sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Viherkasvien comebackKun aikoinaan muutin omaan kotiin, oli minullakin olohuoneessa mäntypuinen kukkapöytä. Muistan ainakin omistaneeni kiinanruusun, kirjovehkan, kodinonnen, rönsyliljan ja kultaköynnöksen. Sitten kuvioihin astui mies, joka on allergikko, ja samoihin aikoihin viherkasvit alkoivat tuntua vanhanaikaisilta, joten kasvit saivat lähteä. Ainoa viherkasvi meidän taloudessa on ollut jo vuosia rahapuu, jonka hankin tähän kotiin muutettuamme, kai toivoin, että se auttaa meitä selviämään talolainastamme.;D Talvisin olen yleensä vienyt senkin töihin, sillä siellä se on voinut todella hyvin, liekö syynä hiilidioksidipitoinen ilma vai mikä...Tällä hetkellä rahapuu on kuitenkin kotona, ja pakko myöntää, se on aika huonossa kunnossa. Kannoin sen tänään suihkun alle, ja toivon sen vielä toipuvan. Kastelu on ollut huonolla tolalla tämän kesän aikana.

Viimeksi käydessään äitini toi ystävältään tuoksupelargonian, vai kenties palsamipelargonian oksan (?), joka oli tähän mennessä ehtinyt kasvattaa aikamoiset  juuret juomalasiin, johon äitini sen aikaa sitten törkkäsi. Tänään muistin viimein käydä ostamassa pussillisen multaa, jotta sain pelargonian istutettua. Katsotaan nyt, miten se tuosta lähtee. En ehkä löysi rahojani sen juurtumisen puolesta.;D 

 Ruukun ostin kesäreissullamme Loviisan aitasta. Tykästyin kovin tuohon mustaan ja tyylikkääseen ulkoasuun, enkä millään voinut jättää ruukkua hyllyyn, vaikka ruukkuja mulla on tietenkin varaston hyllyt pullollaan. Ei kuitenkaan mustaa. Vihreä ja musta on yksi lempiväriyhdistelmistäni.<3 Tuossa pelargoniassa on aivan ihana tuoksu, kun sitä hieman hipaisee! Siinä on raikas, ei liian voimakas, tuoksu, joten toivon, että jos saan kukan juurtumaan, se ei aiheuttaisi oireita miehellä tai esikoisella.

 
Viherkasvithan ovat tehneet viime vuosina villiä paluuta, jopa amppelit ovat taas muodissa! Kumma juttu, mutta niin hyvältä naruamppelit vuosien jälkeen näyttävät, että olen sellaista miettinyt tuohon olohuoneen ikkunan eteen. Katsotaan nyt ensin, mahtaako pelargonia juurtua, ja kuinka käy rahapuun!

Joko teillä on viherkasvit tehneet comebackin?

Taina

12 kommenttia:

 1. Rönsylilja ja Kodinonni oli just ne peruskasarikasvit, jotka myös mun ensimmäisestä omasta kodista löytyi. Onni ei tosin kauaa kukoistanut, mutta rönsy reuhotti simpukka-amppelissa senkin edestä :D

  Mulla ei oikein toi viherpeukalo ole oikealla paikallaan tai sitten tässä talossa on epäsuotuisa ilmasto, mutta tänä syksynä olen päättänyt taas kerran yrittää. Justiin ostiin pari viherkasvia, joissa oli lupaava "easy care"-merkintä. Ans kattoo ny.

  Rahapuuta en ole koskaan saanut pysymään hengissä. Mutta häälahjaksi saatiin ystäviltä aikanaan erityisen mieluinen yksilö. Siihen kun oli lehtien lomaan ohuella rautalangalla kääritty vihreitä sadan markan seteleitä tiukoille rullille. Sovittiin miehen kanssa, että niitä ei käytetä mihinkään arkipäiväiseen, mutta yhtenä päivänä oli pakko pari rullaa uhrata lähiruokakauppaan. Olivat sen verran kippuralla ne setelit, että myyjä kysyi niitä aukoessaan, että "Kasvaako teillä nää rahat puussa vai miks nää on tämmösiä?". Puussapa hyvinkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! Olen joskus nähnyt noita tuollaisia rahapuita, joissa "kasvaa" oikeasti rahaa, ja sellainen olisi kyllä oikein kiva viherkasvi!;D Aika tavalla kädestä suuhun elettiin meillekin silloin opiskeluaikaan, ei ollut edes Ikeaa, eikä Lidliä!:D

   Oli mulla aika monta vuotta pari St Pauliaa, ja nekin vein töihin. Siellä tosiaan lapset kai hönkii niin paljon, että kukat on tykänneet. Talvellahan mulla olu tuossa ikkunalla myös se magnolia, joka nyt on pihalla. Saa nähdä, kuinka sen käy talvella! Oliviipuiden kanssa olen ollut aivan tumpelo. Meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi vileää paikkaa talvella, jossa olisi vielä valoisaakin. En mä mistään sisäpuutarhasta haaveile (ainakaan vielä), mutta nuo pari yksilö olisi kiva saada kestämään!:) Onneksi aina voi ostaa kimpun kukkivia!

