tiistai 13. kesäkuuta 2017

Parasta aikaaKuopuksella on kesäläksynä kasvion kerääminen tai kuvaaminen. Hän valitsi jälkimmäisen tavan. Pari kertaa olemme käyneet yhdessä kuvaamassa ensin kevään kukkasia ja nyt viikonloppuna alkukesän kasveja. Aika toivotonta olisi suoraan sanottuna lapsella noiden kukkien ja kasvien löytämisen ja tunnistamisen kanssa! Suutarin lapset, tiedättehän.;) Olen toiminut sekä oppaana kasvien äärelle, että kasvikirjana. Kiva olisi, jos poika oppisi muistamaan ainakin osan niistä kasveista, mitä kesän aikana kuvaa.


Kielo
Pihlaja
Aho-orvokki


Hauska on ollut käydä yhdessä metsässä kävelemässä, ja välillä minunkin on tartuttava kameraan! Itse en ole koulussa joutunut tai saanut (luultavasti tuon ikäisenä se olisi ollut joutumista) kasviota kokoamaan, mutta opettajana olen kyllä ollut auttamassa monet kasviot alulle. Nytkin kuudesluokkalaisille neuvoin säilyttämään kasvioitaan, sillä siinä on jo hyvä alku seuraavan kesän läksylle.:)


Metsäkurjenpolvi
Kalliokielo
Metsäkurjenpolvi


Tämä aika vuodesta on niin ihanan vihreää ja vehreää. Metsässä tosin on mukavampi liikkua aikaisemmin, ennen hyttysten ilmaantumista. Pari päivää kestänyt sade tuntui tulevan oikeaan aikaan, meillä on ollut kuiva kevät. Kotilot ilmaantuivat sateen myötä, mutta en ole luovuttanut niiden suhteen - ainakaan vielä.
Pienen Linnun blogissa on tällä viikolla MakroTex- haasteessa aiheena Katse alas, ja näillä alkukesän luontokuvilla olen pitkästä aikaa mukana. Käykäähän katsomassa, miten muut ovat haasteeseen tarttuneet!Ihanaa alkukesän aikaa!

Taina

35 kommenttia:

 1. En ole minäkään koskaan keräillyt kasviota, vanhemmilla sellaiset oli omilta kouluajoiltaan. Eikä yksikään lapsista ole vielä kerännyt, mutta tämä nuorimmainen saattaa vielä joutua/päästä keräämään oman kasvionsa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kasviot ovat upeita! Entisen työpaikkani rehtorilla on viimeisen päälle hieno kasvio, varmaan 50- tai 60-luvulla kerätty. Siskoni osti kerran kasvion kirpparilta, enpä taitaisi raaskia luopua, jos sellaisen olisi joskus tehnyt.:)

   Poista
 2. Kun meidän lapset olivat pieniä, teimme molemmille huvikseen kasviot. Sitten koulun puolesta piti tehdä kasviot. Parina kesänä on metsiä ja niittyjä kasvijahdissa kierrelty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huono antamaan kasvien keräämistä läksyksi. Keväisin ja syksyllä on kyllä käyty oppilaiden kanssa retkeilemässä ja samalla poimittu niitä kukkia, mitä eteen on sattunut. Aika huonoa on lasten kasvien tuntemus, mutta enpä tainnut itsekään niitä mukulana kovin hyvin tuntea, kun ei kiinnostanut!;D

   Poista
 3. Meillä oli hirveästi kotiloita viime kesänä...nyt ei ole paljoakaan näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään kotiloita näkynyt ennen tämän viikon sateita.:P Jostain ne aina ryömii, kun alkaa sataa. No, sateet meni ja kotilot hävis. Rauha maassa!:D

   Poista
 4. Keräsin koulussa kasveja. Olen ollut tosi kiitollinen niistä opeista jälkikäteen.
  Luonto on meille suomalaisille tärkeä. Monille ihan sydämen asia 💚
  Ihanat kuvat. Etenkin ensimmäinen sykähdytti (kielo).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita!<3 Tuo kielon kuva on myös oma suosikkini!:)
   Olen täysin samaa mieltä, oma ympäristö ja luonto on syytä tuntea!<3

   Poista
 5. Meillä poika keräsi muutama vuosi sitten kasvion, sitä oli kiva yhdessä puuhastella.
  Juuri eilen sanoin miehelleni samaa että tämä aika kesästä on ihanaa kun tuo vihreys on niin upean kirkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden parasta aikaa!<3 Vihreys ja maksimimäärä valoa, eipä sitä muuta kaipaa...:)
   Jee, nähdään lauanaina!<3

   Poista
 6. Valitettavasti kuulun juuri siihen ikäryhmään, jonka ei tarvinnut kerätä kasveja. 1,5 vuotta vanhempi puolisoni keräsi kansion kouluaikoinaan, samoin poikamme sen tekivät. Kuopus opiskelee metsätalousinsinööriksi ja on sen myötä koonnut kuvakansion kasveista.
  Hienot, kesäiset kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika, ei edes opettajankoulutuslaitoksessa tarvinnut kerätä kasveja, opetella vain tunnistamaan...Olen kyllä vieläkin ihan surkea noiden heinien suhteen! Minusta ne näyttävät kaikki samalta!
   Kiitos Piipe!<3

   Poista
 7. Kasvien tutkailu on kiintoisaa. Suunnitelmissani on tehdä pihapiirimme monimuotoisista yksilöistä kuvakooste, jonakin päivänä. Oma kasvio on tallessa ullakolla, mutta vasta maalla asuessa olen oman kiinnostukseni herättämänä oppinut tunnistamaan kasveja vähän paremmin. Tsemppiä kasvionkoostiseen ja hyviä yhteisiä retkiä! 💚 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana suunnitelma!<3 Oma motivaatio ja mielenkiinto on kaiken a ja o, kuten kaikkeen oppimiseen.:) Ei oikein nappaa meidän junioria...Yhdessä ulkoilu on kuitenkin kivaa!:)

   Poista
 8. Kauniita luonnonkukkia! Blogiin kasvi kuvia julkaistessa, koetan tehdä tunnistuksia.

