sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Syysloma kotosalla

 

Ihan äkkiseltään ei tule mieleen yhtään lomaa, jonka olisimme viettäneet näin kotioloissa, kun tällä lomalla olemme. Miehellä ei varsinaista lomaa ollutkaan, hän on tehnyt töitä, vähän väljemmin vain kuin kiireaikoina. Esikoinen puolestaan oli leirillä ohjaajana lähes koko loman, joten lomalaisia on ollut käytännössä vain puolet perheestä, minä ja kuopus. Etukäteen ajattelin viettää aikatauluttoman ja rennon viikon, ilman to do -listoja ja aika hyvin tässä onnistuinkin. Olohuoneen tason alta siivosin pari pussillista lehtiä ja terassi sai syksyisen asun. Pari hommaa, joita olin lykännyt arjen pyörteissä.




Pää mulla vaan tuppaa olemaan sellainen, että ei välttämättä ymmärrä olevansa lomalla, kun ollaan kotona. Suorittajaminä pyrkii varmaan päivittäin esiin. Ehdottelee mielessä kaikkea sellaista, mikä helpottaisi kyllä arkea, mutta samalla olisi jotain muuta kuin lepoa tai latautumista. Sinnikkäästi olen vaimentanut tuon suorittajan pääni sisällä ja pysytellyt pois varastosta, vaatehuoneista, keittiönkaapeista tai muista paikoista, joissa aina riittäisi järjeteltävää.




Kotilomassa parasta on kiireettömät aamut, syyslomassa erityisesti kynttilöiden polttaminen, kaikessa rauhassa nautittu aamukahvi ja takassa loimottava tuli. Hipsuttelua villasukissa ja siirtymistä sinne, minne aamuaurinko kulloinkin sattuu paistamaan. Aamulla makuuhuoneeeseen, myöhemmin olohuoneeseen. 

Aika paljon tuli vettä ja oli harmaita hetkiä. Auttaisikohan asiaa, jos kirjoitan tännekin, että meidän syysloma on valon ja syksyn kannalta liian myöhään näin viikolla 43! Ulkona lenkkeillessäni en nähnyt yhden yhtä syyslomalaista (lapsia ja nuoria siis) monena päivänä. Ei minua itseäkään sadesää houkutellut ulos, mutta kokemuksesta tiedän, että lenkkeily huonollakin säällä on jatkuvaa sisälläoloa parempi vaihtoehto. Lapsilla tuota kokemusta ei ole.





Tuollaisena harmaana päivinä, kun on tuntunut, ettei jaksaisi nousta, vaikka on lomalla, mietin, että ehkä meillä pitäisi olla pimeimpään vuodenaikaan oma siestamme, hämäränhyssy, ja sen hämäränhyssyn aika olisi ehdottomasti aamuisin. Onko kohtuutonta vaatia jatkuvaa tehokkuutta ihmisiltä, kun meille niinkin tärkeä asia, kuin auringonvalo on olemattomissa? Liekö ihme, että yhä useampi suomalainen kokee työnsä tehokkuusvaatimukset uuvuttaviksi. Vaikka valon määrä oli myös "ennen vanhaan" syksystä kevääseen vähissä, uskon, että ihmiset voivat aiemmin paremmin, kun pystyivät elämään enemmän luonnollisen rytmin mukaan, jota sääteli valon määrä. Yhteiskunta, joka on auki 365 päivää ja 24/7 pyrkii hävittämään luontaiset rytmit, koska ne eivät aina-auki yhtälöön sovi. Vaan näillä mennään, paluuta entisaikojen "tehottomuuteen" ei liene luvassa. 

Reseptini pimeän (mielen) torjuntaan on näin loppuvuodesta jouluttelu. Syyslomaani perinteisesti kuuluu vanhojen joululehtien lueskelu ja uusien hankinta. Kolme uutta lehteä olen viikon aikana hankkinut ja niistä jo kovasti inspiroitunut. Varsinkin Skandinaavinen joulu -lehti oli erityisen ihana. Lehden jouluiset, upeat, kukka- ja kranssi-ideat saivat ainakin oman pääni jo suunnittelemaan (kukkaisaa, "vihreää") joulukotia. Oli muuten hauska löytää viime joululta muistiinpanot, jotka olin kirjoittanut itselleni tätä tulevaa joulua ajatellen. Siellä muistilistassa oli mm. kielto ostaa uusia kuusenkoristeita! Olin ihan kokonaan unohtanut asian. Hyvä, että löysin nuo muistiinpanot ajoissa...



