keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Nähtävää ja koettavaa Jyväskylässä
Tänä kesänä suositaan kotimaan matkailua. Minusta se ei ole ollenkaan huono asia, sillä Suomessa kyllä riittää nähtävää ja ehkäpä tällä kaikella on edes hiukkasen vaikutusta ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Sääennusteiden mukaan säänkin pitäisi suosia kotimaan matkailua, joten luvassa lienee unohtumattomia aurinkolomia turvallisessa ja siistissä koti-Suomessa. 

Postaus on kaupallinen yhteistyö Visit Jyväskylän kanssa.
Taustalla Jyväskylän satama ja Tyttö sinä olet vahva -blogin Minna.
Hotelli Paviljongilta näkymät ovat kuulema vilkkaat Neste rallin aikaan.
 Ei ollut näkymissä vikaa kevättalvellakaan.
Jyväskylän kävelykadun aamuista tunnelmaa. Katukuva on silmiinpistävän nuorekas, opiskelukaupunki kun on!
Olin maaliskuun alkupuolella Visit Jyväskylän kutsumana viettämässä pientä lomasta Jyväskylässä. Viilennystä helteisiin päiviin teille näistä lumisista kuvista! Postauksen kirjoitin melkein valmiiksi heti reissun jälkeen, mutta sitten korona iskikin elämään ja päätin säästää postauksen parempaan hetkeen. 

Ainakin meillä on ajatus miehen kanssa tehdä jonkunlainen kesäreissu Suomessa, siksi ajattelin, että nyt voisi olla hyvä hetki postaukselle. Nämä vinkkini perustuvat maaliskuun reissuun. Kipinän uuteen Jyväskylän reissuun matkani kieltämättä sytytti. 
Hotelli Verson tyylikkäät ja viherkasveilla somistetut tilat miellyttävät tätä matkaajaa.

Yöpaikkoja:

Me yövyimme hotelli Versossa, joka aiemmin tunnettiin Jyväshovina. Sittemmin hotelli on vaihtanut omistajaa ja se on remontoitu todella viihtyisäksi tässä yhteydessä. Sanoisin, että voisin mennä ihan vain sisustuksen vuoksi uudestaan.:) Verson sijainti kaupungin ytimessä on loistava. Jyväskylä tuntui aika tavalla samalaiselta paikalta kuin Lahti. Etäisyydet paikasta toiseen ovat inhimilliset ja liikkuminen paikasta toiseen on nopeaa. Luonto on joka puolella lähellä.

Illallisen söimme ravintola Pöllövaarissa. Sen kanssa samassa rakennuksessa on Boutique Hotelli Yöpuu. Pienessä hotellissa on uniikit huoneet. Tässä on mielestäni hyvä vaihtoehto, jotain muuta kuin standardihuoneita etsivälle. Sekä Verso, Pöllöwaari, että Yöpuu kuuluvat samalle omistajapariskunnalle. Nostan isosti hattua. 

Ravintoloita:

Ravintola Pöllöwaarissa syömistä voi kuvata wau-kokemukseksi. Joskus syöminen on paljon enemmän kuin vatsan täyttämistä, tämä oli sitä. Pöllövaarin ruoka ja palvelu oli alusta loppuun erinomaista. En olisi varmaan itse päätynyt tilaamaan niitä ruokia, joita meille suositeltiin, mutta ehdottomasti kannatti luottaa ammattilaisten suosituksiin. Tämän ruokakokemus jäi mieleen nimenomaan elämyksenä.

Paahdettua kampasimpukkaa ja omenaa
Ylikypsää häränposkea ja piparjuurta
Paahdettua ruista ja mustikkaa

Lounasta nautimme Frans & Sandra Bistrossa. Erityisesti alkupalat ja jälkiruoka olivat mieleeni. Frans & Sandraa suosittelen perheille ja ystäväporukoille, jotka nauttivat rennosta tunnelmasta ja maistuvasta ranskalaistyyppisestä ruuasta.Frans & Sandra Bistron tunnelmaa

Hotelli Verson aamupala on ymmärtääkseni varsin suosittu jyväskyläläisten keskuudessa brunssipaikkana. Verson aamupala on ihanan monipuolinen, voisin itsekin käydä brunssilla, jos asuisin lähempänä! Aamupalaan kannattaa varata aikaa, jotta saa rauhassa maistella ihania herkkuja laidasta laitaan.Kuvien perusteella voisi luulla, että ei muuta tehtykään kuin syötiin...

Koettavaa:

Neste Rally Finland viettäisi tänä vuonna pyöreitä, mutta koronan vuoksi tämän vuoden Suomen rallin osakilpailu on siirretty ensi vuoteen. Suomalaiset ovat rallikansaa ja niin vireältä kuin Jyväskylä vaikutti maaliskuun alussa, niin voin hyvin kuvitella sitä kuhinaa ja tunnelmaa rallien aikaan. Osa katsojista tykkää seurata ajoja metsätaipaileiden varrella, osa kaupunkikatsomoissa. Minua lähinnä hirvittää katsoa hurjaa ajoa sorateillä, mutta olisi mahtavaa kokea kisatunnelma paikan päällä!

