torstai 16. maaliskuuta 2017

5 X Sisustusperiaatteeni



Ihan ex tempore päätin sisustusperiaatteistani kirjoitella, kun törmäsin tänään aiheeseen @Maria´s blogissa. Hyvä aihe! Ne tärkeimmät periaatteet ovat kyllä tulleet itselle selväksi vuosien saatossa, mutta eipä siitä varmaan haittaa ole, vaikka ne oikein kirjoittaisia ylös. Sisustamisessa ei mielestäni ole oikeaa, eikä väärää, vaikka toisinaan esim. sisustusohjelmista voi sellaisen kuvan saada. Kukin sisustaa kotinsa niin kuin tahtoo. Tietenkin!






1.  Koti on meidän perhettä varten. 

Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, vaan ainakin siihen aikaan, kun rakensimme reilu 10 vuotta sitten, tuntui vallalla olevan jonkunlainen suuruuden ihannointi, ja moniin koteihin rakennettiin järjetön määrä neliöitä, vaikka asukkaina kodissa oli ihan tavallisia lapsiperheitä. Oli vierasolohuoneita, saunoja joihin mahtuu helposti 15 ihmistä tms...No, voihan olla, että toisten kotona vieraat ovat jokaviikkoinen juttu, ja ehkä heitä varten silloin on syytä varata kotiin tilaa? Neliöt eivät mielestäni ole kodissa itsetarkoitus. Itse asiassa ajattelen, että hukkaneliöistä on haittaa, sillä jonkun nekin on siivottava. Jokainen neliö myös maksaa. Tätä kotia rakennettiin meidän perheelle ja meidän tarpeille. Sen tehtävän kotimme täyttää loistavasti. Täällä meille kaikille on riittävästi tilaa olla ja harrastaa, jopa tehdä töitä.





2.  Tavaroille pitää olla omat paikkansa.

Kestän epäjärjestystä pitemmän päälle huonosti, ja haluan tavaroiden kotona olevan järjestyksessä. On ihanaa, kun tavaroille on kodissa omat paikkansa! Jos säilytystilaa on liian vähän, täytyy karsia tavaraa, ja vaikka säilytystilaa on paljon, en halua täyttää kaikkea tilaa tavaroilla.






3. Valo ja avaruudentuntu

Rakastan luonnonvaloa ja avaruutta! Halusin kotiimme mahdollisimman suuret ikkunat, ja sellaiset myös sain. Jos nyt rakentaisimme, saisivat ikkunat olla lattiaan saakka, ainakin olohuoneessa! Kaipa mä voisin asua vaikka lasikuutiossa, jos vain valoa riittäisi.;) Avaruus, tilantuntu, on toinen seikka, johon olen pyrkinyt kaikissa kodeissamme. Huonekalujen sijoittelulla ja koolla on valtava merkitys. Jos huonekaluja joutuu siirtelemään kulkiessa tai puikkelehtimaan niiden välissä, on koti mielestäni liian ahdas.






4. Helppohoitoisuus

Kaikissa ratkaisuissa, joita tähän kotiin on tehty, on mielessä ollut helppohoitoisuus ja siivoamisen helppous. Tästä syystä meillä on mm. keittiössä valkoiset kylmäkalusteet (vaikka rosteriset olivat kovasti muodissa rakennusaikana), seinävessanpöntöt ja keittiössä, eteisessä ja kodinhoitohuoneessa laattalattia. Myös kohdat 2 ja 3 tekevät siivoamisesta helpompaa ja nopeampaa.







5.  Kotimme saa olla meidän näköisemme

Usein muutos kodissamme lähtee liikkeelle joko toiminnosta, joka ei mielestäni toimi, niin kuin haluaisin, ja josta haluan toimivamman, tai sitten ihan vaihtelunhalusta. Muotivirtaukset vaikuttavat sisustamisessakin, vaan harvan kukkaro kestää jatkuvaa ostelua. Tykkään suunnitella ja haaveilla, eikä se edes ole tärkeää, että saisin kaikki haaveeni toteutettua. Viime vuosina olen hankkinut todella paljon huonekaluja Torin kautta ja toisaalta laittanut kiertoon sellaista, mikä ei tunnu meille kuuluvalta enää.

Kodissamme asuu itseni lisäksi kolme muuta, joiden asumisen tarpeet ja toiveet pitää ottaa huomioon. Jos eläisin yksin, tuskin olohuoneesta löytyisikään  (mun mielestä) jättisuuri televisio, tai  kaikenlaisia pelikonsoleita ja laitteita olisi paljon vähemmän. Joskus kukat ovat haitanneet television katselua, ja niitä on tietenkin saanut siirtää katselun tieltä. Kuten kuvasta näkyy, jalat saa nostaa sohvapöydälle, ja lapset ovat sen päälläkin teputelleet pieninä. Sängyt eivät ole useinkaan pedattuna arkisin ja tavaroita lojuu paikoissa, joihin ne eivät kuulu. Kompromisseja täytyy siis olla valmis tekemään, kun yhdessä eletään.




 
Millaiset asiat ohjaavat sinun sisustamistasi? Olisi kiva kuulla.
 Hip hei, se on huomenna jälleen Kukkailottelun aika! Huomiseen!

