tiistai 14. elokuuta 2018

Mamman marjapiirakka - kirpeä klassikko







Varmaan kuukauden päivät on pitänyt tehdä mamman marjapiirakkaa, sillä punaisten viinimarjojen kypsymisestä on ainakin sen verran aikaa. Suurin osa punaisista on onneksi jo poimittu talteen, vielä pitäisi ennättää mustat poimia.

Kävikin sitten niin, että ilmeisesti aika monet ovat kyseistä piirakkaa leiponeet, tai ainakin aikoneet, sillä viiden vuoden takainen postaus on noussut tuohon sivupalkkiin kuukauden luetuimpien postausten listalle. Viimein sain itsekin piirakan leivottua, oikeasti mamman marjapiirakan tekeminen on helppoa ja nopeaa. Koska reseptiä on hankala hakea vuosien takaa, niin laitanpa jo senkin vuoksi reseptin uudelleen jakoon, jotta jatkossa ei tarvitse selata postauksia ihan blogihistorian alkuun saakka. Suosittelen kokeilemaan, jos leipomus on vieras entuudestaan.


pohja:
100g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl graham- tai ruisjauhoja
1 muna
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Nypi voi ja sokeri sekaisin (voi vatkakin, mutta näin syntyy vähemmän tiskiä ja saat tuntuman taikinaan). Lisää kananmuna ja jauhot, ja nypi nekin käsin. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia.


täyte:
1 prk kermaviiliä 
1 muna
1 dl sokeria (tätä voi hyvin vähentää hieman)
marjoja 2-3 dl
2 tl vaniljasokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada ne esipaistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaiseksi. Jos käytät pakastemarjoja, lisää ne kermaviiliin jäisinä. Jatka piirakan paistamista vielä 20-30 minuuttia, kunnes reunat ovat ruskeat ja täyte ei näytä höllyvän. Itse käytin tähän piirakkaan myös sunnuntaina poimitut puutarhavadelmat sekä pensasmustikat omasta pihasta. Eivät ne ainakaa huononna makua.;) Tällä kertaa pidin piirakkaa uunissa yhteensä 40 minuuttia, ja pohjasta tuli ihanan mehevä, olematta raaka. Tuo varsinainen leipominen vie ehkä maksimissaan kymmenen minuuttia, joten nopeasti valmistuu tämä loppukesän herkku, joka nostaa jo ajatuksena veden kielelle! Mielessä on ollut kokeilla samaa gluteenittomilla jauhoilla, sillä niin paljon on noita gluteenittoman syöjiä nykyään ystävissä.








Kivaa viikkoa!

Taina

8 kommenttia:

  1. Ihanan nostalgisen herkullinen piirakka! ♥ Ja ihanat kuvat. Mulla tuli vesi kielelle, kun ajattelin tuota ihanan makeankirpeää makuyhdistelmää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula!<3 Toi on niin hyvää, että saapa nähdä, josko piakin leipoisin uuden, ja kokeilisin samalla gluteenittomalla jauhoseoksella...

      Poista
  2. Varmasti raikas ja vähän kirpeä piirakka ♥ Just paistoin omenapiirakkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on just sitä!<3 Myös omppupiirakkaa on pitänyt leipoa ainakin pari viikkoa!:) Ihan liikaa kaikkia herkkuja tässä maailmassa.;D

      Poista
  3. Nam mikä piirakka. Ohje tuntuu samanlaiselta, jota äitini käyttää myös <3
    Kivaa iltaa sinulle Taina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi!<3 Tämän reseptin olen alunperin saanut ystävältäni, mutta samantapaisia on varmasti runsaasti liikkeellä.:) Hyväksi havaittua!:)
      Kiitos, ja mukavaa torstai-iltaa!<3

      Poista
  4. This desert looks so tasty! I would love to make something like this soon. Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts!
    World of Animals

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. This is my favourite this time of year! Tastes so good!<3 Thanks, same to You!:)

      Poista