Nähtävää: 

Yhteinen ohjelmamme sisälsi vierailun vastaikään remontoituun Keski-Suomen Museoon eli KeMuun. Kävimme Kiljusten blogin Minnan kanssa itseksemme myös KeMun vieressä sijaitsevassa Alvar Aalto -museossaMyös Keski-Suomen Museon rakennus on Alvar Aallon suunnittelema.
KeMu teki minuun vaikutuksen monipuolisuudellaan. Kolmessa kerroksessa riitti nähtävää niin paljon, että melkein kannattaisi tutkia tämä museo pala kerrallaan. Alakerran Miljoonasade -näyttely oli todella mielenkiintoinen aikamatka erityisesti 80-luvulle. Jyväskylä on koulukaupunki ja museon kouluhistoriaa käsittelevän osaston tutkin erityisen tarkkaan. Siinäkin tuli matkattua omaan lapsuuteen samalla.  

Alvar Aalto -museo taitaa olla must Aalto-faneille. Tunnustaudun sellaiseksi, sillä tuntuu uskomattomalta, että monet Aallon suunnittelemat työt, rakennukset ja käyttöesineet, alkavat iältään olla jo lähempänä sataa kuin 50 vuotta, silti niin ajattomia. Talvilomalla kävin Helsingissä Aaltojen kotimuseossa Munkkiniemessä ja tämä vierailu oli hyvä jatkumo tuolle vierailulle. Jyväskylän Säynätsalossa on museotoiminnassa Muuratsalon koetalo, joka oli Alvarin ja hänen toisen puolisonsa ateljee ja kesäasunto. Sinne toivoisin pääseväni näkemään lisää Aallon taidokasta ja ajatonta suunnittelua. Varoitus lienee paikallaan, museovierailu saattaa johtaa toiseen ja kolmanteen museovierailuun!:) Aalto -museon antia
Ennen maaliskuuta, edellinen Jyväskylän reissuni lienee sijoittunut jonnekin 80-luvun alkupuolelle. Niin kiva fiilis kaupungista jäi, että toivon todellakin, että seuraavaan vierailuun ei mene 40 vuotta! Yksi vaihtoehto täältä Lahdesta olisi matkustaa vuorolaivalla ainakin toiseen suuntaan Vesijärveä ja Päijännettä pitkin Jyväskylään. Meidän kesälomasuunnitelmat ovat vasta mietintä vaiheessa, mutta Jyväskylä on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Kiitos Visit Jyväskylä ikimuistoisesta reissusta ja kaikille mukanaolleille bloggareille kiitos seurasta! Oli kiva tutustua kaikkiin teihin ja tietenkin Jyväskylään!

Taina 


8 kommenttia:

 1. Jyväskylä on kiva kohde, muistan tehneeni siellä joskus jopa hop on, hop off -kiertoajelun! ;o)
  Alvar Aallon kalusteista en aiemmin pitänyt (tylsiä), mutta vierailu museossa muutti käsitystä ja visiitti Paimion parantolaan sai jo ihan tykästymään niihin.
  Tänä kesänä tosiaan vain kotimaanmatkaillaan, loma alkoi Hangosta ja päättyy Lappeenrantaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hop on Hop off -ajelut on ihan mun suosikkeja vieraissa kaupungeissa! Sitä kautta saa edes jonkinlaisen käsityksen isostakin kaupungista suht helposti. Helsingissäkin olen ollut tuollaisella ajelulla.:)

   Mulla tämä Aaltoon hurahtaminen on tapahtunut talven ja kevään aikana! Joku sekä arkkitehtuurissa, että muotoilussa, puhuttelee minua juuri nyt. Tuntuu uskomattomalta, että hän on luonut jotain erittäin ajatonta kohta 100 vuotta sitten. Jos tällä pallolla muutkin asiat tehtäisiin kestämään aikaa ja käyttöä, ei ympäristöllä olisi hätäpäivää..

   Hanko on ihana, samoin Lappeenranta!<3 Mukavaa lomaa, jos vielä sellaista vietät!:)

   Poista
 2. Hyvät vinkit! Olen käynyt Jyväskylässä muutaman kerran, mutta tykkäisin mennä uudestaan. Sinne on yllättävän sutjakkaa siirtyä junalla meiltä; automatkana reissu tuntuu aina kestävän iäisyyden. Junan sisälämpötiloista ei vain helteillä ikinä tiedä, että onko ilmastointi täysillä ja pitäisi olla pitkähihaista päälle, vai onko junassa saunaan verratatvat olosuhteet. Se vähän saa kallistumaan autoilun kannalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos!<3
   Meillä on just päinvastoin! Junalla on hankalaa ja hidasta, autolla ihan yllättävän sutjakkaa.:) Kesällä on kyllä kiva autoillakin, sillä voi aina pysähtyä kivassa paikassa tai poiketa päätieltä seikkailuihin!;D
   Ihanaa heinäkuuta sinulle!<3

   Poista

 3. All delicacies are visible at your place. A nice restaurant.

  VastaaPoista
 4. Jyväskylään laivamatka Lahdesta kuulostaa aivan huipulta! Vanhassa opiskelukaupungissani en ole opintojen jälkeen montaa kertaa piipahtanut. Sielläkin olisi varmasti monenlaista kivaa, mutta tuo Aalto -museo täytyy vinkata tyttärelle. Hotelli Verso on jo nimeltään ihastuttava. Pitäisiköhän tehdä päiväretki vanhoille tienoille. Kesäillan terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös! Vielä pitäisi saada armas puolisoni innostumaan..;D
   Ehdottomasti pitäisi tehdä tuollainen reissu ja varata samantien yöpyminen Yöpuuhun ja illallinen Pöllöwaariin!<3 Olivat aika kateellisia työkaverini, jotka ovat opiskelleet Jyväskylässä ja tiesivät Pöllöwaarin.:)) Kun opiskellessa ei oikein rahaa tuollaiseen ole.

   Poista