maanantai 9. joulukuuta 2019

Etäpäivä kotona - Ergonominen työpiste
Kaupallinen yhteistyö Niemen tehtaat Oy kanssa.

Etätyön mahdollisuus on lisääntynyt viime vuosina huimasti. Useimmat työnantajat ovat huomanneet, ettei työn tehokkuus kärsi, ehkäpä jopa päinvastoin, vaikka töitä tehtäisiin kotoa käsin. Moni onkin ilomielin tarttunut mahdollisuuteen tehdä ainakin osan työviikosta kotona. Epäilen, että harvalla on työergonomia kotioloissa kovin tarkkaan mietitty...Minun miehelläni kuitenkin on! Hän on tehnyt etätöitä jo monen monta vuotta ja nykyään yrittäjänä hänen firmansa sijaitsee myös fyysisesti meillä kotona, työhuoneessa. Istumatyötä pitkään tehneenä monet  istumatyön vaivat, kuten niska-, hartia- ja selkäkivut tai hiirikäden ranteen kipeytyminen, ovat tulleet vuosien saatossa tutuiksi. Ergonomista ja toimivaa ratkaisua kotona työskentelyyn on ahkerasti etsitty ja kokeilujen jälkeen useimmat kokeilut huonoksi todettu. Kirjoitin useampi vuosi sitten miehen ensimmäisistä viritelmistä, jotka hän teki pystyäkseen tekemään töitä seisaaltaan osan päivästä. Kesällä, kun saimme yhteistyön kautta Niemen tehtailta uuden pöydän Kesähuoneeseen, laittoi mies samalla haaveilemansa sähköpöydän tilaukseen. Yhteistyön merkeissä Niemi toimitti työpöydän ilman rahtia.

Pöytä on kyllä hieno ja ennen kaikkea se lisää ergonomiaa rutkasti entiseen verrattuna. Siinä on reilusti pinta-alaa tietokoneelle/koneille ja näppäimistölle, sekä mahdollisille papereille. Pöydässä on neljä muistipaikkaa korkeussäädöille, joten sitä ei tarvitse säätää joka kerta erikseen, kun vaihtaa istuma-asennosta seisoma-asentoon. 
Työpöytä ei ole ainoa, jolla on merkitystä ergonomialle. Hyvä, säädettävä, työtuoli on varmasti yhtä tärkeää istumatyötä tehdessä. Miehelläni on myös kaksi erilaista alustaa, joita hän käyttää seistessään työpöydän ääressä. Toinen on tähän tarkoitukseen valmistettu matto, toisinaan hän vaihtaa jalkojen alla olevan maton aktivointilautaan. Rannekivuista hän on päässyt eroon ergonimisella hiirellä.
Ehkä tuo miehen työpiste ei omaan silmääni ole sisustuksellisesti ihan täydellinen, mutta se johtuu vain siitä, että tekniikka ei sitä useinkaan mielestäni ole. Olen oivaltanut sen, että työkyky ja hyvinvointi on työntekijän tärkein voimavara. Millaisissa olosuhteissa sinä työskentelet kotona?

Taina


9 kommenttia:

 1. Mun kotityöpiste löytyy tokavikasta postauksestani :). Ei ole mikään ergonomian helmi, mutta sitä ei kyllä ole mun varsinainen työpistekään oikealla toimistolla. En ole enää vuosiin päästänyt sinne työterveydestä ketään sitä arvioimaan :D.

  Säädettävä sähköpöytä olis kyllä kätevä. Ja kunnon alusta jaloille. Ergonominen hiiri taas ei ole mun juttu. Vaihtelen hiirtä kädestä toiseen niin pysyy ongelmat poissa.

