sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Keittiön laatikoiden järjestelyä ja keittiöpsykologin mietteitä  

Minut on vallannut vaihteeksi ihmeellinen energia ja into näin alkuvuodesta! Tässä kodin raivauksessa ja uudelleen järjestelyssä on selkeästi erilaisia kausia, ja nyt on ilmeisen iso vaihde päällä. Pari vuotta sitten aloin käydä järjestelmällisesti meidän kotia läpi ja homma jatkuu jälleen. Neljätoista vuotta samoissa nurkissa, tajusin viime viikolla. Moni paikka kodissamme kärsii siitä, että tavaraa on vuosien saatossa tullut lisää, mutta vanhatkin ovat saaneet jäädä. Viime viikonloppuna miehen luistimia varastossa etsiessämme ajattelin, että paras tapa olisi kai ottaa ihan kaikki tavarat pois hyllyistä, kaapeista ja laatikoista ja tavara kerrallaan punnita, mikä on säilyttämisen arvoista. Niin uuvuttava ajatus, että sen joutuu hylkäämään samantien.

Aloitin kuitenkin keittiön laatikoista inventaarion nyt viikolla. Ei meidän keittiössä ole sellaista laatikkoa tai kaappia, jota en olisi useampaankin kertaan siivonnut näiden vuosien aikana. Silti tuntuu, että jostain syystä järjestystä on vaikea ylläpitää. Lautaset, lasit ja kattilat ovat mielestäni löytäneet paikkansa ja järjestyksen, vaan kun keittiössä on niin paljon muutakin! On kuiva-aineita, kattaustarpeita, miljoona erilaista muovirasiaa ja juomapulloa...niin ja ne murut aterinlaatikossa! Meitä on monta ihmettelemässä tätä murujen mysteeriä.

Instassa olen ihastellut monen muun tavoin Marjon kodin järjestystä. Miten jonkun koti voikin olla noin upealla tavalla järjestyksessä! Ihan tuollaisesta en edes haaveile, mutta kuitenkin Marjon maustelaatikon kuvat saivat minutkin aloittamaan jälleen tämän kodin järjestämisen, vieläpä sieltä maustelaatikosta.

Kaikenlaista yllättävää voi tulla vastaan, kun lähtee omien tavaroiden tutkimusretkelle. Löysin mm. purkillisen hopeakuulia (niitä kakunkoristeita), joiden parasta ennen päivä oli vuonna -98. Muistan kyllä hämärästi, että ne kuulat olivat heti ostettaessa jotenkin kovia. Koska purkki oli lähes täysi ja kuulat lensivät roskiin, totesin, että olin tehnyt turhan ostoksen. Niitä pitää yrittää välttää jatkossa. Mausteita (muutakin kuin suolaa ja pippuria) voisin käyttää ruuassa nykyistä enemmän ja pullaa voisin leipoa useammin. Laatikoita siivotessa ehtii miettiä monenlaisia asioita.:)
Hyvän Tuulen Puodista olen tilannut noita lasiputkia ja pieniä purkkeja korkkikannella. Lämmin suositus tälle verkkokaupalle, jonka löysin ihan vain googlaamalla. Viikko sitten tein ensimmäisen tilauksen ja myöhemmin toisenkin, ja molempien pakettien tavarat ovat jo minulla käytössä. Huippua, vaikka sain vahingossa paketin, jossa oli minun osoitelappuni ja toisen ihmisen tilaamat tavarat. Erheestä huolimatta kaikki siis viikossa perillä.<3 Erittäin edulliset hinnat myös! Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan suositus omasta aloitteesta ja tahdosta vinkata hyvä palvelu.
Homma on vielä vaiheessa, sillä takana on nyt kolmen laatikon mylläys ja uudelleenjärjestely. Joudun hieman odottamaan, sillä ostin jo kaikki Lahden H&M home:n puulaatikot, jotka sopivat täydellisesti niin mausteiden kuin ruokailuvälineidenkin säilytysalustaksi. 

Tigerista ostamani isommat purkit sen sijaan osoittautuivat korkkikansien osalta haiseviksi. Korkki on ottanut jostain ummehtunutta hajua, ehkä kuljetuksen tai varastoinnin aikana...Kuten kuvista näkyy, poistin haisevat korkkikannet, jottei haju tartu purkkeihin ja leivontatarpeisiin, joita purkeissa on. Pari korkkikantta on nyt pakastimessa soodan kanssa. Kansia nuuhkin tietenkin heti aamulla vain todetakseni, että haju on niissä edelleen...ja nenänpääni soodasta valkoinen. Harkitsen kansien hävittämistä ja purkkien käyttämistä ilman kansia. Ilolla otan hajunpoistovinkit vastaan!