  Upea kalliokielo. Täälää en ole koskaan luonnossa nähnyt kalliokieloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!<3 Pitkään ihmettelin, että mitä nuo oudonnäköiset kielot ovat!:)) Niitä kasvaa ihan tuossa meidän tien päässä, samassa rinteessa tavallisten kielojen kanssa.:)

   Poista
 9. Meillä uniori on ihmeellisen ahkera tuon kasvion kanssa ja kuivattaa6prässää ihan itse ne. Kasvikirjana toimii netti :)
  Kunhan tämä työrumban olen saanut taas tasoitettua, niin lähden sun kaa aamulenkille......hmmm.. nyt taisin luvata ihan mahottomia...aamulenkille sinun aikataulun mukaan ;D En taida kyetä, kun sinä olet niin aamuvirkku ja ahkera <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule onnistu meillä ilman patistusta ja äiskän apua! Nostan hattua K:lle!
   Hahhah!!:))) Ihan kaikkea muuta kuin ahkera! Aamuvirkku joo, ottaa ihan pattiin, kun joka aamu herään seitsemältä, vaikka nukkumaan ennätän vasta puolen yön aikaan.:/ Tuntuu, että oon edelleen ihan väsyksissä ja melkein joka päivä oon nukkunu pienet päikkärit. 15 minuuttia on hyvä, sitten jaksaa taas, mutta en tosiaan oo saanu mitään aikaiseksi, vaan ehkä ei tarvikaan...Mennään siis lenkille, kun ennätät!<3

   Poista
 10. En muistanut kuin kielon! Muutkin olen nähnyt, vaan nimet ei tule mieleen, laittaisitko kuvien alle kasvin nimen,Please Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on nimet alla, ole hyvä!<3 Tuo orvokki mun piti itsekin googlata, kun en tiennyt, että mikä orvokki.:D

   Poista
 11. Mun mielestä on niin kivaa, kun kasvioperinne on palautettu. Joskaan enää ei tarvi niitä latinankielisiä nimiä opetella ;).
  Pojat itse ei niinkään innoissaan siitä kasvitouhusta olleet, joten voin täällä rehellisesti tunnustaa, että siitä tuli enempi äidin harrastus :D. Uutta mielenkiintoa mm. golfkierroksille, kun metsästä ja peltojen reunoilta pystyi tuomaan kotiin "tuliaisia". Ja täällä ei muuta vaihtoehtoa ollut kuin se ihan kerääminen-kerääminen. Ja nuorempi poika koitti päästä vielä helpommalla ehdottamalla, että voitaisko vaan vaihtaa isoveljen keräämään kasvioon nimi ja palauttaa se sellaisenaan. Huvittavaa siinä oli se, että isoveli puuttui peliin ja sanoi, että "Ne on kuule MUN keräämiä ja saat ihan itte kerätä omas..". Unohtui se todellinen kerääjä siinä kohtaa ;). Harmillisen vähän itsekin tunnistan mitään vähän erikoisempia kasveja. Enkä enää kyllä niitä kaikkia peruskasvejakaan muista nimiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, noin se varmasti monessa perheessä menee, mikäli yhtään tunnen mukkuloita!:)) Meillä isoveljellä oli vapaavalintainen tuo keruu, ja niinhän siinä kesä hurahti, eikä kasvit, huopsis vaan, kerääntyneetkään itsestään!;D Harmittaa vieläkin, etten silloin ollut tiukempi! Nuoremman kohdalla, oikein hyvä, että on pakollinen homma, vaikka ei hänellä ole motivaatiota sitä vähää, mitä isoveljellään...:/

   Kasvien nimet tulevat ja menevät, joskus muistaa ja joskus ei, joskus oppii jotain uusiakin!:)Viime vuosina olen oppinut monta uutta, joita en ennen huomannutkaan ulkona liikkuessani. Instan ja facen kautta yleensä joku tunnistaa, kun kyselee nimen perään.:D

   Poista
 12. Ihania kuvia, kauniita! <3 Itse en aikoinani joutunut keräämään kasviota, mutta vaikuttaa kivalta puuhalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia!<3 Minustakin, nyt, lapset ei vaan aina ymmärrä!;D

   Poista
 13. Ai niitä kasvioita tehdään taas ... Mun lapset "säästyivät" siltä.
  Harmittaa, että omani ei ole enää tallessa.

  VastaaPoista
 14. Onpa mahtavaa, että kasvioita tehdään taas kouluissa! Ja kiva, kun saa tehdä halutessaan kameralla - oppii samalla kuvauksen saloja. Ihania kuvia :)

  VastaaPoista