sunnuntai 15. tammikuuta 2017

TuolivalssiaTuoli, ja sen sopivuus kullekin, on todella henkilökohtainen juttu. Ainakin meidän perheessä mielipide siitä, onko joku tuoli hyvä istua vai ei, rippuu täysin istujasta. Tottahan se on, että vartalon mittasuhteet vaikuttavat istumamukavuuteen!Oma pieni työpisteeni olohuoneen seinustalla on jäänyt todellisuudessa aika vähälle käytölle, sillä Torin kautta ostamani tuoli on liian matala myös Torin kautta ostetulle Jyskin (halvalle ja huonolaatuiselle) työpöydälle. Käyttöön nähden mulla menee hermot yllättävän usein työpöydän laatikoiden kanssa.;) Työpöytää useammin olen istuskellut tietokone sylissäni sohvalla tai koepinon kanssa keittiönpöydän ääressä. Mietin vanhan tuolin alle renkaiden laittamista, mutta epäilen, että tuoli jäisi silti liian matalaksi.


Siitä on jo kohta kolme vuotta, kun hankin nuoremman pojan huoneeseen työtuoliksi Hayn About A Chairin. Viime aikoina juniori on sysännyt tuolin aina syrjään pöydän äärestä. Hän on istuskellut mielummin aikoinaan mummilasta tuodulla jakkaralla, joka näyttääkin olevan juuri oikean korkuinen sekä pöytään, että istujan pituuteen nähden. Niinpä oli tullut aika napata tämä designklassikko pojalta itselleni, kuten alunperin haaveilin! Mikä parasta, Hay About A Chair tuntuu oikean korkuiselta ja muutenkin ergonomiselta itselleni, varsinkin kun nappaan vielä miehen työpisteeltä jalkatuen jalkojeni alle.


Tuolin vaihdos muuttaa työpisteen ilmettä paljon. Tykkäsin vanhan tuolin tuomasta kontrastista, mutta toisaalta uudesta keveydestä, jota tuli tilalle. Vanhan tuolin korkea selkänoja näkyi kivasti sohvan reunan yläpuolelle sohvalta katsottaessa, uusi tuoli ei juuri näy. Ilme muuttui modernimmaksi. Täytyi soittaa eilen myös siskolle, sillä haluaisin tuohon työpisteen seinälle taulun. Joku "moodbord" seinä/kollaasi voisi olla inspiroiva, mutta sijainti olohuoneessa kallistaa vaa´an taulun puolelle. Ehkä jotain abstraktia? Kirjasinlokerikko saa siirtyä muualle tai lähteä kiertoon.

Vanhan tuolin siirsin toistaiseksi eteiseen. Se tuskin jää tuohon, sillä harmikseni se tuntuu liian massiiviselta tuohon paikkaan, osittain tummasta väristä johtuen. Varsinaista tarvetta tuolille ei eteisessä ole, sillä eteisessä meillä on kiinteä penkki (Täällä kuvia koko eteisestä, olen joskus tehnyt siitä erillisen postauksen, vaan tunnisteet ja otsikointi on näköjään menneet pieleen...). Tuoli kaipaisi kunnostamista. Jo syksyllä mietin kansalaisopiston kurssia, jossa tuolin olisi voinut verhoilla ja pinnan käsitellä uudelleen (vaaleaa ja pellavaa on  mielessäni). Jos tuoli on minulla edelleen syksyllä, niin minun on varmaan pakko ilmoittautua kunnostuskurssille.


Mitenkäs teillä? Valitaanko teillä tuolit ensisijaisesti ulkonäkö, ergonomia tai kenties joku muu ominaisuus edellä? Onko tullut hutiostoksia? Itse koen tuolien ostamisen melko hankalaksi, sillä oikeastaan tuolin sopivuus selviää todella vasta oikeassa käytössä. Kun pojat olivat vauvoja, ostettiin molemmille Tripp Trapp -syöttötuolit sillä ajatuksella, että ne olisivat säädettävät ja pitkäikäiset tuolit. Ihan hyvä ajatus, mutta kumpikaan ei tykännyt istua kyseisellä tuolilla myöhemmin.:P Onneksi sain ne myytyä eteenpäin!

