sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Lahden Taidelainaamo - Taidetta lainaan tai omaksiSain kutsun Lahden Taidenlainaamoon blogiyhteistyön merkeissä.  Minulle tarjottiin mahdollisuutta saada lainaan teos ilmaiseksi kuukaudeksi, jonka vuokra on maksimissaan 50 euroa. Tartuin mahdollisuuteen, sillä koen, että haluan olla edistämässä taiteen tuloa osaksi tavallisten ihmisten koteja.

Taidelainaamosta olen kyllä joskus kuullut ja tiesin sen sijaitsevan Saimaankadun ja Aleksanterinkadun nurkilla, Vaahterasalia vastapäätä, Kymintie 1:ssä, mutten ollut aiemmin tutustunut Taidelainaamon valikoimiin, saati käynyt paikan päällä. Lahden Taidelainaamolla on mielestäni varsin hyvät nettisivut, joiden kautta minäkin selailin valikoimia etukäteen. Ehkä teosten kohdalla voisi olla vielä teosten mitat, sillä se on tietenkin seikka, joka vaikuttaa taideteoksen valintaan... Omat suosikkini löysin netin kautta, mutta halusin silti mennä avoimin mielin paikan päälle näkemään valikoimat "omin silmin". 

Taidelainaamon valikoimista löytyy taidetta varmasti ihan jokaiseen makuun. On maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, piirustuksia ja valokuvia... On abstraktia ja esittävää taidetta. Taidelainaamo on matalan kynnyksen paikka hankkia taidetta, sillä taideteoksen saa kuukausimaksulla kotiin, ja jos tulee katumapäälle, saa teoksen palauttaa takaisin lainaamoon. Jos taideteoksen haluaa lunastaa omaksi, se käy joko maksamalla kuukausivuokraa niin kauan, että teoksen kokonaissumma on maksettu, tai maksamalla sen vaikka kerralla, jos niin haluaa.
Itse ihastuin jo netissä Taidelainaamon valikoimia selatessani Eeva Kirilin-Heleniuksen kasviaiheisiin teoksiin. Paikan päällä en sitten osannutkaan päättää kahden erilaisen vaihtoehdon väliltä, joten otin molemmat teokset mukaan kotiin sovitettavaksi, tein siis lainaussopimuksen molemmista tauluista. Lainaamani teokset ovat nimeltään Löytöjä kasvikuvastosta  ja Siankärsämö. Näiden teosten kuukausimaksut ovat 20 euroa ja 15 euroa. Ei paha kuukausierä, jos vertaa vaikka hintaa kahvilassa käyntiin tms., mihin rahaa menee huomaamatta helposti saman verran.

Olen nyt viikon verran katsellut lainatauluja kotiseinällä. Ripustin Löytöjä kavikuvastosta julistetaulun paikalle ja Siankärsämön samaan ruuviin siimalla poronsarvien kanssa, en halunnut tehdä uusia reikiä seiniin vielä. Pidänkö jommankumman tauluista tai ehkä molemmat, en ole vielä päättänyt. Todennäköisesti toinen tauluista jää meille, mutta aion vielä katsella niitä rauhassa, ilman pakkoa ostopäätöksestä. 

Onko Taidelainaamo sinulle tuttu paikka?

Taina

8 kommenttia:

 1. On kyllä tuttua tämä taidelainaamo toiminta. Minusta on kivaa, että saa testailla, että tykkääkö jostain teoksesta vai sopisiko toinen paremmin. Ihanat taulut valitsit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Aika harvaa juttua voi kokeilla kotona näin edullisesti. Siksi esim. sohvan ostaminen tuntuu ihan hirmuisen isolta päätökseltä.:) Kiitos Outi!<3

   Poista
 2. Kauniit taulut valitsit! Miten mä en ole yhtään yllättynyt taulun aiheista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, eivät olleet lainaamollakaan yhtään yllättyneitä.;D Kiitos Minna.<3

   Poista
 3. Todella kauniit taulut löysivät tiensä teille.
  Tuo taidelainaamo on loistava juttu. Itse en ole koskaan sen palveluja käyttänyt, mutta voisin kuvitella käyttäväni.
  Se tuntuu olevan matalan kynnyksen paikka hankkia taidetta. On kiva, että kiintyessä johonkin teokseen, on kiva että voi maksaa vuokran tavoin kokonaishinnan pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina!<3 Tuossa maksussa ei tosiaan ole edes minkäänlaista korkoa ja maksaa voi isommankin summan kuin kuukausierä on, jos haluaa. Suosittelen joskus piipahtamaan! Tuo siemenkota melkein lähti mukaani, teoksen nimi on Ensi kesänä.<3

   Poista
 4. Kauniita tauluja olet valkannut! Mun mielestä taidelainaamo on loistava idea, mutta itse en ole koskaan taidetta lainannut. Vaatelainaamoa taas olen käyttänyt ja pidän hienona kehityksenä sitä, että asioita voi nykyään lainata ja käyttää yhteisöllisesti, eikä kaikkea tarvitse hankkia irselleen omaksi. Uskon, että tällainen kehitys jatkuu ja lisääntyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet asian ytimessä Hanna!<3 Lainaaminen ja yhteisomistaminen ovat tosiaan enemmän ja enemmän tulevaisuutta, ja hyvä niin. Kaikkea ei tosiaa tarvitse omistaa. Vaihtelunhaluakin saa lainaamalla ilman huonoa omaatuntoa. Sopii siis kaltaiselleni ihmiselle todella hyvin.;D

   Poista