maanantai 22. kesäkuuta 2015

New York, New YorkKaksiviikkoisen reissumme viimeinen etappi oli New York (aiemmat postaukset löytyvät näistä linkeistä: Ensikosketus Amerikkaan, Turkey Point ym. ja Meren äärellä ). Matkakohde, jonne minä olin jo useamman vuoden toivonut pääseväni. Nyt kun paluusta on viikko aikaa, ja kaikkea on ehtinyt sulatella rauhassa, niin kuvaisin New Yorkia yhdellä sanalla: uskomaton. Niin paljon nähtävää ja koettavaa...


 
Sama rakennus, eri kuvakulmat: One World Trade Center


Pari vuotta sitten kuuntelin Matkamessuilta New York-oppaan kirjoittajan vinkkejä. Mieleen jäi, kun hän kehoitti jättämään aikaa kaupungin tunnelmasta nauttimiseen ja ihan vain oleiluun. Tämä mielessä, emme edes lähteneet jonottamaan turistikohteisiin sisälle, sen voi tehdä sitten ensi kerralla.


 Jossain vaiheessa totesin, että taitaa nuo meidän pojat olla vieläkin vähän pieniä kaupunkilomille. Tämä tuli todettua muutama vuosi sitten Barcelonassa, ja nyt tuolla. Vaikka he ihan kohtuullisen hyvin jaksoivat mennä paikasta toiseen, niin kovin innoissaan he eivät enää olleet. Osaltaan kyse voi tietenkin olla matkaväsymyksestä. Tämä oli pisin lomamatka, jonka olemme koskaan tehneet. Yleensä viikko tai 10 päivää on ollut ihan riittävästi. Ei me rantakohteissakaan makoilla rannalla tai altaalla päivästä toiseen, vaan yritetään löytää mielenkiintoisia paikkoja lähistöltä, eikä meistä kukaan taida olla rantatuolissa viihtyvää tyyppiä, mutta kaupunkilomilla askeileita vaan kertyy väkisinkin aikamoiset määrät. Aamulla kun hotellilta lähdetään, niin illalla vasta tullaan takaisin.

Kaupunkilomilla ostamme yleensä liput Hop on Hop off-bussiin, niin tälläkin kertaa. Bussilla pääsee sitten kätevästi liikkumaan paikasta toiseen, ja tärkeimmät nähtävyydet ovat aina noiden bussireittien varrella. New Yorkissa bussin mukana on aina myös opas, joka kertoo nähtävyyksistä, mutta myos elämästä yleensä suurkaupungissa. Monissa muissa paikoissa oppaana toimii nauhoite, jota voi kuunnella kuulokkeilla. Bussilippuumme kuului myös vesibussi, jolla pääsi katselemaan Manhattania Hudson-joelta käsin. Myös Vapudenpatsas oli vesibussireitin varrella.New Yorkissa oli helle niiden päivien ajan, jotka me siellä olimme. Lämpömittari huiteli jossain 30 asteen yläpuolella, ja isossa kaupungissa se helle myös tuntuu. Yksi toive mulla oli New Yorkissa, nimittäin Central Park, sinne oli päästävä! Odotukset eivät pettäneet, vaan puisto on ihan mielettömän upea paikka. Monenlaista muusikkoa, taikuria, akrobaattiryhmä, taidekauppiaita... Puita, hiekkaa, vettä ja raitista ilmaa suurkaupungin sydämessä.<3 Lauantaina Manhattan tuntui hiljenevän huomattavasti, ja ihmiset taisivat olla juuri puistoissa ja rannoilla vilvoittelemassa. 
 
 


Ilmeisesti tavalliset ihmiset ovat ostaneet Central Parkiin penkkejä, joihin oli kiinnitetty muistokirjoitus läheiselle/läheisille. Hyvä idea, ja aika liikuttavaa lukea ohikulkiessa niitä kylttejä penkin reunasta. Yhdessäkin silmiini osuneessa luki vain: "Enjoy life while you can".
Vaikka vilske oli kova hotellimme nurkilla, niin kävelemällä Manhattania muutaman korttelin pohjoiseen, alkoivat rauhallisemmat asuinalueet. Voisipa olla mukava asua hieman kauemmin juuri tuollaisessa paikassa, ja päästä kokemaan amerikkalainen kulttuuri sisältäpäin! Hotellimme oli erittäin siisti ja kohtuullisen kallis (n. 200 euroa/yö). Huoneemme oli 26. kerroksessa, ja vaikka alussa hieman huimasi, niin pian siihen korkeuteen tottui.


