sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Maistiaisia Lohjan Asuntomessuilta

 


Viime torstaina, päivää ennen messujen virallisia avajaisia, vietettiin Asuntomessuilla mediapäivää. Tänä vuonna Asuntomessut järjestetään Lohjalla, Lohjajärven rantamaisemissa. Messuseurana minulla oli tänäkin vuonna Kiljusten blogin Minna. Reissussa olo Minnan kanssa on minulle tuttua ja mutkattoman helppoa. Kiitos vielä rennon letkeästä päivästä Minna!<3 
Messuvierailusta jäi minulle erittäin hyvä fiilis! Messukohteita ei tänäkään vuonna ole niin montaa, etteikö kaikkia jaksaisi kiertää kerralla. Isommilla messuilla olenkin yleensä suosiolla karsinut kohteita, Lohjalla messutalojen määrä oli mielestäni juuri sopiva. Myös messualue oli mukavan kompakti ja ympäristö viehättävä. Rannan puurakenteiset polut ja kauniit niittykukkaviljelmät ovat alueen kaikkien asukkaiden ilona ja virkistysmahdollisuutena.

Olin tosin tehnyt etukäteisläksyt hieman huolimattomasti, enkä tällä kertaa päässyt toukokuun lopulla järjestettyyn ensimmäiseen mediapäiväänkään, tämän vuoksi kaksi kiinnostavaa kohdetta jäi näkemättä. Kohde 25, Villa Kokkokallio, entinen sahanjohtajan talo, sekä kohde 26, Villa Hopeapaju, sijaitsevat hieman erillään muista messutaloista. Näitä molempia olin kyllä etukäteen ajatellut käydä tutkimassa, mutta ne unohtuivat. 

Tähän postaukseen koostin kuvia kaikista näkemistäni kodeista, niistä asioista, mihin itse kiinnitin huomion. Veikkaan, että nuo kaksi unohtunutta taloa olisin voinut esitellä ihan kokonaankin, mutta onneksi sentään kävimme kohteessa no 7, Pyörre -nimisessä, pyöreässä talossa! Siitä ja ehkäpä parista muustakin kohteesta on tarkoitus tehdä oma, erillinen, postaus. Näkemistäni messukodeista Pyörre oli ehdottomasti WAU-kokemus.

Pyörre, kohde 7
Villa Nordic Stories, kohde 9


Ainoa Fiksu, kohde 15, ikkunasta näkyy Jukkatalo Jalavan kaunis vihreä verhoilu.

Talo Sensu, kohde 8


Julkisivut

Huomaan, että nykyään ei tule juurikaan kiinnitettyä niin paljon julkisivuihin huomiota kuin aiemmin kiiinnitin. Ehkä se johtuu valkoisen ja mustan verhoilun suuresta suosiota ja pelkistyksen viemisestä niin pitkälle, että siitä seuraa tylsyys? En haikaile 2000-luvun alkupuolen huvikumpumaisiin tunnelmiin, mutta jotain persoonallisuutta ja särmää minusta tuntuu usein puuttuvan uusista taloista.

Etukäteen olin jo katsellut Jukkatalo Jalavan, kohde 13, vihreää ulkoverhousta sillä silmällä, että kivalta näyttää, ja täytyy sanoa, että tykkäsin! Ulkoa oli vaikea saada hyvää kuvaa verhoilun väristä. Parhaiten se näkyy minulla kuvissa Ainoa Fiksun sisältä. Näin se menee omassa kodissakin, katselen naapureiden taloja päivittäin keittiön ikkunasta, mutta omaa koti ulkoapäin tulee katseltua lähinnä kotiin tullessa. 

Kävelimme Minna kanssa upeaa rantabulevardia pitkin Palkkikadun taloihin, jotka sijaitsevat lähinnä rantaa ja siinä kohti otin kuvia taloista rannan suunnasta. Pyörre (kohde 7) ja Villa Nordic Stories (kohde 9) näyttivät todella upeilta. Pyörteen terassit aukeavat järvelle. Nordic Storiesin ulkoverhoilussa käytetty kivi antaa talolle arvokkaan ilmeen. Oletan, että kivipinta on myös huoltovapaa, mistä ehdottomasti antaisin plussaa. Pidin myös Talo Sensun (kohde 8) 70-lukua henkivästä arkkitehtuurista, kattoterassista ja viherkatoista.

Valaistus

Epäsuorat valonlähteet, erilaiset upotetut valot ja valolistat näyttivät nyt olevan suosittuja, samoin valokiskot, siis sellaiset, joissa valaisimen paikkaa on helppo muuttaa, kun valonlähde pitää vaihtaa toiseen kohtaan. Valaistus on asia, josta en tinkisi suunnitteluvaiheessa, sillä sen merkitys pimeänä vuodenaikana on suuri ja sitä pimeää meillä riittää!

