lauantai 14. syyskuuta 2019

Upea koti maalaismaisemissa, lähellä kaupunkia


Pääsin pitkästä aikaa leikkimään sisustustoimittajaa, kun kävin kuvaamassa kotia, josta kirjoittaessa taitavat superlatiivit loppua kesken. Olin joka kerta ohi ajaessani ihaillut tätä taloa, niinpä hämmästykseni ja riemuni oli suuri, kun  ajoin vähän yli vuosi sitten talon pihalle. Talon omistaja, Tiina Roos-Luumi, pyörittää toisena työnään Tiinan pihapuotia, ja sinne olin tuolloin menossa vaateostoksille. Heti ensitapaamisella oli puhetta, että tulisin mielelläni kuvaamaan talokaunotarta pihapiireineen. Viime viikolla vietin sitten erittäin rattoisan parituntisen Tiinan kanssa jutellen ja kotia kuvaten. Tapasin myös talon isännän Tapsan, jolla on juuri nyt työn alla piharakennuksen viimeistely. Piharakennus noudattaa talon kanssa samaa tyyliä ja se on syntynyt pääasiassa ylijäämätavararasta.

Muistan kiinnittäneeni huomiota ohiajellessani talon amerikkalaistyyliseen ulkoasuun. Avokuistit ja kattolyhdyt tuovat mieleen amerikkalaiset kodit. Kodin ulkokuori onkin Kannustalon Long Island -mallistosta. Tapsa on rakennusalan ammattilainen, ja hän on rakentanut kodin, jonka jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty ja huolella toteutettu. Tämän kodin rakentamiseen käytettyjä työtunteja on tuskin laskettu!   
Heti sisään astuttaessa tulee vastaan eteisaula, jollaisia ei juuri suomalaisissa kodeissa näe. Tila aukeaa ylös toiseen kerrokseen,  ja tyylikäs portaikko alkaa ulko-oven suusta. Kristallikruunu ja elokuva-aiheiset julisteet aulan seinällä sopivat tyyliin täydellisesti. Tapsan tekemät listoitukset ja koteloinnit ovat kerrassaan mykistävän hienot.Perhe asui aiemmin Lahdessa Jalkarannassa tilavassa rivitalokodissa, etsinnässä oli mm. kesämökki. Sitten syntyi ajatus uuden rakentamisesta tälle paikalle. Nykyisen talon paikalla oli aiemmin Tapsan lapsuudenkoti. Tilaan kuuluu myös ympäriltä peltoja, jotka ovat vuokralla. Ulkokeittiön seinässä on vielä lautoja vanhasta mummon mökistä, joka talon tieltä on purettu. Muistaakseni myös kesäkeittiön tiilet ovat vanhan talon peruja.

Tiina kertoi, että heidän tänne muuttaessaan, kotiin ei hankittu oikeastaan mitään uutta sänkyjä lukuunottamatta. Kodin tavarat ovat kulkeneet mukana vuosikymmeniä. Esimerkiksi olohuoneen sohvat on verhoiltu useita kertoja. 


Keittiössä on suuri saareke vesipisteineen, kaasuliesi ja hauska ruutulattia. Ikkunaseinällä oleva kaappi on peritty. Se oli edellisessä kodissa yhtenäisenä, mutta tänne se halkaistiin poikki, ja yhdestä kaapista saatiin sekä allaskaappi, että yläkaappi, jossa on säilytystilaa astioille. Toisella seunustalla oli kolo, johon Tapsan oli tarkoitus rakentaa kaapisto. Sattumalta Antiikkitukusta löytyi kaappi, joka meni tuohon koloon juuri ja juuri, eikä kaapistoa tarvinnutkaan sitten rakentaa.

