sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Kukka-asetelmien apuvälineitä

 

Heissan pitkästä aikaa! Elokuu livahti käsistä ilman yhtäkään postausta. Mutta täällä taas ollaan rakkaan aiheen, kukkasten, innoittamana.:) Kukkaviljelmät ovat tuottaneet mukavasti satoa, niinpä kimppuja ja asetelmia on saanut tehdä joka viikko, välillä useitakin viikossa.Olen saanut instan puolella kyselyitä siitä, mitä maljakon pohjalla on kukkien alla tai käytänkö apuvälineitä esim. Iittalaan Nappulaan kukka-asetelmaa tehdessäni. Nämä omistamani välineet ajattelin esitellä, osa niistä on uusia keksintöjä ja osa vanhoja, joista itsekin olen kuullut vasta muutama vuosi sitten.

Kupittaan Saven kukkatukia näin joskus Florencia Storen vintage -myynnissä. Kun sattumalta törmäsin niihin Facebook -kirppiksellä kävin nopeasti hakemassa löydöt itselleni. Maksoin näistä kahdesta yhteensä 20 euroa. Googlaamalla löytyy erivärisiä ja -mallisia pidikkeitä. Sellaisiakin, joissa pidikkeen keskellä on vaikkapa hirvi tai orava. Jos tällaista mielii, niin kirpputorit taitaa olla varmin löytöpaikka ja onneakin vähän tarvitaan.Nämä sopivat koon puolesta täydellisesti Nappulaan, joten nykyään käytän sen pohjalla usein tätä kukkapidikettä. Käytän valkoista, vaikkei se pidike sieltä minnekään näy. Näyttää vain omaan silmääni paremmalta.
Töissä tuli jotain puhetta noista edellä mainituista löydöistäni ja eräs työkaverini sanoi, että hänen isovanhemmillaan voisi olla Riihimäen lasin kukkapidike jossain lojumassa. Sain sen sitten häneltä lahjaksi.<3Riihimäen lasillakin on ollut erilaisia malleja pidikkeistä. Tämän halkaisija on niin suuri, että monen maljakon suuaukko jää liian pieneksi. Marimekon Urna on iso kooltaan, ja tätä pidikettä käytän usein juuri Urnassa.

Pari vuotta sitten törmäsin somessa Aalto -maljakkoihin tarkoitettuun InVase -kukkatukiin. Sellaiset minulta vielä puuttuu! Sen sijaan ihastuin Kukkaverstaan myymiin Hanataba - kimpputukiin

Hanataban avulla kukat saa helpommin spiraaliin muotoon. Kukat asetellaan tuen reikien läpi, minkä jälkeen tuen ala- ja yläosaa kierretään auki, jotta kimppu aukeaa, ja varret asettuvat viistosti reikien väliin. Valikoimiin näyttää tulleen ainakin kirkas tuki sen jälkeen, kun tilasin omat (paketissa on kaksi erikokoista) tukeni. Tuki on siitä kiva, että sen avulla saan melko pienellä kukkamäärällä kukat asettumaan kauniisti maljakkoon. Joillekin kukkavarsille Hanataban reiät ovat valitettavasti liian pienet.

Viimeisin hankintani kukkien asetteluun on kukkasiili. Pyysin Villiviinin Eijaa hankkimaan niitä myyntiin, jos suinkin mahdollista, ja olihan se! Kokoja oli kaksi, ostin saman tien molemmat. Pienempää ei ole tullut vielä käytettyä, mutta varmasti senkin aika koittaa. Siilin ideana on, että kukat painetaan siilin piikkeihin ja ne pysyvät siten paikoillaan. Viime aikoina olen käyttänyt kukkasiiliä keraamisen ruukun sisällä, isompi sopii pohjalle täydellisesti. Siilin avulla asetelman voi tehdä melko matalaankin astiaan. Kukkasiilin avulla voisi tehdä esimerkiksi japanilaisen ikebana -asetelman. Se on kukkien ja oksien asettelun taidetta, josta tiedän valitettavan vähän, mutta toivoisin joskus pääseväni kurssille.
Näiden kaikkien kukkahärpäkkeiden lisäksi olen käynyt useita kertoja kukkakursseilla ja spiraalitekniikka on alkanut pikku hiljaa sujua. Aina ei kukkia tarvitse edes sitoa, mutta spiraalissa ne asettuvat kauniimmin maljakkoon. Jos kukat ovat intohimosi, niin suosittelen lämpimästi osallistumaan kursseille! Monet kukkakaupat järjestävät niitä taas syksyn ja talven tullen erilaisin teemoin.

Tulevalle viikolle on luvattu vilakoita öitä, mutta mulla riittää usko, että kukat eivät niin pienestä nuukahda ja kukkasatoa on vielä runsaasti kerättävissä. 


Kukkaisaa syyskuuta!

Taina

 8 kommenttia:

 1. Aivan ihania kukkia! En ole jotenkin tajunnut edes, että maljakkoon voisi laittaa tuollaisia kukkatukia. Ainoa mitä olen käyttänyt on kukkateippi ruukun suulla.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi!<3 Taas ollaan jo melkein sunnuntaissa! Yritin puhelimen kautta vastata, mutta ei onnistunut.:(
   Itsekin olen ihan aloittelija näiden kukkavälineiden kanssa! Pikku hiljaa oppii uutta.<3

   Poista
 2. No vau! Tästä oli oikeasti hyötyä ja iloa Taina <3. Harmittaa välillä (eli lähes aina :D), kun kukat ei asetu nätisti. Etenkään Urnassa, jossa kimppu yleensä joko nojaa toiseen laitaan tai vaihtoehtoisesti näyttää harvalta ja leveältä, koska en kuitenkaan raski/älyä/halua ostaa sitä ihan täyteen.

  Myös tuo Hanataba kuulostaa kätevältä, koska en osaa mitään spiraaleja muuten tehdä. Ja näyttää mun mielestä jotenkin arvokkaalta, vähän niinkuin korulta tuossa kirkkaassa maljakossa.

  Inspiroit mua tällä ja ehkä jonain päivänä pääsen esittelemään sulle, kuinka olen jälleen kulkenut sun jalanjäljissä hankintojen suhteen :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana juttu Annukka!<3 Olen itsekin niin monet kerrat taistellut kukkien kanssa, jotka eivät asetu maljakkoon. Tykkään samoin hanataban ulkonäöstä, sitä ei tosiaan tarvitse piilottaa!

   Tänään kirppiksellä oli Kupittaan saven vaalenavihreä kukkatuki, mutta sen mukana olisi tullut iso kukkavati.;D Jätin väliin. Yritin kyllä ostaa irrallisena, mutta ymmärrettävästi myyjä ei suostunut.

   Kiitos Annukka, kun inspiroiduit!<3 Se on tämän bloggaamisen suola.<3

   Poista
 3. Joskus näitä olen nähnyt. Äidillä oli ainakin aikoinaan noita siilejä ja joku reiällinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän äiti ei ole tainnut olla yhtä paljon kukkaihminen kuin minä olen. Hän on enemmän marja- ja teatterityyppiä!:) Siksi varmaan en näistä ole tiennyt mitään ennen nykyaikaa.;D

   Poista
 4. Ihastuttavat kuvat kukka-asetelmista. Itsellänikin on kukkasiili ja lasinen kukkapidike. Joskus kirpputoreilta löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leila!<3 Blogi on ollut talviunilla, siksi huomasin kommenttisi vasta nyt.<3

   Poista