Näkymät hotellihuoneen ikkunasta sivulle ja alaspäin


Hauska juttu muuten, että siellä pilvenpiirtäjien seassa on hyvinkin matalia, vanhoja taloja. Tulipa vain mieleeni Lahdessa Oskarin piha ja sen kohtalo...Purkamisen kannattajien soisikin käyvän New Yorkissa ihmettelemässä, kuinka niitä pikkuisia rakennuksia ei ole jo aika päivää sitten purettu! 


Sattumoisin eksyimme yhteen sellaiseen paikkaan syömään, ja se oli kaikkien meidän mielestä matkamme paras ruokapaikka. Tämä P.J.Clarke´s onkin varsin legendaarinen paikka, ja ruoka siellä oli toki kallista, mutta niin hyvää! Kuopus totesi tarjoilijalle, että parasta hampurilaista, mitä hän on koskaan syönyt.  Minä ja mies syötiin salaatit, ja nekin annokset olivat ihan parhaat.

Sellainen oli meidän matkamme pähkinänkuoressa ja tämä maratonpostaus on lopussa. Jotenkin hassusti siinä kävi niin, että matkan jälkeen mielenkiinto Amerikkaa kohtaan on vain kasvanut. Milloin pääsisi uudestaan...

Taina


6 kommenttia:

 1. Aivan mahtavaa! Minä olen tahtonut päästä New Yorkiin jo vuosikausia! Onneksi se ei lähde mihinkään ja matkan aion kyllä vielä joskus toteuttaa. Ihania kuvia ja tunnelmia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati!:) Sama mulla, tuo oli Haave, isolla h:lla, ja pettynyt en ole tippaakaan. Odotukset täyttyivät.:) Kannattaa siis jatkaa haaveilua, mäkin haaveilen jo uudesta reissusta.;D

   Poista
 2. Uskomaton on varmaankin just oikea sana kuvaamaan kaupunkia. Mutta mulle taitaa riittää tää (työ)tuolimatkailu tähän hätään :). Jotenkin tuntuu, että siellä on meikäläiselle ihan liikaa kaikkea. Etenkin kerroksia hotelleissa.. Hrrr.. Korkeanpaikankammoista hirvittää. Mutta Central Park näyttää mukavan leppoisalta paikalta. Tai siis sellaiselta, jossa voi istua rauhassa ja katsella mitä kaikkea ympärillä tapahtuu.

  Kiva matkakertomus oli. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kieltämättä muakin huimasi, kun ekan kerran katsoin hotellihuoneen ikkunasta.;D Ihmeesti siihen sitten tottui, vaikka korvat meni lukkoon hississä joka kerta! Myös niihin ympäröiviin pilvenpiirtäjiin alkoi tottua, eikä huimannut ylöspäin tähyillessä, kuten alussa.:P Oli tarkoitus mennä miehen kanssa johonkin noista korkeista rakennuksista, mutta se sitten jäi tekemättä. Minusta Eiffel-tornissakin oli muuten aika kamalaa, kun hissi on tavallaan ulkona ja aivan älyttömän korkealla...
   Central Park vaikuttaisi olevan kerrostaloasujien yhteinen piha, jossa sulassa sovussa mahdutaan viihtymään, urheilemaan, syömään piknikkiä, ei humalaisia näkynyt...Sellainen juttu, josta voitaisiin luopua Suomessa: örveltäjät puistikoissa nimittäin!

   Poista
 3. Oi vautsi! Ihan mahtavia juttuja olette nähneet ja kokeneet! Mä en ole oikein koskaan innostunut ulkomaanmatkailusta ja tykkään reissata Suomen sisällä. Näitä sun postauksia luettuani totesin kuitenkin yksi ilta Miehelle, että ehkä mekin sitten joskus voitaisiin harkita ulkomaanmatkailua - olishan se niin siistiä päästä näkemään paikkoja ja asioita, joita näkee nyt vain telkkarisarjoista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mä rakastan matkustamista ja maailmalla olisi niin paljon nähtävää, Suomessakin!:) Pienten lasten kanssa onkin paljon helpompaa ja halvempaa (jos ei olemaan jää...) matkustella kotimaassa. Yksi kesä tehtiin sellainen Suomen turnee, että tiesi matkan jälkeen istuneensa autossa.;D Esikoinen oli ekan kerran ulkomailla neljävuotiaana ja kuopus puolivuotiaana. Ovat siis tottuneet reissaamaan, mutta meilläkin nuo matkat on tavallisesti suuntautuneet Välimeren lämpöön. Matkailu ulkomaille on ihan valtavan avartavaa. Omat ennakkoluulot saa silloin hyvää tuuletusta.;D

   Poista