maanantai 25. lokakuuta 2021

Keittiösuunnitelmat etenee

 


Heippa vaan tänne blogin puolellekin! Olen tainnut istua viime kuukaudet sellaisen luotijunan kyydissä, jonka kyltissä lukee ELÄMÄ. Viikot vierii hirmuista vauhtia ja vapaa-ajalla olen syksyn aikana lähinnä leiponut tai neulonut. Molemmat mukavan rentouttavaa puuhaa, joissa myös näkee kättensä jäljen konkreettisesti. Hyvää vastapainoa työlle, jonka tuloksia ei juuri itse näe.


Keittiörempasta taisin täällä mainita elokuussa. Päädyimme palkkaamaan sisustusarkkitehti Ilona Koposen avuksemme keittiön suunnitteluun. Tutustuin Ilonaan Tampereen Brändipäivänä pari kesää sitten ja olen hänen työtään seurannut siitä saakka. Tykkään hänen selkeästä ja luonnonläheisestä tyylistään. Tätä nykyistä kotia rakentaessamme huomasimme, kuinka hankalaa on saada mieluisat keittiösuunnitelmat! Jokaisen keittiöfirman suunnittelija tekee työtään tietysti niistä oman talon valikoimista käsin. Tämä oli se tärkein syy, että palkkasimme Ilonan paitsi suunnittelutyöhön, myös projektia vetämään. Hän on mm. lähettänyt tarjouspyyntöjä puolestamme ja ottanut selvää asioista. Suosittelen!<3
Suunnitelmat ovat nyt edenneet siihen pisteeseen, että keittiösuunnitelma on kutakuinkin valmis! Olen siitä hirmuisen innoissani ja onnellinen jo etukäteen! Minua on vuosien saatossa alkanut häiritsemään keittiön ja olohuoneen väliin rakennettu seinäke ja varsinkin katosta roikkuva liesituuletin, joka tulee aina näkymän tielle. Lisäksi muutamat epäkäytännölliset kaapit (kulmakaappi kaikkein pahimpana) ja lattojen saumat ja kaappien uurteet liankerääjinä ovat ne nykyisen keittiön pahimmat miinukset. Lisäksi olen kaikki nämä vuodet ollut ikävästi tietoinen, millaisia pölynkerääjiä ovat kaapin päällykset.  Meidän keittiö on iso ja laskupintaa sekä pistorasioita on riittävästi, ilmeeltään se kuitenkin sopii paremmin sinne 2000-luvun alkuun kuin 2020 -luvulle. Olohuone ja keittiö puhuvat nyt eri kieltä. Keittiön moderni ja pelkistetty ilme on se, millä ne saadaan juttelemaan keskenään.
Laattalattian päälle on tarkoitus valaa mikrosementtilattia. Seinäjoen Asuntomessuilla viisi vuotta sitten ihastuin materiaaliin Lumiance -talossa ja näköjään siitä se ajatus lähti! Keittiön ja olohuoneen välissä oleva kiviseinämä puretaan ja samalla keittiön viisto lattirajaus suoristetaan. Keittiön lattiapinta-ala siis suurenee hieman olohuoneeseen päin. 


Piirustuksissa takka on erilainen, mihin päädyttiin.
Se on myös hieman enemmän olohuoneen puolella.Jääkaappi ja pakastin jäävät samaan paikkaan kuin aiemmin. Niiden viereen tulee aamiaiskaappi ja lähimmäksi ikkunaa kaappi, jonka käyttökorkeudelle laatikot ovat kokonaan ulosvedettävissä. Ihan ylös ja alas tulee muistaakseni hyllyt. Vaikutti erittäin toimivalle, kun kävin hyllyjä nykimässä.:) Kuivatarvikkeille ajattelin näitä vetolaatikoita ja ehkä niille hyllyillekin jotain täytetty löytyy. Kaikki kodinkoneet on tarkoitus integroida, ne on vielä hankkimatta. Päätimme olla ottamatta Ikean koneita.


Pitkälle seinälle tulee astianpesukone nostettuna, kuten se on meillä aiemminkin ollut. Nyt se vain siirtyy uunin tilalle ikkunanurkkaan. Astianpesukoneen päälle tulee mikro ja kaappi, mutta muutoin olen nyt lopullisesti kallistumassa siihen, että yläkaappeja ei tähän enää tule. Sain tähän paljon kommentteja puolesta ja vastaan Instan puolella, kun mietin, uskallanko luopua yläkaapeista. Vaihtoehtoina oli siis käytännössä vastakohdat,  joko kaapit ylös saakka tai ei ollenkaan. Kaikki nämä vuodet olen hillonnut kaappien ylähyllyllä monenmoista, johon en juuri koske. Tässä kohti voi siis miettiä, että miksi sitä tavaraa säilötään, jota ei koskaan käytetä. Yläkaapit ovat epäkäytännölliset näin lyhyelle ihmiselle kahta alinta hyllyä lukuun ottamatta. Koska kaappitila vähenee, yritän maksimoida laatikkotilan ja karsia kaiken turhan pois nurkista pölyyntymystä. Tason alle tulee laatikoita, joiden 40 senttimetrin korkeus käytetään tehokkaammin hyödyksi 10- ja 20 -senttisillä sisälaatikoilla. Yksi laatikko on siis sellainen kerroslaatikko kahdessa kerroksessa. Nykyisessä keittiössä minulla on esim. kauhat ja leivinpaperit, foliot yms., osa mausteistakin syvissä laatikoissa, jolloin laatikkoon jää paljon hukkatilaa. 


