lauantai 6. heinäkuuta 2019

Vinkit kesämatkailuun Lahden seudulleAurinkoiset terveiset Välimereltä! Kotona olimme eilisen puolella, ja eilinen päivä menikin kotihommissa ja levätessä matkan rasituksia, vaikka olin etukäteen ajatellut postaavani tämän jutun eilen. Tai oikeastaan oli tarkoitus tehdä tämä postaus jo reissun päällä, mutten päässytkään sieltä käsiksi kuviin, joita postauksessa on käytetty. Reissu oli ihan mahtava, ja sitä olen mielessäni jo kirjoitellut teille. Ehkä jo huomenna saan jotain järkevää siitä tänne blogiinkin! Tämä postaus on ollut mielessäni koko kevään, vaan se on jäänyt kiireen jalkoihin. Viime vuonna kirjoittelin matkavinkeistä Lahteen tulijoille ja se oli erittäin luettu postaus kesän aikana. Myös Lahden ympäristökunnissa on mielenkiintoisia ja mukavia paikkoja nähtäväksi. Tällä kertaa en lähtenyt kiertämään ja kuvaamaan niitä varta vasten, kuten tein noiden Lahden paikkojen kanssa. Monesta paikasta on onneksi tullut kirjoitettua tai ainakin kuvattua tässä kuluneen kuuden vuoden aikana, joten poimin kuvat omasta arkistosta.Hollola

Hollolan puolelta tulee ensimmäisenä mieleen vanha kirkon seutu, enkä muistaakseni ole postannut sieltä koskaan. Kävimme juuri viime viikolla miehen kanssa ajelemassa tuolla (meidän vihkikirkko<3) ja söimme jäätelöt kirkonkylän kioskilla. Seutu on kaunista, ja kirkkoon kannattaa poiketa sisälle! 

Kirkon lähellä on Kapatuosian linnavuori ja näkötorni on jälleen auki yleisölle. Kävimme siellä joskus vuosia sitten poikien kanssa, ja aika pian sen jälkeen silloinen torni meni käyttökieltoon turvallisuuden vuoksi. Nykyinen torni on kai ihan kokonaan uudelleen rakennettu.

Hollolan kirkolta ei kovin pitkä matka Kiikunlähteelle, sieltä olen postannut neljä vuotta sitten. Kiikunlähteen kirkkaus saa veden näyttämään aivan turkoosilta, ja lähde pysyy sulana myös talvella. Läheiseltä parkkipaikalta on vain lyhyt matka vast´ikään rakennetulle näköalapaikalle.

Hollolasta tulee vielä mieleeni Kinnarin tilan Pioni ja Piironki -myymälä, josta meillekin on kotiutunut vuosien saatossa yhtä sun toista kaunista ja ihanaa. Paikasta saa paitsi tilan tuotteita, mutta myös monenlaisia sisustus- ja puutarhatuotteita, sekä kasveja, kuten pioneita. Toisinaan tuolla on kiva poiketa ihan vain kahvilla! Kinnarin tilan väki pyörittää myös Okeroisten myllyä, ja siellä toimii kahvila kesäisin. Olemme suunnitelleet poikkeavamme  sinne tämän kesän aikana.

Asikkala

Vääksyn kanavan vieressä olevan hiekkaranta, Kalmarin ranta, on ehdoton suosikkirantani Lahden seudulla. Sen ainoa huono puoli on sijainti meidän kotiin nähden. Silti mulla taitaa yleensä jäädä ennemmin uimatta, jos en viitsi ajaa Vääksyyn saakka. Kävin heittämässä talviturkin pari-kolme viikkoa sitten, ja samalla poikkesimme ystäväni kanssa Kanavan Kunkkuun lounaalle ja kahville keväällä avattuun Kahvila Metsälinnaan. Molempia uskallan suositella lämpimästi! Vääksyn kanavalla käynti kuuluu ainakin kerran kesässä ohjelmaan. Aika useasti on myös risteilty Lahdesta kanavan kautta Päijänteelle ja takaisin. Vanhassa Vääksyssä (ei ole kaukana kanavalta) sijaitsevasta Ranskalaisesta kyläkaupasta kirjoitin vuosia sitten. Samoilla nurkilla sijaitsee myös Lauran kauppa, josta ainakin Lauran aikaan saattoi löytää ihan mitä vain (luultavasti edelleen) sekä Zoom Design, mistä löytää niin kodinsisustusta kuin vaatteita ja asusteita trendimerkeiltä.

Jos tykkää autolla käydä mukavia maisemia katsastamassa, niin Vääksystä voi jatkaa esim. Pulkkilanharjulle, joka halkoo Päijännettä. Kauniita maisemia löytyy myös ajamalla Kurhilan kautta Hämeenkoskelle. Tuo tie taitaa olla varsinkin kaksipyöräisillä liikkuvien mieleen. 

