tiistai 4. heinäkuuta 2017

Hotel Rantapuisto - Modernin arkkitehtuurin helmi

Viime viikonloppuna karkasimme miehen kanssa pienelle lomaselle kahdestaan Hotel Rantapuistoon Helsinkiin. Paikka tuli minulle tutuksi viime talvena valokuvauskurssilla, ja silloin mielessäni mietin, miten ihanaa olisi tulla hotelliin yhdessä miehen kanssa yöksi ja seuraavana aamuna brunssille. Toiveeni kävi ilokseni toteen nyt!

Talvella keskityin postauksessani valokuvauskurssin antiin, ja hotellin talvista luontoa löytyy tästä postauksesta. Olisin halunnut esitellä Hotel Rantapuiston arkkitehtuuria ja sisustusta jo silloin, sillä hotelli on molempien suhteen ainutlaatuinen kokonaisuus, johon ympäröivä luonto kauniisti nivoutuu... Kuvani tuolloin eivät mielestäni olleet riittävän hyviä, joten siksi postaus jäi tekemättä. Kurssi ei mennyt hukkaan.;)

Hotel Rantapuiston alkuperäisen osan on suunnitellut arkkitehtipariskunta Martta ja Ragnar Ypyä Yhdyspankin koulutuskeskukseksi 60-luvun alussa. Pariskunnan tytär, Marjatta Ypyä-Silvennoinen, on puolestaan suunnitellut talon sisustuksen. Aiemmin arvorakennukset olivat kokonaistaideteoksia, joihin talosuunnitelmien lisäksi tehtiin oma, ainutlaatuinen sisustus samalla. Nykyään sellainen taitaa olla aika harvinaista. Rakennus on onneksi säilynyt hyvin alkuperäisasussaan kaikilta osin, modernin arkkitehtuurin helmiä ehdottomasti!


Rantapuistossa minua itseäni viehätti heti ensi kerrasta suuret lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, avarat ja valoisat käytävät, atrium-pihat, puun käyttö katoissa, sekä puun ja tiilen yhdistäminen pinnoissa. Hotel Rantapuistossa on paljon "aaltomaisuutta", Ragnar Ypyä työskentelikin 1920-luvulla Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa.

Olen joskus kirjoitellut siitä, että jos nyt suunnittelisin meille kotia, haluaisin nivoa sisä- ja ulkotilat paremmin yhteen, tuoda pihan ja luonnon osaksi sisätiloja. Rantapuisto on suunniteltu juuri näin. Hotellin slogan "Designed by nature" on erittäin osuva. Ympäröivä luonto ja rakennukset muodostavat upean kokonaisuuden.

Pääsin hotellissa talokierrokselle, ja kurkimme yhdessä vastaanoton Emman kanssa talon tiloja. Kävimme eri siivissä, juhlatilassa (jossa ainakin sunnuntaina taisi olla nimiäiset..), auditoriossa, ravintolassa jne... Emma kertoili talosta ja hotellin historiasta mielenkiintoisia asioita. Kuulin mm., että ravintolan takan hauska kumpumainen muoto on saanut inspiraationsa arkkitehtien raskaana olleesta Marjatta-tyttärestä. Oleskeluaulan erikoisenmuotoinen sohva on ollut ennen suihkulähde, ja koulutuskeskuksen entiset työntekijöiden asunnot ovat nykyään vuokrahuoneistoja.


Koska hotellilomamme sisälsi muutakin kuin arkkitehtuurin ja sisutuksen ihastelua, on pakko jakaa tätä kuvatulvaa pariin postaukseen. Toivottavasti kuvistani välittyy talon henki! Sanoisin, että kannattaa mennä paikan päälle ja varata aikaa ihasteluun ja oleskeluun. Mainio tapa tutustua paikkaan (jos ei yöpymään halua mennä), on vierailla hotellin ravintolassa illallisen tai sunnuntaisin brunssin merkeissä. Niistä kirjoittelen siis myöhemmin lisää!

Mukavaa uutta viikkoa!
TainaKaupallinen yhteistyö Hotel Rantapuiston kanssa.


10 kommenttia:

 1. On kyllä kaunis rakennus - ja hienoja kuvia! Tuolla pitäisi minunkin vielä joskus käydä. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo on todella helmi! Olin aivan myyty jo talvella. Jos etsisin uutta (vanhaa) kotia, luulen, että etsintä keskittyisi tuon tyylisiin.:) Kiitos Varpuslintu!<3

   Poista
 2. JOkin tuossa hotellissa viehättää ja samalla jokin tekee siitä ööö hieman tunkkaisen ja vanhanaikaisen mutta se siinä taitaa olla tarkoituskin. No toisaalta taas super iso plussa siitä ettei se ole samaa katekoriaa isojen ketjuhotelleiden kanssa, eli luonnetta tuosta kyllä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Heh, jokin aika sitten en ehkä olisi yhtään ymmärtänyt tämän paikan kauneutta, mutta näköjään maku muttuu... Ehkä jotkin paikat kaipaisivat hieman kohennusta, mutta jotenkin toivon, että tällaiset kohteet saavat olla sillä tavalla rauhassa, ilman että kaikki maalataan valkoiseksi tai rapataan.:)) No, ymmärtääkseni tämä on jollain tavalla suojeltu, en usko, että tuolla saa tehdä ihan mitä vain! Hienosti sanottu Nanni!<3

   Poista
 3. Oi miten upea paikka! Rakastan tuon aikakauden arkkitehtuuria. Täytyykin googlailla tarkemmin missä päin hotelli on ja tehdä jossain vaiheessa retki sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Suosittelen joskus yöpymäänkin, jos keskusta ei ole ykkösprioriteetti. Tämä sijaitsee Vuosaaressa, 9 kilometriä keskustasta. Haimme veljeni ja vaimonsa brunssille Kalliosta, matka kesti 15-20 minuuttia.:)

   Poista
 4. Todellakin hyvin säilytetty tunnelma tuolla!
  Ja tuo "raskaana" oleva takka on kyllä hieno!
  Aaltomaisuus näkyy monissa yksityiskohdissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Takasta tuli tarinan myötä mun suosikki. Tarinoilla on merkitystä.:)

   Poista
 5. Nyt kun näen nämä kuvat, niin hoksaan, että minähän olen viettänyt yhden tapahtumapäivän Rantapuistossa :). En vaan nimen perusteella hotellia enää hahmottanut. Mutta sen muistan, että ihailin silloin ihan samoja asioita kuin sinäkin. Eniten juurikin sitä luontoon sulautumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieskin oli viettänyt aikaa työn merkeissä aiemmin, mutta ei millään muistanut milloin ja montako kertaa.;))) Sellaisia ne työjutut tuppaa olemaan.:P
   Voisin ottaa tähän meidän kotiin pari siipeä, jotta tuohon väliin jäisi tuollainen atrium-piha..<3

   Poista