Kannustalo Suomi, kohde 3

Joutsela, kohde 10

Talo Sensu, kohde 8

Kastelli Plazia Järven sydän, kohde 6


Messutaloissa huomaa yleensä valaistuksesta, mitkä talot on rakennettu myyntiin, se on vähän harmillista, sillä usein valon puutteen huomaa vasta elämisen myötä. Keskellä huonetta oleva valo on tuskin riittävä valaistus mihinkään.  Jossain kohteessa ihmettelin hieman ikkunapinnan pienuutta makuuhuoneessa. Toki nukkuessa on mukavampaa, kun huoneen saa pimennettyä helposti, mutta varsinkin, jos kyseessä on lapselle tai nuorelle tarkoitettu oma huone, olisi varmaan mukava heidänkin saada osansa luonnonvalosta. Ainakin meidän pojat viettävät/ovat viettäneet ison osan vapaa-ajastaan omassa huoneessa, jos huoneissa olisi ollut vain kapea ikkunasoiro, voisin ajatella heidän kasvaneen vähintääkin hämärässä! Välillä toivon, että olisin älynnyt laittaa heidän huoneisiinsa lasiovet, jotta valo pääsisi kulkemaan eteiseen ilman ovien tuomaa estettä...


Sisustus

Vaikka olen ollut tehosteseinien suuri kannattaja, alkaisin olla kypsä maalaamaan kaikki seinät yhdellä, maanläheisellä, sävyllä, ei kuitenkaan valkoisella. Esimerkiksi Ainoa Fiksussa oli kaunis sävy saunatuvan seinissä. Jukkatalo Jalavan vanhempien makuuhuone ole varmasti levollisin huone näkemistäni, ihana harmonia!

Ainoa Fiksu, kohde 15
Jukkatalo Jalava, kohde 13


Tapeteista parhaiten mieleen jäi etukäteen ihailemani Kaisa Kartelan Kuuhunkurkottaja -tapetti sekä Designtalo Idyllin (kohde 16) lasten- sekä kuntoiluhuoneen Borås -tapettien Serengeti. Vahvasti vaikuttaa siltä, että Afrikka on seuraava teema sisustuksessa, kun Lähi-itä ja Aasia alkavat olla jo aika koluttuja. Ainoa Fikussa vanhempien makuuhuoneessa oli tapetoitu vuoteen päätyseinä Kreetta Järvenpään valokuvatapetilla. Sekin oli vaikuttava! Sen verran kuitenkin tunnen itseäni, että pienempi taulu Kreetan kukkakuvista riittäisi minulle.


Designtalo Idyll, kohde 16

Ainoa Fiksu, kohde 15


Kokolattiamatot ovat nyt suositumpia kuin vuosikymmeniin. Erityisesti makuuhuoneissa, kun halutaan luoda hotellimaista, ylellistä, ääniä vaimentavaa, tunnelmaa, päädytään kokolattiamattoon. Muutoin lattiapinnat ovat messujen aikaan useimmissa kohteissa kulkuväyliltä suojattu, joten lattipinnat  jäävät harmittavasti pitkälti pahvien ja muovien alle piiloon.

Joutsela, kohde10
Pyörre, kohde 7

Rimaseiniä ja -kattoja näkyi useissa kodeissa, muutoinkin puu on vahvasti esillä pinnoissa. Rimaseinästä on tullut itsekin haaveiltua Mikkelin Asuntomessuista, Kannustalo Harmaja Saimaassa vierailusta saakka! En vain ole saanut miestä innostumaan... Talo Sensun (kohde 8) kaikki sisäkatot taisivat olla suhteellisen tummaa rimaa. Se sopi talon japanilais-sknadinaaviseen tunnelmaan hyvin. Omaan makuuni sopii paremmin vaaleampi puu, kuten Pyörteessä. Voisin hyvin harkita vaaleaa rimakattoa vaihtoehtona, jos olisimme rakentamassa tai remontoimassa sisäkattoa.


Villa Nordic Stories, kohde 9

Talo Sensu, kohde 8

Villa Ilta, kohde 1

Pyörre, kohde 7

Värimaailma kodeissa oli enimmäkseen hyvin maanläheinen ja rauhallinen. Viherkasveja näkyi minusta kummallinen vähän, samoin kukka-asetelmia. Jukkatalossa olleet kuivakukka-asetelmat olivat messujen parasta kukka-antia minulle.

