lauantai 2. toukokuuta 2020

Anttilanmäki - Vuoden 2020 kylä Päijät-HämeessäSuunnittelin viime keväänä postailemani kivoista asuinaluista Lahdessa. Yksi ehdoton suosikkini (monen muun myös) Lahdesta on Anttilanmäki. Kävin eräänä toukokuun iltana vuosi sitten Anttilanmäellä kuvaamassa. Jotenkin tästä elämästä on vain tullut niin kiireistä, että se ajattelemani postaussarja jäi tekemättä...

Anttilanmäellä kävin kesällä toisenkin kerran. Siellä vietettiin elokuussa ensimmäistä kertaa kyläjuhlia niin, että koko kaupunki oli kutsuttu mukaan. Kyläjuhlat oli valtava menestys ja niille on luvattu jatkoa tulevaisuudessa. Pahoin pelkään, että tänä vuonna ei ole juhlien aika, vaikka juuri tänä vuonna olisi aihetta juhlaan.

Tämän vuoden alussa Anttilanmäki valittiin vuoden kyläksi täällä Päijät-Hämeessä, joten on viimein aika tehdä tuo postaus! Kokonaista sarjaa en sittenkään uskalla luvata, vaikka muitakin kauniita ja mukavanoloisia alueita Lahdesta löytyy vaikka millä mitalla.:) Anttilanmäki on se, josta haluan ainakin kertoa.

Anttilanmäki on erittäin idyllinen asuinalue lähellä keskustaa. Se alkaa aivan juna-aseman liepeiltä. Mäeltä aukeaa upeat näkymät yli eteläisen Lahden. Alueen mielenkiintoisesta historiasta voit käydä lukemassa ainakin täältä. Mm. Reino Helismaa on asunut alueella 1920-30-luvulla. Ymmärtääkseni tällä hetkellä tunnetuin anttilanmäkeläinen on Toni Wirtanen vaimonsa Jannikan kanssa. 

Kyläjuhlissa olisi ollut mahdollisuus seurata Reino Helismaasta kertovaa näytelmää, jonka pääosassa oli Konsta Hietanen. Minulta esitys jäi väliin, mutta kävin sen sijaan kuuntelemassa talotohtori Panu Kailan puhetta perinnekorjaamisesta. Vaikka emme vanhassa talossa asukaan, niin minua kiinnostaa kovasti hänen näkemyksensä. Jokinhan tässä mättää, kun ihan uusissakin rakennuksissa on vähintäänkin sisäilmaongelmia...

Anttilanmäki on jo pitkään ollut suojeltua aluetta ja se onkin ainutlaatuinen kokonaisuus kaupungin keskellä. Alueella tuntuu asuvan ihmisiä, jotka haluavat pitää huolta taloistaan ja pihoistaan, mutta kylä on myös tunnettu yhteisöllisyydestään. Yhteisöllisyys tuli hienosti esiin noilla kyläpäivillä elokuussa.

Ihan aina näin ei ole ollut. Vielä 90-luvulla monissa Anttilanmäen taloissa asui hieman epämääräistä porukkaa, eikä mäen läpi olisi tullut mieleenkään oikaista yksin pimeällä. Sitä mukaa, kun alue on siistiytynyt, ovat asuntojen hinnat tietenkin nousseet, kylämäisyys keskellä kaupunkia viehättää. Kun selailen asuntojen myynti-ilmoituksia, katson aina, mitä Anttilanmäellä olisi tarjolla. 

Onkos siellä lukijoissa Anttilanmäkeen ihastuneita?
Jos asut lähistöllä, suosittelen iltalenkkiä jonain kauniina kevätiltana!

Taina


10 kommenttia:

 1. Näin kuvien perusteella voisin sanoa, että ihastunut olen tuohon alueeseen. Tykkään kovasti puutaloista ja puiden ympäröimistä kapeista teistä, joita tuollakin näytti olevan.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Taina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä todella ihana alue!<3 En tiedä, haluaisinko oikeasti elää jatkuvalla työmaalla..ai niin, mähän asun jo!;D Joka tapauksessa on kiva, että voi välillä käydä ihailemassa työteliäitten ihmisten kädenjälkeä.:)

   Poista
 2. Oi, onpa kivan näköistä! En ole koskaan käynyt tuolla, mutta jos joskus seikkaillen noilla nurkilla, ehkäpä piipahdan Anttilanmäellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin!<3 Teillä siellä rannikolla on tosi paljon enemmän tällaisia helmiä. Niin Hämeessä kuin ollaankin, niin purkamisissa täällä oltiin kovin nopeita 60-70-luvulla...:/

   Poista
 3. Siitä on aikaa, kun olen viimeksi Anttilanmäellä lenkkeillyt. Kaunista aluetta. Nykyään tulee käytyä niin usein kävelyllä, että on pakko käydä kauempanakin. Alkaa samat, moneen kertaan kierretyt reitit kyllästyttää.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käykää ihmeessä Minna tuolla suunnalla! Anttilanmäen koulun pihakin on niin upeasti viime kesänä kunnostettu, teidän lapset tykkää varmasti..Siis jos pihaan pääsee. En ole varma, voiko olla lukossa iltaisin. Perhepuistokin on siinä nurkilla, jos koulun piha on kiinni.
   Iloa viikkoosi!<3

   Poista
 4. Anttilanmäki on i h a n a !��✨

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivasta katsauksesta! Varma en ole, missä osassa Lahtea ihailimme kerran vanhoja taloja pihapiireineen. Kävelimme sinnne satamasta. Kaunis puisto ja mäkinen maasto jäivät mieleeni. Lähti kuuluu kesäretkikohteisiimme: Propuu ja sataman kojut on kierretty kerran kesässä. Tuonne kujille täytyykin seuraavan kerran 'eksyä'. Inspiroiduin heti tuon yhden kuvan portaikkoratkaisusta. Meillä on tulossa kotikesä, johon kuuluu yhtä sun toista kiinteistön kohennusta periaatteella: Fiiliksellä beibi. Lähdenkin tästä pihalle miettimään tekemisten järjestystä. Hortoilu pitkin tonttia on mukavaa.
  Kesäunelmointiterveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että olette kävelleet Karirannassa, siinä sataman liepeillä. Sielläkin voisin erittäin mielelläni asua.:) Ihanaa, kun olet noin luovassa tilassa!<3 Itselläni tuntuu jotenkin olevan sekä luovuus, että siihen tarvittava aika, hukassa. Onneksi työvuosi lähestyy loppua, tätä ei jaksaisi enää montaa kuukautta. Lapsissakin huomaa väsymyksen. Nyt tsempataan vielä viimeiset viikot ja eletään toivossa, että saadaan lähteä terveinä kesälomalle.<3

   Poista