  S:lla on kivat näkymät työhuoneen ikkunan takana. Sekin on mun mielestä tärkeää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mä näin sun työpistepostauksesi... kuten muutkin joulukalenteripostaukset, mutta koska olen lukenut ne kännykältä, ei merkkejä käynneistä ole jäänyt.:( Sun työtuolia katselin vähän huolestuneena, mutta myös oma tuolini kotona on ilman säätöä, mutta toimii, kun käytän jalkatukea.:D Töissä yritän liikkua päivän aikana ja aika paljon teen välillä tikusta asiaa, jos olen istunut liian pitkään paikoillaan. Lapsia yritän tanssittaa aika ajoin tuntien lopuiksi. Se saa minutkin innostumaan ja hymyn huulille!:))

   S:n käsiongelmat ovat jostain 90-luvulta. Hänkin käytti kahta kättäsujuvasti, mutta tuo ergonominen hiiri on kuuleman mukaan auttanut lopulta. Muistan fysioterapeutin määräämät käsi- ja sormijumpat sieltä muinaisilta ajoilta...Näissä varmasti jokaisen pitää löytää itselleen passelit ratkaisut.

   Olen muuten täysin samaa mieltä, ja hassua, juusi äsken tuli puheeksi tuo ikkuna ja näkymä.:) Mies itse tuumasi, että ikkuna näytön takana ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Olen täysin eri mieltä! Varsinkin istuessa katsetta voi lepuuttaa pihalla, kauemapana, samalla silmät lepäävät. Samaa toivoisin omalle työpisteelleni...

   Ihana, kun kommentoit, vaikka olen maailman surkein vastaaja ja kommentoija!<3

   Poista
 2. Oi, unelmieni työpiste olisi just tuollainen, ergonominen ja mukautuva! Itse puuhailen kotona tietokonehommat lähinnä sohvalla läppäri sylissä. Parhaassa tapauksessa siis ihan ok, mutta mahdollistaa valitettavasti myös hirveissä asennoissa röhnöttämisen. Silloin, kun on oikeasti jotain sellaista varsinaista työtä, mikä vaatii pitkää koneella istumista, keskittymistä ja aikaiseksi saamista, istun työpöydän ääreen, mutta kunnon työtuoli minulta kyllä puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta vuotta se mieheltäkin vei, ennen kuin toteutui.:) Satunnainen röhnötys ei liene niin vaarallista, mutta kun tekee päivästä toiseen kotona töitä, kannattaa puitteisiin jo satsata. Epäilen, että olet sen verran nuorempi, ettei sinulla vielä ole kaikkia iän tuomia kankeuksia.;D Niiden myötä sitä tajuaa, että kaikkea ei voi enää tehdä samalla tavalla kuin nuorempana.:)

   Poista
 3. Kotona työpisteeni toimii pääasiassa kuvien ja blogien kanssa työskentelyssä. Tärkeintä on estetiikka, mutta vuosi sitten panostin parempaan tuoliin, joka valikoitui ulkonäöllisesti miellyttävänä. Tunnelmalla on suurin merkitys minun kotityöpisteilläni. Onni on, että eri vaihtoehtoja piisaa. Arjessa en juuri istumaan ehdi, mutta siellä työmaalla on värikäs tuoli, joka ei todellakaan hivele silmääni.
  Hienoa, että miehelläsi on hyvät työolosuhteet. Sähköpöytä olisi kiintoisa.
  Joulua kohti mennään, vauhdilla! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös oma työpisteeni on esteettisempi kokonaisuus ergonomian kustannuksella. Tuoli on kyllä hyvä, kun käytän mieheltä perimääni jalkatukea.;D Olohuoneen osana työpisteeni onkin hyvä olla katseenkestävä.:)

   Tsemppiä viimeiseen työviikkoon!<3 Kohta alkaa jo valostua!

   Poista
 4. Kyllä on tärkeää, että missä asennossa töitään tekee. Tuo pöytä, jonka ääressä voi myös seistä on todella hyvä.
  Ihanaa tiistaita sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, varsinkin ikä tuo jo omat juttunsa.:) Pakko siis kiinnittää ergonomiaan huomiota!
   Kiitos Outi ja mukavaa viikonloppua!<3

   Poista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista