torstai 8. kesäkuuta 2017

Marenkinen mansikka-raparperipiirakka



Raparperikausi on aluillaan. Selailin erilaisia ohjeita, ja suunnitelmissa on tehdä lähiaikoina ainakin raparperihilloketta ja ehkä kokeilla myös raparperisiman tekemistä... Heti kokeiluun löytyi resepti lähempää kuin arvasinkiin, sillä Jenspan Koivikon Katveessa -blogista (asumme melko lähellä toisiamme, mutta emme ole koskaan tavanneet) menin sujuvasti hänen Keittiö Koivikon Katveessa -blogiinsa, ja sieltä löytyi montakin mielenkiintoista reseptiä! Raparperipiirakka marenkikuorrutuksella iski makunystyröihin jo ajatuksen tasolla.<3  Helppo, nopea ja muunneltava resepti!






Jouduinkin heti pohjaa tehdessä muuntamaan ohjetta, sillä vehnäjauhot loppuivat kesken. Taas. Juuri viime viikolla hain jauhoja lainaksi naapurista, nyt en kehdannut rynnätä naapuriin kesken leipomisen. Ruisjauhoilla olisi voinut varmasti korvata ainakin osan jauhoista, mutta päädyin kaurahiutaleisiin, ja ne sopivatkin pohjaan ihan loistavasti! Vasta jälkeenpäin tajusin, että olin lisännyt yhteensä 4,5 dl jauhoja ja kaurahiutaleita, kun alkuperäisessä ohjeessa jauhojen määrä on maksimissaan 2,5 desiä! Näköjään tästä ei ollut haittaa, vaan taikinasta tuli oikein hyvää ja se oli kaikesta huolimatta helppo painella piirakkavuokaan.:) Kyllä mulla kävi siinä leipoessa mielessä, että miksi vehnäjauhoja pitää laittaa paljon enemmän kuin, jos käyttäisi mantelijauhetta... ;D

Meidän raparperit taitavat olla vielä aika pieniä, joten kun olin pilkkonut kolme raparperinvartta, olisi pohja jäänyt hieman tyhjäksi. Niinpä päätin pilkkoa myös mansikkaa raparperin kaveriksi, muutoin käytin alkuperäistä ohjetta. Ohje on nyt siis juuri sellainen, jolla minä piirakan leivoin, kaikkine virheineen.


Piirakka voisi olla hyvää ihan näinkin, ilman marenkikuorrutusta jäätelön tai vaniljakastikkeen kera!


pohja:
100g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 kanamunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

marenki:
2 kananmunan valkuaista
0,5 dl sokeria 




Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa keltuiaiset vaahtoon, lopuksi lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan (omani halkaisija on 28 cm ).  Ripottele pilkotut raparperit ja mansikat piirakan pinnalle, ja paista piirakkaa 15 minuuttia 200 asteessa. 

Pohjan paistuessa vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kun pohja on paistunut 15 minuuttia, ota se uunista, leivitä marenki pohjan päälle ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, niin että marenki saa väriä.




Sen verran hyvää tästä tuli, että taidan tehdä toistekin! Onneksi kaapissa on vielä vähän jäljellä kahvin kanssa nautittavaksi...


Huomiseen Kukkailotteluun!

7 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa hyvältä! Mansikka ja raparperi sopivat tosiaan yhteen. Tein jo yhden ihan tavallisen raparperipiirakan pakkaseen, saa siellä odottaa yllätysvieraita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja marenki täydentää koko paketin!:) Mä en juuri koskaan leivo mitään pakkaseen..paitsi pullaa, silloin harvoin kuin niitä leivon, ja viime kerralla sitä pannupizzaa laitoin myös pakkaseen, pohjataikinaa siis.:D Nyt on sellainen fiilis, että tekis mieli kokeilla taas kaikkea uutta!;D

      Poista
  2. Voih...raparperi!!!
    Sitä taas kaipaan ja haaveilen!
    Ja marenki kuorrutus ei kuulosta ollenkaan hullummalta...NAM!
    Moneltakos ne kahvit tänään olikaan? =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitän sulle kehvit ja leivon tuoreet herkut, jos tänne asti tuut!<3 Tosiaan, jos olet kesällä näillä kulmilla, tervetuloa!<3

      Poista
  3. Olen itsekkin kaurahiutaleita joskus tähän piirakkaa laittanut ja hyvin sopi yhteen. :D Nams ja tällä tulee myös hyvä mustikkapiirakka! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tajusin jälkeenpäin, että pohja on aika sama, kuin millä leivon "Mamman marjapiirakkaa".;) Siinä tosin osa jauhoista on just ruisjauhoja, ja mustikan kanssa ruis sopii kans loistavasti!:)
      Kiitos inspiksestä ja ohjeesta!<3 Täytyy opetella vielä lu-ke-maan!;D

      Poista
  4. Hehhehee!:)) Aika puupää olin, mutta hyvää tuli kuitenkin! Mä oon aina ollu leivonnassa ohjeiden orja.:P Ei oo niin paljoa kokemusta, että osaisin ryhtyä säveltämään, mutta sulta oon kyllä ottanu oppia!<3
    Naapuri lupas lisää raparperia, oli lukenut tän jutun.:)
    Huomiseen!<3

    VastaaPoista