Asikkalassa, Vääksystä Vierumäelle päin, on Urajärven kartano, jota lämpimästi suosittelen vierailukohteeksi. Urajärven kartanosta postasin vuosia sitten. Vuosi sitten kävimme siellä oppilaiden kanssa retkeilemässä, ja kylläpä se olikin jännittävä paikka 10 -vuotiaille! Moni uskoi todella nähneensä aaveen...

HeinolaHeinolasta voin suositella kahvittelupaikkana Cafe Kailasta. Kun paikan löysin vuosia sitten, olemme sen jälkeen vähintään kerran kesässä ajaneet ihan vain kahville ja nauttimaan Kailaksen upeasta ympäristöstä. Cafe Kailaksessa olen ennättänyt nauttia tänä kesänä suomalaisista ja japanilaisista runoista, sekä musiikista. Isompi postaus kahvilasta ja Heinolasta kuvineen on ihan blogini alkutaipaleelta. 

Harjupaviljongista saa niin suolaisia kuin makeita vohveleita, lisäksi yläkerrassa on kesäisin vaihtuva näyttely. Molemmat vohvelityypit on testattu ja hyväksi todettu. Harjupaviljongista kirjoitin täällä.Joskus olemme ajaneet Heinolaan syömään Kanaan ja Kettuun. Ruoka on ollut aina todella hyvää, joskus sitä on tosin joutunut odottamaan kauan, sillä paikka on erittäin suosittu.

Tänä kesänä Heinolan kesäteatterissa menee Pokka pitää -näytelmä heinäkuun loppulle. Lippuja näytti vielä olevan saatavilla. Tämä kiinnostaisi kovasti itseäni.

Vaikuttaa siltä, että Heinolassa järjestetään ahkerasti erilaisia tapahtumia, kuten jo omasta lapsuudestani asti tuttua Heinolassa Jyrää -konserttia, tai jää- ja hiekkaveistoskilpailuja. Ensimmäisenä mainittuja ei sentään kesäaikaan.;)

Orimattila

Orimattilan Kehräämön  Hellimön erilaisista kasvo-, ja jalkahoidoista sekä hieronnoista olen päässyt nauttimaan lahjakorttien myötä. Hellimössä on myös ainakin ihana saunamaailma, joka sopii hyvin pienille porukoille. Kehräämön miljöö on kaunis. Hellimön lisäksi rakennuksesta löytyy mm. Maria Drockilan Kynttiläpajan OutletOrimattilassa olen käynyt erittäin laadukkaissa ja hyvinnäytellyissä kesäteatteriesityksissä, sekä Kehräämöllä, että Jätinpesässä. Nuo kaksi ylläolevaa kuvan olen ottanut kännykällä kolme vuotta sitten Puhtaat Valkeat Lakanat -esityksestä, joka oli aivan yhtä ihana kuin tv -sarja aikoinaan.<3

Orimattila koostuu useasta pienemmästä kylästä, joista mm. Kuivannolla on mielestäni mukava käydä ajelemassa maalaismaisemia, isoja maatiloja ja tyhjäksi jääneitä autiotaloja ihmetellen. Olin varma, että minulla olisi kuvia Kuivannolta, mutta minne lie bittiavaruuteen joutuneet...

Iitti

Iitissä, Kausalan kirkolla, on kaunista. Sieltä postasin muutama vuosi sitten, postaus tosin käsittelee bloggaamista enemmän kuin Iittiä. Ainakin kesäisin kirkkoa vastapäätä toimii kahvila. Siellä ei ainakaan aikaisemmin ole käynyt kortti maksuvälineenä, joten rahaa kannattaa varata mukaan, jos aikoo kahville. Myös kirkolla toimivalla, vanhanajan, lippakioskilla asiointi voi olla kiva elämys varsinkin lapsille...ja nostalgikoille!

Iitin Hiidenvuorelle meidän on ollut aikomus lähteä retkeilemään, mutta toistaiseksi se on jäänyt aikomukseksi. Kesäkuussa siellä järjestetään Iitin musiikkijuhliin kuuluva yökonsertti. Se voisi olla mieleenpainuva kokemus.

Olgan farmista olen kuullut pelkästään kehuja! Varmasti siellä olisi jo tullut käytyä, jos meillä olisi pienempiä lapsia. Voi olla, että vielä joskus sinne on mentävä ihan vain Olgan leipomusten vuoksi.:)

Myös Iitti koostuu useista pienestä kylästä. Kausalan lisäksi Vuolenkoski on kesäretkipaikkana mainio. Kylällä on mm. runsaasti erilaisia kesätapahtumia.

