keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Kohti stressitöntä jouluaSain Oranssia -blogin Veeralta kivan Stressitön Joulu -haasteen. Haasteen toteuttamiseen Veera antoi vapaat kädet, joten ajattelin yksinkertaisesti kirjoittaa, mitkä asiat tekevät omasta joulustani stressittömän tai ylipäätään tuovat minulle jouluntunnun.

Olen jouluihminen. Mietin joulua usein kesälläkin, ihan hyvällä mielellä, ilman ahdistusta. Sitä, olenko pätevä antamaan neuvoja stressittömään jouluun, on vaikea itse arvioida. Kysäisin tätä postausta miettiessäni yhtenä iltana nukkumaan menneessä mieheltäni, olenko hänen mielestään oppinut olemaan stressaamatta joulusta, ja sain vastaukseksi uneliaan joon.:)


Joskus olen ostanut joululahjoja jo tammikuussa alesta, ja suuritöisiä lahjoja olen aloittanut elokuun helteellä. Jotain on vuosien varrella tapahtunut, sillä tuollaista ei ole tapahtunut moneen vuoteen. Tykkään ylipäätään ostaa lahjoja, ja tietenkin tykkään myös saada niitä! Kun ostan mitä tahansa lahjaa, yritän miettiä lahjan saajaa, jotta lahja olisi mieluinen. Viime vuosina en ole enää ostanut lahjoja tammikuussa, sillä olen lakannut ostamasta velvollisuuslahjoja, ja yrittänyt sanoa muillekin samaa...paitsi miehelleni, koska on niitä lahjoja kuitenkin kauhean mukava saada!.;) Häneltä yleensä toivon jotain teknistä, sillä sellaisen hankkiminen on hänelle mieluisinta. En ole ihan vielä valmis luopumaan joululahjoista kokonaan, edes aikuisten kesken, sillä antamisen- ja saamisenilo jäisi silloin kokematta. Muutama vuosi sitten sovimme siskoni ja veljeni kanssa, että vaihdamme itsetehdyt lahjat, ja ne lahjat olivatkin lopulta todella mieluisat.
Useimmilla ihmisillä on tavaraa enemmän kuin tarpeeksi. Niinpä vaikkapa elokuva- tai konserttiliput, hierontalahjakortti, omatekoiset syötävät lahja tai joku oma lahjakortti (esim. lapsenvahdiksi lupautuminen) ovat mielestäni hyviä lahjoja. Tuskin kukaan haluaa joulun jälkeen tuskailla, mihin  kaappiin saisi lahjat mahtumaan...

Jo monta vuotta meidän pojille on hankittu yleensä yksi kalliimpi lahja, jota he itse ovat toivoneet. Joskus he ovat osallistuneet joululahjaansa omilla säästöillään, jos se on ollut meistä liian kallis lahjaksi. Esikoinen muistaakseni toivoi viime jouluna rahaa, ja sitä hänelle sitten annettiin lahjana. Joulun jälkeen onkin paljon järkevämpää mennä aleen esim. vaateostoksille. Vaatteisiin nimittäin menivät nuo lahjarahat. Meillä on tapana avata lahjat vuoronperään ja yksitellen. Lahjojen aukaiseminen on rituaali. Jää sitten paremmin mieleen sekin, keneltä mikäkin lahja on tullut.

Joulukirjat ja -lehdet kuuluvat olennaisesti omaan loppusyksyyni. On ihana miettiä, mitä kaikkea voisi tehdä! Muistan lukeneeni jostain kauan sitten, että lukematon kirja on mahdollisuus. Minulle nuo joulukirjat ja -lehdet tarjoavat samantapaisen mahdollisuuden, paitsi tehdä jotain omin käsin, myös mahdollisuuden uppoutua joulutunnelmaan, unelmoida kiireettömyydestä ja joutilaisuudesta. En todellakaan ajattele, että minun pitäisi tehdä kaikki ne kivat jutut, joita maailma on pullollaan!Ilman joulumusiikkia ei taitaisi minulle tulla joulua ollenkaan! Joskus olen kuunnellut joululevyjä jo lokakuussa, mutta perheen vuoksi yritän lykätä sitä hieman lähemmäs joulua.:P Ostan yleensä joka vuosi ainakin yhden uuden joululevyn, tosin Arkihuolesi kaikki heitä -levyllä on erityinen sija jouluissani. Sitä en kuuntele vielä marraskuussa, vaan vasta ihan lähellä joulua. Sain viime vuonna lahjaksi Anna Erikssonin joululevyn "Gloria". Levy soi nyt tuossa taustalla, suosittelen lämpimästi!