On muuten ollut erikoisen pitkän tuntuinen tämä viikonloppu. Melkein kuin olisi lomalla ollut. Ihanaa huomata, että tammikuu on jo puolessa, ja tämä piiitkä talvikuukausi on kohta lusittu.;)


Kevättä kohti!
Taina
22 kommenttia:

 1. Ensin tulee tuolin ulkonäkö, sitten sen istuvuus ja jos nämä kaksi kohtaa niin mukaan lähtee, oli merkki mikä tahansa:) Ja minunhan pitää sopia istumaan tuolissa jalat kippurassa, kuten nyt työtuolillani tätä kirjoittaessa. Harvoin, siis kotona, istun kuten tuolissa pitää istua, edes ruokapöydässä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestys on mulla sama, väri ja materiaali ovat ehkä jo etukäteen tiedossa tuolia/tuoleja hankittaessa. On vaan kokemusta sellaisesta, että pidemmän istumisen jälkeen tuoli ei enää tunnukaan hyvältä. Meidän entiset keittiöntuolit oli sellaiset. Ne ovat nykyään eräällä ystävälläni, ja viimeksi iltaa istuessamme oli pakko ehdottaa sohvalle siirtymistä, sillä istuinosa alkoi painaa reisiä pidemmän päälle. Enkä ollut ainoa, jolle kävi niin. Se on tää persjalkaisuus...;) Meidän M ei juuri koskaan istu tuolille sillä tavalla, kuin niissä on ajateltu istuttavan. Kyllä mäkin aika pitkään istuin aina jalat pepun alla, kun olin niin lyhyt. Tuolit on suunniteltu yleensä pidemmille ihmisille.:)

   Poista
 2. Kylöä nuo HAY -tuolit ovat tosi kivan näköisiä ja keveän oloisia. Sopii tuohon hyvin ja myös pöydän tyyliin. Mulla on ehkä pöytien kanssa samaa systeemiä, haluaisin aina vaihdella niitä. Mä oon kan sellainen sohvalla läppärin kanssa rähnöttäjä, ei ehkä ergonomisin vaihtoehto...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pojat ei oikein oo tottunu noihin keittiön Bonanza-tuoleihin, ja mietin, että pitäisikö ostaa neljä ihan erilaista tuolia. Jokaiselle sellainen, jossa tuntuu hyvältä istua. Tuolla alempana Annukka näytti kehuvan Jyskin tuoleja. Olen niitä moneen kertaan katsellut sillä silmällä (halvat kopiot olisi paljon helpompi hankkia).:)
   Mäkin oon tehnyt tätä blogihommaa enimmäkseen sohvalla, joskus keittiönpöydän ääressä. Nyt istun jo toista päivää peräkkäin työpistellä.:D

   Poista
 3. Minullekin ekana tulee tuolin ulkonäkö, sitten ergonomia. Mutta se on totta, vaikka tuoli olisi kuinka hyvännäköinen, mutta jos siinä on huono istua, niin käyttämättä jää. Se onkin aika haastavaa löytää nuo molemmat kriteerit täyttävä tuoli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on just noin! Ja totuus selviää yleensä vasta oikeassa käytössä. Ei muutaman minuutin koeistumisella!:)

   Poista
 4. Minä poistin mun pienen työpisteen olohuoneesta, koska mun ei tullut istuttua siinä. Tuoli oli kyllä mukava. Enemmin olen tuossa erkkerissä josta näkee ulos. Tai just jalat kippurassa olohuoneen sohvalla. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni! Mä ajattelin, että tämä tuolin vaihdos on nyt viimeinen mahdollisuus tälle työpisteelle ja myönnytys ergonomialle.:) Juuri nyt vaikuttaa hyvältä, sillä tässä mä istun: pöydän ääressä.;D Aika monta vuotta tätä on tullut tehtyä sohvalla...