Huh, huh! Olipa tämän kirjoittaminen melkoinen urakka, luultavasti lukeminen samoin.:) Voi hyvin olla, että tästä postauksesta unohtui joku kiva vierailukohde Lahden naapurista. Osaisitko vinkata jonkun, joka kuuluisi mielestäsi tänne? Blogin sivupalkista löytyy otsikolla kaunis ympäristö vielä tukku matkakohteita (yhtä lukuunottamatta kaikki Suomesta), joista olen vuosien aikana postaillut. 

Mukavia seikkailuja Kesä-Suomessa!
Taina


10 kommenttia:

 1. Ihania nähtävyyksiä <3 Eipä ole vuosiin tullut Lahden seudullakaan käytyä. Enoni vielä ollessa elossa kävimme Lahdessa ainakin pari kertaa vuodessa. Enoni ja äitini täti asuivat lähellä hyppyrimäkiä ja se jos mikä oli jännää pienenä :)
  Ihanaa viikonloppua sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, voi hitsi Outi! Kyllä kannattaa joskus hypätä vaikka junaan tai bussiin ja lähteä Lahteen seikkailemaan!<3 Erityisesti sataman seutu on huippukiva näin kesällä, ja täällä kyllä on vallan mainioita kirpputoreja.;) Mun mummo asui sen kaiken ajan, minkä hänestä muistan, Kärpäsen mäen päällä, sinne ajettiin urheilukeskuksen ohi. Mekään ei pienenä ollessani asuttu Lahdessa, vaan Kainuussa, ja muistan elävästi sen, kun olimme mummon luona -79 MM-kisojen aikana. Ei kyllä puhettakaan, että olis liput ostettu ja menty kisoihin.:))) Ois ollu varmaan liian kallista. Teininä Salppurin kisat oli must!

   Poista
 2. Mahtavia vinkkejä, näin entiselle lahtelaisellekin - kiitos! :) Erityisesti tuon Iitin Hiidenvuoren kirjoitin ylös, sillä kovasti olen koettanut löytää retkeilyreittejä lasten kanssa kierrettäväksi - niitä tuntuu olevan valtavasti tässä ympärillä, ja olemme ehtineet tutustua vasta muutamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu!<3 Ehkäpä mekin saadaan nyt kesällä aikaiseksi tehdä retki Hiidenvuorelle!:) Isomman pojan kanssa suosittelen reissukohteeksi myös Verlaa Jaalassa. En sitä tähän postaukseen laittanut, kun se ei ole Lahden naapurissa, mutta mielessä kyllä kävi. Se on upea paikka!<3

   Poista
 3. Kiva postaus,tässä oli monta paikkaa, jossa en ole käynyt. Lähiseutumatkailu on alkanut tuntua mukavalta ajatukselta, nyt kun matkailun ympäristöhaitoista puhutaan enemmän. Ihanaa sunnuntaipäivää ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi!<3 Me on oltu aika kovia myös lähimatkailemaan, millä sitä jatkuvaa matkakuumetta sitten vähän helpotetaan.;D
   Kivaa uutta viikkoa!<3

   Poista
 4. Hieno postaus! Tykkään aina lukea vinkkejä maakuntamatkailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!<3 Mäkin aina googlailen, jos ei muuten osu silmiin! Yleensä parhaat vinkit tulee paikkakuntalaisilta.:)

   Poista
 5. En epäile, että tälläiset vinkkipostaukset ovat keränneet lukijoita. Näitä on kiva ja hyödyllistä lukea. Itse suuntaisin mielelläni kahville Heinolaan Cafe Kailakseen. Paikka ja sen ympäristö vaikutti tosi kauniilta. Mukava oli huomata, että oma kotikuntani Iitti oli myös tässä postauksessasi mukana. Iitin kirkonkylään ei nykyisinkään oli kovin pitkä matka ja siellä tuleekin aikaajoin poikettua. Kirkonkylän kesäkahvilan kahviota pitävät eri yhdistykset ja seurat aina muutaman viikon kerrallaan. Lisäksi kahvilassa on aina myös jokin taidenäyttely ja pieni käsityöpuoti. Lippakioskilta saa kesän parhaat jätskitötterot ja ainakin juhannuksena kioskille oli hurrrrjan pitkä jono.

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvistä vinkeistä! Lahden retki kuuluu kerran kesässä tehtäviin retkiin. Jokin uusi reitti sopisi siihen saumaan hyvin. Padasjoen pyörähdys on yleensä osa retkeä Vääksyn ohessa, koska ovat tuttuja maisemia nuoruusvuosilta. Täytyykin lukea uudestaan Lahti -postauksesi, jos perinteisiimme löytyisi uusia mausteita. Onko Suvimarjan liike sinulle tuttu? Kesäterveisin Tuija ps. Sujuvaa tekstiäsi on ilo lukea!

  VastaaPoista