Jouluinen tunnelma ei vaadi kodin puunaamista lattiasta kattoon, eikä jokaisen paikan koristelemista. Siisteys on toki mukavampaa kuin sotku. Siivoukseen kannattaa valjastaa koko perhe, tai sitten tyytyä sammuttelemaan valot... Joulukuusi, kukkaset ja kynttilät ovat minulle ne pakolliset koristukset, jotka tuovat joulutunnelman.


Viime vuosina olemme viettäneet joulua oman perheen kesken, ja se kyllä kieltämättä vähentää stressiä. Syömme niitä ruokia, joista me tykkäämme. Teemme niitä asioita, joita haluamme jouluna tehdä. On ihanaa, kun ei tarvitse tehdä tietyllä kellonlyömällä tai kiirehtiä. On aikaa nauttia yhdessäolosta ja niistä kaikkein rakkaimmista ihmisistä.<3


Kiitos Veera kivasta haasteesta!<3 Haasteen saa puolestani napata tästä mukaan jokainen. Lukisin mielelläni teidän ajatuksianne stressittömästä joulusta! 

Joulumielellä,
Taina

 

p.s: Postauksen sydänkranssin väkersin viime viikonloppuna parin viikon takaisesta sidontakurssista inspiroituneena. Poimin lenkkipolulle tipahtaneita haavan oksia, joista muotoilin sydämen ohuen rautalangan avulla. Lisäsin lehtikuusen oksasta (kävyllisiä) pätkiä, ja lopuksi vielä pientareelta löytämiäni ruskeaksi muuttuneita siankärsämönippuja. Kranssi sai paikan Kesähuoneen ovenpielestä. Sopii täydellisesti tuohon Vain rakkauskirjeitä -kyltin yläpuolelle, kunhan saan naulan siihen jälleen naputeltua!

Syysarvontaan tästä

12 kommenttia:

 1. ;) Ai se naula....:D
  Onko sterssitöntä joulua? itse 'stressaan' ihan tietoisesti ja omasta halusta, koska niin saan kaikki onnistumaan ja toimimaan parhaitten. Tuleva joulu on siitä erikoinen, että olen kotona KOKO joulun! Työpaikan ovet menee kiinni ennen joulua ja avautuu vasta uudenvuoden jälkeen...Uusi elämys koko perheelle <3... ja stressin aihe minulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Pari viikkoa sitten korjasin sulta saamani kranssin sisälle, kun tajusin, että aika kesäisellä mentiin.:) Enkä tietenkään ole muistanut naputella naulaa myrskyn nappaaman naulan tilalle. Se on vähän jännää puuhaa, kun pelkään, että saan ovesta ikkunan rikki.:O

   Ja aivan mahtavaa, että sulla on oikea loma jouluna!<3 Olen varma, että tykkäät ja nautit, kun saat leipoa ja kokkailla lapsille!:D Sä oot niin emo, niin kuin mäkin!<3

   Poista
  2. Oikeesti haluisin olla vain oman porukan kanssa ja vaikka maalla, mutta minulla on kyllä minimaalisen pieni 'pelko'/aavistus-kauhistus takaraivossa, että saadaan yksi Aa-noppi-henkilö kaupanpäälle....:/
   Saanko silloin tulla teille??? ;D

   Poista
  3. Iiks!:/ Oi ja voi! Tottakai!<3

   Poista
 2. Kirjoitit jo mun puolesta kaiken oleellisen eli "Viime vuosina (meidän tapauksessa tosin aina) olemme viettäneet joulua oman perheen kesken, ja se kyllä kieltämättä vähentää stressiä. Syömme niitä ruokia, joista me tykkäämme. Teemme niitä asioita, joita haluamme jouluna tehdä. On ihanaa, kun ei tarvitse tehdä tietyllä kellonlyömällä tai kiirehtiä. On aikaa nauttia yhdessäolosta ja niistä kaikkein rakkaimmista ihmisistä.<3).
  Aamen!

