perjantai 13. joulukuuta 2019

Kotimaiset klassikkokukat jouluun

Kutsu saatu Kauppapuutarhaliitolta, sisälsi aamupalan ja kukkapaketin kotiin vietäväksi.


Olin tällä viikolla aivan ihanassa ja inspiroivassa tapahtumassa, Kukka-aamiaisella,  Kauppapuutarhaliiton kutsumana. Nimestään huolimatta tällä aamiaisella ei syöty kukkia, vaan aamiaisen lomassa ihasteltiin sisustussuunnittelija, stailisti, Susanna Vennon, tekemiä kukka-asetelmia ja kuultiin monta juttua kukkien kasvattamisesta puutarhoilla. Tapahtuma oli paitsi erittäin mukava, myös opettavainen ja inspiroiva! Ihastuin kovasti Susannan tekemiin kukka-asetelmiin, joten nyt on luvassa läjä jouluisia kukkakuvia. Instassa niitä olen jo joitakin jakanut aiemmin tällä viikolla.

Susanna oli käyttänyt asetelmissaan kotimaisia jouluklassikoita eli joulutähtiä, hyasintteja, tulppaaneja ja ritarinkukkaa. Opin tuolla, että amaryllis on ritarinkukan "sisko"ja on tullut kutsuttua siis ritarinkukkaa väärällä nimellä, se ei onneksi ole kuitenkaan kauhea rikos...Kukkaklassikot oli aseteltu suomalaisiin designklassikoihin: Marimekon Urna-, Ming- ja Flower -maljakoihin ja Koppa -tarjoiluastiaan, Iittalan Vakka -laatikoihin ja Aalto -maljoihin, Artekin Riihitie -ruukkuihin...Ravintola Espa tarjosi upeat puitteet ja maistuvan aamupalan.

Susannan tavoin olen aika tavalla vierastanut joulutähteä, suorastaan toivonut, ettei niitä vain tulisi lahjaksi! Loistoidea joulutähdelle oli mielestäni sen leikkaaminen maljakkoon. Joulutähden maitiaisnesteen tulon saa tyrehtymään käyttämällä leikkuupinnan nopeasti kuuman ja kylmän veden alla. Joulutähdet näyttivät erityisen hyvältä myös isoina, tiiviinä, ryhminä.
Joulutähdestä opin paljon uutta. Tiesittekö, että joulutähden kukat ovat ne pienet, keltaiset, lehtien keskellä. Valkoiset, punaiset, persikkaiset ja trendikkään keltaiset lehdet, joita olen luullut joulutähden terälehdiksi, ovatkin jalostuksen tulos eli värikkäitä lehtiä. Jos joulutähden saa säilymään kesän yli, muuttuu se kuulema jossain vaiheessa kokonaan vihreäksi, kunnes aika on jälleen kypsä vaihtaa lehtien väri jalostuksen ohjaamaan väriin.
Vaikka olen aika herkkä hajusteille ja hajuille, silti pystyn hyvinkin sietämään valkoisia hyasintteja. Olen ihmetellyt, minne niiden tuoksu on kadonnut. Nyt olen tässäkin asiassa viisaampi. Hyasinteissa tuoksu on sitä voimakkaampi, mitä tummempi väri. Jos tykkäät hyasinteista, muttet voi tuoda niitä sisälle edes valkoisena, niin niitä voi laittaa myös terassille tai parvekkeelle. Hyasintit jäätyvät nätisti, kuten kokemukseni mukaan muutkin sipulikukat. Jäätymisen jälkeen ne tosin eivät enää tokene, joten lämpötilan sahaaminen pakkaselta plussalle on ongelmallisempaa kuin paikallaan pyssyttelevä muutama plus- tai pakkasaste. Tämä on siis omaa kokemustani aikaisemmilta jouluilta. 

