torstai 13. syyskuuta 2018

Turhasta eroon, uutta harkiten - "Maristamista"Muutama viikko sitten Kotivinkin päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki oli tiivistänyt mainiolla tavalla Kotivinkissä ( 16/18) sisustusfilosofiansa "maristamisen". Maristaminen pitää sisällään kaksi kohtaa, jotka molemmat sopivat omaankin sisustusfilosofiaani, mutten ole oikein osannut sanottaa sitä näin osuvasti itse. Viime kesästä asti olen käynyt kotia läpi paikka kerrallaan, luopuen sellaisesta, mikä on jäänyt kaappeihin lojumaan. Tilalle olen hankkinut harkiten sellaista, mitä oikeasti olen tarvinnut, halunnut, sellaista, mistä olen pitkään haaveillut.

Maristamisen ensimmäinen kohta onkin, että kannattaa luopua sellaisesta, mistä ei oikeasti ole iloa, ja hankkia vain sellaista, mitä rakastat. Tätä olen tosiaan yrittänyt noudattaa. Elokuussa pidin jälleen kirppispöytää neljä viikkoa, ja tavarat vaihtoivat liukkaasti omistajaa. Tässä jutussa tosin pitää ottaa huomioon muutkin perheenjäsenet, mutta meidän perheessä oikeastaan kukaan ei ole sellainen, joka kiintyisi tavaroihin ylenpalttisesti. En tietenkään laita kiertoon toisten tavaroita kysymättä ensin, mahtaako esineellä olla merkitystä muille perheenjäsenille.

Mietintää aiheuttaa kuitenkin vaikkapa hääastiasto, sarja, joka saisi käyttämättömyyden vuoksi lähtöpassit oitis, ellei se olisi hääastiasto, silloin parikymmentä vuotta sitten kovastikin lahjaksi toivottu. Ihan kaikesta ei ehkä kannata luopua, tai ainakin voi odottaa vielä hetken, josko se nyt turhalta tuntuva tavara löytäisikin tiensä kaapista uudelleen käyttöön.

Toinen periaate maristamisessa on hankkia esineitä, joilla on useampi käyttötarkoitus. Tässä olen vielä alkumetreillä, ei ole ehkä ollut todellista tarvetta. Mitä pienemmät neliöt ja säilytystilat, sitä enemmän tähänkin kannattaa uhrata ajatuksia. Tällä hetkellä yritän lähinnä luopua jostain turhasta, kun hankin uutta.Postauksen kuvissa on kaksi tuoretta sisustushankintaa. Eno Studion Multi Candle Pin on kynttilänjalka, jonka yritin hankkia jo pari vuotta sitten, mutta se tuntui aina olevan loppuunmyyty, kun yritin sitä tilata. Nyt tein tilauksen hyvissä ajoin ennen pimeitä syysiltoja, jotta saan nauttia "leijuvista" kynttilöistä syysiltoina. Kynttelikön tilasin täältä. Nopea toimitus ja käsinkirjoitettu kortti paketissa, tuli niin hyvä mieli!
Toinen hankintani on Rosenthalille Tapio Wirkkalan suunnittelema Paper Bag - maljakko, jota kävin useasti hypistelemässä Sokoksen sisustusosastolla, ennen kuin sen valikoimia supistettiin rajusti viime keväänä. Pidin hintaa tuolloin kuitenkin liian kalliina. Jos nyt oikein muistan, niin maljakolla oli hintaa ehkä 80 euroa... Tämän maljakon bongasin Facebook-kirppikseltä 30 eurolla. Maljakko on vielä hienompi kuin osasin ajatellakaan! Oli jotenkin vaikea kuvitella, miltä se näyttää kukkien kanssa. Ainakin näiden eilen kukkaniityltä poimimieni malvojen ja unikoiden kanssa sehän näyttää ihan täydelliseltä!Hip hei, sehän on huomenna perjantai!<3
Taina


14 kommenttia:

 1. Tämä maristamista minäkin kannatan. Mitä sitä nurkissaan säilöö turhaa tavaraa, mille ei ole käyttöä. Ennemmin ostaa sitten jotain vähän arvokkaampaa, mistä oikeasti tykkää ja mille on käyttöä. Kiitos, kunn laitoit linkin tuohon Eno Studion Multi Candle Pin kynttilänjalkaan. Nyt tiedän, mistä sitä saa, jos päätän joskus myös ostaa sen itselleni. Kivaa perjantaita Sinulle, Taina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin!:) Jotenkin aiemmin ajattelin, ettei minulla ole varaa ostaa "kallista", mutta sitten tuli niitä hutiostoksia enemmän ostellessa sitä, mihin on "varaa". Olen opetellut odottamaan ja säästämäänkin! Kaikkea ei tarvitse saada just nyt.:))) Tavallaan saatan käyttää sitä toisinaan mitarinakin, nimittäin moniin ostoksiin ja tarpeisiin saattaa riittää, että malttaa odottaa, aika näyttää todellisen tarpeen.:)

   Ihanaa viikonloppua Krisse!<3 Ja kiitos!<3

   Poista
 2. Tämä aihepiiri on mun akilleen kantapääni. Tiedän, että ehdottomasti pitäisi käydä kaikki kaapit läpi ja laittaa turhat tavarat kiertoon (tai osa suoraan roskikseen). Miten se vaan onkin niin ylitsepääsemätön ja mahdoton homma? Tällä viikolla sentään aloitin oman vaatekaappini järkkäämisen ihan siitä perusfaktasta, että kesävaatteille ei enää taida olla tarvetta. Kaksi hyllyä sain käytyä läpi, joten aika alkumetreillä mennään :D