   Poista
 5. Riippuu tuolin käyttötarkoituksesta, kumpi tulee ensin - ulkonäkö vai ergonomia. Muuton myötä meillä jäi useampi tuoli ylimääräiseksi, mutta kun emme millään raaskisi niistä loupua. Nyt ne ovat (pienellä) mökillä odottamassa kesää ja uusia ajatuksia niiden kohtalosta. Yksi mökillä odottavista tuoleista on suhteellisen huono istua, mutta olen sen itse verhoillut juurikin kansalaisopiston kurssilla ensimmäisenä työnä. Eli siis tunnearvoa :)
  Toinen mökillä oleva tuoli on miehen kotoa tullut musta keinutuoli. Se olisi kyllä niin kiva kotona, mutta ei vain yksinkertaisesti mahdu meille. Nyt se on tosi kiva mökillä keskellä tupaa. Siinä on kiva lämmitellä takan edessä. Mutta kesällä kun liikettä on enemmän, se tulee olemaan auttamattomasti tiellä. Kolmas tuoli on syksyllä kunnostamani vanha koulutuoli. SIllekään ei ole toistaiseksi löytynyt hyvää paikkaa, joten se on miehen vaatetelineenä vaatehuoneessa.

  Ei ole elämä meillä naisilla ja sisustajilla helppoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin kalusteisiin liittyy monia juttuja, eikä esim. tunnejutut ole pienin.:) Mullahan on kotona mm. mummoni nojatuoli (punainen!) ja porrasjakkara (niin ikään punainen). Jakkarasta en ole todellakaan luopumassa, mutta nojatuolista en voi mennä vannomaan. Vaikka me kyllä kuvien perusteella on kuuluttu yhteen koko ikä.;) Kiikkutuolit ovat usein mun lempipaikkoja, mutta en halunnut meille sellaista (oli tarjolla), sillä se vie tosiaan hirveösti tilaa. Mä niin tykkään avaruudesta...
   Muistelen, että teillä on Jyskin tuolit mökillä ulkona? Muistanko oikein? Millaiset ne ovat istua? Niin ja kuinka pitkä sä olet?:DDD Tärkeä tieto!:)
   Meillähän on ollut iät ja ajat makkarissa tuoli (milloin mikäkin), jonka tarkoitus on juuri olla vaatteiden laskupaikka. Olen kyllä miettinyt, että pitäisikö ihan vain jokou naulakko siihen tilalle, sillä tuoli on usein täysin vaatteiden peitossa.:/

   Poista
  2. Meillä on terassilla tosiaan Jyskin pöytäryhmä, ja ne tuolit on hyvät ja kivat istua. Tosin aika vähän niissä viime kesänä istuskeltiin 😊 Ja oon huikeat 160 cm pitkä 😂 (vai pätkä?)

   Poista
  3. Ne ovat nimittäin sellaista mallia, jota olen miettinyt ruokapöydän ympärille! Meidän pojat ei tykkää noista Bonanzoista ja ne kaipaisivat jo hieman liimailuakin...Ollaan muuten samanmittaiset. Tai ainakin joskus olin tuon huikeat 160 cm.;D

   Poista
  4. Hyvä me pätkät 😂 Ne tuolit on aikas leveät eli entisen kuuden tilalle ei välttis mahdu kuutta noita Jyskin tuolia. Mutta kannattaa tarkistaa tilanne 😉

   Poista
  5. :D Ei meillä koko aikaa ole kuutta tuolia pöydän ympärillä nytkään, vaikka juuri ja juuri mahtuisi. Päädyssä on yksi (esikoisen tyttöystävä on vakiovieras) ja kodinhoitohuoneessa toinen, jonka voi siirtää toiseen päätyyn, kun on paljon porukkaa. Silloin otetaan myös jakkarat tarpeen tullen käyttöön.:)

   Poista
 6. Laskin, että meillä on tasan kuusi tuolia, eikä yhtään enempää :). Neljä niistä on erittäin, erittäin hyväksi (ja edulliseksi) ostokseksi osoittautuneita ruokapöydän tuoleja. En muista enää nimeä, mutta ovat Jyskistä ostetut valkoiset keinonahkatuolit, joissa on erittäin mukava istua ja jotka näyttääkin kivoilta. Niitten kohdalla tein poikkeuksen ja pakotin miehen tulemaan mukaan kauppaan ja koeistumaan tuolin, koska mikään ei ole niin typerää kuin istua tuolilla, jossa ei ole hyvä istua. Eli jos jommastakummasta pitää tinkiä, niin ehdottomasti tingin ulkonäöstä mukavuuden kustannuksella. Sama koskee tosin ihan kaikkea kotona.

