sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Kotimietteitä maailmalla



Asioita jotka tekevät kodin -kirjassa puhuttiin kodista monesta näkökulmasta. Yksi kirjan näkökulmista oli matkat ja koti. Matkustaminen todellakin avartaa, ja lisäksi se tarjoaa loistavan mahdollisuuden tarkastella kotia ja kotimaata kauempaa, etäisyyden päästä. Samalla tutustuu itseensä ja omiin tapoihin paremmin, olemmehan kaikki oman kulttuurimme näköisiä. 




Kirjassa todettiin myös (jos nyt oikein muistan ulkoa), että matkat mielletään yleensä luksukseksi, mutta todellisuus matkustaessa on usein kaukana luksuksesta. Niin totta! Esimerkiksi tänne yölennolla tullessamme nukuimme tuskin silmäystäkään. Olisi tehnyt mieli käydä sanomassa muutamalle kovaääniselle ja yövirkulle kanssamatkustajalle suorat sanat, töniä hyväuninen kuorsaaja lähistöltä hereille ja pyytää takana istunutta miestä pitämään jalkansa omalla puolellaan, ei minun jalkojani penkin alla hipoen. Varsinkin matkanteko on yleensä kaukana luksuksesta, aika harvalla on varaa matkustaa ylellisesti.  



Kiva, että ylipäätään on vara matkustaa silloin tällöin (kaikilla ei valitettavasti ole), sillä toisaalta, kaikista matkustamisen vaivoista selvittyämme, on lomalla yleensä mukavaa, matkustaminen tuntuu kaiken sen vaivan arvoiselta. Pääsee irti kotiaskareista ja tutuista ympyröistä. Ei tarvitse kokata, pyykätä, eikä kuskata ja tiukat aikataulut voi heittää hetkeksi pois. Saa ihmetellä ja nauttia uusista kokemuksista, oppia uutta maista ja ihmisistä. Mitä nyt joskus ärsyttää ihmiset, jotka käyttäytyvät kuin maailman omistajat, eivätkä pyytele anteeksi olemassaoloaan, kuten meillä suomalaisilla on tapana.;)



Olen viime päivinä mielessäni ihmetellyt, että mahtavatko paikalliset rikkaiden lapset viettää enemmän aikaa hoitajiensa kuin perheen kanssa.  Tuleeko siinä samassa omaksuttua myös alentuva asenne ihmisiin, jotka ovat tulleet, kuka mistäkin, tekemään töitä, auttamaan, rakentamaan uutta.  Kohottelen kulmiani britti-äidille, joka on jättänyt lapsensa (ehkä 10- ja 5 -vuotiaan) keskenään uima-altaalle salikäynnin ajaksi, ja toisella kertaa, kun äiti on läsnä, ei hän ota lapsiinsa juuri mitään kontaktia. Täältä katseltuna suomalaiset näyttävät käyttäytyvän perhekeskeisemmin ja ainakin kohteliaammin kuin monet muut kansallisuudet. Kenenkään toisen todellisuutta ja arkea emme voi kuitenkaan tietää kuin omamme. 

Palaan mielläni omaan arkeeni, työn, perheen, kotitöiden ja harrastusten täyttämään elämääni. Loma on tehnyt tehtävänsä.:)




Leppoisaa sunnuntaita!
Taina




14 kommenttia:

  1. Lentokoneessa varsinkin myöhään illalla tai yöllä matkustaessa voisivat äänekkäät lomailijat miettiä kyinka isoon ääneen puhuvat.Ja voisiko välillä olla myös hiljaa,että toiset saavat nukkua.Onhan se ihana,kun lähtee reissuun,mutta se into jättää sinne paikanpäälle.Mutta matkailu avartaa ja uudet kulttuurit tuovat uusia elämyksiä.Terveisiä Dubaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meidän koneessa oli pari "pämppääjää", joita ei tietenkään nukuttanut yöllä ollenkaan, juttua tuntui riittävän. Hyvin ärsyttävää, kun itse yrittää saada nukuttua edes pienen hetken.

      Oli ihana loma!<3 Toivottavasti teilläkin!<3

      Poista
  2. Tätä oli mukava lukea. Hyviä ajatuksia ja kauniit kuvat. :)

    En ole koskaan lentänyt, mutta kokemukseni yöjunalla istumapaikoilla Lappiin matkustamisesta ovat olleet usein samanlaisia, lisää vain juopot, jotka huutavat, tappelevat ja rietastelevat ehkä koko yön, eikä junan henkilökuntaa löydä mistään. Sellaisen matkan jälkeen kaikki, mitä tunturivaelluksella tapahtuu, on luksusta! :D Mutta tosiaan, moni asia olisi mukavampi, jos läsnä ei olisi niin usein niitä ihmisiä, joita eivät muut kiinnosta.