Matkamuistoksi tältä lomalta kotoa kävin hankkimassa Marimekon uudet kynttilän Puteli- ja Butticula -kynttilänjalat, jotka ovat ihan vasta kauppoihin putkahtaneet ja tuolla ekoissa kuvissa näkyvät. Sokoksen kodinosaston -20 prosenttia oli se viimeinen sysäys ostoksille lähtemiseen. Minusta nuo ovat aivan mielettömän ihanat ja olkoon nyt samalla muistona leppoisasta kotilomasta ja tästä hullusta vuodesta, jota vielä pari kuukautta on jäljellä.

Kivaa lokakuun viimeistä viikkoa!

Taina



11 kommenttia:

  1. Kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Omituinen syysloma tosiaan. Enpä muista milloin me oltaisiin syyslomalla kotona oltu. Ja nythän minulla ei edes ollut lomaa.
    Työniloa ensi viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna!<3 Joo, kyllä toiset on reissanneetkin, me on monesti oltu vanhempieni mökillä Kainuussa. Ei nyt haluttu ottaa riskiä, että jotenkin vietäis tauti heille...Sieltä ois kyllä voinu mies tehdä töitäkin. Jos jotain, niin luulen, että viikko tuntuu paljon pidemmältä näin, kun oikeastaan yhtään aikaa ei ole mennyt matkantekoon.:))

      Kiitos ja sitä samaa Minna!<3 Onko sun eka loma vasta kesällä..?:/

      Poista
  2. Kauniita kuvia ja tunnelmia!
    Kotiloma on erilainen, mutta varmasti sitä viettäessä rentoutuu myös kivasti. Ei ole kiire mihinkään ja saa vaikka nukkua päikkäreitä ja juoda kahvia monta kertaa päivässä.
    Ihana ajatus, että pimeä aika on meidän oma siestamme. Pysähtyminen ja lepo ovat varmasti tarpeen itse kullekin.
    Ja nyt voi alkaa jo hieman fiilistelemään tulevaa joulua. Se on täällä ennemmin kuin arvaammekaan.
    Mukavaa uutta viikkoa ja tunnelmallisia hetkiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina!<3
      Joo, loma on aina lomaa, olipa kotona tai reissussa.:) Ihan virkeänä ja suht innoissanikin läksin tänään töihin.;D Ihan yhtä virkeänä en palannut, olin vasta viiden aikaan kotona. Se on pitkä päivä tässä työssä.

      Joulusta jo kovasti haaveilen. Nuo joululehdet on tärkeä osa omaa joulunodotustani! Niissä olevista ideoista voi haaveilla, toteuttaa jotain tai ei mitään. Se toteutuminen ei ole mulle niin tärkeää. Kai ne tarjoaa jonkinlaisia päiväunia hereillä ollessa.:D Ja se on totta, joulu tulee aina tosi nopsaan!

      Kiitos Riina ihanasta kommentistasi!<3 Mukavaa ja inspiroivaa viikkoa sinulle!<3

      Poista
  3. Ihana tunnelmallinen kynttilänvalo ja niin nätti pyöreä maljakko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!<3 Tuo pyöreä maljakko on Cooee Designin. Kannattaa seurata nettikirppiksiä, jos kiinnostaa. Vaikka tuo omani on ostettu vuosi sitten Zico´s verkkokaupasta, niin olen nähnyt nyt syksyllä useammankin kerran noita esim. facen marketplacessa. Palloja on erikokoisia. Tämä on muistaakseni suurin. Mulla on myös pieni. Sekin on musta tosi kiva!:)

      Poista
  4. Voi että noi Marimekon uutuuskynttilänjalat on tosi kivat! Ettei vaan olis taas edessä yksi Tainan innoittama heräteostos :D. Sen verran kuitenkin kyselen, että minkä kokoinen tuo pienempi kirkas jalka on? Googlailin ja vaikutti kovin pikkuiselta se, jonka löysin. Mun silmään nuo sun näyttää olevan isompia.

    Tuli noista sun lehdistä mieleen muutaman päivän takainen tapahtuma, kun mulle soitti jälleen kerran yksi lehtimyyjä, joka tällä kertaa kaupitteli Kodin kuvalehteä. Oli niin mukavan kuuloinen naishenkilö, jolla oli niin kiva puhetyyli, että vaikka tiesin, että mun ei pitäisi tilata enää ainuttakaan koti-aiheista lehteä (ennestään tulee neljä..), halusin ehkä enemmänkin ilahduttaa myyjän päivää ja tehdä tilauksen. Hän sitten alkoi siitä innostuneena kertoa, kuinka luvassa on mm. aivan ihana joulunumero. Kerroin, etten oikein ole jouluihmisiä, joten hän sitten kiiruhti jatkamaan, että "mutta tykkäät varmaan kuitenkin leipoa ja tehdä ruokaa?" Öööö, eeeen :). Seuraavaan kysymykseensä "No mutta oletko puutarhaihmisiä?" oli jo pakko vastata, että hänen ei kannata nyt enempää jatkaa, koska en ole mitään edellämainituista, mutta haluan kuitenkin sen lehden, koska hän oli niin mukavan kuuloinen. Että näin. Nyt sitten ahdistun vielä vähän lisää kaikista lukemattomista lehdistäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähti ennenaikojaan käsistä tuo viesti ja piti vaan toivottaa mahdollisimman mutkatonta arkeenpaluuta ja hyvää mieltä <3