Jukkatalo Jalava, kohde 13

Keittiöt

Etukäteen olin ajatellut katsella etenkin keittiöitä, sillä meille lienee tulossa keittiöremontti lähitulevaisuudessa. Käyn kamppailua vielä asian kanssa, sillä oikeastaan meidän keittiö on aika hyvässä kunnossa, mutta toisessa vaakakupissa on se, ettei keittiömme mielestäni vastaa nykyisellään ajatusta helposti siivottavasta ja hyvin toimivasta keittiöstä. Esimerkkinä mainittakoon, että olen kyllästynyt ovissa oleviin uriin, jotka keräävät likaa ja pölyä. Haluaisin ovet ilman mitään kuvioita, peilejä tai edes vetimiä. Inhoan myös kulmakaappia pyörivällä mekanismilla melkein yhtä paljon kuin aikoinaan rivitalossa asuessamme perinteisiä keittiönkaappeja! Laattalattian saumat ovat myös inhokkilistalla, vaikka mielestäni laatta muuten on toimiva lattiamateriaali keittiöön.

Designtalo Idyll, kohde 16


Jukkatalo Jalava, kohde 13

Eniten tykkäsin Designtalo Idyllin Petra-Keittiöiden tunnelmasta, vaikka laatikoissa on sekä peilit, että vetimet.:P Minulla on keittiöhaaveissa yläkaapiton seinä (astiafriikki sisälläni tosin pistää kampoihin) ja mielessäni ottaisin alas lasivitriinit tuosta Idyllin keittiöstä ja antaisin tasosta nousevan kuvion hallita koko takaseinää.

Toinen mieluinen keittiö on Jukkatalo Jalavassa Keittiömaailman, pehmeästi sävytetty keittiö, jonka rauhaisa tunnelma saa särmää mustista ja lämpöä tammisista yksityiskohdista. Valitettavasti Jalavan keittiöstä minulla löytyi kuva vain peilin kautta heijastuksena, olin niin luomoutunut Johanna Tuomisen upeista kuivakukka-asetelmista! Tuolla Johannan tilillä näkyy muuten hiukan isompi pala Jalavan keittiöstä. 

Designtalo Idyll, kohde 16
Pihat

Ehkä eniten minunnäköinen piha oli Desingtalo Idyllissä. Etupihan terasseja reunustavat perinteiset kukkapenkit joissa kasvaa mm. päivänhattuja, jaloangervoa ja punatähkää tms.. Etupihalla oli myös kasvihuone ja lavakaulusviljelmät. Näillä saa kivasti vihreyttä nopeasti ja hallitusti. Myös terassi  näytti houkuttelevalta talon edustalla. Näkymää häiritsi tosin messujen ajaksi pystytettyjen kojujen ja bajamajojen rivi.

Talo Sensu, kohde  8

Toinen erityisen positiivisesti erottunut piha oli Talo Sensun japanilaishenkinen puutarha sekä jo ne aiemmin mainitsemani viherkatot.

Kiinnitin huomiota myös Lohjan Saarenta (kohde no 5) takaterassilla kasvavaan viiniköynnökseen. Aloin juttusille talon tulevan asukkaan kanssa, ja hän kertoi, että viiniköynnös on siirretty heidän edellisestä kodistaan. Se on siis osa vanhasta köynnöksestä, suurin osa siitä jäi vanhaan kotiin. Ihana idea ottaa pala tärkeästä kasvista uuteen kotiin. Valitettavasti kuva jäi ottamatta.

Villa Nordic Storiesin pihalta ja terassilla voi nauttia vedestä useilla tavoilla. Sen lisäksi, että talo sijaitsee lähimpänä rantaa, on terassilla sekä poreamme, että uima-allas. Ylellistä ja varmasti ihanaa!

Villa Nordic Stories, kohde 9

Messuliput ostetaan tänäkin vuonna ennakkoon, sillä päivittäinen kävijämäärä on rajattu. Samoin taloissa näkyi rajoituksia, kuinka monta kerrallaan pääsee taloon tutustumaan.  Itse käytin kasvomaskia aina sisätiloissa ollessani ja käsidesiä oli hyvin tarjolla. Kaikki tarpeellinen tieto messuista ja varmasti enemmänkin löytyy täältä.


Palataan messukohteiseen tarkemmin, kun ennätän. 
Inspiroivaa viikonloppua!

Taina2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Olen tänä vuonna viimein taas menossa asuntomessuille (viimeksi kävin Porin), joten on kivaa lukea erilaisia katsauksia messuista jo etukäteen. Osaa virittäytyä tunnelmaan ja etsiä yksityiskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä!<3 Olen yleensä ollut paremmin perillä asioista etukäteen, käynyt jo ekassa mediapäivässä ja ostanut Dekon heti sen ilmestyttyä, nyt en tehnyt kumpaakaan.:))) Vähän harmittaa nuo unohtuneet kohteet. Pyörteestä olin hieman skeptinen ennakkoon, mutta se olikin oikea, kokonaisvaltainen, elämys!
   Sekin kiva näissä messuissa, että tosiaan kohteita on minusta inhimillinen määrä.
   Kivaa messuvierailua!<3

   Poista