Tällaisia keittiömietteitä tänne. Kunhan saan valmista aikaiseksi, niin lupaan esitellä lopputuloksen! Tekeillä on myös pari postausta kuva-arkistoja käyttäen, täytyy käyttää mielikuvitusta, kun luonnonvaloa on niukasti.


Ihanaa sunnuntaita ja inspiroivaa viikkoa!❤
Taina

12 kommenttia:

 1. Ihana järjestys nyt! Ja nuo puulaatikot ovat ihanat ja nuo lasiputket..

  Oma mausteratkaisu on "kätevä ja kaunis"-pakasterasiasäilöntä. Mausteet omissa pusseissa ilmatiiviisti ja ne Riihimäen lasiset ovat edelleen kauniisti pakattuna alapohjassa. Pitäisi ottaa sellaine 1 tavara viikossa kierrätykseen kokeilu, täälläkin on tavaraähky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa!<3 Tykkään tästä toosi paljon!:) Jos mahtuisin, saattaisin muuttaa tuonne laatikkoon.;D
   Riihimäen purkit kuulostaa ihanalle, mutta tällaiselle, jolla pitäisi olla valmista nyt, ei käy laatuun sellainen, että alkaisin keräilemään kauniita purkkeja ja toivoisin, että joku päivä mulla on hieno loota ja kaikki paikoillaan.:D Ihailen ihmisiä, joilla on myös esillä kuiva-aineita vanhoissa lasipurkeissa. Itse inhoan noita paria avohyllyä, jotka tuli laitettua keittiötä suunnitellessa. En ole pölyjenpyyhkijä -tyyppiä.:P
   Olen muuten myynyt tavaraa yli kolmen tonnin edestä kahden viime vuoden aikana! Satoja tavaroita. Silti sitä tavaraa riittää, ja mä vähän luulen, että meidän perhe ei edes ole mitenkään erityisen kovasti hamstrannut. Lasten kasvaessa tarpeet ja tavarat muuttuu.:)

   Poista
 2. Me olemme saaneet yhteenmuuton seurauksena jonkin verran tavaroita karsittua ja sisällä talossa on kohtalainen järjestys. Varasto ja autotalli on kuitenkin aivan kauhistus! Tavaraa on viety kierrätykseen paljon, mutta voit varmaan arvata kuinka paljon meillä on lasten vanhaa kamaa: kirjoja, pelejä, leluja, urheiluvälineitä ym ym. Kaiken huippu on kaksi jätesäkillistä petoja, jotka eivät mahdu kenekään huoneeseen, mutta joita ei saa heittää pois! Huoh. Ihailen sun energiaa, mua alkaa uuvuttaa kun ajattelen koko asia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kaksi jätesäkillistä PEHMOJA, ei petoja! Kännykkä taas korjailee omiaan :D

   Poista
  2. Hih, arvasin kyllä lukiessa, että tarkoitat pehmoja!:) Pedot sopii ihan yhtä hyvin!:)
   En tiedä, pitäisikö varastot ja vaatehuoneet sun muuta tavaroiden kätkemispaikat kieltää...Oikeasti olen siivonnut meidän varaston vuosittain, mutta tämä nykyinen kaaos siellä johtuu osittain meidän patjanvaihdosta (uudehko patja ei sopinut miehen selälle ollenkaan ja se vietiin varastoon, ja koska se vei niin paljon tilaa, niin...) ja meikäläisen sisusteluista eli mattojen vaihtelusta ja arkusta luopumisesta.:)) Oliko hyvät selitykset? Ihan kaikkea kodintavaraa ei viitsisi myydä pilkkahintaan pois, kun tietää, että pojalla on varmaan muutto edessä lähitulevaisuudessa. Silloin vuosia sitten yritin aina säilyttää esikoiselta jääneitä hyviä vaatteita kuopukselle, mutta hepä kasvoivatkin ihan eri tahtia ja muoti ja moma makukin muuttuivat aina siinä välissä. Tajusin, ettei kannata säilöä neljän vuoden ikäerolla vaatteita. Tämä tavara homma on vaan pitkä oppitunti, joka ainakin omalla kohdallani jatkuu! Mitä luulet, onko mulla käyttöä seitsemille eri salaattiottimille yhtä aikaa.:P Nyt on pakko karsia. Jätin vain neljät! Niillä pitää jo aikamoisen salaattipuffetin.;D

