sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Kirjavinkkejä kodin vihersisustukseen ja kukkaistutuksiin



Koska kesä tuntuu olevan vääjäämättä ohitse, olen kääntänyt oman mieleni jo kohti uutta. Pitkin kesää olen tallentanut mm. Instagramiin ideoita ensi kesän kukkaistutuksiin, niin kylvöjä, sipuleiden istuttamista kuin esikasvatusta ajatellen. Samasta syystä olen selaillut Pölkinvuoren Kasvimaailman kuvia, josta juuri perjantaina postasin. Onneksi jokainen vuodenaika tarjoaa jotain kaunista ja ihanaa vihersisustukseen liittyvää! Viime aikoina on tullut hankittua myös muutamia erityisen hienoja kirjoja, joista aion ammentaa inspiraatiota niin kodin kukka-astelmien tekemiseen kuin uusien istutusten suunnitteluun. Nämä kirjat on siis itse hankittu ja hyviksi todettu. Suosittelen näitä jokaista, jos vaikka inspiraatio on hukassa tai ehkä haluat vain uppoutua kesä- tai kukkahaaveisiin. Näiden kirjojen avulla molemmat onnistuu.



Heidi Haapalahti & Teija Tuisku: Puutarhurin Kirja

Tämän kirjan ostin joskus alkukesällä ruokaostoksilla ollessani. Löysin sen sattumalta Prisman kirjavalikoimista. Kirja on jaoteltu hauskasti tyyliin Sydäntalvi, Kevään korva, Oikea kevät jne... Satoaika ja joulu ovat myös saaneet kirjassa oman osionsa. Talvellahan ei puutarhassa ole juuri tehtävää (paitsi viime talvena näin joissain puutarharyhmissä uskomattomia asioita tapahtuvan "talvella" täällä etelässä), mutta leikkokukat, viherkasvit ja luonnonkoristeet piristävät mieltä ja kotia kylmään vuodenaikaan. Talvi on tietenkin myös suunnitelmien ja haaveilun aikaa. Kaikki on silloin mahdollista! Kirjassa on varattu sivuja mm. suunnitelmien ylöskirjaamiseen ja jo-tehtyjen kylvöjen merkitsemiseen yms..



Heti kirjan hankittuani tein sen ohjeista inspiroituneena pelakuista napsimistani, osittain rusehtuneista, oksista kranssin ulko-oveen. Siitä tuli mielestäni oikein kiva! Kirjassa on syksyn ja myöhemmin joulun kohdalla niin inspiroivia ideoita, että ne tulevat varmasti myös jossain muodossa käyttöön. 



Anu Jokela: Maasta Maljakkoon

Tätä kirjaa yritin metsästää kaupoista heti alkukesästä, mutta sain sen käsiini vasta elokuussa, kun viimein älysin laittaa sen verkkokaupan kautta tilaukseen. Kirjassa edetään loppukeväästä syksyn viimeisiin kukkijoihin. Kukista kootaan kirjassa aivan käsittämättömän hienoja kukka-astelmia. Asetelmissa käytetään paitsi puutarhan kukkijoita, myös ojien ja pientareiden antia, mikä viehättää kovasti tätä risurouvaa.;) Esimerkiksi siankärsämöä, lupiineja ja jopa lupiineiden siemenkotia oli ohjeissa käytetty ja varsinkin noiden siemenkotien kerääminen on suorastaan ympäristöteko. Yksi ihanimmista ideoita kirjassa, on mielestäni saviruukku, jossa on sammalpedillä rypäs sieniä. En tiedä, haluaisinko sellaista sisälle (perhe aina valittaa, kun kannan kasvien mukana ötököitä sisälle), mutta terasille tai ulko-oven pieleen tuollainen sieniasetelma olisi ihan huippuihana!<3



Koska sain kirjan käsiini vasta loppukesästä, joutuvat kaikki kevään ja alkukesän ideat odottamaan ensi vuotta. Syksyn asetelmissa on niin upeita ideoita, että voin melko varmasti luvata tekeväni jotain tästä kirjasta ammennettua hyvin pian.



Erin Benzakein: Floret farm´s - A Year in Flowers

Tämän kirja on tuore hankintani. Tilasin yhtäaikaa kaksi kirjaa samalta tekijältä. Kyseisessä teoksessa on ohjeita niin kimppujen sitomiseen kuin asetelmiin sekä kransseihin. Kirjan kuvat ovat niin sydämeenkäypiä, että melkein jokaisen kohdalla on pysähdyttävä ja annettava silmien syödä tuota kauneutta! 

Ihan vain selailemalla olen oppinut jo monta uutta asiaa kukista. Kirjassa on mm. opas siihen, kuinka kauan eri leikkokukat yleensä maljakossa kestävät. Koska kirja on englanniksi, opin samalla engalanninkielistä kukkasanastoa. Vaikkei koskaan, milloinkaan, ostaisi kukkia, voisi ehkä tätä kirjaa katselemalla saada samaa nautintoa, kuin oikeita kukkia ihailemalla!




Erin Benzakein: Floret farm´s - Cut Flower Garden

Luettuani taannoin Koti & Keittiö -lehdestä Kuortaneella toimivasta Pienestä kukkafarmista, olen useasti miettinyt, että voi ihanaa ja wau! (Suosittelen nyt tässä samassa liittymään Pienen kukkafarmin seuraajiin Instassa! ) Sinne on päästävä käymään ensi kesänä tai joskus...



Cut Flower Garden on kirja leikkokukkapuutarhan perustamisesta, kasvattamisesta ja hoitamisesta. Pienen Kukkafarmin tapaan Erinin kukkafarmin viljeltävä ala ei ole suurensuuri, sillä ihan tavalliselle tontille mahtuu aivan mielettömän upeat kukkaviljelmät. Ihan kirjan alussa Erin kehottaakin valitsemaan viljeltävät kasvit viisaasti, jos siis haluaa runsaasti kukkia. Esimerkkinä hän käyttää auringonkukkaa. Ei ole kovin järkevää kylvää auringonkukkia pienelle tontille, koska yhden, paljontilaavievän, varren päässä on vain yksi kukka. Sen sijaan esim. kosmoskukat, tsinniat ja daaliat kukkivat runsaina pitkän aikaa, eivätkä vaadi niin paljon tilaa.  

Tiedän, mitä mun pihalta ja ruukuista löytyy jatkossa.;) Pioneita täytyy kyllä ehdottomasti istuttaa lisää... Puutarhavinkkien lisäksi kirjassa on ohjeita astelmien, istutusten, kranssien ja kimppujen tekoon. 



Arvatkaas mitä! Nyt minä lähden kukkasaksien kanssa lenkille.;) Tämän postauksen laitan julkaisuun illemmalla. Nyt täytyy päästä ulos kukkia saksimaan.:)

Ihanaa uutta viikkoa!
Taina


1 kommentti:

  1. Oi että, nyt tuli valinnan vaikeus mitä noista tilaisi ekana, vai tilaako kaikki kerralla;)

    VastaaPoista