  Mun oma "blogituoli" (jossa en koskaan istu) makkarissa on mun oman "blogipöydän" (jota en koskaan käytä) parina on kaunis, mutta kehno. Valkoista keinonahkaa sekin, mutta Ikeasta. Sellanen vähän nojatuolimainen (en nyt jaksa katsoa senkään nimeä, jota en sitäkään muista). Mutta siihen mahtuu iso vaatekasa :D

  Miehellä on oman tietsikkapöytänsä ääressä korkeaselkäinen nahkainen ruokapöydän tuoli, joka on hälle just hyvä, mutta mulle ei, mutta ei tarviikaan.

  Ehkä eniten käytetyt istuimet meillä on (ruokapöydän tuolien lisäksi) on piikkimatto ja pilatesrulla olkkarin lattialla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tei ette sitten ole kovin istuvaista porukkaa!:D Meillä on pelkkiä ruokapöydän tuoleja kuusi kpl, kolme työtuolia, kuusi jakkaraa, ja pari noita vanhanaikaista käsinojallista tuolia, plus pari nojatuolia, kerrosjakkara, baarijakkara ja kaksi Ikean sohvaa ja rahia.:))) Me tykätään istuskella.:D Miehellähän oli melkein kaksi vuotta työhuoneessa seisomatyöpiste (postasin siitä joskus), mutta hän epäili seisomisen olevan syynä tiettyihin jalkaongelmiin, ja hän purki pisteen pari viikkoa sitten. Kokeilu menossa hänellä ja minulla.:D Juuri nyt vaikuttaa hyvältä, sillä tässä on oikeasti hyvä istua! Yritän samalla rajata tätä bloggaamista ja koneella istumista aiempaa tarkemmin.:)

   Missä sä oikeasti bloggaat? Sen piikkimaton päällä?:)

   Poista
  2. Vaikket ehkä usko, niin aika usein tosiaan kirjoittelen piikkimaton päällä :). Mutta niin, että siirrän sen keittiöön ruokapöydän tuolille. Siinä sen saa mukavasti selkänojallekin, niin että voi nojata siihen. Alkaa vaan olla jo niin resu, kun on ollut niin kovalla kulutuksella, enkä tiedä saako sellasia enää mistään.

   Poista
  3. Uskon kyllä!:) Luulis, että piikkimattoja on pilvin pimein kirpparilla.;D Siis monella varmaan jäi hetken villitykseksi. Mulla ei ole koskaan ollut, mutta toki olen sellaisen päällä maannut monta joulua sitten, kun veljeni silloinen tyttöystävä sai piikkimaton lahjaksi.:D Ihan hyvä ajatus laittaa matto tuolille!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, monta vuotta tuollaisesta haaveilin ja sitten se yksi kerta käveli vastaan vanhantavaran kaupassa ihan korvessa.:) Nyt tuntuu, että lokerikon paikka olisi muualla, vaihtelu virkistää!

   Poista
 8. Kirjasinlokerikko on ihana! Työpisteesi näyttää kivalta. Mietin tässä juuri joku aika sitten, että me emme ole tainneet juurikaan tuoleja ostaa vaan olemme saaneet suvun tuoleja käyttöömme. Niitä on sitten kunnostettu ja päällystetty. Pari Ikean rottinkituolia muistan ostaneeni. Anopilta saamani ryhdikäs opettajan tuoli on mainio istua, mutta yksi parhaista on ompelutuolini, jonka Lauri pelasti roskalavalle menolta. Verhoilin sen entistä ehommaksi. Hyvin toimii, kun siinä on kiva metallinen jalkatuki ja säätövaraa reilusti korkeuden suhteen. Sunnuntai-ilta vetää vähän suupielet alaspäin, kun moni kiva homma jää vaiheeseen. Kuulumisiin! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija!<3
   Ehkä meilläkin oli joskus ennen sukulaisilta saadut vanhat keittiöntuolit...kunnes tuli Ikea!:) Tykkään siitä, että on erilaisia ja erityylisiäkin tuoleja, jokaiselle tarpeen mukaan. Kertomasi kuulostaa just hyvälle!
   Eilen oli koulutuspäivä, kaiken lisäksi ihan turha sellainen.:( Kuusipäiväinen viikko tuntuu raskaalta varsinkin ensi viikolla, mutta toisaalta ensi viikonloppu tuntuu varmasti erityisen hienolta, kun se on kokonaan vapaa. Tsemppiä viikkoon!:)

   Poista