  Tästä joulusta tulee erityinen, kun saadaan pitkästä, pitkästä aikaa molemmat pojat kotiin <3. Muuta en tarvi.

  (Tuli noista lahjoista mieleen yksi mun vanhan blogin postaus, jonka voisin kaivella arkistojen kätköistä ja kopioida tekstin ihan sellaisenaan. Kuvaa niin hyvin miehen ja mun lahjakulttuuria :D).


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, aivan ihanaa, kun saatte pesueen jouluna kasaan!<3 Joko teidän pojilla on vakavampia tyttöystäviä, sellaisia, joita tuodaan näytille?:) Tässä keski-ikäisyydessä on omat hyvätkin puolensa! On noi omat systeemit jo muotoutuneet, ei tarvitse etsiä sitä "meidän tapaa viettää joulu", eikä sukkuloida sukujen välissä.;D Paljon helpompaa ja mukavampaa! Vaikka on niissä sukujouluissa oma viehätyksensä, varsinkin lapsena.<3

   Hei, kaivapa se teksti! Haluan lukea!!:D

   Poista
 3. Sievä sydänkranssi!
  Ja kyllä minäkin rakastan uppoutua joululehtiin ja kuunnella joulumusiikkia!
  Siitä se tunnelma lähtee sekä piparkakkujen tuoksusta!
  Se Annan CD kuulostaakin hyvältä...joku ikivanha levy Annalta jouluisia säveliä löytyy, mutta tuoreempi versio voisi koukuttaa!
  Stressitöntä joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!:) Onkohan siellä etelässä vaikeampi virittäytyä joulutunnelmaan? Kuuntelisin varmaan Sylvian joululaulua päivät pääksytysten, jos olisin Välimerellä.;)
   Tuskin olisin ostanut Annan levyä itse, mutta yllätys oli sitä suurempi, kun laitoin levyn soimaan ja tykkäsin! Samaa sinulle!<3

   Poista
 4. Kiva, että olet mukana haasteessa! Toi onkin hyvä idea, että isolla joukolla osallistutaan yhteiseen lahjaan, jota saaja on vartavasten toivonut! Varmasti kiva saada yksi oikein mieleinen lahja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera loistavasta aiheesta!<3 Olen kyllä jokaisen postauksesi lukenut, ja osan useampaan kertaankin, vähän niin kuin muistutuksena itselleni.:) Jospa ehtisin viimein kommentoimaankin blogiisi!
   Pojat on tykänneet, kun ovat saaneet yhdet oikein mieluisat lahjat, enkä muista muutenkaan, että olisivat itkeneet lahjojen vähyyttä. Pienempänä niitä paketteja oli ihan liikaa minun mielestäni. Kai noille muksuille on kiva ostella. Joskus olemme kyllä sopineet esim. kummien kanssa ja omien kummilasten vanhempien kanssa, että pakettiin onkin ostettu jotain tarpeellista. Kun paketteja on useampi, ei sitten harmita, vaikka kaikki paketit eivät heti tuntuisi kauhean mieluisilta.;D

   Poista
 5. Ihana tuo joululahjat ostetaan jo tammikuussa. On siis olemassa muitakin jouluihmisiä :) Kuulostaa kiireettömältä ja mukavalta joululta. Täytyy käydä kurkkaamassa tässä lasten päikkäreiden aikana muidenkin stressitön joulu-postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, juu, olen jouluihminen ollut jo pienestä pitäen!:)) Tänään kun mies lähtee muutamaksi tunniksi reissuun, taidan taas laittaa joululevyn soimaan...:D

   Poista