tiistai 7. huhtikuuta 2015

Lukemisen ilostaPääsiäisvapaat eivät ihan menneet, kuin olin ajatellut. Onneksi se ainoa tavoite, joka minulla pääsiäiseen liittyen oli, tuli täytettyä. Sain nimittäin luettua Tommi Kinnusen Neljäntienristeys. Hieno kirja, joten sitä on pakko suositella! Alunperin Omppulan Suvi kirjaa suositteli, ja kuinka ollakaan, sain kirjan hiljattain äidiltäni, joka oli tykännyt myös siitä. 
Olen ollut ennen muinoin todellinen kirjojen suurkuluttaja. Muistelen kaiholla niitä öitä lapsena ja nuorena, kun lomalla saattoi lukea aamuun asti. Vielä päälle kaksikymppisenä luin kirjoja, aina vain kun suinkin ehdin. Tuolloin aloin myös pitää lukupäiväkirjaa, joka mulla on edelleen tallessa. Lasten synnyttyä lukeminen keskittyi enemmän lehtiin, ja nykyään sitten lehdetkin meinaa jäädä lukematta, kun blogit, Pinterest yms. vie luppoajan. Toisaalta myös televisiota tulee katsottua nykyään aika valikoiden...Joka tapauksessa haluaisin olla se entinen lukutoukka, mutten siihen millään kykene. Ehkä sitten eläkkeellä!;D

Tästä lukemastani kirjasta vielä: Se on kuvaus kolmen sukupolvesta ja neljästä ihmisestä, jotka elävät osittain samaa tarinaa. Kolme kertojaa on naisia, ja minusta oli jännä, miten mies on osannut kirjoittaa niin taitavasti naisen näkökulmasta. Kirja pisti miettimään mm. tasa-arvoa, eikä pelkästään naisnäkökulmasta, vaan myös miesten tasa-arvoa; Saada olla sellainen kuin on ja haluaa olla, sukupuolesta riippumatta.

Kirja tarjosi myös mielenkiintoista tietoa lähihistoriasta, joka mulla on tavallaan ollutkin, mutta joka muuttui niin paljon elävämmäksi tämän kirjan kautta. Eipä ole aiemmin tullut mieleen mm. sellainen seikka, että evakkoon lähteneet ihmiset ovat saattaneet asua korsuissa kotiinpalattuaan, tai että Pohjois-Suomesta piti lähteä evakkoon kävellen satoja kilometrejä, kun ei ollut edes junarataa, kuten vaikkapa Viipurin evakoilla...ja vaikka se, että vielä muutama vuosikymmen sitten homous oli rikos, josta saattoi oikeasti joutua tuomiolle ja vaikka hullujenhuoneeseen suljetuksi. 

Elän toivossa, että Neljäntienristeys ei jää ainoaksi lukemakseni kirjaksi tänä keväänä, vaan nyt otan tavoitteekseni lukea jonkun toisen kirjan heti tähän perään. Mitä sinä suosittelisit?

Taina 


p.s: Kahvi ja päärynä-kinuskijuustokakku kruunaavat lukuhetken.;D
12 kommenttia:

 1. Itse olen sellainen - en lue lainkaan / luen neljä kirjaa putkeen -ihminen.... Nyt on mennyt pitkään tuo "en lue lainkaan" - elämäntilanne... :( Jotenkin en saa tartuttua kirjaan - yöpöydällä on useampia odottamassa...
  Minä rakastan dekkareita - vanhoja ja uusia. Ja yksi lemppari nuoriso/lastenkirja vetää aina joskus puoleensa vieläkin: Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli... Joku juttu mikä siinä kolahtaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle käy lukessa niin, etten kuule tai näe muuta. Kirjan pois laittaminen voi olla vaikeaa.;) Mäkin luen yleensä dekkareita, tämä oli ohan poikkeus mun tottumuksista. Juuri vähän aikaa sitten aloin lukemaan meidän nuoremmalle Veljeni Leijonamieltä. Hän kyllästyi mun odottamiseen ja luki itse loppuun. Nyt pitäisi nähdä sama elokuvana:).

   Poista
 2. Tutun kuuloinen lukuhistoria :) Lasten syntymän jälkeen tuntui, ettei kirjoihin ehdi keskittyä kunnolla kun mahdollinen lukuaika on niin katkottaista. Siirryin lehtiin ja nyt minäkin luen lomia lukuunottamatta lähinnä blogeja. Kuitenkin se hetki ja tunne kun saa uppoutua hyvään kirjaan ja ahmii sitä sivu toisensa perään on aivan mahtava. Täytyypä pitää tuo kirjavinkki mielessä. Se kuulostaa mielenkiintoiselta.