Pitkälle seinälle asettuu suunnitelmissa myös uuni sekä liesi, jossa integroitu liesituuletin. Ei enää mitään pömpeleitä! Minulle oli iloinen yllätys, ettei liesituuletin enää tarvitse poistohormia ulkoilmaan. Hanaksi on suunniteltu Tapwellin hanaa. Allas on vielä mietinnässä. En yhtään tykkää nykyisen altaan reunoista, jotka nekin keräävät tason päällä olevaan saumaan likaa. Niinpä allas tulee kiinnittymään tason alle.


Keittiön ikkunan ääreen tulee saareke, jonka toisella puolella on laatikostot ja toisella puolella kaappi. Kaapit saarekkeen alla ovat vain 40 senttiä syvät. Ajattelen, että siellä voi säilyttää harvemmin tarvittavia astioita. Kaapin puolella saarekkeen taso tulee yli reunan. Oisko siinä meidän aamupalapaikka tulevaisuudessa. Saarekkeen päälle toivon saavani jo pitkään haaveissa olleet Mater Terho -valaisimet ja mahdollisesti Nikarin Peach  tai Artekin Rocket -jakkarat.Kaapistojen rungot ja sisälaatikot tilaamme Ikeasta. Laatikoiden ja kaappien ovet sekä aamiaiskaapin tilaamme Doorialta, joka valmistaa ovia Ikean runkoihin. Oviin ei tule vetimiä lainkaan, tämä helpottaa puhtaanapitoa entisestään. Keittiökaapiston väriksi valikoitui lopulta lämmin muta, warm mud. Aamiaiskaapin sisusta on sävyltään vaalea tammi, kuten nuo haaveilemani valaisimet ja jakkarat.
Tasoksi ajattelin ihan loppumetreille kvartsia, mutta ihastuin Ikean suunnittelupistelleellä Jyväskylässä marmorikuvioituun keraamiseen tasoon. Myyjä myös kehui keraamista tasoa kvartsitasoa paremmaksi, joten sellaiset sitten laitetaan tilaukseen. Kotona luin, että keraaminen taso on luonnonmateriaalia ja täysin kierrätettävissä. Lisäksi se tosiaan kestää esim. lämmön vaihtelua paremmin kuin kvartsi. Hyvä vaihdos varmasti! Välitilaan en halua laatoitusta, vaan taso nousee 10 senttiä keittiöseinälle. 

Ruokapöytä ja tuolit siirtyvät uudessa keittiössä askeleen kohti olohuonetta, saarekkeen ja olohuoneen välin. Näin ollen pöytä on ainakin menossa vaihtoon. Meille riittäisi nimittäin hivenen nykyistä pienempi pöytä. Tuolitkin olisi kiva vaihtaa, mutta oikeasti tykkään noista meidän nykyisistä, ja niissä on minusta todella hyvä istua.  Katsotaan.

Jos jaksoit lukea tänne asti ja ajatella asiaa, niin ottaisin mielelläni vielä vinkkejä vastaan. Olenko muistanut kaiken? 

Taina

9 kommenttia:

 1. Onkohan mikro liian korkealla? Kiva suunnitelma muutoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että meillä on nykyäänkin mikro tuolla korkeudella. Ei estänyt kuopusta keittämästä kaakaota kolme minuuttia koulusta tullessa.;)) Vähän jännitti äitiä tulla kotiin..:D Minä olen meidän perheen lyhin ja yllän. Kiitos!<3 Kiva, kun kommentoit!<3

   Poista
 2. Kuulostaa kivalta ja lopputulos on varmana kaunis! 🥰
  Tavaroiden karsintaa pitäisi itsekkin tehdä ja paljon. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenspa!<3 Täällä on nyt päivän penkonut varastoa ja kaappeja ja vein nyt alkuun viisi kassillista tavaraa kirppikselle. Jotain oli jo mennytkin ja hitsi, miten kivalta taas tuntuu, kun saa ylimääräisiä pois nurkista!:)

   Poista
 3. Mielestäni mikro ei ole liian korkealla, nimittäin kokemusta asiasta on. Meillä on juuri samankaltainen systeemi eli korotetun astianpesukoneen päällä mikro ja hyvin on toiminut. Ei sovi tietysti ihan pienten lasten käyttöön, muttei pidäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin arvelen Terhi.:) Kuopus tosiaan keitti vähän kaakaota huolella..;) Onneksi ei käynyt mitään!
   Minusta tuo mikro on suurin piirtein samalla korkeudella nykyäänkin, eli yläkaappien alareunan kanssa samalla tasolla. Minäkin yletän!;D

   Poista
 4. Oikein hyvältä vaikuttaa teidän suunnitelmat ja kovasti jään nyt odottamaan remppakuulumisia ja lopulta sitä lopputulosta.
  Mukavaa viikkoa sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi!<3 Olisipa ihanaa, jos rempan voisi toteuttaa sellaisella taikasauvan heilautuksella! En nimittäin malttaisi odottaa. Sitä paitsi remontteihin lähes aina liittyy takapakkeja, sellaista odotellessa.:P
   Mukavaa viikkoa sinulle!<3 Tässähän tää viikko menee kaappeja kolutessa!:))

   Poista
 5. Kiva ja toimivalta tuntuva suunnitelma. Olette tehneet tarkkaa suunnittelutyötä. Varmasti on kaunis ja tyylikäs lopputulos. Kiva kuulla uutisia rempan edistymisestä.

  VastaaPoista