   Poista
 2. Minullakin oli ekassa omassa kodissa paljon viherkasveja: kirjovehka, kodinonni, viirivehka, juoruja ja tietysti kaktuksia. Niillä sai helposti ja edullisesti kodikkuutta muuten niin ankeaan kotiin ja äiti oli mielissään, kun aina kinusin kukan oksia juurrutettavaksi.
  Nyt on ollut useampi vuosi välissä, ettei pahemmin ole ollut huonekasveja. Mutta tänä syksynä niihin on taas hurahdettu kunnolla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se muoti vaikuttaa, halusi tai ei.:) Sinänsä kasveilla saa tosiaan edullisesti viihtyisyyttä luotua, joten tämä on minusta ihan toivottu trendi. Samalla voi kehittää omaa viherpeukaloaan.:D

   Poista
 3. Rönsylilja oli minullakin ekassa omassa kodissa. Sen jälkeen viherpeukaloyrityksetkin olivat pitkään tuhoon tuomittuja ja jossain vaiheessa menin puhtaasti silkkikukkalinjalla. Kunnes sain mummoltani valtavan kokoisen kiinanruusun "hoitoon harvennettavaksi". Tai omia sanojani nuo olivat, mutta kasvi oli mummoni kotiin liian suuri ja sain sen kun minulla oli kuulemma paremmin tilaa. Lupasin palauttaa pienempänä versiona, mutta kasvilla ei ollutkaan palautusoikeutta, vaikka olinkin se pienentänyt aika kivan näpsäkän kokoiseksi ;) Mutta joo, viherkasvit kiinnostavat nyt uudelleen ja läheltä piti, etten tänään käynyt hakemassa jotain klassista vihreää meille. Lähipäivinä... Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan kokonaan unohtanut, että mullakin oli silkkikukkavaihe!:D Tuolla ne kallat ja lenikit on edelleen kodinhoitohuoneessa tallessa. Lisäksi löytyy pieni nippu laventelia ja pieni ruusu tekoversiona.:) Kesähuoneeseen voisinkin viedä jotain noista sitten, kun kukkivat loppuu puutarhasta!
   Viime talvena mun ois tehny kovasti mieli appelsiinipuuta ihan aitona, mutten raaskinut ostaa, koska luultavsti oisin sen ihan pien tappanut. Oisko sulla ollu mielessä anopinkieli? Voisin kuvitella teille.:)

   Poista
 4. Minun ensimmäinen viherkasi oli limoviikuna ja sainkin sen kasvamaan ja olemaan hengissä useita vuosia, nyt viime vuosina en ole saanut mitään menestymään mutta harjoitus tekee mestarin joten ehkä olisi aika taas ostaa jotakin viherkasvia kotiin :) Mukavaa alkanutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikin mieleen, että viime syksynä ostin kummituspuun, ja se näytti tosi kivalta kuolleenakin.;D Jotenkin aika tuntuu nyt olevan kypsä noille viherkasviyrityksille.:)
   Oikein hyvää viikkoa Elina!<3

   Poista
 5. Pari viherkasvia talosta löytyy, mutta siihen se sitten jääkin. Vai lasketaanko ikkunalaudan yrit mukaan? :) Tiloja kasveille ei hirveästi ole ja taaperon kanssa en vielä kauheaa kasviarmeijaa ikkunalaudoille halua. Muuten saa olla aina siivoamassa multaa lattialta ja ruukutkin ovat vaarassa - ja pikkuinenkin, kun monet sisäkasvit kuitenkin ovat myrkyllisiä. Näillä mennää nyt.

  Aurinkoista viikkoa ja onnea juurtumiseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, erilaiset yrtit on tulleet varmasti jäädäkseen. Milloinkahan ne tulivatkaan meidän keittiöihin ja puutarhoihin...Muutos tapahtuu aina vähitellen, niin sitä ei huomaa selvästi. Muistan kyllä tuon ajan, kun mitään ei oikein voinut olla pienten kätösten ulottuvilla, tai ainakin piti varautua siihen, että kaikki levitellään pitkin lattioita. Viherkasvit huonosti sopivat tuohon yhtälöön.;D

   Puuh! Yritän täällä puhkua noita sadepilviä, mutta kivaa viikkoa joka tapauksessa!<3

   Poista
 6. Vähän samoja ajatuksia. Mieli tekee amppelia ja jotain peikonlehteä. Ne näyttävät pitkästä,aikaa hyviltä. Kivaa viikkoa Taina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos amppeli osuu sopivasti kohdalle, niin varmaan sellainen pitää tähän olohuoneeseen ripustaa ja jotain pienesti roikkuvaa siihen.;D Kivaa viikkoa Kati! Se on onneksi taas jo puolessa välissä.:)

   Poista