lauantai 15. heinäkuuta 2017

Villa SaimaanhelmiMikkelin Asuntomessut avautuivat eilen yleisölle. Pääsin lehdistöpäivänä katsastamaan messut uudelleen, ja sen verran paljon on nähtävää ja ihmeteltävää, että ihan kaikkia taloja ei tullut kierrettyä kahdessakaan päivässä. Minulla tosin on tapana jäädä suustani kiinni, tykkään jutella ihmisten kanssa messuilla. Suosittelen joka tapauksessa ennen messuille menoa hieman tutustumaan kohteisiin. Viralliset messuluettelot löytyvät sekä Deko-lehdestä, että TM Rakennusmaailmasta. Googlaamalla mm. monista blogeista löytyy kuvia ja juttua messukohteista.

Aiemmin olen esitellyt omat suosikkini tämän vuoden messutaloista, Fiskahedervillan Ajattoman (kohde 15) ja Kannustalon Harmaja Saimaan (kohde 6). Lisäilin muuten noihin postauksiin vielä laajempia kuvakulmia toisen messuvierailun jälkeen, kannattaa käydä katsomassa!


Kuvia selaillessani huomaan, että monessakin talossa, ja varsinkin niiden sisustuksissa on sellaista, mistä tykkään, ja mitä haluan teille esitellä. Tutkin muuten messukotien kustannusarvioita, ja totesin, että kamalan kallista! Hieman ihmetytti, että parissa kohteessa ei ole kustannusarvioita ollenkaan. Liekö ollut taivas rajana rakentamisessa? Tämä Villa Saimaanhelmi (kohde 8) on toinen niistä taloista, jolla ei kustannusarviota ole...


Villa Saimaanhelmi on 190 neliön koti, johon on muuttamassa nelihenkinen perhe. Tilat ovat osittain kahdessa tasossa. Lasten makuuhuoneiden päällä on terassi poreammeineen. Arkkitehtuurissa on mielestäni paljon 70-lukua, tasakatot esimerkiksi. Miten mahtanevat sopia Suomen ilmastoon, ymmärtääkseni niitä on paljon juuri tästä syystä muutettu harjakatoiksi vuosien saatossa.
Villa Saimaanhelmi on moderni hirsitalo, jossa kävellessä ei todellakaan muista olevansa hirsitalossa. Minulle tuli olo kuin olisin Amerikassa, hulppeassa rantatalossa. Talon on suunnitellut arkkitehti Janne Kantee ja sisustus on Kirsi Valantin ja perheen yhteistä käsialaa. Sisustus on mielestäni erittäin onnistunut! Kodissa vallitsee rauhallinen, harmoninen tunnelma. Vaalea keittiö on ajaton ja raikas. Kodin tehosteväreinä käytetyt keltainen, musta, harmaa ja turkoosi ovat tehokkaat, kuten tehostevärin pitääkin. Taidekeskus Salmelasta lainassa olevat taideteokset saavat ympärilleen tilaa ja pääsevät oikeuksiinsa, ja ne sopivat tähän kotiin, kuin ne olisi tänne tehty.


Maisema tulee upeasti osaksi kotia, sitä ei voi kieltää. Lasia talossa on niin paljon, että tällaiselle laiskalle ikkunanpesijälle tämä koti olisi painajainen. Erittäin monissa messutaloissa on tänä vuonna kahden kerroksen korkuisia ikkunoita monella seinällä. Lisäksi todella harvassa kohteessa ikkunoissa oli verhoja tai sälekaihtimia, mitä hieman ihmettelen, sillä noissa lasiosissa oli jo lämpöisenä päivänä todella kuuma ja suorastaan häikäisevän kirkasta. 

Hämmästyttää yht´äkkinen avoimuus asumisessa. Tunnustan, että tykkään katsella pimeään vuodenaikaan toisten ikkunoista sisälle juuri sisustuksen vuoksi. Moni ei kuitenkaan oikeasti halua asua näyteikkunassa. Ymmärrän sen, että esim. sälekaihtimet eivät esteettisesti näytä välttämättä parhaalta. Tässä kodissa sentään kadun puoleisissa ikkunoissa on pään korkeudelle maitolasia tms. ikkunoiden edessä. Asumista ja rakentamista pitäisi kai kuitenkin ennen kaikkea sanella käytännöllisyys.
Tämä on mielestäni näkemisen arvoinen messukohde. Vaaleat pinnat ja taide viehättää minua, eikä tuossa ikkunoista ja terasseilta näkyvässä maisemassakaan ole moittimista. Mitä sanotte?


Taina

6 kommenttia:

 1. Hienoltahan tuo näyttää kun lasia on noin paljon, mutta ajattelen aina että tuntuisi pelottavalta pimeällä, kun sisällä on valot ja ulkoa näkee ihan kuka vaan suoraan sisälle. Ikkunanpesua ei varmaan tämän hintaluokan asukkaiden tarvitse itse ajatella; tilaavat varmaan jonkun toisen tekemään sen.
  Voitaisko joskus järjestää asuntomessut keski-ja pienituloisille eli ihan tavallisen kokoisia, ei luksus-koteja. Silloin lähtisin minäkin katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tuota pelottavuutta itsekin, lähinnä lasten kannalta. Itselläni ei ole pimeän tullen kiirettä verhoja sulkemaan, mutta moni lapsi pelkää pimeää. Voihan olla, että sälekaihtimet tulevat messujen jälkeen...
   Sen verran googlasin asunnon tulevia omistajia, että eivät ymmärtääksni mitään ökyrikkaita ole, mutta toki ikkunoiden pesun voi teettää silti muilla ja kotitalousvähhenyksenkin siitä saa. Ei minusta olisi kiipeilemään monen metrin korkeuteen!;D

   Muuten Lahden Asuntomessut joskus 90-luvulla muistaakseni olivat kai tuollaiset pieni- ja keskituloisille suunnatut, sillä suurin osa messukohteista oli kerrostaloissa. Lopputulos oli kai historian vähiten kiinnostavat Asuntomessut. Rakentaminen on niin kallista nykyään, että se rajaa aika tavalla ihmisiä. Peruskodit eivät kai kauheasti messuille vetäisi väkeä, vaan kyse lienee myös asumisen unelmista ja uusista jutuista. Mutta olen samaa mieltä, että messukodit voisivat olla "järkevämpiä" ja taloudellisesti myös tavisten saavutettavissa, ekologisuutta unohtamatta! Valtava määrä kuutioita vaatii valtavan määrän energiaa, ja turhat neliöt, ja sokkeloisuus on tuhlausta.
   Kiitos kommentista Kristiina!<3

   Poista
 2. Hienolta näyttää, mutta taitaisi tämäkin olla liiaan moderni minun makuuni. Maisemat on komeat. Sitä ei voi kiistää. Kohta lähden itse messuille. Toivottavasti antoisa päivä tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, tykkään kyllä selkeästä, modernista tyylistä, mutta siihen kaipaisin jotain rouheutta ja lämpöä. Taideteokset tosin tuovat tähän oman kivan lisänsä.
   Antoisaa messupäivää!<3

   Poista
 3. Upean näköistä! Etenkin tuo takka ja isot ikkunapinnat kolahtivat. Ja nuo maisemat, voi vitsit!

  VastaaPoista