  Tuli tuosta lähihistoriasta mieleen, miehen 105-vuotiaan mummon hautajaiset alkuvuonna. Siellä luettiin mummon tavaroiden joukosta löytynyttä, hänen kirjoittamaansa päiväkirjaa sota-ajoilta. Hän oli osannut kirjoittaa tekstin todella kiihkottomasti, mutta silti niin taitavasti lottaelämää kuvaten, että tarinat, joita ainakaan minulle ei ole ollut kukaan kertomassa tulivat todella lähelle. Nyt odotan vuoroani, että saan koko päiväkirjan luettavakseni. Mukavaa viikkoa sinulle (ja pakko kysyä, miten poika jakselee)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Anu!♥ Viime yö meni edelleen pojalla yskiessä ja itselläkin jossain määrin valvoessa. Tauti on kyllä selvästi menossa pois, mutta ihan älyttömän kauan kestää ja hermoja kysyy...Eletään siis edelleen toivossa.:-)
   Ja siis wau tuota päiväkirjaa! Olisko siinä ihan ainesta kirjaksi? Pitkäikäistä sukua miehelläsi muuten!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä. Mä olen sellainen wannabeelukutoukka. Haluaisin, mutten tahdo ehtiä tai jaksaa. Ja nykyään aika kuluu blogien, Pinterestien ja Instojen maailmassa. Kyllä kirjojen lukeminen on kuitenkin vähän syvällisempää ja herättää enemmän ajattelemaan, joka on kyllä toivottava ja hyvä asia. Tuli mieleen tuosta miehen kirjoittamasta kirjasta, jossa naisen näkökulma tulee hyvin esiin että Jari Tervon Layla on sellainen myös. Ei ole kauhean kevyt luettava, mutta Tervo osaa yllättävän hyvin kirjoittaa naisen näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Kati! Olethan sä selvästikin ehtinyt kirjojakin lulemaan.:) Muistaakseni tuo on melko tuore? En ole Tervoa koskaan lukenut, mutta kerran oltiin Turussa hotellissa aamupalalla samaan aikaan. Tais olla vähän kekkulissa...;)

   Poista
 4. Sain yo. kirjan äitienpäivälahjaksi ja tykkäsIn kovasti. Kirjojen lukeminen on kokenut inflaation, kun poukkoillaan netissä. Kirjan lukeminen vaatii keskittymistä ja juurikin tuo taito tuntuu nettimaailman kautta häviävän, itse koen näin. Mut joka tapauksessa sehän on valinta lukeeko kirjaa vai blogeja :) ei niinkään aikakysymys, vaikka sillä sitä monesti itselleen...ihan nopeasti vilkaisee nettiä, menee 45 min!
  Mä voisin suositella montaakin, mutta suosittelen viimeksi lukemaani: Eppu Nuotio; Mutta minä rakastan sinua. Ajattelin sen ennalta-arvattavaksi, muttei ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna suosituksesta!:) Olen aiemmin lukenut Eppu Nuotion dekkareita, ja niistä tykkäsin, joten tuon voisikin lukea!

   Olet ihan oikeassa, kysymys on valinnoista, ei siitä, ettei aikaa olisi. No, muhun iski flunssa, joten jos vain suinkin jaksan, niin tänään aloitan jonkun kirjan...Johan tässä koneella vierähtikin tovi!;D

   Poista
 5. Minä olen taas sellainen inspislukija, että välillä ahmin kirjoja kuin hullu. Sitten taas saatta olla pitkiä "kuiviakausia" Jos luet englanniksi niin suosittelen ehdottomasti Undercover Jihadi Bride -kirjaa, josta kirjoitin blogiinkin. Ihan huikea lukuelämys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin tuon kirjaesittelyn sun blogista, mutta pelkään pahoin, että englantini on niin ruosteessa, että kirjan lukeminen voisi olla aika työlästä. Toisaalta sillä kai sitä kielitaitoakin saisi petrattua!:) Kerta vuoteen ulkomaanreissu ei oikein riitä kielen ylläpitämiseen...

   Poista
 6. Kuulostaa kirjalta makuuni, täytyy etsiä se. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Kuuleman mukaan Tommi Kinnuselta on tullut juuri uusi kirja, odottelen sitä äidiltäni, joka kehui sitä ehkä vieläkin enemmän kuin tätä.:)

   Poista