torstai 21. toukokuuta 2015

Sormet mullassa



Aika monta tuntia on tullut pihalla ahkeroitua viime viikkoina. Lienee aika hieman päivittää, mitä ulos kuuluu, jo senkin takia, että itse muistaisin, mitä olen istutellut. Pariin otteeseen olen ostanut Torin kautta perennoja vanhemmista pihoista (noin 100-vuotiaita maatiloja molemmat), ja vaikka säät eivät ole kovin mukavat olleet, niin kasvien kannalta sopivan kosteaa ja  riittävän lämmintä kuitenkin. Tuntuu ja näyttää, että nämä uudet istutukset ovat lähteneet hirveällä vauhdilla kasvuun.






Ensimmäiseen istutuserään kuului iso määrä akileijoja, muutama maksaruoho syksyllä istutettujen seuraksi, kurjenpolvia (joita myös istutin jo syksyllä) ja kukkia, joiden nimestä mulla ei juuri nyt ole aavistustakaan. Jos tunnistat näistä kolmesta allaolevasta viimeisen, otan tiedon kiitollisena vastaan.:)








Valkoinen särkynyt sydän oli pakko saada, kun hain Terrasta multaa... Ruokaostoksilla Prismassa toisella kertaa eksyin kummasti puutarhaosastolle, ja kesähuoneen polun vierus sai keijunkukkien jatkeeksi hopeahärkkiä.





Toinen isompi Tori-ostos johtikin sitten alapihan kukkapenkin laajennukseen, ja homma on luonnollisesti kesken. Olen kai muistanut sanoa riittävän monta kertaa, ettei kannattaisi laittaa nurmikkoa kaikkiallle, ja sitten repiä sitä pois.:P Koska kukkapenkille tuli syvyyttä niin paljon, ettei meikäläisen varsi yletä hoitotoimenpiteisiin puolelta toiselle, oli pakko laittaa tiilipolku kukkapenkkiin. Tiilien alla on hiekkaa, mutten ole vielä päättänyt, laitanko tiilten väleihin multaa vai hiekkaa. Kumpi olisi viisaampaa?






Alapenkissä on nyt pionien (pioneja on muistaakseni jo seitsemän puskaa), liljojen, keijunkukkien ja isotähtiputkien lisäksi mirrinminttua, aitoukonhattua ja virpinagervoa. Angervojen taakse rinteeseen, ostin Prisman puutarhaosastolta pari lamohietakirsikkaa, jotka odottavat istuttamista vielä. Sitten pitäisi vielä jaksaa tehdä järkevät rajaukset.

Kesähuoneen ikkunat ovat muuten erityisen upeat ilta-auringossa ulkoapäin, kun vanha lasi heijastaa valoa!<3


 


Ylempään rinnepenkkiin tuli tuossa toisessa erässä useampi jalopähkämö. Sen edessä olevan kasvin nimeä en muista, mutta kukka on keltainen! Näin sitä luovutaan väriperiaatteista hiljalleen.;D 





Ehkä musta ei ole hillityn ja tarkkaanrajatun puutarhan pitäjäksi. Tykkään enemmän hieman villistä ja rönsyilevästä.:)




Omenapuiden kukintaa odotan jo malttamattomana. Varsinkin etupihan purppuraomenapuun kukkia, joiden nuppuja yritin kuvata huonolla menestyksellä. Punertava puu näyttää silti hyvältä harmaita rakennuksia vasten ja kattojen punaisuus saa punasta kaverin, siksi kuva.






Kesäkukkia en ole vielä laittanut muualle, kuin isoon metallipalloon etuportaalle. Palloon päätyi pari pelargoniaa, neilikka ja lankaköynnöstä. Jossain vaiheessa ajattelin etuportaalle hankkia vielä hortensiat ja lankaköynnöstä...

Hienoa, jos jaksoit selata postauksen loppuun saakka!:)

Taina


 

 


20 kommenttia:

  1. Hehe, kyselit kolmannen kuvan kukkaa josta sitten puhuit myöhempänä: korallikeijunkukka. Keltaista maksaruohoa on vaikea tarkkaan sanoa. Pitäis päästä vertaamaan - ehkä Siperianmaksaruoho?
    Ihana kukkatarha tulollaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa tutkimaan tarkemmin!<3 On tuossa tosiaan keijunkukkamainen lehti, mutta aivan erivärinen kuin niissä toisissa. Ne ovat punaisia. Jonkunlaiseksi maksaruohoksi epäilin tuota toista, tieto löytyy ehkä multa jostain...;D

      Poista
    2. Amerikankeikunkukalla on tummanpunervat lehdet, korallikrijunkukalla vaaleanvihreät. Täytyypä tulla hypistelemään.

      Poista
    3. Ihanaa, kun kävit!<3 Tule toistekin!:)

      Poista
  2. Vitsit tuo teidän lasinen huone on ihana, minäkin vielä jonain päivänä sellaisen teetän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna!<3 Haave, josta kannattaa pitää kiinni!:)

      Poista
  3. Huuuuh mitä ahkerointia. Rispektiä tulee täältä :). Mulla on pihahommat keskittyneet enempi vanhojen juurakoiden ylöskaivamiseen (mm. ruusujen, jotka istutin aikanaan liian lähelle havuja ja jotka levis ihan liikaa) ja tulipalossa vaurioituneiden pensaiden leikkaamiseen. Jälkimmäisten kanssa halusin toiveikkaasti odotella, josko vielä lähtisivät pukkaaman jotain vihreää, mutta aika kuolleelta näyttivät, joten leikkasin alas. Toivottavasti lähtisivät uudelleen kasvuun. Pääsis niin paljon helpommalla näin kuin että pitää nekin kaivaa juurineen ylös ja istuttaa uusia tilalle.