  Ihanaa perjantaita! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä suotta stressaa!<3 Kyllä se aika vielä koittaa, että kaapeille on enemmän aikaa.:) Nyt kun nuo lapset on noin isoja, ei ole harrastuksiin kuskaamisia tms., joten ehtii penkoa paikkoja silloin, kun sattuu huvittamaan.;D Sen huvittamisen kanssa on kyllä välillä niin ja näin.:P

   Kiitos Tuula, ja oikein ihanaa viikonloppua!<3

   Poista
 3. Maristaminen kuulostaa sanana kivalta ja tuoreelta. Ja vaikka siinäkin tavallaan "ratsastetaan" Marie Kondon aikaansaannoksilla, niin se ei kuulosta ollenkaan samalta kuin "marittaminen", josta on tullut mun mielestä turhankin yleisesti (ja väärin) käytetty termi. Se jostain syystä ärsyttää mua ihan suuresti, kun monet yhdistää "marittamisen" pakonomaiseen raivaamiseen, mistä ei oikeasti ole ollenkaan kysymys. Ja vaikka tiedostankin, että tää on ihan turha ärsyyntymisen aihe, niin en vaan voi mitään :).

  Kynttelikkö on hauska, kun se on tollanen "ei se oo niin justiinsa"-kokonaisuus, jossa ei yhtään haittaa, vaikka kynttilät on vähän vinossakin. (Vois tosin olla mun kaltaiselle suoristajalle hankalaa pidättäytyä kääntelemästä kaikkea jämptisti pystyyn :D). Ja niityltä poimittu kimppu on jotenkin ihan hitsin hyväntuulinen. Ei mitään sellasia peruskukkia, jotka itse niitylle miellän, vaan just ihanan erilaisia ja hentoisen herkkiä.

  Taidat tänään olla messuilemassa, joten etätoivotan täältä antoisaa messuilua ja ihanaa sen jälkeistä viikonloppua <3. Mun aamu on ollut ihan tyhmä, mutta eiköhän se tästä vielä iloksi muutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Kotivinkin päätoimittaja, Mari, olikin viitannut tuolla maristamisella sekä marittamiseen, mutta tuonut siihen oman nimensä, koska tässä on piirteitä marittamisesta.:) Vain kaksi periaatetta on mielestäni hyvä ja sopivan simppeli noudatettavaksi.;)

   Heh, heh, en ole unohtanut, kuinka meinasit suoristaa meidän olohuoneen pihaoven sälekaihtimet täällä käydessäsi!:))) Sen jälkeen olen yrittänyt laittaa ne aina aamulla avatessa suoraan, mutta kappas, nyt ne on ihan vinossa.;D Muakin monesti häiritsee, jos jokin on vinkin voinksin, mutta näköjään pystyn sietämään sitä jossain määrin. Toisinaan mua kuule ahdistaa aika paljon koulunkäytävillä, jos lapset on nakelleet tavaroita minne sattuu. Sellaisessa on aika tarkka komentamaan lapsia siivoomaan. Pienten käytävä on painajainen, uskot varmaan.:)

   Jep, eilen oli 15000 askeleen päivä, ja vähän pyöräilyä päälle! Ensin retkipäivä ja sitten messuilut päälle. Olin aivan tiltti illalla. Kannatti kuitenkin lähteä, jos olisi lähempänä, niin voisin mennä vaikka uudelleenkin huomenna rauhassa, kun ihmispaljous alkaa helpottaa.:)

   Toivottavasti päiväsi meni lopulta paremmin!<3 Oikein rentouttavaa viikonloppua Annukka!<3

   Poista
 4. Maristaminen - kuulostaa marisemiselta! :D No mutta idea on kuitenkin oikein hyvä. Juuri tuolla periaatteella olen tehnyt hankintoja ja luopunut tavaroista kautta ikäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletan, että nimi on väännös marittamisesta, mutta toimittaja on lisännyt siihen oman nimensä.;D Olen aina ajatellut, että olet ilmeisen älykäs nainen! Minä olen tällainen hitaasti oppiva!:P
   Mukavaa viikonloppua!:)

   Poista
 5. Maristaminen kuulostaa myös minun jutulta, hyvin tosiaan sanoitettu!
  Ihanalta näyttää uudet hankintasi ja tosi hauska tuo maljakko. Ihanaa viikonloppua Taina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sä olet kyllä sellainen kierrättämisen kuningatar!<3 Arvostan kovasti!
   Kiitos Outi, ja ihanaa viikonloppua sinulle!<3

   Poista
 6. Mä oon tainnut jo jonkin aikaa maristaa vaikken ole osannut sitä nimetä:) Ihanaa viikkistä!

  VastaaPoista
 7. Huikea tuo kynttelikkö.... ihan Harry Potter tunnelma tuossa iltakuvassa :) Nurkkien siivous täälläkin käynnissä mutta kas kummaa..se kestää vuodesta toiseen ;) tuntuu että tavara lisääntyy salaa komeroissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin!:) Siitä on tullut toinen suosikkini tämän syksyn aikana. Toinen on tuo maljakko.:)
   Yritän opetella myös malttia kirppiksellä.:P Nytkin mulla on pöytä, mutta mitään en ole ostanut kotiin, pelkästään vienyt myyntiin.:)

   Poista