perjantai 28. helmikuuta 2020

Aalloilla kylässä - Alvar Aallon kotimuseoAlkuviikosta hyppäsin miehen kyytiin ja sillä Helsinkiin. Kiertelin kaupungilla ja tapasin Helsingissä asuvan pikkuveljeni lounaan merkeissä. Varsinaiseksi ohjelmanumeroksi olin suunnitellut vierailua Alvar Aallon kotitaloon Munkkiniemeen. Kamera mukaan ja liikenteen sekaan, mikä tuntuu näin "maalaisena" hieman pelottavalta. Hyvin osasin onneksi navigaattorin avulla perille, ja poiskin pääsin, vaikka sainkin kiertää Munkkiniemen kolmeen kertaan ennen sitä...;DTähän Aallon kotimuseoon palatakseni, menin paikan päälle ilman ennakko-odotuksia, enkä ollut erityisesti valmistautunut muutoin, kun lataamalla kameran akut täyteen. Vierailun jälkeen luin museon nettisivuilta, että museovierailuun kannattaa varata aika etukäteen, sillä taloon ei oteta kerrallaan kuin maksimissaan 20 henkilöä. Opastettujen kierrosten ajat ja aukioloajat kannattaa samoin tarkistaa netistä! Olin kyllä tarkistanut aukioloajan, mutta missasin osan kierroksesta, kun en ollut tasalta paikalla. Yritin paikkailla aukkoja tietämyksessäni kyselemällä oppaalta kierroksen jälkeen. Aaltojen kotitalo jakautuu kahteen osaan, yksityiseen ja julkiseen arkkitehtitoimiston tiloihin. Luonnonvaloa tulvii kotiin suurista ikkunoista, samoin kuin kattoikkunoista. Pimeä vuodenaika on huomioitu lisäämällä valaisimia, jotka paitsi tuovat tarpeellista valoa työskentelyyn, myös luovat tunnelmaa. Aallon talossa on muuten kaikki makuuhuoneet idän puolella! Olen harmitellut aamuaurinkoa kaikki nämä vuodet tässä kodissa asuessamme, meidän makuuhuoneen isot ikkunat aukeavat itään, mutta nyt tajusin, että minun täytyy muuttaa omaa suhtautumistani.:P Joka tapauksessa totesin, että olemme Alvar Aallon kanssa luonnonvalon ystäviä!


Olin erittäin vaikuttunut Aaltojen kodin hengestä! Voitko uskoa, että tätä taloa alettiin suunnitella 86 vuotta sitten, ja talo valmistui kaksi vuotta myöhemmin? Ajattomuus on mielestäni Aallon suunnittelun helmi.<3 En voi olla miettimättä, mahtoivatko aikalaiset varsinkin 30- ja 40-luvulla pitää Aaltoa ja hänen suunnitteluaan nykyajan hömpötyksinä.:)

Oppaan mukaan kesällä talossa on todella ruuhkaista, mikä on hieman sääli, sillä olisi mukava päästä näkemään piha kesäasussaan. Takapihalla oli jo varsin keväinen tunnelma, aurinko lämmitti ihanasti, eikä ihmisiä ollut ruuhkaksi asti paikalla. Suosittelen lämpimästi vierailemaan Aaltojen kotitalossa, jos se on jäänyt sinulta tekemättä! Vaikka tässä tulikin aikamoinen kuvatulva, uskallan luvata, että nähtävää talossa riittää näiden kuvien ulkopuolellakin. 

Inspiroivaa viikonloppua!

Taina


4 kommenttia:

 1. Katse osui heti aivan upeisiin valaisimiin ja tietysti myös klassikkokalusteisiin.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ihastelin minäkin ja räpsin varmaan 150 kuvaa!<3 Jostain syystä 70-lukutyyppinen arkkitehtuuri on iskenyt muhun kovaa viime aikoina, ja Aalto oli siinäkin aikaansa edellä.:)
   Kiitos Outi!<3 Ihanaa sunnuntaita!:)

   Poista
 2. Tosi kiinnostava postaus! En ole käynyt tuolla, mutta selkeästi olisi mukavaa käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!<3 Olen näillä näkymin menossa ensi viikonloppuna Jyväskylään ja tarkoitus oli kiertää siellä Aalto-museo. Oli kiva senkin vuoksi päästä näkemään kotimueso nyt. Tuossa olisi lähistöllä ollut myös Aallon toimisto myöhemmiltä vuosilta, olen nähnyt sieltä ihania kuvia. Sekin paikka pitää joskus ottaa kohteeksi!

   Poista