    Perunamaa (ne kolme ämpäriä) pukkaa jo vähän alkuja ja suunnitteilla olis yrttitarha, josta sitten kävisin napsimassa kaikkea tuoretta keittiöön. Hehheh. Haaveeksi jäänee, mutta aion ainakin yrittää. Muuten ei voi tietää onnistuuko vaiko eikö.

    Kesähuoneen ikkunat on kuin valtava peili. Ihanat <3

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, se juurakoiden kaivuu on ihan sairaan raskasta! On tullut tehtyä sitä esikoista odottaessa, kun oli niin tympiintynyt tuoksuvatukkaan. Sitä kasvia en suosittele kellekään, enkä minnekään.;D
      Kuulostaa ihan siltä, että sulla on puutarhanalku tuloillaan. Ihanaa!<3 Mäkin haaveilen yrteistä, mutta nyt vielä ei mun aika riitä toteutukseen, mutta jossain vaiheessa ihan varmasti. Voisihan niitä laittaa kukkapenkkiinkin. Jotkut niistä ehkäisee esim. kotiloilta.
      Ihanaa viikonloppua Annukka!<3

      Poista
  4. Mä oon ihan surkee kukkapenkin tekijä. Mulla on yks pieni penkki pihatien varressa mihin pitäis jotain perennaa istuttaa, mutta kun en mä tiedä mitä ja miten? Plääh....sinä olet kyllä ollut ahkera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöh! Tutkit hieman googlea ja kavereiden kukkapenkkejä, joista muuten voi saada pistokkaita ihan ilmaiseksi! Mutta varoituksen sana, tästä sattaa seurata jonkin sortin hulluus.;D

      Poista
  5. Oisko se kolmas kasvi malva? Voi että oot ollu ahkera!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina, ihana, kun kommentoit!<3 Tervetuloa tutkimaan tarkemmin ja kahvittelemaan kesähuoneeseen. Ajattelin, että jos lomalla pidettäis jotkut pirskeet ihan muuten vaan.:) Kiitos!<3

      Poista
  6. Tiina tuossa jo kerkisikin kommentoida - tuo kolmas kasvi on malva... Meillä löytyy vaaleanpunaisena... korkea kukka, joka leviää hyvin - ihana!
    Ja voi miten ihanasti kesähuoneen laseista kuvastuu taivas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia!:) Huomaan, että sekä normaalielämän, että virtuaalielämän puolella mulla on paljon viherpeukaloystäviä.:) Kesähuoneen ikkunoita ihailen ihan joka ilta. Sen vaihtuvaa maisemapeiliä!:<3

      Poista
  7. Tulipas niin kesäfiilis näistä sinun kuvista <3 Täällä sataa vettä ja vasta viime päivinä on alkanut vihertää. Lämpöisiä kelejä odotellessa...

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!<3 Aika kylmä on ollut toisina päivinä täälläkin, onneksi myös lämpöisiä on mahtunut sekaan! Viikon päästä ollaan jo kesäkuun ovella.:) Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  8. Onpa mahtavaa kun löydät vanhoja pihoja joista voi tehdä hienoja kasvilöytöjä. Täytyypä yrittää itsekin bongata sellaisia tältä suunnalta! :)
    Kommentoin nyt vielä tähänkin (jos onnistun), että tuo kolmannen kuvan kasvi taitaa kuitenkin olla harmaamalvikki, ei mikään varsinaisista malvoista (myski-, ruusu-), vaikka malvakasvi onkin. Sitä kyllä kutsutaan/luullaan usein malvaksi ja jopa salkoruusuksi (stockros, tukkiruusu), mutta on kuitenkin eri kasvi. Mutta ihana, vanha, 1700-luvun kukka tuo kyllä on. Itse olen siihen aivan ihastunut. :)
    SK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Niin hienoa, että kommentointi viimein onnistui!:) Pari paikkaa, joista näitä kasveja olen löytänyt, ovat tosiaan Torissa ilmoitelleet, ja molemmilla kerroilla ilmoitusten takaa on löytynyt vanha maalaistalo, jonne voisi jäädä asumaan.;D Eilen kävin entisen työkaverini luona, ja sain valtavan kasan kukkia ihan ilmaiseksi. 50-luvun rintamamiestalo, jota mielelläni kuvaisin blogiin. Ihan mielettömän ihana ja hyvällä maulla kunnostettu.
      Mä olen myös bongaillut noita autiotaloja, ja miettinyt, että sellaisen pihasta voisi tehdä mukavia kasvilöytöjä. Vielä ei sellaista ole kohdalle osunut, mutta ehkä joku kerta...
      Tuo mun mysteerikukka taitaa tosiaan olla malvikki!:)

      Poista
  9. No onnistuin lopulta, mutta näköjään anonyyminä. :) Ehkä tämä tästä alkaa joskus sujua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu, että vika ei ole kommentoijissa, vaan Bloggerissa. Muistelen, että itselläkin oli joskus ongelmia, ennen kuin pistin tän blogin pystyyn. Nyt on helpompaa, jos menen Googlen kautta. Muulloin en sitten kommentoikaan yleensä, juuri tästä syystä, ihan liian hankalaa!:)

      Poista