maanantai 6. tammikuuta 2020

Joulukuusen ja -vihreiden uusiokäyttöä / DIY talvikranssi
Joulukuusi kannettiin jo viime viikolla pihalle. Sitä poissiivotessa tuli mieleen, että kuusesta saisi valtavan kranssin tai monta pienempää. Eilen ryhdyin tuumasta toimeen. Vaikka kuusemme oli, kuten tavallista, jalokuusi, en halunnut käyttää kranssiin pelkkää kuusta. Niinpä napsin oksia myös terassille ostamastani isosta sypressistä (en usko, että se näyttää hyvälle muutenkaan kovin pitkään), sekä pihan  timanttituijasta. Ilmeisesti tuijassa yöpyy tähän aikaan vuodesta pikkulintuja, olin saada sydänkohtauksen pariin otteeseen, kun pimessä kävin oksia leikkaamassa.Kranssinpohjana käytin tällä kertaa keväällä tilaamaani Parolan rottingin kranssirengasta. Tämä on muistaakseni 40 cm halkaisijaltaan. Minulla on näitä oikeasti kaksi kappaletta, sillä olen ajatellut tehdä uuden version makuuhuoneen valaisimesta ja käyttää näitä kranssirenkaita siinä, mutta toistaiseksi tuo on jäänyt (jännä juttu) tekemättä...

Rottinkia suojellakseni ja toisaalta saadakseni oksat paremmin kiinnittymään kieputin kukkakaupasta ostamaani kukkateippiä renkaan päälle. Ainakin rottinkisen hulavanteen päälle on ollut hieman vaikea saada sidottua tiukasta oksia, sillä rottinki on vähän liukasta ja hulavanne melko paksu. 
Kuusesta leikkasin aika reilunkokoisia, ehkä noin 20 -senttisiä, oksanpäitä. Sypressin ja tuijan oksat olivat hieman lyhyempiä. Jokaista lajia oli muistaakseni noin 15 oksaa. Solmin ensin oksat nipuiksi, joissa jokaisessa oli pohjalla kuusenoksa, välissä sypressi ja päällimäisenä tuijanoksa. Toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä jokaisesta omia nippujaan ja vuorotella niiden solmimisessa, mutta tällä kertaa päädyin siis tekemään sekanippuja. 

Niput solmin samalla paksummalla kukkalangalla (eli vihreällä rautalangalla) renkaan ympäri rautalankaan kieputtaen. Joskus aiemmin solmin jokaisen nipun omalla rautalangalla, mutta tykkään enemmän tästä tavasta, jossa rautalankarulla kulkee työn mukana, eikä lankaa tarvitse pätkiä. Kuvassa näkyy myös rulla ohuempaa kukkalankaa, mutta sitä en käyttänyt tällä kertaa. Varasin sen vain käden ulottuville kranssia aloittaessani.Kun niput peittivät koko renkaan, tein vielä kuivatuista appelsiinisiivuista, juuttilangasta ja puunvärisistä helmistä koristeen kranssin keskelle. Nuo appelsiinisiivut on minusta niin ihania!<3 Noista siivuista voisi tehdä vaikka kranssin pelkästään tai ripustaa niitä mobileksi...


Aika mukava tapa käyttää joulukuusta ja jouluvihreitä, kun parasta ennen päivä niissä on mennyt umpeen!  Ulkona ikivihreät kranssit säilyvät yleensä hyvin. Olikohan juhannuksen tienoilla, kun viime vuonna purin kuusikranssin etuportaalta...;) Kuusta on muuten runsaasti jäljellä, joten jos joku ystävistä kaipaa kuusenoksia, niin täältä saa tulla hakemaan!  

Tänään latoin valkoiset kynttilänpätkät uusiokäyttöön, mutta se on oman postauksen arvoinen juttu.:)

Pehmeää paluuta arkeen!
Taina 

11 kommenttia:

 1. Kaunis tuli! Voisihan tässä itsekin kokeilla jotain samantyyppistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana!<3 Suosittelen!:)
   Mulla on kertynyt maljakkoon erilaisiaheiniä kukkakimpuista. Ehkä jossain kohti kokeilen niillä...

   Poista
 2. Todella kaunis kranssi. Ihanasti sopii appelsiinin sävy vihreän kanssa yhteen.
  Mukavaa loppiaista sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi!<3 Olen ihastunut jotenkin tosi paljon tuohon metsänvihreään ja toisaalta keltaiseen! Enpä olisi uskonut...;D
   Mukavaa loppiaisiltaa ja uutta viikkoa!<3

   Poista
 3. Hauskaa uusiokäyttöä! Meillä on ihan omasta metsästä haettu tavallinen kuusi, jota uusiokäytän vaan siten että leikon oksat rungosta ja heittelen ne talon sinulle kukkapenkkeihin. Meillä on aika vähän lunta ja nuo havut suojaavat varsinkin talon seinustalla perennoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina!<3 Mulla oli samanlaisia mietteitä...Mietin, että pitäskö havut vielä nakella kukkapenkkien suojaksi, mutta en ainakaan vielä tehnyt sitä. Lupaavat koko ajan plussaa tai vain pientä pakkasta. Saas nähdä, kuinka kylmää tänä talvena tulee ja missä vaiheessa!

   Poista
 4. Tää on ehkä hienoin mun näkemä kranssi ikinä! Tykkään ihan tosi, tosi paljon <3. Ja ainekset vastaavaan olisi mullakin olemassa, kun löytyy sekä Parolan iso rottinkirengas, hyväkuntoinen (joskin sentään jo ulos kannettu) joulukuusi ja pihatuijat. Mutta tiedän jo valmiiksi, että valmista ei tule, koska pitäisi ensin aloittaa ja se tuntuu jo ajatuksena mulle liian haastvalta :D. Siispä ihailen tätä sun kranssia kuvissa.

  PS. kiva kuva jälleen kranssista & tekijästä <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos sinä ihanainen!<3 Olen niin otettu sanoistasi, tekisin sulle oman kappaleen suit sait sukkelaan, jos kranssin luovuttaminen kävisi helpommin! Tosin aloin myös epäillä, ettet ole nähnyt kovin montaa kranssia.;)) No, mulla oli muuten noita käynnistymisongelmia asian suhteen, melkein viikon tarvitsin miettimisaikaa, koska mulla ei oikeastaan edes ollut tarvetta tuolle kranssille!:P Sinänsä on kyllä ihanaa, kun sitten saa jotain näkyvää aikaiseksi ja se tekeminenkin vie ajatukset hyvin siihen luomisprosessiin.:D Kuulostaapa hienolta!

  Voi, kun asuisimme lähempänä toisiamme! Voisimme yhdessä väkerrellä kaikkea kivaa...
  Ihanaa vuoden aloitusta Annukka!<3

  VastaaPoista
 6. Ihana kranssi! Meidän kuivatettaviksi aiotut appelsiinit meikin parempiin suihin. Jospa ensi jouluksi tämä hämäläinen saisi kuivatetuksi niitä. Täytynee laittaa muistutus marraskuun puoliväliin. ;) Olen haaveillut erilaisten kranssien teosta vuosikaudet, mutta valmista ei ole tullut, vielä!
  Kuusentuoksuisin terveisin Tuija

  VastaaPoista