sunnuntai 19. helmikuuta 2017

DIY kattovalaisin








Joskus viime kesän lopulla etsiskelin lamppua meidän työhuoneeseen ja iskin silloin silmäni hyvin huolettoman näköiseen lamppuun, jonka runko on kevyt (bambua) ja päällä on valkoinen kangaspussi, aika usein lampun alapäästä kangas oli vieläpä sitaistu solmuun (kuvia esim. täällä ja täällä). Niin hauska lamppu minun mielestä, mutta ihan vääränlainen työhuoneeseen ja todellakin liian kallis!

Viime viikollahan se taisi olla, kun uusi Avotakka ilmestyi...? Lehdessä iskin silmäni kotiesittelyn yhteydessä erääseen DIY-ideaan lampusta, joka vastasi aikalailla sitä, mistä olin haaveillut. Onneksi jutussa kerrottiin, että kodin omistaja kirjoittaa Hurmaavan valkeaa -blogia, josta sitten löytyivätkin hyvät ohjeet lampun valmistukseen. Minä tosin en halunnut jalkavalaisinta, vaan kattolampun. Tässä kohti pääsin vielä helpommalla kuin ohjeessa.


 



Kävin ostamassa asennusnauhaa, narua ja pellavakangasta, ja väänsin asennusnauhasta rautalangan avulla kehikon ja iltaohjelmia katsellessani kieputtelin narua asennusnauhan peitoksi. Kehikon tein kahdesta ympyrän muotoisesta ja kahdesta suorakaiteen muotoisesta kappaleesta, jotka kiinnitin yhteen. Jostain syystä ostamassani asennusnauhassa oli pinnalla jonkunlaista rasvaa tai öljyä (ehkä nauhan valmistusprosessi vaatii sitä?), ja työläin juttu koko valaisimessa oli saada nauhasta töhnä pois, ennen kuin sitä pystyi käyttämään. Liottelin nauhaa ensin pesuainevedessä, mutta lopullisesti sain rasvat irti tärpättirätillä pyyhkimällä. Helpommalla pääsee, jos löytää nauhaa, joka ei ole rasvan peitossa!






Toissapäivänä jäin töiden jälkeen ompelemaan lampun kangaskappaleen valmiiksi. Oma ompelukoneeni alkoi käryämään joskus syksyllä, ja nyt olen ilman konetta...Olisi tietenkin vaikka mitä ideoita ompeluun just nyt!;) Kankaan pitkät sivut huolittelin saumurilla ennen kuin käänsin ne. Kangasta piti sovittaa rungon ympärille useamman kerran ja  ommella pystysauma runkoon sopivaksi, siinä kohti meinasin tuskastua, sillä kuten kuvistakin näkyy, ei runko ole millin tarkasti taiteltu. Lopuksi vielä ompelin paksuhkolla ompelulangalla kankaan kiinni runkoon molemmista päistä pistoilla, jotka saivat tarkoituksella jäädä näkyviin. Halusin, että lampun runko näkyy sekä ylä- että alapäästä, muutoin olisin käyttänyt pidempää kangasta, jonka olisin solminut alhaalta. 

Nyt lamppu muistuttaa aika paljon Ay Illuminate -valaisinta.  Ikeasta ostin Sekond ripustinsarjan, vaikka olin alunperin ajatellut käyttää varastossa lojuvaa Clas Olhlonin  vastaavaa, joka on väriltään musta. Ripustinsarja maksoi viisi euroa ja koska se oli valkoinen, ostin sen ihan heräteostoksena, kun sattui niin sopivasti kohdalle. Solmin lampun johdon runkon yläosaan ja mies kiinnitti sen kattoon. Valmista! Tarkkaa hintaa en osaa lampulle sanoa, sillä ostin pellavaa ison ja melko kalliin palan. Asennusnauha maksoi 10 euroa, naru oli vitosen luokkaa, ripustinsarja maksoi myös viisi euroa, joten hinta asettunee sinne 30 euron kieppeille. Nettikaupassa samantyylisestä saa maksaa yli 10 kertaisen hinnan! Olen siis erittäin tyytyväinen.:)


 

 
Viime viikollahan sain päähäni vaihtaa makuuhuoneen järjestystä, ja sänky on nyt ikkunan alla, kuten se oli joskus aiemmin. Samalla luovuin vanhasta ovesta tekemästäni sängynpäädystä. Nyt mennään ilman sängynpäätyä. Hirveästi syyhyttäisi repiä seinästä tapetti pois, ja maalata joko tapetti- tai ikkunaseinä...Katsotaan!