Kokedama eli sammalpallo on tuttu juttu itselleni ainakin viime tai sitä edelliseltä joululta. Susanna oli laittanut sekä hyasintteja, että pieniä joulutähtiä sammalpallon sisään. Hyvä idea!
Vielä yksi asia, joka ei jostain syystä tunnu juurikaan kukkien ostajia kiinnosta, nimittäin kukkien alkuperä. Kotimaisella kukalla on puolensa. Kotimaisia kukkia ostaessasi voit olla varma eettisestä tuotannosta, jossa käytetään jo paljon uusiutuvaa energiaa ja energiaa säästäviä ratkaisuja. Ilmastovaikutusta pienentää myös lyhyemmät kuljetusmatkat, jolloin voit olla varmempi kukkien kestävyydestäkin. Suomalaista kannattaa suosia!

Eri joulukukkien sekoittaminen keskenään viehätti siinä määrin, että laitoin tapahtumasta saamani valkoiset tulppaanit samaan maljakkoon viime viikolla ostamani valkoisen ritarinkukan kanssa. Siitä tuli minusta varsin mainio yhdistelmä! Olohuoneen pöydälle puolestaan asettelin vielä nupullaan olevan ritarinkukan, jouluruusun ja männynoksia, jotka jäivät aiemmin viikolla yli kranssiaskarteluista. Jos en ennätä postaamaan omista kukistani täällä, niin Instassa ne tulevat varmasti näkymään.

Kukkaisaa joulunaikaa!
Taina

6 kommenttia:

 1. Kukat kuuluvat ehdottomasti jouluun ja kaikkiin juhliin. Ne tuovat juhlallisuuden tunnetta ja tekevät juhlasta juhlan. Minun jouluuni kuuluu hyasintit, amaryllikset ja joulutähti. Hitsi, kun en kerännyt syksyllä sammalta, olisin nyt heti kietonut hyasitteja siihen. Noh, ensi vuonna sitten!

  Kiva, kun sait kutsun tuohon tilaisuuteen. Mukavaa viikonloppua sinulle, Taina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samat lempparit, tuo joulutähti ei ehkä niin mulla, ennemmin jouluruusu.:) Toivon, että saan ne vielä kukkimaan omassa penkissä, ensiyritys meni mönkään jostain syystä, vaikka periaatteessa paikka mongolianvaahteran juurella pitäisi olla oikeantyyppinen. Ei sitä tosiaan kaikkea ihanaa ehdi toteuttaa, mutta sehän on vain hyvä, että jää seuraaviinkin jouluihin jotain suunnitelmia.<3 Itsellä on ollut tarkoitus kokeilla kielojen hyötämistä niin, että niitä olisi kukkivana joulunaikaan. Täytyy kokeilla jonain vuonna.:)

   Toivottavasti teillä on ollut ihana joulu!<3 Mukavia välipäiviä!:)

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia! Näitä katsellessa tajusin, että meillä ei ole muuta joulukukkaa kuin yksi tulilatva! En yleensä ole ostanut kukkia, kun eskarilaisilta niitä yleensä sain. Täytyykin tänä vuonna suunnata itse kukkaostoksille! Ja kokeilen ehdottomasti valkoista hyasinttia. Mukavaa viikonloppua❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi!<3 Miten kukkajoulusi on mahtanut mennä?:) Käsittelin juuri kuvia meidän joulusta, joten kohta tulee kukkatykitystä.;D

   Ihanan rentoja välipäiviä!<3

   Poista
 3. Oi, kuinka ihana nähdä kuvia kukka-aamiaiselta. Itsekin sain kutsun sinne, mutta en valitettavasti päässyt tulemaan.
  Kotimaiset joulukukat ovat mahtava asia. Kiitos niistä viljelijöille!
  Ihanaa joulunaikaa teidän koko perheelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että mahdatko olla paikalla, olisi ollut kiva treffata!<3 Joo, täytyy yrittää liputtaa kukissakin kotimaisen puolesta, aina kun mahdollista!

   Kiitos Riina!<3 Teillä on varmasti ollut mahtava reissujoulu!<3 Kivoja välipäiviä teidän perheelle!:)

   Poista