Taina

 

12 kommenttia:

  1. Allekirjoitan kaikki kohdat 😊

    Isoista hukkaneliöistä pienempään muuttaneena olen enemmän kuin tyytyväinen. Toki meillä tuota avaruutta ei ole, mutta pystyn asian kanssa elämään, kun kaikki on muuten kunnossa.
    Keittiön laattalattiasta olen kyllä eri mieltä siinä suhteessa, että laatta on jaloille äärettömän raskas, jos keittiössä touhuaa paljon. Mutta toki siivouksen kannalta ihan ehdoton 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikoinaan kun elettiin kolmiossa kahdestaan, ennen lasten syntymää, koin ylimääräisen makkarin ihan turhaksi. Emme tehneet sillä huoneella käytännössä mitään, toki lasten syntymä korjasi asian.;D
      Laattalattia on tosiaan kova jalan alla, ja toisinaan meillä kylmäkin, kun lattialämmitys reagoi hitaasti lämpötilan muutoksiin. Luultavasti valitsisin keittiön lattiaan mikrobetonin. Se tuntui ihanan pehmeältä jalan alla, ja puhtaanapito ilman saumoja olisi ihan täydellistä!<3

      Poista
  2. Hyvät periaatteet. Voisin allekirjoittaa minäkin kaikki. Seinävessanpöntöt on kyl hyvä ratkaisu. Helppo siivota. Meil ei oo, olis kiva jos olis. Yläkerrassa on vessasuihkuyhdistelmä, jossa lattiakaivot, joten suihkuttelen surutta koko pöntön. Alakerran vessa on hankalampi siivota kun ei ole lattiakaivoa. Vitsit mikä vessa-avautuminen, sorry! 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiva vain, kun avauduit!<3 Meillä ei vessoihin ole laitettu lattiakaivoja, kun en ymmärtänyt, mihin niitä siellä käytettäisiin. Siis noin! Nyt ymmärrän!:D Meidän timpuri oli hieman ihmeissään noiden meidän pönttöjen kanssa, sillä ne olivat silloin vielä suht tuore juttu. Hyvin ne seinälle asettuivat kaikesta huolimatta.:) Sait säkin nyt vähän vessa-avautumista.;D

      Poista
  3. Tosi hyvät nuo sinun sisustusperiaatteet. Omia joutuu ihan miettimään, niin se olisi postauksen paikka. Teillä on ihana harmonia kodissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teresa!<3 Rakentaessa näitä joutui miettimään perinpohjaisesti.:)

      Poista
  4. Hyvät periaatteet!
    Voisi olla jopa omiani ;) Itsekin voisi toteuttaa postauksen tästä aiheesta.
    Meille pitäisi tehdä vessaremppaa, ja olenkin miettinyt tuota seinävessanpönttöä. Vessamme on niin pieni, joten olisi paljon helpompi siivota jos olisi pönttö seinässä. En vaan tiedä, että pystyykö sitä toteuttamaan rivitalossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ellen!:) Jään odottamaan sun postausta aiheesta!
      En usko, että seinäpöntön asentamiselle olisi estettä rivitalossa. Viemäri on muistaakseni samalla tavalla olipa kyse seinäpöntöstä tai ihan tavallisesta. Seinäpönttö ripustetaan sellaiseen telineeseen..muistaakseni...ja siitä telineestä saa oivaa laskutilaa vessaan. Toki se myös syö pituussuunnassa senttejä vessasta. Nämäkin ovat menneet kovasti eteenpäin reilussa kymmenessä vuodessa. En tiedä, onko noissa seinäpöntöissä nykyään myös kauluksettomia malleja. Sellaisen ottaisin mielelläni! Tiedäthän, kuinka ällöä on, kun sinne vessan kauluksen alle menee tavaraa.:( Nyt meni kyllä ihan vessajutuiksi!:D

      Poista
  5. Komppaan minäkin näitä periaatteitasi. Valo ja avaruus ovat minullekin tärkeitä. Ovat olleet ensimmäisestä omasta kodista asti vaikka silloin puhuttiinkin aivan eri neliöistä. Pienissä yksiössäkin on eroja. Ja suureen vessakeskusteluun: seinäpytystä haaveilen. Meidän remppa tehtiin samoihin aikoihin kuin teidän rakentaminen ja nuo pytyt olivat tosiaan hiukan harvinaisempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avaruuteen tietenkin vaikuttaa neliöt ja pohjaratkaisut, mutta aika paljon voi tosiaan saada aikaan sisustuksen väreillä ja kalustuksella. Onhan meillä Ikea!;D Silloin meidän nuoruudessahan sitä ei vielä ollut.:)
      Suuri vessakeskustelu!:))) Ugh! Seinäpöntöt on hyvät!:D

      Poista
  6. Tartuinkin tähän haasteeseen, mutta vaati vähän pidemmän ajan pohdiskelua! :) Onni on erilaiset sisustustyylit! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva!:) Mulla tää postaus syntyi tosiaan samalta istumalta, kun kävin Marian postauksen lukemassa.:) Niin totta, olisi aivan kamalaa, jos kaikki kodit olisivat samanlaisia! Saan itsekin inpiraatiota hyvin erilaisista kodeista.:D

      Poista