   Muuten, meidän naapurustossa asuu lestadiolaisperhe, jonka lapsiluvusta en ole ollut selvillä enää vuosiin. Kaksi pojista on samanikäisiä kuin meidän pojat. Muistan kerran kysyneeni heiltä, että miten ihmeessä teillä pysyy esim. hanskat ja pipot sun muut järjestyksessä. Nekin kun tuppaa olemaan ihan kahden lapsen kanssa aina missä sattuu. Muistaakseni vastaus oli, ettei mitenkään. Asiat voisivat olla aina huonomminkin!<3

   Poista
 3. Oletpa löytänyt kauniit putkilot! Meilläkin oli näteissä lasipurkeissa mausteet meidän kuivatavarakaapissa, jota innostuin keväällä siivoamaan ja vanhentuneita mausteita lähti kompostia maustamaan erinäinen valikoima ja sen jälkeen otteeni mausteista taas repsahti. Jospa inspiroidun tästä sinun innostavasta esimerkistäsi. Meillä ei vain ole laatikoita, kun keittiömme on tällainen omaperäisesti sisustettu. Taidankin tutkia vinkkaamaasi tarjontaa.
  Sunnuntai-illan terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija!<3 Minustakin nämä ovat ihan superihanat, eikä ainakaan vielä ole tuntunut, etteikö käyttökin sujuisi ihan mukavasti näistä.
   Ihana tuo kompostin maustamisajatus!<3 Tekstistäsi saa juuri oikean kuvan, nykyihmisen pitäisi pystyä hallitsemaan jotain kymmeniätuhansia tavaroita kodissaan. Onkohan se ihan mahdoton tehtävä. Salaa ajattelen myös, että ehkä täytyy olla hieman neuroottinen, jos ihan joka paikka on kaiken aikaa tip top. Pystyykö sellainen ihminen koskaan edes rentoutumaan, saati antaa toisten tehdä tyylillään. Kodissa pitää minusta ottaa huomioon tietysti sen kaikki asukkaat, eikä edes miehiä saa sorsia.;)))

   Leppoisaa iltaa! Täällä takassa tulet ja sauna lämpenemässä.<3

   Poista
 4. Siis meidän niin tarvis käydä kaikki läpi, koska kaapeissa on paljon unohtuneita ja tarpeettomia juttuja. Tänään on käännetty paikkoja, koska suht uusi Adidaksen laukku on paikassa x (miten se voi kadota??)
  Mua nauratti noi hopeakuulat. Mä muistan ne kivikovat myös, mutta nykyään ne onkin pehmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän oikein hyvin tuon tarpeen!:) Syksyllä hukkasin yhdet pellavalakanat ja olinpa vielä ihan varma, että esikoinen on pitänyt jotain bileitä meidän poissaollessa ja pussilakanoille on tapahtunut jotain. Noh, lopulta löysin ne mökkireissun jäljiltä kirppiskamojen seasta varastosta. Ihan itse olin ne sinne kantanut.:))) Piti kyllä sitten vähän pyydellä anteeksi, kun sillä tavalla syytin lasta..

   Heh, nykyäänkin maistelen hopeakuulia kakun päältä erittäin varoen!;D Hyvä tietää, että niissä on resepti 20 vuodessa muuttunut.:P

   Poista
 5. Ja tällä välin kassi löytyikin, pojan yksiöstä, muuton jäljiltä... vasta kattos nyt uudestaan viestin jälkeen :D

  VastaaPoista
 6. Oi, tulipa kivan näköistä! Mun pitäisi myös nuo lusikkalaatikot siivita ja se todellakin on mysteeristä, miten niihin aina kertyy kaikkea murua. Nuo puulaatikot sopivat täydellisesti mausteiden säilytykseen. Huolisin kyllä itsellekin tuollaisia. Pit'' kai kurvata Veturin H&M.ään joku päivä. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 7. Jouduin nyt hyppäämään pitkälti tekstin yli, kun lukeminen on haastavaa, mutta kuvat kelasin moneen kertaan läpi. Aivan ihanat harmoniset luonnonmukaiset värit ja materiaalit ja niin kiva järjestys <3

  VastaaPoista