Alakerrassa on olohuoneen ja keittiön lisäksi kodinhoitotilat ja sauna. Perheen koirat olivat tuolla omassa rauhassaan, mitä nyt haukahtelivat välillä, kuin kysyäkseen, että miksi meidät on tänne laitettu.:) Olohuoneen yhteydessä on iso työtila, johon voi halutessaan myöhemmin rakentaa huoneen. Olohuoneesta on myös käynti lasierkkeriin. Tapsa on maalannut Tiinan pyynnöstä taulua yläkerran portaikkoon. Minusta taulu näytti jo valmiilta, mutta kuuleman mukaan täällä hiotaan kaikkea niin kauan, kun homma on valmista myös tekijän mielestä.;)


Yläkerrassa on aula, jonka kukkakuvioisiin sohvanpäällisiin taulu sopii mainiosti, kunhan se aikanaan valmistuu. Aulassa on myös perintönä saatu, oikea amerikanarkku. En tiennytkään, että arkkua käytettiin pystyasennossa. Kun arkun avaa, paljastuu sisältä kuin valtava, mukanakulkeva, vaatekaappi.

Aulan molemmin puolin sijaitsevat makuuhuoneet. Tiinan ja Tapsan poika on jo aikuinen ja asuu nykyään Lontoossa. Hän on selvästikin saanut luovuuden lahjan vanhemmiltaan perintönä. Hän osaa nimittäin ainakin kirjoittaa, piirtää, olla mallina ja ties mitä muuta. Ei voi kuin ihailla ihmisiä, joilla on noin monipuolista lahjakkuutta!

Tiinan ja Tapsan kodin pihapiiri on oma, ihana, lukunsa. Kierrätysmateriaaleista rakennettu kesäkeittiö, jonka jo tuolla alussa mainitsin, ihana oleskelutila, terassi ja uima-allas, sekä piharakennus...Suunnitteilla on vielä sauna oleskelutilan viereiseen tilaan ja vanhan maakellarin korjaus.

Paitsi että minuun teki vaikutuksen tyyli, jolla koti on toteutettu, ihailen suunnattomasti sitä kädentaitoa, jolla tätä kotia on rakennettu. Lisäksi talon tavarat kertovat melkein kaikki omaa tarinaansa. Olisin voinut helposti jatkaa Tiinan kanssa juttelua toisen kaksituntisen!


Tiina muuten kertoi, että Tapsa on innokas ja tarkka joulun laittaja! Sain kutsun tulla uudelleen joulun aikaan. Aivan varmasti aion tarttua tarjoukseen, tällainen jouluun hurahtanut kun olen.:)

Kiitos Tiina ja Tapsa, kun saan jakaa kauniin kotinne blogini lukijoiden kanssa!<3


Taina

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana koti ja pihapiiri! Ja tosiaan siinä oli Amerikkalaista tyyliä, tuli ihan omat lapsuusmuistot mieleen. Meilläkin oli kattolyhdyt ja tykkäsin istua siinä ikkunapenkillä ja katsella kadulle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin upea!<3 Sitten kun vielä tietää, että tämä on vähän toista, kuin amerikanserkkunsa, joissa on aika ohuet seinät yms...Joo. tuollaisesta lyhdystä olisi ollut varmaan pakko kiivetä katolle lapsena, jos sellainen olisi omassa kodissa ollut!;D Oih, olet saanut asua aikamoisen hienoissa paikoissa!<3

   Poista
 2. Onpa kaunis talo ja ihanan kotoinen sisustus. Talohan on aivan unelmapaikalla, näkyy vain peltoja ikkunasta <3
  Ihanaa iltaa sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin!<3 Tämä on niin rakkaudella rakennettu paikka ja tietysti Tapsalle erityisesti, kun hänen lapsuudenkotinsa siinä oli aiemmin.<3
   Kiitos Outi! Mukavaa viikkoa!:)

   Poista
 3. Upeat tilukset, ja ihana rustiikkinen ja persoonallinen paikka sisältä :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Taina itsellesi,kun kävit meillä kylässä! Nähdään taas pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina!<3 Tuskin maltan odottaa, että alatte laittaa joulua!<3<3<3

   Poista