      Poista
    2. Kuule, kun näin nämä Marimekon uutuustuotteet, niin tiesin heti, että mun ei auta vastustella. Ihastuin heti. Kävin pyörittelemässä tuota pienempää jo loman alussa Sokkarilla, silloin oli tosin vaaleanpunainen siellä myyntipöydällä..Ajattelin, etten raaski täyttä hintaa, kun niin usein on kaikenlaisia -20% tai jopa -25 % -alennuksia. Perjantaina huomasin, että Sokkarissa oli ollut koko viime viikon tuo -20, onneksi huomasin! Sinne olikin sitten tullut noita isoimpia, eli tuo vihreä, nimeltään Butticula, ja vaaleanpunaiset oli lopussa keskikokoisesta, eli Putelista. Pienin on sitten Fyr, se onkin tuikulle. Puteli on korkeudeltaan aika saman korkuinen kuin Flower -maljakko, mutta ehkä vähän leveämpi..Mittailin niitä tuossa. Butticula taitaa olla pituudeltaan reilu 15 senttiä. Kyllä uskallan sanoa, että "Ei kun ostoksille, Annukka!";D Mä uskon, että nämä on vuosikymmeniä kestävät kynttilänjalat. Ajattelin käyttää näitä ehkä myös maljakoina, mutta vain kuivakukille, sillä näissä ei kyllä ole yhtään ajateltu puhtaanapidon helpoutta suunniteltaessa! Sama vika kuin Ming-maljakossa, josta siitä huolimatta tykkään jopa enemmän kuin Urnasta.

      Hih, mä niin tiedän täysin, mitä tarkoitat lehtimyynnistä kertoessasi!;D Sitä paitsi joskus tekisi mieli ottaa, kun on erittäin hyvä tarjous! Mulle soitettiin just viime viikolla, Maku -lehdestä muistaakseni, ja vuoden tilaus ois ollut ihan hirmuisen edullinen. Sanoinkin, että ottaisin tuon tarjouksen joistakin niistä jo-tilaamistani koti-aiheisista lehdistä! Noita ruokalehtiä en kyllä mitenkään ennätä lukemaan. Ja joskus noi Kotivinkit ja Avotakat sun muutkin jää lukematta, jos en ehdi heti lehden ilmestyttyä lukemaan. Siksi yritän lukea ne aina heti kannesta kanteen ja YRITÄN myös olla tilaamatta liian montaa lehteä kerrallaan. Kyllä niitä taitaa mullekin tulla ainakin neljä ja Kodin kuvalehden tilaan heti, kun tulee hyvä tarjous. Se on ihan paras lehti mun mielestä!:)

      Kiitos Annukka!<3 Ihanaa viestiäsi oli niin kiva lukea!<3 Pitkä päivä oli, mutta ihan kiva ja sujuva!
      Mukavaa viikkoa!:)

      Poista
    3. Kiitos Taina ihanan pitkästä vastauksesta <3.

      Sitä vaan halusin kirjoittaa, että luottokukkakauppias taannoin vinkkasi kirkastamaan maljakot liottamalla niitä kloriittivedessä. Olen sitä konstia soveltanut justiin niihin hankalan mallisiin maljakoihin niin, että olen laittanut sisälle kloriittia ja vettä ja antanut liota yön yli, jonka jälkeen olen niitä huljutellut, jos ei pysty millään pulloharjalla tai muulla pesemään tai jos ei mahdu käsi sinne sisälle (no todennäköisesti ei mahdu, jos ei pulloharjakaan :D). On mun mielestä tullut kirkkaammiksi ja se vesirajan rantukin haalistunut, jos ei peräti hävinnyt kokonaan.

      Poista
    4. Siis kiitos tuosta putsausvinkistä!❤ Makkarissa heinät ja oksa on olleet niin kauan vedessä, että rantu mahtaa olla jämähtänyt aika tiukkaan siihen. Noita Mingejä pesen Tupoerin vessaharjaa muistuttavalla harjalla ja ihmesienellä, jota hankaan tuolla harjalla, kun käsi ei mahdu. Olen miettinyt postaavani noista puhistusjutuistakin joskus, sillä en liene ainoa, joka on tuskaillut asian kanssa...
      Mukavaa loppuviikkoa!💕

      Poista