdellä pussilakanalla ja tyynyliinalla oli kuivana painoa melkein 1,5 kiloa. Niinpä värjäsin vuodevaatteet kahdella eri pesukerralla. Nitor -tekstiiliväripaketeille tuli hintaa yhteensä noin 15 euroa.


Aiemmista vaatevärjäilyistä jo tiesinkin, että väri ei tartu ompeleisiin, sillä ne ovat kai lähes aina jotain tekokuitua. Tämä kannattaa siis muistaa, jos suunnittelee värjäystä. Tänään ottamissani kuvissa pussilakanoiden ja tyynyliinojen väri näyttää vaaleammalta kuin oikeasti, kiitos iltapäivän oudon valoilmiön.;)
 
Vanhat vuodevaatteet uudella värillä on nyt pedattu sänkyyn. Tulevaisuus näyttää, kuinka väri kestää. Ainakin vaatevärjäyksissä väri on pysynyt hyvin, eikä ole tarvinnut jännittää pesukoneen tai muiden pyykkien värjäytymistä. 

Tulipa mieleen noita pussilakanoita katsellessani, että en ole löytänyt sopivan tummaa (ja isoa) pöytäliinaa joulupöytään. Aluslakanasta sellaisen saisi ihan helposti!


Taina

12 kommenttia:

 1. Kangasväreillä saa tosiaan ihmeitä aikaan. Monesti, jos vaate on hyvän näköinen muuten mutta väärän värinen, hankin sen ja värjään. Näppärää. (Tosin en kyllä tykkää siitä sotkusta, jonka väriaine aiheuttaa pyykkikonneeseen.) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan saa!:)
   Mä tein ekassa erässä virheen ja laitoin ensin koneeseen tekstiilit, sitten väripussin. Tiiviste meni aika tummaksi. Putsailin sitä pyykkietikalla. Toisella kerralla tein ohjeen mukaan, eli ensin väri, sitten tekstiili, eikä väriä sitten mielestäni enää tullut lisää. Aiemmista kerroista muistelen, että väri on lähtenyt kulumalla vähitellen...

   Poista
 2. Vau, näyttääpä hyvältä! Olen monta kertaa miettinyt saisiko mustat trikoovaatteet uudelleen siisteiksi värjäämällä. Voisi saadakin jos lakanoistakin tuli noin hyvät. Ehkäpä rohkaistun kokeilemaan 🙂 Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Jos en ihan väärin muista, niin taisi siellä olla jokin oma aine mustien palauttamiseksi mustiksi.:)Kantsii kurkata kaupassa käydessä!

   Poista
 3. Värjäämällä saa kyllä nopsaan muutosta aikaiseksi. Itse olen värjännyt pöytäliinoja ja tyynynpäällisiä sekä haalistuneit mustia housuja. Kivat tuli tummista lakanoista. Oliskohan meillä värjäykseen kelpaavia lakanoita...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosiaan nopea ja edullinen tapa saada vanhasta uutta. Tykkään, kun tavaroita voi käyttää ns. loppuun.:) Kyllä mua silloin harmitti, kun tiputin kalakeittoa uudelle paidalle, eikä tahra lähtenyt pesussa. Paita on edelleen käytössä, ihan toisenvärisenä kuin ostettaessa.;)

   Poista
 4. Paitoja olen värjännyt, mutta voisin tosiaan testata isompiakin tekstiilejä.
  Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, arvasin, että värjääminen on sulle tuttua!:) Olet kyllä sella tee-se-itse-nainen!<3
   Kiitos, ihanaa viikonloppua!

   Poista
 5. Kiva kun värjäämällä saa aikaiseksi ihan uutta. Näppäri ratkaisu. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä!<3 Tykkäsin olla hieman martta!:)
   Iloista viikonloppua!

   Poista
 6. Vitsit miten hyvä vinkki! Tuli kyllä hienot! Täytyykin tuunata omat vanhat lakanat!
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marita!<3 Ihanaa, jos tästä on iloa ja hyötyä sinulle! Olen monet ihanat ideat saanut sun blogistasi.<3

   Poista