Kivaa lomaviikkoa sellaista viettäville, me aherretaan vielä viikko!
Taina


 

16 kommenttia:

  1. Eipä taida Tainaseni tuota nauhaa löytyä 'puhtaana' ;) Olisit soittanut, niin olisin kertonut miten nopeitem saat puhtaaksi ;) Kaunishan siitä jokatapauksessa tuli <3
    Mietinkin että, siirsitkö sängyn ikkunan alle, kun päädystä luovuit....ovi on oikeesti kuin meile tehty <3 Kiitos kaunis XXX

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hah! Ihan selvä mielikuva raksa-ajalta asennusnauhasta ilman töhnää!:P
      Ihanaa, että ovi on passeli!<3 Arvasinkin, kun nostin oven pystyyn, se oli ihan kuin eri.:) Ei sillä enää ollut meillä paikkaa, joten oikein hyvä, että sille on paikka!

      Poista
  2. Tuo on aivan ihana!! Ihastun myös asuntomessuilla Kotolassa olevaan rennon boheemiin lamppuun, jossa oli vähän samaa henkeä kuin tässä sinun. Se oli niin hintava, että jäi haaveeksi.. Tämä on loistava vinkki, osaisikohan sitä värkkäillä tuollaista. Mukavaa sunnuntaita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai sä osaat! Ja luultavasti teet sen vielä tarkemmin kuin meikäläinen!:) En mitenkään jaksanut ryhtyä mittaamaan millin tarkkuudella, vaikka mittaa toki käytin. Metallin taivuttelu ei ole vahvinta alaani.:P Silti olen erittäin tyytyväinen. Rohkeasti tekemään!
      Mukavaa viikkoa Outi!<3

      Poista
  3. Mainio DIY! Olet näppärä! Lomaa odotellen! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito Tuikku!<3 Samaa odotellaan.:) Hieman flunssaisena vieläpä...Elän toivossa, että lomaviikolla on jo ohi!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. No, idea on tuolta blogista, ja hänkin sen oli jostain toisesta blogista ymmärtääkseni löytänyt. Näinhän ne ideat kulkee, ja just bloggaamisen hyviä puolia!:)
      Kiitos Ellen!<3

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään itsekin! Oli illalla ihan erilainen, paljon pehmeämpi tunnelma, eilen.:)

      Poista
  6. Toihan on kiva <3 Mä joskus kanssa katselin sitä orkkis-lamppua "sillä silmällä", mutta hinta taisi suojella kuluttajaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija!<3
      Juu, jos oisin ehdottanut miehelleni, että hankitaan tuollainen kolmen ja puolen sadan lamppu, niin enpä usko, että olisi läpi mennyt.;)

      Poista
  7. Ooh, olet taas ollut viitseliäs! Tuli kyllä hieno. Pitikin kysellä mistä tuo teidän tapetti on? Haluaisin niin kovasti tumman tapetin takkahuoneeseen, mutta kaikkialla myydään vaan erilaisia vaaleita, persoonattomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi!<3
      Tapetti on Borås-tapeteilta Falsterbo II mallistosta Lilac. Boråsilla on minusta monia todella kauniisti kuvioituja tapetteja, kohtuuhintaan.:)

      Poista
  8. Oi, se on hieno! Loistototeutus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elsa!<3 Olen todella tyytyväinen, illalla lamppu on parhaimmillaan...niin kuin pitääkin.:)

      Poista