    Mahdollisuus matkailla on sinällään luksusta, mutta itse reissussa harvemmin on kovin ylellisiä puitteita saatavilla, ellei nyt perillä kohteessa majoitu luksushotelliin. Minä pääasiassa roadtrippaan ja muutenkin omatoimireissaan pikkubudjetilla, enkä juurikaan hyödynnä turistipalveluita tai muutakaan, vaan nukun missä milloinkin - siitä on luksus kaukana. En minä luksusta menekään hakemaan, vaan seikkailuja, kokemuksia, reissaamisen riemua ja vapautta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos!<3
      Kuulostaa tosiaan siltä, että meno lentokoneessa ja junassa on hyvin ainakin toisinaan hyvin samankaltaista! Viini tuntui maistuvan (huomasin sen tosin vasta koneesta lähtiessä tyhjistä pulloista) ja juttu lensi malkein aamuun asti.:/ Jos kyseessä ei olisi ollut yölento, niin ok, mutta öisin pitäisi antaa muille nukkumarauha. Kerran (sen ainoan), kun oli Amerikassa, ja sieltä palasimme kotiin, istui tuolloinkin vierässä kaksi pälpättäjää, muistuipa yht´äkkiä mieleen. Kaikki eivät vain osaa ottaa muita huomioon.:(

      Meidänkin reissut on nykyään lähes aina mieheni järkkäämiä. Viimeksi olimme Dubaissa Aurinkomatkojen reissulla, mutta totesimme sen ihan turhaksi välikädeksi. Se on kuule kuitenkin tää ikä, ettei enää niin kauheasti ainakaan oikeita seikkailuja kaipaa.;D

      Poista
  3. Samaa mieltä että koti ja matkailu, niillä pärjää! Viikko vielä ja edessä on viikon talviloma Prahaan joten matkaa odotellessa... Ihana tuo vaaleanpunainen peitto, olen itsekin kovin tykästynyt tällä hetkellä tuohon väriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea Katja, sulla on juhlapäivä!<3 Kivaa reissua samalla, on jo ihan nurkan takana matka!:)
      Langan nimi oli Pink Champagne, nimikin sen kertoo...<3

      Poista
  4. Hyviä ajatuksia. Lomalla suomalaiset ovat perheen kanssa, arjessa usein ei ole aikaa siihen niin kovin.
    Ihanaa sunnuntaita Taina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän se menee, arki ja kiire vievät mennessään!
      Kiitos Outi, kivaa viikonloppua!<3

      Poista
  5. Loman yksi suuri tarkoitus onkin juuri tuo, että näkee hieman kauempaa, kuinka hyvin meillä on asiat.
    Monesti täällä Suomessa me vaan mietimme, kuinka kaikki on huonosti, mutta oikeasti meillä on todella hyvin asiat.
    Itsekin ulkomailla asuneena ja paljon matkustaneena, en haluaisi enää muuttaa ulkomaille. Minusta on tullut oikea Suomi-fanittaja, vaikka talvea voisinkin hieman lyhentää.
    Edelleen rakastan matkustamista, mutta haluan kotini olevan täällä.
    Tervetuloa kotiin Taina ja nauttimaan arjesta loman jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! Näin naistenpäivänä sitä tajuaa entistä selvemmin, kuinka suuri onni, varsinkin meillä naisilla on, kun olemme syntyneet Suomeen! Talvea tosin lyhentäisin minäkin.;D Voisin kyllä asua hetken jossain muuallakin, oppia uutta, ja tulla toivottavasti kiitollisena kotiin...

      Kiitos Riina ihanasta kommentista!<3 Hyvää naistenpäivää!

      Poista
  6. Lomailu avartaa onneksi monesti ja avaa silmät omille arvoille ja kodille.
    Osaa taas arvostaa perhettä ja kodin tuomaa onnellisuutta eri tavalla. <3
    Ja saa siitä voimia arkeenkin! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tällä viikolla on ollut jotenkin erityisen kiva käydä töissä ja olla illalla kotona!:) Mieli karkaa vielä jossain kohtaa päivää Dubaihin, on niin jännä, kun ajattelee, miten ihmiset siellä hotellissa ovat menossa aamupalalle, aurinkotuolit täyttyy auringonpalvojista ja muuta sellaista...:)

      Poista
  7. Löysin blogiisi Arjen Helmiä Krissen listalta, ja kannatti klikata, tosi mukava blogi sinulla, jään mukaan. :)
    Aurinkoista sunnuntain jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ihana juttu, kiitos kaima!<3 Toivottavasti viihdyt matkassa!<3
      Tunnetko muuten monta Tainaa? Mulla on ilo olla kahden muun kaiman ystävä, vaikka nimemme ei ole järin yleinen.<3

      Mukavaa viikkoa!:) Täytyy tulla etsimään, onko sinulla blogia...

      Poista